R E K L A M A

Redmi Note 8T
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 72. Pokazuję od 11 do 20.
44,4% 
 33,3% 
 22,2% 
Dana
Na zablokowanym ekranie pokazują się powiadomienia z komunikatorów i sms ale tych najważniejszych o połączeniach przychodzących brak więc telefon do wymiany.
.173.147.122 | 21 Sep 2020, 22:09
yusta
Telefonu używam od 7 miesięcy. Od początku wiele rzeczy mnie drażniło, ale po ostatniej aktualizacji systemu jest totalna porażka. Zwłaszcza z perspektywy użytkownika - laika. Skupię się na wadach, bo oprócz ceny i ładnego wyglądu nie zanotowałam WIĘCEJ zalet (przynajmniej w porównaniu do moich poprzednich smartfonów).
1. Aparat - tak wychwalany, ale zrobienie ostrego zdjęcia graniczy z cudem. Dodatkowo, system aplikuje jakiś dziwny efekt redukcji szumów, czy też upiększania, przez co na większości zdjęć twarze wychodzą tak rozmyte, że zdjęcia nie nadają się do niczego (i nie chodzi o to, że są nieostre - zdjęcie jest żyleta, tylko na twarzy pojawia się taki blur, że efekt jest wręcz psychodeliczny).
2. W trakcie połączenia osoba po drugiej stronie często nie słyszy mnie. Trzeba się rozłączyć i wykonać połączenie raz jeszcze. Pierwszy raz spotykam się z czymś podobnym w telefonie!
3. Lagi i zwiechy - pojawiły się po ostatniej aktualizacji. Po włączeniu telefonu trzeba odczekać wiele sekund aby ikony na pulpicie zaczęły się pojawiać!! To samo dzieje się np. po zamknięciu jakiejś aplikacji. Zaczęło się tak dziać nagle. Myślałam, że to problem z przeładowaną pamięcią, ale nie - na 128GB wciąż wolne jest prawie 50GB. Wtedy przypomniałam sobie, że niedawno miałam aktualizację systemu. Nie pomaga restart ani czyszczenie telefonu.
4. Telefon bez przerwy żąda ode mnie jakichś zgód na gromadzenie danych przez Xiaomi, itd!! Na przykład przy otwieraniu folderu Pobrane!! Nie wiem o co chodzi, alr inne telefony (w tym chińskie) nigdy czegoś podobnego nie robiły.
5. Aparat jak dla mnie działa wolno. Klikam serię zdjęć, a robi się tylko co któreś.
6. Mam wrażenie, że niektóre aplikacje działają na nim gorzej, na przykład mój bank. Często np. przy robieniu płatności nie wyskakuje powiadomienie z banku o zatwierdzeniu przelewu, tylko muszę robić to na okrętkę. W Honorze wszystko wyskakiwało aż miło.
7. Bateria - przy raczej normalnym użytkowaniu wytrzymuje mi JEDEN dzień. Jeśli telefon jest obciążony mocno, np. nawigacją, krócej niż jeden dzień.
8. Ekran dotykowy jest tak wrażliwy (nawet po wyłączeniu trybu rękawiczki), że nawet jak go nie dotykam to się klikają różne rzeczy. Pisząc w trybie swype kiepsko jest "wyprodukować" żądany wyraz...
9. Domyślna przeglądarka nie przekonuje mnie.
To tylko niektóre, te najbardziej uciążliwe niedogodności. Raczej nigdy już nie kupię Xiaomi.
.238.122.99 | 20 Sep 2020, 20:09

korallgoll
Już 8 miesięcy korzystam z telefonu. Dla mnie rewelacja za tą cenę. Jedyny minus to zniekształcone zdjęcia na bokach w trybie szerokoekranowym. Poza tym nie ma się do czego przyczepić. A jeśli korzystasz tylko z telefonu i map to mój wytrzymał prawie 4 dni na baterii.
.151.44.229 | 11 Sep 2020, 08:09
werwu
Do whateeevs
Telefon, z polskiego sklepu, po włożeniu karty T-Mobile (abonamentowej) posiada WiFi Calling oraz VOLTE. Dostępność usługi zależy od operatora.
.146.99.226 | 04 Aug 2020, 23:08

whateeevs
Ten telefon nie posiada funkcji Wi-fi calling - VoWi-Fi ani VoLTE! To jest w dzisiejszych czasach praktycznie standard, a w miejscach ze słabym zasięgiem sieci komórkowej opcja łączenia się przez Wi-fi ratuje życie. Dziwne, że nigdzie o tym nie piszą. Za brak tej funkcji jak dla mnie całkowita dyskwalifikacja. To tak jakby najnowocześniejszy model smartfona nie miał funkcji wykonywania połączeń głosowych... I co komu po tych wszystkich wypasionych procesorach i aparatach. Totalne dno!
.99.61.170 | 30 Jul 2020, 14:07
Bflip
Telefon mam ponad pół roku, wersję 4/64. Nie palcuje się plastikowa obudowa, bo telefon on ma szklane plecki. U mnie bateria trzyma od 24 do 40 godzin, używam go sporo, ale głównie Internet, muzyka czy filmy. U mnie wyskakujących reklam nie ma, tylko te powiązane z aplikacjami, np. antywirus itp. Telefon nigdy mi się zawiesił i nie miałem potrzeby go resetować (uruchamiać ponownie), brak przycięć. Wady ma. Jak dla mnie trochę cichy głośnik i cichy dźwięk na słuchawkach, w mocnym słońcu na ekranie nic nie widać, a Wi-Fi miewa przycięcia (rzadko). Wi-Fi 5GHz działa dobrze, ja wyciągam prawie 300 Mb na routerze Asusa. Aparat w tej półce cenowej jest rewelacja, a to, że wystaje poza obudowę, wcale nie przeszkadza i, mimo że używam tel w pracy, gdzie często wala się w jakiejś torbie, to nie ma na nim żadnej ryski. Dioda doświetlającą mogła by być mocniejsza, jako latarka jest trochę słaba. Brak diody powiadomień to ogromny minus, ciekawostka: w Redmi Note 8 (bez T) ta dioda jest, jednak kosztem braku NFC. Przepraszam za chaotyczną wypowiedź, ale pisałem, co mi do głowy wpadło.
.216.213.140 | 16 Jul 2020, 10:07
Sebastian
Po kilku miesiącach musiałem odesłać do serwisu, ponieważ nie dało się rozmawiać, bo tak cicho było słychać rozmówcę. Dużo reklam w systemie, dużo szybszy był system android one. Ale za taką cenę OK.
.68.160.199 | 03 Jul 2020, 18:07
Miki. Wrzecionek
Smartfon stylistycznie robi robotę, zwłaszcza, że jego ceny nie przekraczają 900 zł.jedyne minusy to to, że aparat wystaje a problem nie do końca eliminuje nawet etui na Gratisie, bo i tak lekko wystaje. Kolejnym minusem jest to, że plastikowa obudowa i etui strasznie się palcuje. Co do wersji to myślę, że nawet najsłabsza wersja 4/64gb daje radę. Smartfon ma Androida 9, ale nie wiem czy będzie aktualizacja do 10. Mam nadzieję, że tak. Działa płynnie. Pozdrawiam.
.173.182.150 | 30 Jun 2020, 20:06
akrzysztofix
Mam go kilka miesięcy i sprawdza się bez zarzutów. Telefon jest wykorzystywany zwykle do przeglądania kilku aplikacji społecznościowych + yt. Żadnych zwiech i lagów. Żyroskop jest bardzo czuły, ale i tak zawsze korzystam z opcji blokady ekranu w pionie, bo tak używają telefonu cywilizowani ludzie. Aparat jest ok, żadnych zarzutów. Bateria dosyć dobrze trzyma, a drylowana jest jedynie przy użyciu transferu danych. Szybkie ładowanie sprawia, że telefonu nie trzeba ładować w nocy tylko wystarczy go doładowywać po kilkadziesiąt procent (ułatwia dbanie o baterię przez jej ciągłą pracę z poziomem naładowania 20-80%).

Jedyne mankamenty jakie znajduje to częste wyciszenie rozmowy policzkiem lub to, że klawisz słuchawek wycisza, a nie kończy rozmowę.

No i na koniec należy pamiętać, że przez ten telefon chińscy komuniści wiedzą o tobie wszystko.
.63.206.228 | 30 Jun 2020, 16:06
Rafał
Witam, nie mam pojęcia jak się skontaktować w sprawie mojej niedawnej recenzji o tym telefonie. Lecz jeśli kazda recenzja przechodzi weryfikacje, to mam nadzieję, że trafi to do Autora "dopisku", nie ma sensu umieszczać tego jako recenzje.
Chciałbym mimo wszystko usłyszeć, co autor "dopisku" będzie o tym myślał.
Autor skupił się na udowodnieniu, że telefon posiada matryce 48mp. Teoretycznie tak, w praktyce nie. Zródło moich informacji nie jest wymysłem, lecz zwykłym wynikiem dyskusji z innymi przejętymi użytkownikami.
Xiaomi uważa, że 8t posiada sony imx586 i storage type UFS. Tak jak Autor wspomniał - benchmarki etc faktycznie nie zawsze pokazują poprawne informacje, lecz CIT od xiaomi, wydaje się być najbardziej rzetelnym żrodłem, zaglądając tam dowiadujemy się, że nasz telefon nie posiada imx586, jak i nie posiada samsung s5kgm2, tylko s5kgm1, storage type też jest inny - eMMC
W skróconej wersji żrodła: https://imgur.com/a/EYwd2Rm
Link do tematu: https://forum.xda-developers.com/redmi-note-8/how-to/xiaomi-india-claims-redmi-note-8-sony-t4018293
Uważam dalej, że specyfikacja powinna zostać edytowana, bo dyskutować można bez końca, a użytkownicy dalej żyją w błędzie, bebechy są inne
Pozdrawiam i życze Miłego dnia, rafautak0@gmail.com
Nie mam na to czasu, ale dobrze. Problemem nie jest matryca, bo producent w zależności od regionu może zainstalować inną i wcale o tym nie poinformować - tu nie ma żadnych wątpliwości (Bardzo możliwe, że producent instaluje w części serii matrycę Samsunga - ja z tym nie dyskutuję, bo to prawdopodobne. Po prostu mGSM podaje tę, która jest podawana przez producenta.). Robił i robi to nadal np. Samsung w swoich smartfonach, więc Xiaomi nie byłoby jakimś dziwnym wyjątkiem. Problemem jest to, że - wybacz, to nie ocena człowieka, tylko treści tego co napisałeś - nie do końca chyba rozumiesz o czym piszesz. Odniosłem się wyłącznie do zdania: "Xiaomi redmi 8t nie posiada matrycy Sony 48 MPx, 8t posiada aparat z matrycą samsunga 12 Mpx z przeskalowaną rozdzielczością do 48. dokładniej- - Samsung S5KGM2"

Nawet nie wiem od czego zacząć. Otóż Xiaomi Redmi 8t ma matrycę 48 Mpx bez względu na to czy jest to matryca Sony, czy matryca Samsunga. Zarówno Samsung S5KGM2, jak i Sony IMX586 są matrycami o rozdzielczości ~48 Mpx. Samsung S5KGM2 to matryca 48 Mpx, a nie 12 Mpx jak twierdzisz. Pojęcie "skalowania" odnosi się do interpolacji zdjęć np. z matrycy 8 Mpx do 13 Mpx i jest to proces stratny, polegający na zwykłym powiększeniu software'owym. Nie można "skalować rozdzielczości matrycy", bo to wbrew fizyce (można tę rozdzielczość modyfikować na różne sposoby - i aparaty robią to pozwalając na robienie zdjęć różnymi wycinkami matrycy w zależności np. od aspektu zdjęcia); można ewentualnie skalować rozdzielczość zdjęcia zarówno zwiększając ją, jak i zmniejszając. Tu mamy do czynienia z procesem bardziej skomplikowanym niż zwykłe skalowanie, ale odsyłam do publicznie dostępnych materiałów dowolnego producenta matryc fotograficznych. Istotne jest natomiast to, że z matrycy o rozdzielczości 48 Mpx jest w tym konkretnym wypadku robione zdjęcie 12 Mpx, a nie odwrotnie! - jak zechciałeś napisać.

Zajrzałem do linkowanego w dyskusji artykułu. Po pierwsze jest tam mowa o matrycy Samsung S5KGM1 (która może być uznawana za matrycę o rozdzielczości 12 Mpx, choć Samung upiera się że to kwestia różnych technologii i punktów widzenia: "The ISOCELL GM1 is a 48Mp image sensor with 12Mp output"), a nie Samsung S5KGM2 (o której to matrycy pisałeś wyżej). Po drugie, gdyby były wątpliwości, tu jest specyfikacja S5KGM2 podawana przez Samsunga:
https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/isocell/mobile-image-sensors/isocell-bright-gm2/
Mogę bazować wyłącznie na informacjach podanych przez producenta. Niestety w przeciwieństwie do Sony, które to robi (choć nieregularnie) Samsung nie udostępnia publicznie obszerniejszej dokumentacji technicznej swoich matryc.

Nie odnosiłem się do standardu pamięci. Nie dyskutuję na ten temat, ponieważ nie mam wiedzy. Producent nie zechciał podać szczegółów.
Puszczam te wszystkie odnośniki, chociaż nie do końca wiem po co są potrzebne. Pracuję w tej branży niemal od początku jej istnienia. Rozumiem, że dla kogoś może być odkryciem, że w zależności od regionu, serii produkcyjnej, czy wersji modelu 2, 3, czy 4 smartfony o tej samej nazwie mogą mieć inną specyfikację. Tak, mogą: aparatami, NFC, WiFi, częstotliwościami, czujnikami, producentem wyświetlacza i pamięci, pamięciami i w zasadzie wszystkim innym. Ostatnio nawet pod tą samą nazwą w różnych regionach można znaleźć kompletnie inne smartfony. Dlatego zawsze przed zakupem należy sprawdzać wszystko osobiście u konkretnego sprzedawcy i godzić się z tym, że nie każdy szczegół jest możliwy do sprawdzenia. "Pracownicy producenta" mogą udzielać błędnych informacji. Nie ze złośliwości, tylko z niewiedzy będąc przekonani, że przecież wiedzą. Nie ma w tym nic dziwnego - ale rozumiem, że nie ma nic dziwnego dla mnie. Benchmarki kłamią, ponieważ pokazują tylko to, na co im pozwala oprogramowanie smartfona. A oprogramowanie może kłamać. W ten sposób niektórzy niszowi chińscy producenci są w stanie podawać benchmarkom zawyżone pojemności pamięci, czy baterii. A nawet inny procesor, bo czemu nie?

mGSM.pl podaje to, co podaje producent w konkretnym miejscu. Jeśli dane są rozbieżne i mamy o tym wiedzę, piszemy o tym. Jeśli użytkownicy poprawiają, a poprawkę można zweryfikować na stronach/w dokumentacji producenta albo w dokumentacji organizacji certyfikujących, albo praktycznie mając smartfona w ręce/oglądając film z tym modelem - poprawiamy albo uzupełniamy informacje. Wyniku benchmarków i programów odpytujących oprogramowanie smartfona, czy dyskusje użytkowników - na choćby najbardziej renomowanych stronach - nie są dla nas źródłem danych. Na koniec przepraszam, ale obawiam się, że to jest koniec dyskusji na ten temat, chyba że masz rzeczywiście linki do źródeł o których wspomniałem - w takim wypadku z przyjemnością poprawię albo uzupełnię dane. Dziękuję za rozmowę. (jf)

.229.206.21 | 30 Jun 2020, 12:06

Wszystkich opinii: 72. Pokazuję od 11 do 20.