R E K L A M A

BlackBerry Z30
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 72. Pokazuję od 1 do 10.
70,8% 
 13,9% 
 15,3% 
luq
Absolutnie nie warto,
kupilem ten tel 2 lata temu, wady ktore szargaja moje nerwy:
- system sie zamula , zaczyna wolno pracowac,
- aplikacje typu yanosik potrafia sie zamulic,
- google maps w zasadzie nie dzialaja - tragedia,
- przegladanie internetu - tragedia,
- po wlaczeniu glosnomowiacego, odlacza mikrofon, po uplynieciu ~5s wlacza z powrotem - co utrudnia rozmowe,
- sam zaczyna wykonywac polaczenia,

jedyny plus to bateria

Jakakolwiek nokia z WP sprzed 8 lat zjada ten tel i ten system na śniadanie.
Odradzam kazdemu kto naczytal sie pozytywnych opinii, aby nie dac sie wpuscic w jezyny tak jak sie dalem wpuscic.
.162.213.11 | 24 Aug 2020, 22:08
jeżyna fon nowa opinia
Niestety ale jestem zmuszony zmienić opinię z pozytywnej na negatywną. Po roku i czterech miesiącach użytkowania telefon stał wkurw...denerwujący. Oto lista wad:
- gest wysuwania belki z szybkimi ustawieniami
- "drgające" sms-y
- problemy z bluetooth. Ma problem z wysłaniem dużych plików;po pewnym czasie zawiesza się w połowie. Rzadko ale jednak nie da się w żaden sposób wyłączyć bluetooth. Trzeba restartować urządzenie(trwa to wieki)
- włączanie i wyłączanie transmisji danych przez ustawienia
- często nie można zainstalować aplikacji z Androida bo rzekomo nie ma wolnej pamięci mimo iż jest. Trzeba restartować urządzenie.
- długo wykonuje, odbiera i odrzuca połączenia telefoniczne
- problem z kartą pamięci. Po skasowaniu zdjęcia,piosenki lub wideo, zostaje dany plik w galerii, odtwarzaczu muzyki lub odtwarzaczu wideo ale po kliknięciu pokazuje że plik niedostępny. Co ciekawe inne telefony jakoś tego kłopotu nie mają. Formatowanie karty na wszelkie sposoby nic nie daje.
- przestarzała przeglądarka
- niektóre opcje telefonu przekombinowane
- BlackBerry Assistant(systemowa wyszukiwarka i asystent głosowy ,który nie działa) włącza się niemiłosiernie długo
- mimo wielu opiń system potrafi się zawiesić
- nie można wyłączyć dźwięku migawki aparatu. Trzeba zmienić profil telefonu na taki bez dźwięków
- taki dla biznesu a program do plików office jest bardzo ubogi w funkcje. Nie można tworzyć prezentacji multimedialnych.
- wiele aplikacji z Androida albo nie działa albo działa tak jak by telefon miał zaraz zdechnąć.
Generalnie nie polecam mimo, że ma parę rzeczy w sobie, których nie ma Android a są przydatne. Gdyby nie te wady to telefon nie byłby taki upierdliwy. System z potencjałem ale zaniedbany i z błędami.
.135.2.100 | 18 Apr 2020, 00:04

jeżyna fon
Telefon ogólnie bardzo dobry choć ma niestety parę bardzo irytujących rzeczy/błędów. Najpierw zacznę od zalet. Szybki i stabilny system. O wiele bardziej niż Android. Podoba mi się BlackBerry Hub,klawiatura ekranowa jest wygodna, uruchamia aplikacje z Androida. Cieszy mnie fakt, że ma wejście na micro hdmi i po dokupieniu odpowiedniej przejściówki można podłączyć do telewizora i przesyłać obraz bez łączenia się z Internetem. Obsługa gestami też cudna. System jest z ciemnym motywem co jest dobre dla oczu jak i dla ekranu Amoled, który ten telefon posiada. Wbudowana jest aplikacja do Pdf-ów, czego nie miałem w poprzednim urządzeniu. Teraz minusy. Pierwszą rzeczą, która irytuje jest, że żeby włączyć lub wyłączyć usługi danych trzeba wejść w ustawienia. Zamiast z górnej belki kliknąć odpowiednią ikonę(owszem ta ikona jest, ale po jej kliknięciu wyłącza sieć komórkową a nie transmisję danych. Kokejna wada to drgające SMS-y. Czasami ma problem z zainstalowaniem jakiejś gry lub aplikacji z Androida bo rzekomo nie ma pamięci mimo iż jest. Systemowa przeglądarka zaniedbana i bardzo długo wczytuje strony i to najczęściej niepoprawnie jest wyświetla. Pomogło zainstalowanie Firefox ale on czasem zatnie tak, że trzeba go restartować po kilka razy zanim znów będzie działać. Gest wysuwania górnej belki ze skrótami do wifi, latarki itd. jest okropny. Trzeba dwoma palcami z górnej krawędzi ekranu w dół przeciągnąć co często nie działa. I ostania bardzo irytująca rzecz to słownik polski klawiatury. Podpowiedzi na ogół dobre ale potem słownik twierdzi, że słowo źle zapisane i trzeba dodać najprostsze słowa do słownika aby ich nie podkreślał na czerwono. Dla świętego spokoju polecam wyłączyć opcję sprawdzania pisowni. Podsumowując telefon naprawdę świetny ale jest parę dość istotnych wad, które mogą nieźle irytować przy codziennym użytkowaniu.
.201.55.72 | 01 Feb 2020, 22:02
Użytkownik były Z30
Na dzisiaj zdecydowanie negatywna.
Bateria- droga, trudno dostępna, sporo podróbek lub używek trzymających krótko lub jeszcze krócej. Osławiony błąd baterii uniemożliwiający korzystanie z telefonu.
Zdjęcia - słabe, podobne do robionych przez najtańsze budżetowe komórki.
Brak aplikacji.
Przeglądanie netu koszmarne. Np. tvn24 nieustannie włącza filmiki w wiadomościach przez co nie można czytać informacji.
Internet chodzi nędznie.
Pisanie sms to katorga w wyniku chorych podpowiedzi.
Na plus wygląd, klawiatura ekranowa.
Podsumowując - telefon gorszy od najtańszego Xiaomi, który zjada go jak pies muchę. Na dziś ABSOLUTNIE nie polecam. Cena jaką można zapłacić za ten telefon, maxymalnie 50 pln pod warunkiem idealnego stanu. A tak, obchodzić szerokim łukiem jak strefę radioaktywną w Czarnobylu. Gdy jednak zdecydujesz się na to zamierzchłe cudo będziesz się czuł jakbyś ujezdzał wsciekłego aligatora, a każdy android jaki weźmiesz w rękę będzie jak oddech wiosny po mroźnej zimie. Myślę, że osoby wychwalające to dziwo mają takie pojęcie o nim jak ci co twierdzą, że za Gierka było lepiej...
.30.28.125 | 28 Dec 2019, 10:12

Maat
Najlepszy telefon jaki miałem w życiu. System tak stabilny i niezawodny,że Android to przy tym mizeria. Ani razu się nie zawiesił, a aplikacje otwierają się błyskawicznie. Duży plus za możliwość uruchamia apek z Androida. Na baterii trzyma 2-3 dni, co jest całkiem niezłym wynikiem. Bardzo intulicyjna obsługa za pomocą gestów. Trochę się trzeba przyzwaczaić do nich po przesiadce z Andka,ale potem obsługa jeżyny idzie jak z płatka. Wykonanie na 5+. Bardzo podoba mi się jego design i faktura na tylnej klapce. Jeżynka ma także na start niezły program do czytania i edytowania plików Office(DocsToGo),a także genialny Adobe Reader do PDF-ów. Zdjęcia jak na 8 Mpx robi super,a zdjęcia w nocy wychodzą całkiem,całkiem z towarzystwem lampy błyskowej. Filmy nagrywa w 1080p! Masa funkcji i ustawień.
Ten BlackBerry zjada na śniadanie mój poprzedni telefon, czyli myPhone Fun 4 mimo,że różnica w cenie wynosiła niecałą stówkę. Jedyne wady telefonu to to,że czasami nie można zainstalować aplikacji i gier z Androida bo rzekomo nie ma pamięci(pomoga ponowne uruchomienie telefonu) oraz to,że po aktualizacji przycisk wyciszania to teraz przycisk do Asystenta BlackBerry. Gorąco polecam :-)
.182.165.146 | 29 Jul 2019, 18:07
Kam
Mam Z30 trzy lata. Moja opinia o tym tel: jest OK. Trochę wolny. Mapy z Androida zanim się uruchomią to już jesteś w innym mieście, ale jak złapie to trzyma OK. Hub - bardzo fajne rozwiązanie. Aparat choć nie ma ustawień to robi dobre zdjęcia. Wady. Największa to jak padnie bateria, to kaplica, tel nie wstanie nawet na ładowarce. Tylko wymiana spowoduje ponowne podniesienie się systemu. Teraz nauczony doświadczeniem na karcie SD mam zrzucone kontakty. Nie ma eksportu kontaktów, ale zrzucić się da darmową aplikacją ze sklepu. Czasem (rzadko) nie można ustanowić połączenia rozmowy. Wszystko wygląda jakby działało, ale nie daje rady połączyć się z numerem. Po trybie samolot znowu działa. Wkurza częste samoczynne przełączanie się widoku aplikacji na Hub. Mam wrażenie, że na początku tak się nie działo. Ogólnie tel b. dobry oprócz powyższych uwag. Będę używał, aż do śmierci technicznej. Ktoś pisał, że się wolno ładuje? Mój na ładowarce od tabletu, albo samochodowej, ładuje się nie wiele wolniej niż S8 w trybie szybkim.
.77.74.66 | 19 Feb 2019, 23:02
Karol
Jestem pod ogromnym wrażeniem firmy BlackBerry... Jakość przez duże J. Tego nie da się opisać słowami. Przypomina mi Nokię 808 którą mam w posiadaniu.
Zainstalowałem Google Play I poza społecznościowymi wyjątkami, to wszystkie ważniejsze aplikacje działają! Wykonanie tak solidne jak to tylko możliwe, jestem w szoku że tak można zbudować smartfona. Ciężki? Solidny to I wagę musi mieć odpowiednią. Tyle w temacie. Wszystkie porty hdmi, USB, mini jack, przyciski na miejscu? po latach chodzą jak nowe.. -Niemożliwe? Witaj w świecie BlackBerry!
.47.227.237 | 12 Sep 2018, 18:09
2 stereo
Posiada głośniki stereo.
Tak, ma głośniki stereo. Dziękuję za zwrócenie uwagi. (jf)
.galas.net.pl | 06 Nov 2017, 23:11
uzyszkodnik
W słońcu mało co widać. Bateria słaba, przy LTE ładuje go kilka razy dziennie. Wbudowana bateria, jak mi się zawiesił musiałem go "pruć". SMS-y pisze się niefajnie, ale można się przyzwyczaić, trzeba uważać. Można pisać głosem ;-)
Ciężki, brak aplikacji, mam problem ze SNAPEM. Zdjęcia przy dobrym oświetleniu bajka, przy kiepskim nie powalają. Ciężki. Lubię go, przyzwyczaiłem się i.. nie mogę się zdecydować by z niego zrezygnować. Jak uda mi się zainstalować aplikacje androidowe będę używał dłużej. Jak nie- też będę używał.. Ten telefon uzależnia od systemu, nie ma lepszego.. Chyba, że ma 500 rdzeni i mnóstwo RAM.. ;-)
.centertel.pl | 05 Jul 2017, 13:07
lolo2135
Po 4 latach (nigdy żaden telefon nie wytrzymał tak długo) po wielu upadkach (bez case'a) i zalaniach (po ostatnim wymieniony mic.) wciąż działa jak nowy. śmiga aż miło. Bateria trzyma 4 dni jak mało się używa. Jak dużo (nawigacja + internet + ekran full) to 7-8h. Klawiatura nauczyła się podpowiedzi(początkowo były kijowe). Smsa do swej kobiety (dobranoc kochanie śpij słodko) piszę w 2,5 sekundy. Codzienne uzytkowanie czyli smsy, maile transfer danych z tel,pen driva, komputera, odtwarzanie filmów po hdmi - Bajka.
Wszystko można nim zrobić i zrobić to szybciej - tel w sieci jest jako komputer czyli obsługa jak pen drive tylko przez WiFi. Użytkowalem androida 2 lata i po aktualizacji poszedł do śmieci (xperia neo) teraz służbowego iPhone 6 od pół roku - dodawanie załączników do maila to porażka. Jeśli chodzi o szybkość wykonywania operacji w telefonie to się ani android ani ios nie umywaja. W BlackBerry kilka kliknięć i gotowe wszystko da się zrobić. Kupię drugiego na zapas.
Wady?
Jasność ekranu w słoneczny dzień)(widać ale mogło być lepiej)
Czas ładowania 4h.
Brak instagrama, snapchata i reszty śmieci oraz innych głupot. (FB działa w przeglądarce - Messenger też :))
Nawigacja wbudowana - kaszana - ale jest mapsme free lub genius maps (super ale płatny - warto)


Zalety - prędkość, klawiatura (usuwasz przeciągnięciem a jak się autokorekta pomyli tu przeciagasz i cofa ( w jablku trzeba jeszcze raz napisać) wygoda - napisanie maila z załącznikiem, odpisanie na wiadomość itd. To jest moment
Aparat git
Głośniki klasa
Przypomnienia super
Kalendarz
.flynet.com.pl | 22 May 2017, 00:05

Wszystkich opinii: 72. Pokazuję od 1 do 10.