R E K L A M A

BlackBerry Z30
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 72. Pokazuję od 21 do 30.
70,8% 
 13,9% 
 15,3% 
Adam
@w2023
Używam BB Z30 od ponad 2 lat. Zaskakuje mnie to co napisałeś, tak jakby to było o innym telefonie. Nigdy nie miałem problemu z obsługą ekranu kiedy deszcz zmoczył wyświetlacz. Nie rozłącza rozmowy po nawiązaniu połączenia i przyłożeniu telefonu do ucha. Samoistne odblokowanie telefonu w kieszeni nie zdarza się mi, bo mam etui Flip Case. Czytałem opinie kilku osób, którym się to też zdarzało ze względu na takie a nie inne umieszczenie włącznika. Polecam etui, najlepiej aktywne, żeby oszczędzać baterię a jeśli nie dbasz o stan telefonu to załóż hasło obrazkowe. Ikona rozłączania nie działa ?! Na pewno masz najnowszy a co ważniejsze oficjalny firmware (10.3.2.2836) ?
Nie mam żadnych problemów w obsłudze gestów chyba, że tą samą ręką telefon trzymam i obsługuję... w takiej sytuacji czasami (rzadko) nie wychodzi mi gest minimalizacji a mam przesuszoną zgrubiałą skórę na opuszkach. "Ładuje się b. długo, a działa krótko." - What?!?
Przykład nietypowy: przez czas ze screena odebrałem i wysłałem kilka SMSów, raz sprawdziłem jakąś stronę WWW przez WiFi i 2, czy 3 razy rozkład autobusu w mobileMPK. NFC cały czas włączone, GPS i Bluetooth wyłączony, bez używania transmisji danych, w tle przez cały czas (z aplikacji mierzalnie wżerających baterię) ClipMan, HUB++, BlackBullet i Battery Fiction Pro.
www.tinypic.pl/u2t5jjxnhlg5
Z drugiej strony przy normalnym używaniu (rozmowy, SMSy, BBM, dane komórkowe, youtube) bateria trzyma mi 2,5 do 3 dni. Przez 781 dni używania telefonu mam 119 cykli ładowania baterii. Może poprzedni właściciel telefonu w2023 obchodził się z nim nieumiejętnie ?!?
System BB OS 10 szybki i stabilny. Mogę porównać do Galaxy S4 kupionego w tym samym czasie. Po kupnie Z30 zrobiłem test instalując i odinstalowując setki aplikacji w poszukiwaniu ciekawostek, to samo na S4. Wynik: po 2 m-cach takiego używania Android 4.2 w S4 zaczął "zamulać" gdzie Z30 nadal działał płynnie, pomimo tego, że sumarycznie zainstalowałem na nim więcej rzeczy i zostawiłem ponad 10 ekranów (!) aplikacji. Pamięci oba mają tyle samo.
Zalety:
+ Jakość rozmów
+ Łapie zasięg tam, gdzie inne telefony mają problem...a jeżdżę trochę po kraju i mam porównanie
+ Czas pracy na baterii
+ Głośny i czysty dźwięk przez wbudowany głośnik
+ Dioda powiadomień RGB a w zasadzie jej rozbudowana konfigurowalność
+ odporny na zarysowania i "trzymający się" dłoni tył z kompozytu
+ Firmowe aplikacje do obsługi telefonu na PC (Link/Blend)

Wady:
- system operacyjny porzucony przez producenta
- miałem problem z zasięgiem WiFi... któryś update to nieco poprawił ale i tak nie jest idealnie
- ruszające się przyciski głośności
.static.chello.pl | 02 Oct 2016, 01:10
w2023
Używam BB Z30 od 3 miesięcy. Gadżety do zabawy (tzn. kamery, czujniki i t.d.) działają poprawnie, natomiast ekran dotykowy to jest tragedia: nie do użytku przy lekkim zabrudzeniu lub w obecności kilku kropel deszczu lub potu. Notorycznie odblokowuje się po nawiązaniu połączenia i przyłożeniu telefonu do ucha - powoduje to rozłączanie lub wybieranie cyfr podczas rozmowy. Notorycznie odblokowuje się w kieszeni (pomimo, że powinien odblokować się dopiero po naciśnięciu przycisku oraz przesunięciu palcem).
Brak przycisków (lub choćby dedykowanego fragmentu wyświetlacza) do nawiązania i przerwania połączenia jest dyskwalifikujący. Ikona rozłączania raz działa, a raz nie. Kilka razy musiałem resetować telefon.
Telefon sprawia wrażenie modelu wystawowego/demonstracyjnego, nieprzetestowanego, a mającego udowodnić (?), że ślizganie palcem załatwia wszystko. Ekran nie reaguje na skórę grubszą, wysuszoną. Ładuje się b. długo, a działa krótko.
Jako terminal do gier dla dzieciaków - OK, ale nie nadaje się do użytku codziennego. Kamera daje bardzo dobry obraz, wyświetlacz też jest dobry. Konstrukcja solidna, choć przyciski boczne źle wykonane.
Stanowczo odradzam!
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 09 Aug 2016, 13:08

RobsonM
Telefon jest super: fajny intuicyjny system, dobre zdjęcia, szybki, bez zacinek, tylko ta bateria....
.play-internet.pl | 03 Aug 2016, 20:08
Maniek
Nie wiem kto pisał te opinie jednak telefon jest zwyczajnie powolny. Nawet strony internetowe wolno się ładują. Sporo aplikacji brakuje a bywają takie za które trzeba płacić podczas gdy na androidzie są za darmo.
Aparat to porażka, bateria szał nie robi, głośniki są dwa i grają stereo no fajnie ale jakoś szał nie robią po prostu grają adekwatnie do ceny urządzenia.
Dopracowany system który umiera. Urządzenie świetnie wykonane (bo kosztuje). Nie widzę argumentów przemawiających za tym urządzeniem gdyż ilość innych smartfonów jest tak ogromna iż każdy znajdzie coś lepszego w cenie tego urządzenia.
Nawet jeśli Cię stać to nie warto.
.dhcp.as2116.net | 03 Aug 2016, 20:08

matrix3xx
Witam.
Niestety były właściciel nie pamięta hasła. Próbowaliśmy nawet opcji ze zmianą hasła przez link do zmiany hasła który przyszedł do byłego właściciela na adres mailowy niestety bez skutku :( Poza tym wszystko oprócz tego zostało wyczyszczone.
Telefon posiadał wszystkie dokumenty włącznie z podbitą gwarancją i paragonem oraz oryginalne akcesoria i pudełko więc w tym przypadku można wykluczyć ze telefon pochodzi z kradzieży.
.giganet.net.pl | 20 May 2016, 15:05
matrix3xx
Witam.
BB z30 zakupiłem ok. miesiąca temu. Telefon bardzo w porządku, chociaż trzeba się do niego trochę przyzwyczaić. Głośniki grają bardzo ładnie, większość apek z Andka chodzi w miarę płynnie, chociaż kalendarza google za cholerę nie chce mi zsynchronizować. Ciężko jest mi się przyzwyczaić do klawiatury w telefonie po przesiadce z WP8.1 gdzie pisało się przesuwając palec w stylu klawiatury Swype czy Swiftkey. Telefon jest po części w jęz. ang. tak go przetłumaczyli. Największym problemem jak dla mnie jest to, iż telefon ma pozostałości po poprzednim właścicielu w formie BB Protected lub BB ID, co za cholerę nie mogę tego zmienić, żeby ustawić na swoje dane.
Ogólnie telefon jak najbardziej w porządku chociaż przy bardzo małym użytkowaniu (20 sms/ 15 min rozmów/ 30 min neta/ 30 min gry) telefon po dobie schodzi do 50% baterii czyli dla osoby, praktycznie, która rzadko używa telefonu tego typu nie jest to zły wynik, przy częstszym użytku po 10 h potrafi wołać o ładowarkę. Czytelność ekranu w słońcu nie najgorsza, chociaż mogła by być lepsza. Zasięg łapie całkiem ładnie. Chociąż ma problemy z łapaniem Wifi gdzie inne telefony łapią zasięg kilku/kilkunastu rooterów on potrafi złapać jeden/dwa lub w ogóle. Zdjęcia robi trochę za szybko przez co nie zawsze łapie ostrość zwłaszcza wieczorem i bez użycia lampy. Jakość rozmów na bardzo dobrym poziomie.
Ogólnie telefon oceniam na 8/10 ze wzgledu na klawiaturę oraz żywotność baterii która która wypada przeciętnie. Pozatym jak najbardziej telefon dla osób troszkę starszych które nie potrzebują miliona apek.
Pytanie do was użytkownicy lub Admini czy całkowity format (ew.wgranie od nowa oprogramowania) w serwisie np BB lub innym pozwoli na to żeby móc telefon ustawić na swoje dane czy dalej telefon będzie posiadał znamiona byłego właściciela?
Nie mam doświadczenia z BB. Nie wiem na jakim poziomie występuje szyfrowanie, ale "wgranie nowego oprogramowania" raczej pomoże. Warto poszukać forum tematycznego. Natomiast mam jedno przemyślenie: może warto poprosić byłego właściciela? A jeśli brak poprzedniego właściciela, to zastanowić się, czy telefon na pewno pochodzi z legalnego źródła. Oczywiście każdy mógł zapomnieć zrobić porządków, ale u właściciela BB to raczej dziwne. Powodzenia. (jf)
.giganet.net.pl | 20 May 2016, 14:05
gero
Witam Wszystkich

z racji mojej wcześniejszej wieloletniej historii zawodowej związanej z telekomami mam szeroki ogląd na zjawisko technologiczne zwane BlackBerry. Pamiętam reakcję wielu administratorów IT, szefów działów technicznych i właścicieli firm, którym użyczaliśmy do testowania serwety pocztowe i paletki z pod znaku jeżyny. Po miesiącu prób nie chcieli oddać sprzętu :)
Dlatego z tym RIM'owskim obciążeniem porwałem się przed rokiem na Z30. Powiem krótko i możliwie obiektywnie: większość biznesowych sprzętów innych marek w tej cenie i droższych nie ma szans zbliżyć się do Zetki.
Plusy:
1. Jak wielokrotnie wspomniano - rewelacyjna antena. Aparat pazurami trzyma się obszarów pomiędzy nadajnikami. Piwnice, zakamarki, miejsca, gdzie zasięgu być nie powinno to idealne środowisko dla węszącego za siecią BB.
2. System operacyjny - bez zarzutu. Może z dwa razy wszedł w tryb autoreinstalowania, ale wiadomo było wcześniej, ze dostaje w kość z aplikacji własnych, netu i multimediów.
3. Bardzo przyzwoita bateria z szybkim czasem ładowania
4. czytelny i nieprzesadnie czuły na dotyk ekran,
5. HUB - niech konkurencja próbuje się zbliżyć do tego rozwiązania - powodzenia :)
6. Jakość dźwięku - powala
7. Wysoka jakość dostępnych, oryginalnych akcesoriów,
8. Bardzo trwała obudowa - aparat zaliczył kilka dzwonów i jak na razie trzyma się b. dobrze.
9. moja dwunastoletnia córka uwielbia ten telefon.
10. za ok 1 500 zł otrzymujesz sprzęt, który wyróżnia Cię z tłumu a starym wyjadaczom w komisowych i serwisowych punktów sprzedaży, pytanych o np. hartowane szkło do Z30, jeżyna funduje oczopląs :)

Minusy:
- trochę za duża waga
- aparat mógłby być lepszy

Reasumując, jeżeli nie miała/eś niegdy wcześniej BlackBerry - polecam, jeżeli masz sentyment do tej marki - polecam, jeżeli chcesz poczuć się jak lekko awangardujący yndywydualysta - polecam, jeżeli szukasz po prostu solidnego sprzętu do pracy - szczególnie polecam, Prawdopodobnie jeszcze w tym półroczu kupię kolejną Z30!
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 27 Apr 2016, 21:04
paweł
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem z30, miałem różne telefony, najczęściej androidy, zawsze używam 2 telefonów, jeden do pracy i drugi do zdjęć. Powiem tylko tyle, że z30 bije na łeb wszystko inne, BBOS jest super, a przesiadłem się z Note 3. Z30 ma o 250% lepszą antenę i sygnał, świetną jakość rozmów, a wszystko inne podobne jak Note 3, tyle, że system lepszy, płynny i intuicyjny. Do pracy polecam, do zabawy lepszy android :)
.multi.internet.cyfrowypolsat.pl | 27 Mar 2016, 13:03
longi
Dzisiaj odebrałem Z30. Czemu Z30?? Chęć spróbowania czegoś nowego aniżeli ten obleśny andr...
Obsługa telefonu dość specyficzna ale nie wymagająca nie wiadomo czego. Szybko można się przestawić. Generalnie czuć powiew innego klimatu jak telefon trzyma się w dłoni i go obsługuje. Z pierwszych spostrzeżeń to:
- meeeeega szybkie przeglądanie stron internetowych,
- bardzo dobra jakość dźwięków wydobywających się z głośników zewnętrznych,
- bardzo dobra jakość rozmów, wyraźna.
- aparat robi piękne zdjęcia, ale warunek jest jeden... musi być oświetlenie dobre, w ciemności jest bezuzyteczny nawet z pomocą diody

Słuchawka nie przypadnie każdemu do gustu, nie ma tutaj wodotrysków itp. Telefon nie jest demonem szybkości pod względem tego co znajduje się w środku... ale dzięki dedykowanemu systemowi śmiga lepiej niż te 16 rdzeniowe cudaki.
.55.73.50 | 27 Feb 2016, 17:02
JJaro
Telefon rewelacja. Dołączam się do poprzednich opinii.
Moim priorytetem jest posiadanie telefonu który posiada:
- łatwy dostęp do skrzynek mailowych, sms-ów, portali społecznościowych -> w BB Z30 HUB spełnia tę funkcję w 110%;
- dobry aparat telefoniczny
- dobra bateria
- dobry wyświetlacz (piękne kolory)
- prawie doskonała przeglądarka internetowa
Wszystkie te cechy posiada BB Z30.
Dla mnie telefon rewelacyjny.
.116.35.39 | 21 Jan 2016, 11:01

Wszystkich opinii: 72. Pokazuję od 21 do 30.