R E K L A M A

BlackBerry Z30
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 72. Pokazuję od 11 do 20.
70,8% 
 13,9% 
 15,3% 
vampir
Z30 uzytkuje już prawie 4rok. Telefon jest po prostu "mega". Ci co piszą że system umiera, że nie ma aktualizacji, że brakuje aplikacji, że telefon jest duży, polecam po prostu go wziąć w dłoń i użytkować na co dzień. Pamiętając i mieć na uwadze jacy ludzie uzyskują BlackBerry w porównaniu do innych firm. Powiem tak. Telefon po 4 latach przeszedł nie jeden upadek, nawet jedno zalanie wodą. I... działa. Ale atutem jest system jak u Aple. Telefon mogę włączyć, pojawia się ekran i mogę dzwonić, pisać nic się nie wiesza. A wszystkie aplikacje potrzebne do pracy daje mi już OS. Reszta idzie ze sklepu BlackBerry bądź apstore. Wykonanie bardzo dobre i za pewne będę go użytkował jak inni dopóki nie "padnie". Jest to ost telefon od RIM i ostatni jaki kupiłem z genialnym systemem jak poprzednie jeżyny.
Jeśli potrzebujesz telefonu który ma działać bez żadnych zawieszeń, bez żadnych problemów, z genialnym systemem (dla nie których umierający), kup BlackBerry.
Jeśli oczekujesz od telefonu zabawkę, która będzie flagowcem z androidem i po 2 miesiącach użytkowania zacznie zwalniać, a następnie irytowac... Twoj wybór - android.
Pozdrawiam.
.51.182.47 | 08 May 2017, 14:05
Zadowolony z30
Telefon mam od niedawna, ale mogę powiedzieć, że trafiłem w 10 i szybko go nie zmienię, pomimo że producent porzucił ten system i przeszedł na badziewnego androida. Ktoś tam pisał, że nie idzie pisać na nim i gesty przeszkadzają; widocznie nie chciało się odpalić samouczka i przebrnąć przez do końca. Słownik jest na tyle inteligenty, że sam się uczy na podstawie ilości napisanych wiadomości z czasem wie lepiej od użytkownika co napisać ;) System rakieta, nic się nie zawiesza, nie restartuje działa jak powinno. Teraz jak zwykle bywa troszkę plusów i minusów.
Plusy:
- Szybki i płynny system.
- Aplikacje systemowe, których w konkurencji nie znajdziesz.
- Odpala bez problemu aplikacje z androida, kilka już próbowałem, ale wywaliłem, bo są niewiele warte.
- Bateria; jako, że kupiłem używany telefon, to powiem tak: na 2g mi trzyma od 3 do 5 dni (2 godziny neta dziennie po wifi), a domyślam się, że nowa bateria trzyma jeszcze lepiej. Chyba kupie baterię na zapas, bo szybko tego cuda nie zmienię.
- O baterii ciąg dalszy: pierwszy telefon, który przy 0% baterii można jeszcze normalne użytkować nawet kilka godzin. W innych, które miałem odpalenie aplikacji brzy takim wskazaniu baterii było niemożliwe lub po 3 minuty czarny ekran.
- Jakość rozmów bajka. Stary telefon zmieniłem, bo były właśnie problemy z zasięgiem. tutaj nawet na 2g jest zawsze słychać czysto i wyraźnie. Przy jednej kresce zasięgu jakość jest taka sama jak przy maksymalnym. Inne marki mają po 16 rdzeni, a mają problem z wykonywaniem połączeń.
- Wifi - tutaj też ktoś narzekał, że inne telefony więcej wyszukują co mi z tego jak przy jednej kresce mają problemy z łącznością, a tutaj jest podobnie jak z zasięgiem sieci: jeśli znajdzie wifi i się połączy, to masz stabilne połączenie nawet na jednej kresce zasięgu.


Minusy:
- Brak dostępu do pamięci wbudowanej po kablu bez specjalnego oprogramowania, konieczna karta przy połączeniu jako pamięć masowa, ale w androidzie też są z tym kwiatki.
- Okrojone funkcje aparatu, brak ustawień ISO, rozdzielczość itd. Ale czy to naprawdę jest nam potrzebne?
- Dość ciężki, ale zawsze można wykorzystać go do samoobrony jak to było z Nokią 3310.
- Długie ładowanie 4h, ale bardzo mi to nie przeszkadza, bo nie trzeba ładować codziennie lub nawet 2 razy dziennie jak niektórzy.
- Po aktualizacji znikł flash z systemowej przeglądarki, ale wystarczy zainstalować inną przeglądarkę i po problemie.

Kolejna bardziej szczegółowa opinia pojawi się jak po dłuższym użytkowaniu, ale mogę obiecać, że będzie ona także pozytywna. Wszystkim, którym nie "posmakował" android, polecam spróbować systemy BlackBerry 10. Ten telefon można dziś kupić za niewielkie pieniądze, a ma naprawdę spore możliwości, a nie bełkot cyferek napędzany zmanipulowanym marketingiem typu: 16 rdzeni, 5000mAh, 4GB RAM, skaner palca, tęczówki itd. Niedługo innowacją będzie skaner odbytu i ludzie się będą o to zabijać w kolejkach po nowszy model :)
.117.61.242 | 25 Apr 2017, 11:04

Rychubil
Rozczarowany użytkownik Z30 - Ja dużo pisałem na Z30 i kompletnie się z Tobą nie zgadzam, bo mnie się pisało znakomicie a gesty wchodziły mi prawie bez pudła. Może musisz się po prostu nauczyć i przyzwyczaić? Bateria tak samo się nie zgadzam - u mnie na LTE przy ciągle otwartym necie do 2óch dni! Może jakiś trefny model Ci ktoś sprzedał?
.bb.sky.com | 25 Apr 2017, 02:04
Rozczarowany użytkownik Z30
Jeszcze krótka uwaga o gestach w Z30. Są irytujące. Niektóre przydatne, ale przy pisaniu sms dobijają. Często się zdarza, że wstawiam pustą spację. I wisi mi sms niedokończony. O podpowiedziach w sms narzekałem- dno. Dzisiaj uruchomiłem Yanosika i miałem wrażenie, że cofnąłem się do pierwszego wydania lektora IVO. Tak irytującego głosu, z takimi przerwami dawno nie słyszałem.
Kiedyś byłem pod wrażeniem, ze to telefon biznesowy. To żadna biznesówa. Zwykły telefon szybko działający i tyle. Biznesmen korzysta z laptopa, a nie stuka w gówniany ekranik.
.eaw.com.pl | 20 Apr 2017, 21:04

Rozczarowany użytkownik Z30
Kolejna moja opinia po latach użytkowania.
bateria -dno
waga- ciężki, jak dawne telefony
wygląd - spoko, jak flagowiec
ekran- ok, nieźle
gesty dotykowe - wkur..ją, do ogarnięcia, ale du..pa totalna
hub- można polubić
SMS - TRAGEDIA. Najgorsze co może człowieka spotkać. Proponowane wyrazy są z du..py. trzeba uważać co się pisze. Inaczej wychodzą bzdety. Za to OGROMNY MINUS. Jeśli ktoś się nie zgadza- mało pisze.
aplikacje androidowe- osławiony SNAP pisany przez GEEKA, dla normalnych ludzi MASAKRA, a znam się lepiej niż średniacy na IT.
aha, nawigacja to ŻENADA.
.eaw.com.pl | 17 Apr 2017, 13:04
urzytkofnik ;-)
Przy necie bateria to katastrofa. Rzadko cały dzień 3ma. Oczywiście LTE włączone. Przy 2G spokojnie daje radę i 2 dni. Aplikacji jak na lekarstwo. Doinstalować androidowe.. dla mnie problem. Zalety - ekran (szacun), szybkość - WOOOOOW.
.233.18.251 | 15 Mar 2017, 11:03
Rychubil
Chciałbym się podzielić swoimi wrażeniami po około dwuletnim używaniu Z30.

Już od dawna BB było dla mnie symbolem telefonu dla ludzi, którzy wiedzą do czego służy to urządzenie a jak często dziś widać, że zapomina się o najważniejszych i podstawowych funkcjach jakie ma spełniać to urządzenie, czyli telefon - komunikator.

Pierwsze moje BB, to był 9360, którego nawet nie musiałem się uczyć, bo obsługa była bajecznie prosta i logiczna. Miałem jednak spory problem z jego małą klawiaturą i moimi paluchami a na dodatek nie podobało mi się jego skrzypiące wykończenie obudowy, tak więc niestety po miesiącu rozstaliśmy się. Po jakimś roku i telefonie Nokii C3-01, spróbowałem znowu BB, tym razem Bolda 9780, który był dla mnie półkę lepszym telefonem od 9360, bo nie trzeszczał a klawiatura pracowała o wiele lepiej, łatwiej ale niestety nadal dla mnie była zbyt mała więc po 3 miesiącach znowu rozwód ale przyznam, że bardzo żal mi było go sprzedawać. Potem na rok poszedłem w Lumię 520 na Win8 i nie było najgorzej, bo system prosty ale z czasem chciałem czegoś ciut większego i szybszego. Szukając w recenzjach mgsm, natrafiłem na BB Z30 i poszedłem za tym tropem, no i mam go już dziś z 2 lata. Wspomnę tylko, że w między czasie używania Z30, zdarzył mu się wypadek i z racji jego zalania, był w stanie śpiączki przez ponad miesiąc, więc postanowiłem poszukać dla odmiany czegoś innego i tak to zdarzyły mi się dwie krótkie przesiadki. Pierwsza na Lumię 640XL i znany mi już Win8 a potem na Xiaomi Redmi Pro na Androidzie i zakładce MIUI8 (oj tu były schody - musiałem odblokować bootloadera, zainstalować recovery i przeinstalować soft z chińskiego na europejski). Prostacki i mulący 640XL wytrzymał u mnie miesiąc a przekolorowy, wszystkomający Redmi Pro zaledwie ponad tydzień, pomimo szybkości i pięknej, biżuteryjnej wręcz aluminiowej obudowy.
Cud się jednak zdarzył i Z30 ożył, którym mogę się nadal cieszyć a właściwie czuć się jak we własnym domu (musiałem tylko go rozkręcić i wyczyścić mikrofon, bo gadał jak z za kotary). Teraz po tym porównaniu z Win i Andkiem widzę i już wiem że zostanę z OS10 na dłużej (oby jak najdłużej). Blackberry (jak ktoś już gdzieś tu ładnie napisał), ma to coś czego nie maja inne systemy, ma swój charakter, ma duszę i jak już raz się wsiąknie w BB, to ciężko się przesiąść na inne systemy, jeśli nawet mają swoje spore zalety wobec BB.

Mnie ogólnie telefon służy do celów tzw. produkcyjnych a nie konsumpcyjnych ale dość skromnych, czyli: rozmowy, smsy, maile, internet i pisanie notatek (krótkie w reminderze a obszerniejsze w evernote). Generalnie nie używam dziesiątków aplikacji o jakich tylko tu czytam. Nie mam np. kont: facebook, twitter, czy instagram, a Google to dla mnie po prostu przeglądarka. Mapy jakieś tam pościągałem ale jeszcze ich nie testowałem, bo rzadko używam a po testach pewnie większość wykasuję, zostawiając tą najlepszą. Nie używam telefonu do słuchania muzyki, oglądania filmów (sporadycznie jakieś tutoriale) czy gier a z aparatu korzystam sporadycznie. Generalnie unikam obcych i mało potrzebnych aplikacji, mam tylko to, co chodzi bezpośrednio na OS10 - żadnego androidowego czy googlowego gościa. Najważniejsze w telefonie dla mnie są: łatwość dostępu do najważniejszych i najczęściej używanych operacji, czytelność, niezawodność i stabilność systemu i szczerze nie dbam już o to, jak długo ten system pociągnie. Zdając jednak sobie sprawę, że za jakiś czas zapasy oryginalnych akcesoriów do Z30 najzwyczajniej się wyczerpią, już teraz postanowiłem zakupić co nieco, jak np. oryginalną tylną klapkę, baterię i folie ochronne na wyświetlacz a myślę nawet o zapasowym Z30 w razie W. Może to szaleństwo ale jak na razie, BB to mój prawie ideał telefonu - komunikatora i notatnika.

Co mogę najbardziej pochwalić Z30:
- ogólnie solidna bryła a srebrne wykończenie spodu telefonu również sprawia wrażenie solidności i dodaje estetyki, tylna pokrywa nie trzeszczy i się nie rusza, (wiele razy spadł ze stołu i nigdy się nie rozpadł).
- właściwa jak na telefon waga (nie za lekki - tak lubię).
- bateria: ciągłe grzebanie w necie -1.5 dnia, średnie -2 dni a przy rzadkim używaniu telefonu trzymał nawet -3 dni.
- ekran 5 cali zupełnie mi wystarcza do wygodnej obsługi jedną, średnio dużą ręką (5.7 w 640XL był wyraźnie mi za duży a 5.5 w Redmi Pro nadal ciut za duży do spokojnej, jednoręcznej obsługi).
- ekran amoled i jego nie świecąca czerń, to dla mnie strzał w dziesiątkę!
- czarne tło klawiatury oraz konwersacji SMS sprawia że litery oraz napisany tekst jest bardzo czytelny (żadnych kolorków, czcioneczek, pierdółek).
- HUB, to kolejny strzał w środek tarczy, bez którego nie wyobrażam sobie teraz życia w smartfonie - genialne!!!
- możliwość podłączenia się przez wyjście micro HDMI do zewnętrznego monitora a przez micro USB i złodziejkę do klawiatury zewnętrznej, myszki a nawet pendrive'a.
- system się nie wiesza i nie laguje.
- telefon, nawet przy intensywnym używaniu nie nagrzewa się jak to miałem z Redmi Pro (kaloryfer).
- multitasking i szybkość przemieszczania się pomiędzy aplikacjami i tu nie chodzi mi tylko o prędkość samego urządzenia ale o małą ilość kroków czy wykonanych ruchów po monitorze w celu dostania się, do konkretnej funkcji - to jest to!
- wybieranie i otwieranie podstron z menu otwartej strony w pełni obsługiwalne, co w innych systemach było często niemożliwe.
- informacje i statystyki o systemie, zużyciu procesora, danych itd - bardzo przydatne.
- brak permanentnych aktualizacji i wyskakujących reklam jak w Androidzie.
- ... znalazłoby się jeszcze sporo zalet - BB po prostu ma to coś! Jestem od niego uzależniony

Na co mogłem lub nadal mogę narzekać:
- na początku miałem problemy z czytaniem karty micro SD Sandiska ale jak mi poradzono, kupiłem kartę Patriota i po problemie.
- z początkiem roku miałem problem z Whatsapp ale rozwiązał się problem przez APK. Obecnie śmiga bez APK ale jak trzeba będzie, to się znowu go wrzuci przez APK.
- gdyby HUB też był czarny, to by było miodzio.
- mam nadal problem ze sparowaniem słuchawki Jabra mini ale może to wina słuchawki - nie wiem.
.bb.sky.com | 09 Mar 2017, 12:03
kris
Blackberry z 30 posiada lte.
Tak. Dlatego w pozycji "Standard LTE" jest zielony ptaszek. Zielony ptaszek w tym kontekście oznacza ochocze potwierdzenie. W przeciwieństwie do czerwonego iksa. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam. (jf)
.kwidzyn.vectranet.pl | 04 Feb 2017, 15:02
Jaaa
Zdjęcia mają mocno miodowy odcień. Przynajmniej w moim modelu.
Ekran - spoko, wymagany jednak szkło hartowane. Bajki o super wytrzymałości to jednak bajki o Yeti, mam pęknięty dotyk, ale dotyk działa.
Szybkość działania jest ok, lepsza niż w znienawidzonym LG, na poziomie Lumii 535. czyli bardzo dobrze.
Słownik T9 - nie lubię, masakra. Może nie potrafię skonfigurować.
Dźwięk czysty, ok.
To pokrótce. Głównym moim tel jest Q5, też jest ok. Miałem Lumie, były ok. Najgorszy był LG, zdjęcia robił porównywalne z Z30, trochę lepsze.
.233.18.252 | 08 Dec 2016, 09:12
mh
Użytkuję tą słuchawkę ponad rok.
Na plus: system- optymalizacja, szybko działający, brak zawieszeń itp., intuicyjna obsługa; aparat i kamera w porządku, wytrzymałość konstrukcji, niebanalny wygląd, telefon świetnie znosi próbę czasu.
Na minus: system- mimo świetnego wykonania systemu, brak wsparcia, brak wielu kluczowych aplikacji, aplikacje androidowskie często nie działają lub działają opornie, długie ładowanie.
Ogólne: bateria jak dla mnie ok- 2 dni przy umiarkowanym użytkowaniu, 1 dzień przy intensywniejszym.
Co mnie ciekawi to brak ochrony wyświetlacza w specyfikacji, telefon kilka miesięcy temu wypadł mi z kieszeni kurtki gdy jechałem rowerem, przy znacznej prędkości i wysokości upadł na beton i potoczył się po nim. Byłem pewny, że poszedł w drzazgi, jednak ku mojemu zdziwieniu jedynym uszczerbkiem okazało się poziome pęknięcie w dole ekranu, niemal niewidoczne i całkowicie nie przeszkadzające w użytkowaniu!! Apple i Samsungi z ich GG po znacznie mniej spektakularnych upadkach miały pajęczynki i wyświetlacze do wymiany, także jeszcze raz duży plus dla BB za jakość wykonania i wytrzymałość. /szkoda że ta marka chyli się ku upadkowi :(
.dynamic.mm.pl | 06 Nov 2016, 16:11

Wszystkich opinii: 72. Pokazuję od 11 do 20.