R E K L A M A

LG Optimus L9 II
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 219. Pokazuję od 111 do 120.
65,8% 
 13,2% 
 21,0% 
Grzegorz
Wziąłem w Play Moto G dla mnie i LG L9II dla małżonki (byłem uprzedzony do LG). Są to obecnie chyba najlepsze kąski w Play. Po dwóch tygodniach użytkowania mogę powiedzieć: oba telefony genialne, ale wygrywa LG, dlaczego? - 1. pełen ekran 4,7 cala, w moto G przyciski funkcyjne na ekranie, dlatego praktycznie jest około 4,3 cala; 2. Aparat foto (lepsze zdjęcia i filmy); 3. Slot na dodatkową pamięć; Muzycznie, na aplikacji poweramp z dobrymi słuchawkami "Brainwavz" jest bardzo podobnie, czyli super; oba mają świetne wyświetlacze z gorilla glass, szybkość działania podobna, czyli świetna. Polecam zdecydowanie LG (z powodów wymienionych wyżej). Dodam, że LG działa na android 4.1, jest dostępna aktualizacja do 4.4, ale dziękuję, nie ryzykuję. Jest super, to po co kombinować? Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych i polecam mocno ten telefon!!!
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 12 Jul 2014, 10:07
AndrzejD
Do #nick: Na takie problemy na pewno dobrze zadziała zainstalowanie Cyanogenmoda 11 (poszukaj na XDA). Wiem że to nieoficjalne rozwiązanie i nie każdy się na nie zdecyduje, ale ja się zdecydowałem i nie żałuję. Telefon na CM'ie chodzi jak rakieta, praktycznie żadnych zacięć . RAMu wolne ok. 300MB, czyli dużo więcej niż na stocku. Wydajność - na high detalach Asphalt 8 chodzi płynnie i bez problemów, a na stockowym systemie tak jak u Ciebie też często się wyłączał. Instalacja nowego systemu do najłatwiejszych nie należy, ale ja dzięki instrukcjom nauczyłem się tego w weekend. Polecam poszukanie więcej na XDA.
.dynamic.chello.pl | 05 Jul 2014, 21:07

nick
Moje wrażenia po 2 tygodniach użytkowania są dość mało entuzjastyczne. Tylna klapka mocno trzeszczy (wystarczy zwykłe wzięcie telefonu do ręki np. w celu odebrania połączenia), szybko się "palcuje" i zbiera rysy". Ekran jak najbardziej na plus, kąty widzenia dla mnie w porządku, podobnie jak jego jasność i reakcja na dotyk. Lekko przeszkadzać może ostra krawędź wokół ekranu (podczas rozmów mnie to akurat irytuje). Nie wiem czy to wina mojego sprzętu (raczej nie bo czytałem o tym problemie na wielu forach internetowych) ale wydajność telefonu jest bardzo nierówna. Podczas przechodzenia z głównego ekranu do listy aplikacji czasem trzeba odczekać 1-2 sekundy aż pojawią się ikony, to samo przy wychodzeniu z aplikacji (widżety na ekranie głównym pojawiają się dopiero po chwili). Do tego dochodzi samoczynne zamykanie się aplikacji, głównie gier. Testowałem Real Racing 3, Dead Space, GTA: SA, (najniższe detale jakie mogą być) a nawet Angry Birds i we wszystkich występował ten sam problem. Spotkałem się z opinią, że to wina złego zarządzania pamięcią RAM. Miało na to pomóc wyłączenie pewniej opcji w ukrytym menu - mi to nic nie dało lecz widziałem opinie, że u niektórych osób problem zniknął. Jeżeli problem nie zniknie przy jakiejkolwiek aktualizacji lub (jeżeli to wina mechaniczna) gwarancja nic nie da to telefon kompletnie nie jest wart polecenia dla osób, które nieraz chcą używać telefon do czegoś innego niż tylko dzwonienia i korzystania z internetu. [Android 4.4, niebrandowany]
.konin.mm.pl | 03 Jul 2014, 18:07
To_nie_zart
Lg lg ii posiadam od tygodnia. Narazie mogę powiedzieć o nim same dobre rzeczy. Zastanawiałem się nad kupnem l90, ale kierując się wyświetlaczem wybrałem l9 ii. I... Nie żałuję. Nie ma żadnych widocznych pikseli. Obraz jest bardzo ostry. Jasność wyśmienita. Podobają mi się także jego wymiary. Aparat dosyć dobry. Lampa błyskowa- miód majonez. To mój pierwszy telefon od lg więc możliwości nakładki systemowej zwróciły mi w głowie. Samsungi tego nie mają... Szkoda że jakość muzyki nie jest na wysokim poziomie. Filmy odtwarza wyśmienicie. Bateria trzyma 2 dni przy dość mocnym użytkowaniu. Trochę denerwują mnie przyciski dotykowe na dole (parę razy dotknąłem home podczas grania...) Wystarczy się przyzwyczaić. 8 gb pamięci wewnętrznej w zupełności wystarcza. Wystarczy zainstalować kartę pamięci. Jeśli chodzi o tylną obudowę która łatwo się rysuje - Wystarczy kupić etui.
Ogólnie telefon GIT.
Czy polecam? Bardzo!
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 02 Jul 2014, 21:07

Daga
Telefon zakupiłam w lutym, na początek bajka- super telefon naprawdę pod każdym wzglęgem. Po aktualizacji Androida do wersji Kit Kat zaczęły się problemy. Najpierw przestały dochodzić smsy, średnio na 10 smsów dochodziło 6. Od tygodnia pojawił się kolejny problem. W trakcie rozmowy, po odłożeniu telefonu od ucha LG się nie podświetla w ogóle, po ustawieniu w opcjach "przycisk zasilania kończy rozmowę" także nie można się rozłączyć. Dodatkowo telefon zarówno w sieci 2G i 3G traci często zasięg. W telefonie zostały przywrócone ustawienia fabryczne i bez zmian. Pozostaje mi jedynie oddać telefon do serwisu i czekać na pozytywy rezultat. Możliwe, że trafiłam na felerny egzemplarz, jednakże po przekopaniu internetu doszukałam się podobnych problemów u innych :/
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 02 Jul 2014, 21:07
DariusKing
To jest mój pierwszy smartfon od LG i jestem nim zachwycony. Z tej półki to najlepszy wybór. Udany telefon i bardzo funkcjonalny a także elegancki i miły w dotyku. Mam go od 3 miesięcy, nie sprawia mi żadnych problemów i śmiga jak mała rakieta. Ten telefon zmienił moje podejście do firmy LG w przeciwieństwie do Samsunga z którym miałem tylko ciągle problemy z softem i durnymi aplikacjami. Myślę że już niedługo LG będzie rządzić na rynku z najnowszą serią telefonów. A mój następny smartfon będzie od LG i pewnie G3. Ja polecam wszystkim LG L92 bo jest warty uwagi i ma dobry aparat oraz wyświetlacz i ma wszystko to co powinien mieć dobry telefon chociaż trzeba o niego trochę dbać bo jest delikatny zresztą jak każdy smartfon teraz.
.dynamic.gprs.plus.pl | 02 Jul 2014, 10:07
kaaqua
@Hav4ak Ja osobiście "rozpływam" się przy tym modelu. Kupując ten telefon należy pamiętać że kosztuje w chwili obecnej 600-650zł(!). Można spokojnie go porównać do konkurencji z tej samej półki cenowej (np. HTC Desire 500, Sony Xperia L czy Motorola Moto G)
Sądzę, że HTC One stoi o dwa pułapy cenowe wyżej niż LG L9 II, (nie mówiąc już o One M8) Owszem, ten telefon nie jest bez wad, ale spełnia swoje zadanie - bycie smartfonem ze średniej, nie najdroższej półki cenowej, dając poczucie obcowania z flagowcem.
A teraz przejdę do własnej opinii. Posiadam ten telefon od 7 miesięcy, więc zdążyłem dopatrzyć się szczegółowych wad i zalet.
Obudowa: Telefon jest idealnych wymiarów - nie za duży, nie za mały. Jest lekki i przyjemny w dotyku. Ma obłe krawędzie, przez co wygodnie trzyma się w dłoni. Cała przestrzeń jak na takie wymiary jest idealnie zagospodarowana Klawisze z boku są w wygodnych dla palców miejscach, a dodatkowy przycisk QuickMemo można zastąpić np. programem aparatu, czy skrótem do ulubionej aplikacji. Z tyłu LG L9 II posiada bardzo elegancką fakturkę, która bardzo ładnie wygląda, ale do czasu, gdyż tył smartfonu się niemiłosiernie rysuję i skrzypi:) na szczęście oczko aparatu jest minimalnie wklęsłe, przez co nie powinno się rysować czy uszkodzić.
Ekran: Nie wiem jaki typ szkła chroni ten wyświetlacz, ale po kilku tygodniach widać było parę mikro rysek, więc zabezpieczyłem się w folię ochronną:) Ekran ma powalającą rozdzielczość HD z zagęszczeniem 312ppi na cal. Kolory są naturalne, nie przesycone - po prostu miłe dla oka. Kąty patrzenia - perfekcyjne i jasność wyświetlacza w porządku.
Wygoda obsługi: praca na urządzeniu przebiega bezproblemowo, gdyż zasila go dwurdzeniowy procesor w architekturze Krait o taktowaniu 1,4GHz wspomagany przez rewelacyjnie wydajny układ graficzny Adreno 305 oraz 1GB pamięci RAM. Jeśli mamy pozamykane niepotrzebne programy to L9 II radzi sobie rewelacyjnie z takimi grami jak: Asphalt 8, NFS MW, Plants vs Zombies 2, czy Fifa 14. Ja nie jestem fanem gier, ale mam je w systemie dla młodszych pociech:) Pamięć ram 1GB wystarcza, choć zazwyczaj wolnej zostaje około 300-350MB. Poruszanie się po systemie jest płynne, choć zdarzają się minimalne klatkowania animacji. Pamięci nie jest za wiele, dokładnie 4GB. Niektórym może to nie wystarczać. Ja posiadam kartę 32GB. Aplikację trzymam w pamięci wewnętrznej (zostaje mi ok. 1,5GB) oraz pliki, zdjęcie czy filmy na karcie pamięci.
System: Ja androida 4.1.2 zaktualizowałem dnia 30 kwietnia 2014r do androida 4.4.2 Nie jest to aktualizacja bez wad, gdyż LG usunął wiele motywów i efektów ekranu blokady (zostały po dwa) Ale nadrabia to wieloma nowościami np. podwójne tapnięcie w celu odblokowania czy długo oczekiwana aplikacja QSlide z telefonem czy SMS-ami. Telefon z płynnego zmienił się na piorunująco szybki - i tyle w tym temacie:) Dodam, że telefon nabyłem w sieci Plus.
Aparat: 8Mpix i nagrywanie FULL HD. Na papierze bajka. W rzeczywistości tylko (albo aż) dobrze. Troszkę kolory są nienasycone, ale wszystko poprawiam w edytorze zdjęć. Za to jest dobra szczegółowość zdjęć wraz z kontrastem. Jest pełno trybów np. HDR, Time catch shot, seria zdjęć, panorama i można tak wymieniać i wymieniać... Lampa LED naprawdę razi po oczach i doświetli każdą scenerię. Filmy FULL HD można podsumować jednym słowem - ujdą. Nic więcej. Spory brak szczegółowości, czy ubytek kontrastu i dobrze się patrzy tylko na ekranie telefonu, ale do codziennych zastosowań czy nagrań z wycieczki jak najbardziej się nadają :)
Muzyka: Telefon gra akceptowalnie, bez żadnych fajerwerków. Jest equalizer, aplikacja do odtwarzania muzyki wygląda wyśmienicie. Słuchawki dołączone do zestawu nadają się tylko jako antena do radia:)
Filmy: Telefon odtwarza wszystko do rozdzielczości FULL HD co do niego wrzucimy. Co tu dużo mówić - perfekcja.
Jakość rozmów i sygnał: tutaj mogę zaznaczyć że jest dobrze ale nie bardzo. Głos minimalnie zniekształcony, telefon ma niewielki problem z wyłapywaniem i utrzymywaniem zasięgu 3G na terenach podmiejskich (w porównaniu ze starym Samsungiem Note) lecz z 2G nie było już problemów.
Bateria: rewelacja. Przy użytkowaniu non stop: dzwonienie, maile, intenet, skype. Wytrzymuje 1,5-2 doby. Przy mniej intensywnym użytkowaniu 4-5 dób. Telefon ładuję się w około 2h, więc jest to wynik dobry jak na taką pojemność baterii.
Podsumowując jeśli zastanawiasz się nad zakupem smartfonu do 600-700zł masz w sumie 2 możliwości (przy takich parametrach). Motorola Moto G i LG Swift L9 II. Jeśli twój priorytet to czysty android bierz śmiało Moto G. Jeśli priorytet to cokolwiek innego (np. aparat, ekran, płynność, filmy itp.) nie ma innego wyboru za tą cenę - tylko LG L9 II.
Pozdrawiam tych, którzy wytrwali do końca tej recenzji:)
Dla pozostałych ocena w pigułce:)
Obudowa:5/6
Ekran:6/6
Wygoda obsługi:6/6
System:6/6
Aparat:5+/6
Kamera:4/6
Muzyka:5/6
Filmy:6+/6
Jakość rozmów/sygnał:5-/6
Bateria:6/6
.207.96.67 | 01 Jul 2014, 23:07
Warrios
Telefon kupiłem w maju. Wcześniej posiadałem k550i i k800i więc jest to mój pierwszy smartfon. Szukałem czegoś w cenie do 800zł z wydajnymi komponentami i dużym ekranem i natrafiłem na ten model. Widziałem w działaniu także SGS II więc mogę go do niego porównać.

Plusy:
+ Wysokiej rozdzielczości wyświetlacz (wyższej niż w SGSII jednak mniej żywe kolory z powodu technologii IPS gdzie SGS II ma AMOLED).
+ Wydajny i technologiczne nowy procesor. (nowszy i szybszy od SGS II)
+ Oficjalny KitKat 4.4.2
+ WiFi w standardzie a/b/g/n
+ Aparat 8 Mpix, nagrywanie w FullHD.
+ Duże możliwości w oprogramowaniu danym przez producenta: możliwość modyfikacji paska opcji takich jak Wifi, BLuetooth itp, zoom cyfrowy w trakcie nagrywania filmów w FullHD, możliwość włączania/wyłączania lampy w trakcie nagrywania filmów.

Minusy:
- W górny lewy i prawy dolny róg trzeszczy gdy się ściśnie.
- trochę trzeszczący głośnik.
- brak czujnika natężenia oświetlenia.

Podsumowanie:
Telefon ma wszystko co może mieć telefon w tej cenie i jeszcze więcej. Niska cena tego telefonu odbiła się w pewnej mierze na obudowe, głośniku i dodatkowemu wyposażeniu (słuchawki dołączone do telefonu są okropne).
.dynamic.chello.pl | 01 Jul 2014, 22:07
Hav4ak
Klika słów ode mnie na temat tego tel. Widzę, że wiele osób wręcz zachwyca się tym telefonem, zupełnie bezpodstawnie, ponieważ jest on najzwyczajniejszym tel. z średniej półki. Mam go już od ok. 3 miesięcy i zastanawiam się nad wymiana. Na początku było wszystko super, fajnie ale z czasem użytkowanie staje się co raz bardziej frustrujące, pierwszy z brzegu przykład: ciągłe wyszukiwanie plików multimedialnych, jest to tak irytująca rzecz, że czasami mam ochotę rzucić tel. o ścianę, bateria również nie powala, oczekiwałem trochę dłuższej pracy. Na minus również ram, myślałem, ze 1GB to akurat jak na telefon komórkowy, niestety, przeliczyłem się, dla mnie komfortowym rozwiązaniem byłoby 2GB. A teraz rzecz która mnie najbardziej denerwuje w tym modelu - wbudowana pamięć. JEST JEJ ZA MAŁO!!!, o wiele, wiele za mało. Mam 2 gry, trochę systemowych rzeczy, wszystko co się da na SD a i tak mam wolnych jakieś 500MB/700MB. Wiem, że jest to bolączką wszystkich tel z Androidem, ale jaki sens ma pakowanie tak małej ilości pamięci, moim zadaniem min. to 16GB + miejsce na SD i wtedy to ma sens, lecz nie wielu producentów decyduje się na to(jak dla mnie bardzo udany modelem jest HTC One M7 i M8 widać, że chwilę pomyślano przed jego produkcja i wyszedł im naprawdę udany projekt). Skupiłem się głównie tutaj na minusach, bo jak pisałem wcześniej wiele osób "rozpływało" się nad tym modelem, niestety, nie jest tak kolorowo. Oczywiście na plus, ekran, aparat, przeglądarka systemowa, i chyba to tyle co bym powiedział na temat tego tel.
.dynamic.chello.pl | 29 Jun 2014, 22:06
Grzegorz
Jest to najlepszy telefon jaki miałem. Świetny wyświetlacz, bateria długo wytrzymuje na jednym ładowaniu. Aparat bardzo dobry, chociaż filmy mogły by być troszkę lepsze. Dźwięk jest OK. Za tą cenę to naprawdę świetny telefon :)
Polecam
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 29 Jun 2014, 10:06

Wszystkich opinii: 219. Pokazuję od 111 do 120.