R E K L A M A

Xiaomi Mi 9
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 43. Pokazuję od 21 do 30.
55,8% 
 16,3% 
 27,9% 
Dark
Wady i zalety (zady i walety) ;-)
Mam telefon dopiero od około tygodnia. Ogólnie jest OK. Wbrew temu, co piszą inni, bateria trzyma bardzo długo, a używam intensywnie. W porównaniu do poprzednich telefonów jest super szybki.
Ale stwierdziłem kilka braków w stosunku do telefonów, z których korzystałem wcześniej: Sony Xperia, Samsung Galaxy, Huawei P.
1. Nie można przenosić plików przez WiFi Direct.
2. Nie ma funkcji powiększenia ekranu.
3. Kalendarz nie synchronizowany z datami w kontaktach.
4. Nie ma wyłączenia dzwonka dla konkretnego kontaktu.

Ad 1 W ustawieniach jest WiFi Direct. Można połączyć z innym telefonem lub tabletem, ale nie da się przesłać plików. Czytałem na forum, że trzeba zainstalować dodatkowe aplikacje. Próbowałem, ale nic to nie dawało. Przesyłanie przez Bluetooth to dramat z uwagi na czas przenoszenia plików. Jest to szczególnie dotkliwe gdy telefon jest nowy, bo wiele rzeczy chciałbym przenieść z poprzedniego - muzyka, filmy, zdjęcia. W Sony, Samsungu i Huawei nie było żadnych problemów z przesyłaniem przez WiFi Direct. Stale przenosiłem pliki (zdjęcia, filmy) między telefonem a tabletem.
Ad 2 Poprzednie telefony miały funkcję: wymuś powiększenie ekranu. Trzykrotne stuknięcie powodowało, że można było powiększyć obraz na ekranie. Bardzo użyteczna funkcja, bo czasem są małe rzeczy, które trudno zobaczyć (przeczytać). W Xiaomi Mi 9 nie znalazłem takiej możliwości.
Ad 3 We wcześniejszych telefonach wpisane w kontaktach daty np. urodziny, imieniny, rocznice, automatycznie były w kalendarzu, który on nich przypominał. W Huawei można było ustawić przypomnienie tydzień przed i w dacie zdarzenia. Tu nie ma synchronizacji. Przynajmniej ja nie potrafię jej włączyć.
Ad 4 W każdym poprzednim telefonie przy ustawieniu kontaktu można było wybrać dla niego rodzaj dzwonka albo brak dzwonka. Czasem nie chcę odbierać połączeń od danej osoby i nie chcę by telefon dzwonił gdy ona się łączy. Ale chcę widzieć czy i ile razy dzwoniła. Dla tej osoby w kontaktach włączałem dzwonek oznaczony jako cichy lub brak. Tu nie ma wariantu bez dzwonka dla konkretnego kontaktu. Można wyłączyć całkowicie dzwonek, ale nie słyszy się połączeń od wszystkich.
Jeśli w/w funkcje są, a tylko ja nie umiem ich włączyć, to proszę o wskazówki, za które z góry dziękuję.
.224.144.82 | 01 Jul 2019, 13:07
Przemek
Telefon posiadam około miesiąc. Działanie telefonu na bardzo duży plus. Aplikacje, gry, otwierają się i działają bardzo szybko dzięki procesorowi Snapdragon 855, który obecnie jest najlepszy na rynku, do tego 6 GB RAM i duży wyświetlacz AMOLED. Swój egzemplarz kupiłem bezpośrednio ze sklepu Xiaomi. Telefon posiada 2 wersje pamięci, 64 i 128 GB. Ja kupiłem tą wersje z 128 i nie żałuję, bo aplikacje zajmują coraz więcej pamięci, więc lepiej się zabezpieczyć. Zdjecia i wideo na dobrym poziomie, jedynie w nocy jest trochę gorzej, ale mi w zupełności to odpowiada :) Jeśli miałbym coś napisać o wadach to z pewnością bateria, ale tutaj Xiaomi idzie nam na rękę dając możliwość szybkiego ładowania telefonu Quick Charge 4.0. Mi 9 jest to kombajn z taką mocą obliczeniową, że nic dziwnego, że baterie trzeba trochę częściej niż zwykle ładować. Swój model 128GB kupiłem za 1999 zł. Moim zdaniem najlepszy telefon na chwile obecną w przedziale do 2 tys. zł. Polecam i pozdrawiam.
.244.153.126 | 29 Jun 2019, 17:06

Kamil
Telefon mam od jakiś 2 tygodni - wszystko super oprócz baterii.
Przesiadłem się z Redmi 5 Plus, tam bateria na luzie trzymała dwa dni. Tutaj leci w dół strasznie - odłączam od ładowania i po kilku minutach 95% i tak dalej. Reszta, tj płynność i szybkość działania, zdjęcia, wyświetlacz super. Tylko ta bateria...
.188.180.78 | 28 Jun 2019, 16:06
Lis
Bardzo długi polowałem zeby kupić mi 9 niebieski 128 aż się udało
ogólnie telefon godny polecenia ale ma parę wad np na ekranie blokady wyświetlał Chińskie znaki nie wiadomo czemu ponadto pilot do tv wbudowany w telefon nie działa z każdym tv idealnie, po nałożeniu pożądnego szkła gorzej się odblokowuje telefon z przycisku(trwa to dłużej a czasem trzeba 2 raz palec przylozyc). Ogólnie to stabilizacja obrazu w nocy mogła by być lepsza ale jak najbardziej mogę polecić ten telefon
.156.130.92 | 10 Jun 2019, 01:06
Łukasz R.
Witam.
Posiadam Mi9 od ponad 2 tygodni zakupiony z oficjalnej polskiej dystrybucji, wiec powoli mogę się wypowiedzieć, funkcjonalność i szybkość działania na bardzo duży plus, aparat w porównaniu do poprzedniego telefonu jest bardzo dobry (mogę nawet zaryzykować że jak dla mnie rewelacyjny), fajne dodatki typu slow motion i inne tryby, jedyny minus to ze dość mocno wystaje, dźwięk przez bluetooth naprawdę dobry, nie odczuwam braku mini-jacka, jakość rozmów i zasięg Mi9 naprawdę OK patrząc na fakt ze zawsze w moim miejscu zamieszkania mam problemy z zasięgiem sieci, jedynie co mnie trochę rozczarowuje to bateria miałem nadzieje ze będzie trzymała trochę lepiej, ale za to szybkie ładowanie rekompensuje jej brak. Tak podsumowując jakość, wydajność , dobry aparat, bardzo dobry wyświetlacz Super Amoled i wykonanie samego telefonu Mi9 przeważają na plus. W tym przedziale cenowym naprawdę kopić coś lepszego to chyba niemożliwe.
.122.244.41 | 29 May 2019, 17:05
mi9
Lubię mgsm, więc poświęcę czas i napiszę opinie o Mi9 :)
Telefon mam od ponad miesiąca, więc można trochę o nim napisać... kupiony z oficjalnego sklepu Xiaomi. Kolor niebieski, bardzo ładny! Robi wrażenie :) obecnie mam pokrowiec, bo szkoda telefonu.
Wygląd bardzo fajny, nie za ciężki, pewnie leży w męskiej dłoni, zresztą poprzedni mój telefon był bardzo zbliżonych rozmiarów, dlatego z przejściem na ten nie mam problemu.
Co do telefonu, jestem fanem Xiaomi i to kolejny mój telefon, podoba mi się nakładka MIUI, bo robi mega robotę. Telefon płynny, piekielnie szybki, ani jednej przycinki, sama przyjemność z korzystania z niego i aplikacji... Wolę już wszystko na telefonie załatwić jakieś zakupy przeglądanie internetu itp itd niż na komputerze ;)
Z dużych plusów to aparat... robi naprawdę robotę, bardzo szczegółowe zdjęcia, ładne nasycenie kolorów, dużo trybów i w ogóle wszystko co z nim związane, ciężko się przyczepić. Wideo też bez zarzutów. Jedyny minus to brak stabilizacji optycznej, jest tylko elektroniczna. W wideo delikatnie daje się we znaki, ale bez tragedii większej. Fajne bajery w ustawieniach, np. slow motion.
Bateria na plus o dziwo. Procesor daje radę, najnowsza technologia co zauważalnie mniej zjada energii... 3300 i pracować pisać oglądać YT z łącznie włączonym ekranem ponad 6h? dobry wynik... a na samym YT i lekkich zabawach spokojnie włączony ekran SoT zostaje na poziomie +7h... weźmy pod uwagę duży ekran i jasność jego i baterie tylko 3300... dla mnie plus. Z 21h od ładowania na full nie zszedłem.
Mamy szybkie ładowanie, co telefon pozwala naładować w godzinę, dosłownie godzinę, no jak od 0% to 1h 10min jakoś. Mega wynik! Dodatkowo ładowanie indukcyjne 20W, fajny bajer.
Konstrukcja, zwarta, solidna, nie upadł mi, bo pilnuje go jak oka w głowie, ale wszystko w porządku.
Czytnik linii papilarnych w ekranie, spoko gadżet szybko się przyzwyczaiłem, a odblokowanie twarzy działa tylko w dostatecznym świetle, przy większym mroku już nie działa.
Co do wyświetlacza, to to mój pierwsza AMOLED, naprawdę robi robotę :) czarne motywy zaczęły mi się podobać, bo ten czarny wygląda jak czarny (no wiadomo nie podświetla się), w słońcu widoczny bardziej niż inne IPSy, a w nocy nie męczy. Jakość rozmów na 4G bardzo spoko, głośniczek też fajnie gra, nie rzępoli na najgłośniejszym jak ktoś dzwoni do mnie, i muzyki jakiejś tam lekko można też dość przyjemnie posłuchać. Dźwięk w słuchawkach bo BT mnie zadowala, jest dla mnie wystarczający i dobry. Brak jacka nie razi mnie.
GPS mega dokładny i bardzo szybki fix.


No dobra, więcej grzechów nie pamiętam, skrótowo wygląda tak:
+ aparat!
+ mega szybki w działaniu
+ bateria (jak na 3300mAh)
+ szybkie ładowanie (1h)
+ super wyświetlacz
+ GPS
+ dobry dźwięk
+ fajne bajery w aparacie (np. slow motion w 960FPS!)
+ nakładka MIUI


- brak optycznej stabilizacji
- wystający aparat? Ale to już nie nowość w obecnych telefonach
- dla niektórych brak jacka wbudowanego, jest na przejściówce
- brak karty pamięci, tutaj może to trochę przeszkadzać, dlatego najlepsza opcja to +128GB

Chyba tyle, pamiętajcie, że to telefon za 1999zł :) w chinach obecnie już taniej można dostać nawet w okolicach 1600... dlatego, cena a jakość mega stosunek... Polecam ;)
.14.63.222 | 29 May 2019, 14:05

Anton
Polecam bardzo dobry telefon,
.0.38.2 | 10 May 2019, 11:05
Julek
Od tygodnia jestem posiadaczką mi9. Jest to mój pierwszy Xiaomi. Do tej pory miałam Samsunga A5 i muszę przyznać, że mój stary Samsung był bez porównania. Nie mówię o zdjęciach, bo mi9 jest rewelacyjne pod tym względem, ale bateria jest koszmarna. Przy wyłączonym GPS, dzwoniąc kilka razy dziennie i korzystając głównie z Facebooka (wchodząc kilka razy dziennie na parę minut) bateria wytrzymuje do godz. około 18. Drugim i chyba większym minusem jest fakt, że podczas każdej rozmowy słyszę w tle swój głos a potem dopiero rozmówcę i jest to głos mechaniczny i niewyraźny. Po długiej rozmowie telefon jest tak gorący jakbym dopiero wyszedł z piekarnika... Najlepszy jest aparat, zdjęcia rewelacyjne.
.30.23.211 | 01 May 2019, 23:05
Lukio
Witam serdecznie, jestem posiadaczem owego telefonu prawię miesiąc, wcześniej posiadałem od nowego mi 5 i byłem zadowolony. Teraz jestem w lekkim szoku, jak konkurencja podniosła cenę w stosunku do możliwości. Mi 9 po prostu ich miażdży. Miałem okazję pracować z P20pro oraz nowym iPhonem. P20pro może lepsze zdjęcia w nocy. Teraz pytanie po co przepłacać. Jeszcze krótka historia dwa dni temu przez przypadek wypralem Mi9 wraz z słuchawkami, działa bez problemu nawet się nie wyłączył. Brak śladów wody pod aparatem czy wyświetlaczem. Lecz nie polecam próbować.
.113.143.147 | 01 May 2019, 00:05
Zibi
Hej.
Mam ten telefon od tygodnia i muszę napisać że jest świetny. Jak na razie nie znalazłem wad. Niepochlebne opinie są krótko pisząc wyssane z palca.
O tym że jest szybki nie będę pisał bo to wiadomo. Że ma duży świetny ekran też wiadomo. Napiszę natomiast o baterii. Po 24 godzinach zabawy, robienia zdjęć (ze 100 przynajmniej) mam wciąż ponad 50% stanu baterii i przy włączonym cały czas wifi, gps. Poprzedni mój telefon, LG G5 musiał być ładowany z dnia na dzień. Podczas robienia zdjęć czy nawigacji bateria w LG znikała w oczach. Tutaj jest znacznie, znacznie lepiej. Ładowanie z kabla bardzo szybkie. Z indukcyjnego ładuje się wolniej ale mam 10W ładowarkę więc nie wykorzystuje pełnej prędkości al komfort jest, kładę na tacce i tyle.
Druga sprawa to zdjęcia. Za dnia z każdego obiektywu wychodzą ładne, ostre zdjęcia. Obiektyw tele podobnie jak szeroki dają radę. Tele naprawdę potrafi zaskoczyć pozytywnie. Szeroki nie jest tak szczegółowe jak obiektyw standard ale i tak jest bardziej szczegółowy jak szeroki z G5. Obiektyw standard po przełączeniu w 48 MP daje znacznie więcej szczegółów, ale trzeba wiedzieć kiedy tego używać. Zdjęcia makro 12 MP kontra 48 MP pokażą moc tego drugiego. W zdjęciach zwykłych raczej różnicy wielkiej nie ma. Zdjęcia nocne. Jest gorzej, ale to chyba oczywiste, że mniej szczegółów i łatwiej o poruszenie, ale da się. Kilka nocnych z ręki umieściłem w przykładach. Tele w nocy raczej nie używalne, bo nie da się utrzymać nieruchomo aparatu, natomiast standard lub szeroki jak najbardziej i jeśli użyć trybu nocnego to efekty są zadowalające. Zdjęcia są mocno odszumione i mają mniej szczegółów oraz dodawany jest efekt coś jak "dramaturgia" z Snapseeda. Nie jest to poziom nocnych zdjęć z Mate 20 pro czy P 20 pro, ale w porównaniu do mojego poprzedniego LG G5 jest znacznie lepiej. W totalnych ciemnościach telefon trzeba unieruchomić i najlepiej włączyć tryb PRO i samemu poustawiać parametry. W trybie PRO wszystkie "ulepszacze" są wyłączone więc zdjęcia są surowe i można potem obrabiać w programach graficznych. Autofocus praktycznie błyskawiczny, super.
Głośniczek do rozmów jest na górnej krawędzi więc telefon trzeba trzymać nieco niżej niż standardowe słuchawki. Trzeba się przyzwyczaić.
To tyle jak na razie.
.219.205.145 | 19 Apr 2019, 08:04
Wszystkich opinii: 43. Pokazuję od 21 do 30.