R E K L A M A

Nokia Lumia 1320
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 102. Pokazuję od 71 do 80.
61,8% 
 16,7% 
 21,6% 
zielin
Witam, telefon posiadam od początku lipca i w pierwszej wersji nie miała być to Nokia, a Lg, bo koniecznie chciałem Androida, jednak po namowie kolegi i pani w salonie zakupiłem Nokie 1320. Pierwsze początki były ciężkie, jednak z czasem przekonałem się do WP. Powiem tak, że nie chce już Androida, który sam się zżera. Bateria jak na moje użytkowanie non stop na telefonie i pisanie sms oraz e-maili, oraz przeglądanie Internetu trzyma 3 dni. Jakość fotek naprawdę świetna, no szczerze, nie przeszkadza ta wielkość. Co do tylnej klapki, to nie zauważyłem, żeby trzeszczała, ponadto zaopatrzyłem w silikonową ochronkę i jest git. Jedyne to co jest minusem, to że wibruje tylko na początku jak ktoś dzwoni, a później już nie. Co do aplikacji, to wszystkie jakie miałem na androidzie, to i mam na WP, powiem więcej, na WP jest dużo więcej i lepszych aplikacji.
.77.124.135 | 20 Jul 2014, 14:07
Luzaqqo
Po 2-ch latach używania ANTKA na RAZR MAXX, SAMSUNGU GALAXY i innych urządzeniach z tego typy, powróciłem z lekką dozą obaw do Nokii (ostatni model tej marki używany przez mnie to N97-MINI). Pierwsze wrażenie, a raczej przerażenie to wielkość i masa. Ale z czasem przyzwyczajenie wzięło górę. Mile zaskoczył mnie WM8, który w wersji 8.1 jest świetnie zoptymalizowanym systemem. Owszem brakuje "wizualnych bajerów" ale system nie muli jak na ANTKU, jest super płynność działania, nie wspominając o genialnej czułości 6" ekranu. Szkoda, że nie jest on FullHD no ale... Bateria to wielki plus tego "Cegłofonu". Trochę mało pamięci wbudowanej ale SDHC (polemcam min. 16GB, bo mniejsza momentalnie się zapełni) rozwiązuje problem. Duża czytelność ekranu. Możliwość robienia katalogów jak w ANTKU i co ważne dla użytkowników w sklepie bardzo duże pokrycie aplikacji ze sklepem ANTKA (prawie 100% używanych wcześniej aplikacji mam na WM8.1). Jednak kolejne minusy to aparat, słaby jak na tą klasę, i kiepska obsługa poleceń głosowych, oraz niepodświetlane przyciski pod ekranem. Co do jakości plastiku to jest on przyzwoity ale potwierdzam, że ko kilku zdjęciach pokrywy baterii daje ona wrażenie luzu i braku spasowania, ogólnie jednak akceptowalne. Podczas intensywnego grania Nokia się nagrzewa w okolicach aparatu i jest to odczuwalne w dotyku. jednak oglądanie filmów na takim ekranie to przyjemność, a i nawigacja jest ok. To chyba tyle po miesiącu używania. Następna będzie zapewne Lumia 1520 lub nowsza :) Mniejsze ekrany już nie wchodzą w grę :D
.160.172.84 | 14 Jul 2014, 13:07

Klaudia711
Ten phablet mam od pięciu dni. wcześniej pracowałam na androidzie 4.2. Jeśli chodzi o windowsa to jestem mile zaskoczona, w przeciwieństwie do poprzedniego telefonu ani razu mi się jeszcze nie zaciął. Może dlatego, że posiadam nokie od tych pięciu dni. Waga i rozmiar wcale mi nie przeszkadzają, jednak nie jest to dobry wybór dla osób, którzy zawsze muszą mieć telefon przy sobie w kieszeni. No i obsługa jedną ręką odpada... Dla mnie ogromnym minusem jest aparat. Chociaż przy dobrym oświetleniu powinny wyjść zadowalająco. Jeśli chodzi o ekran to faktycznie ciężko go zarysować. Miałam już małą przygodę w torebce z kluczami. Przy zakupie czytałam wiele opinii i podobno roździelczość ma tragiczną i "mogło by być lepiej". Takie opinie spotykam przy prawie wszystkich telefonach. Ale tutaj jeszcze jeden minus- piksele faktycznie czasami widoczne, ale dla przeciętnych użytkowników nie powinno być to specjalnie dotkliwe. Mialam teraz możliwość zmiany na SGSIII i już zresetowałam nokie, czekajac na wymiane, ale przeczytalam art o zjadaczu baterii, zacinaniu się androida 4.3. Nadal byłam jednak w stanie oddać tą nokie. Ale jakoś nie potrafiłam. Po prostu ten kolos z podobno "nieciekawymm, za prostym WP8" jest dla mnie jakby tel prawie doskonałym. Nie wieszajcie psów od razu na WP, jeśli na co dzień nie poznaliście jego funkcjonalności i prostoty dla mnie w dobrym słowa znaczeniu. :)
.9.51.189 | 14 Jul 2014, 09:07
jonasz
Kiepski. Duży ekran ale kiepska rozdzielczość, przez co tekst wygląda źle. Kiepski aparat, brak nfc. Słaby procesor, może i wyświetlenie kilku prostokątów na ekranie udźwignie, ale nic więcej. Kolejny minus to system, Windows Phone nie nadaje się do niczego - ubogi, brzydki, zero możliwosci personalizacji.

Gdyby ta Nokia kosztowała 200 zł, może by było o czym rozmawiać. Ale przy cenie ponad 2000 za coś takiego to trzeba naprawdę mocno ukochać Microsoft bezwarunkową i bezgraniczną miłością żeby to kupić.
.internetia.net.pl | 12 Jul 2014, 22:07

Fenris26
Witam.
Telefon posiadam od tygodnia i krótko opiszę wrażenia z użytkowania :)
Przesiadłam się z Androida na Windows Phone i jestem oczarowana, bardzo dużo aplikacji i sklep się rozwija.
Od razu zainstalowałam sobie aplikację Nokia Camera, która zdecydowanie poprawia działanie aparatu (chociaż ten jest średni, już mój poprzedni telefon, HTC Cha Cha robił zdecydowanie lepsze zdjęcia), filmy kręcone na tym phablecie są bardzo dobrej jakości. I oczywiście aplikacja Bateria - a sama bateria przy użytkowaniu neta, kilkunastu sms-ach dziennie i ok 2 godz rozmów dziennie, wytrzymuje mi 3 dni (wynik wspaniały!)
Jeżeli chodzi o ciężar i wielkość - można się przyzwyczaić, chociaż Lumia jest 3 razy większa od poprzedniego telefonu.
System działa bardzo płynnie, brak zawieszeń systemu.
8 GB pamięci wewnętrznej może nie starczyć, więc warto zaopatrzyć się w kartę pamięci.
Obudowa (ściągana 2 razy) lekko skrzypi (ale z tego co czytałam, jest to wada wszystkich modeli). Teraz mam silikonowe etui i przy jego ściąganiu, obudowa też chce zejść.
Gorila Glass 3 wspaniale zdaje egzamin - cudo!!
Wyświetlacz cudowny - idealnie duży, wspaniale wyświetla kolory, filmy ogląda się bardzo dobrze.

W jakiejś recenzji na YT, recenzent ubolewał nad niemożnością przewinięcia piosenki suwakiem - wystarczy "przytrzymać przycisk przewijania".

Gdzieś przeczytałam, że zwiększenie/zmniejszenie głośności dzwonka zwiększa/zmniejsza głośność z głośnika podczas rozmowy (i na odwrót) w Windows Phone- tadam, to nie prawda!
I zdecydowanym minusem są niepodświetlane ikony systemowe pod wyświetlaczem.
Głośnik jest ok.

I tutaj się pochwalę - moja Nokia Lumia 1320 jest ŻÓŁTA, wściekle żółta :D Idealny kolor pasujący do Lumii (drugi kolor do zielony).
.centertel.pl | 07 Jul 2014, 19:07
grzechu130493
Nie wiem co mnie nakusiło na Kupno nowej 1320, zawsze android z limi to tylko 520 3 razy taką , 610 miałem jakieś 2 godziny i do sprzedania, HTC 8s zamieniłem na XBOX 360 SLIM 250HDD + Kinect XD kwestia OLX.PL, i HTC 7 Mozart chyba juz wszystko, jak nie zapomniałem. Miałem do wyboru też jakoś tak lumie 625, ale mnie to nie leżało. Poza tym nic ciekawego nie było co chciałem, czyli S3 LTE albo G2 mini. Powiem szczerze: świeżutka Lumia 1320 jest, że tak powiem, no dość wielka, tak, atut jak się zdziwiłem, to bateria jest bardzo rewelacyjna, jak i sama szybkość, chociaż dalej uważam, że mnie on nie pasuje. Do kieszeni tak bez problemu, filmy z [...], których andek nie odpalał też na Plus, Procek OK - 1,7, dwa rdzenie, Ram 1Gb starcza, po za tym wyszedł dla developerów WP 8.1 więc już go mam efekt? po co aktualizacja? Dlatego, że zmiany są takie - nie mam zastrzeżeń. Ustawienie gier na Karcie SD i to duży Plus, ale teraz musiałbym zmienić na większą pamięć XD, całe 8 gb SD zapełnione Nova 3, assasin, modern combat 4, oraz wiele. Coś innego niż na androidzie, jedynie musiałbym załatwić szybką kartę np; 32Gb CLASS z dużą przepustowością i nie ma problemu. Bardzo polecam tym którzy uwielbiają Czysty WP bez śmieci.
Aktualnie dalej uważam - nie dla mnie; może dlatego, że nigdy nie umiałem się przystosować do kafelek wyboru, menu dół, góra - nigdy mi to nie pasowało, ale cóż zrobić. Nie ma to jak przesuwanie w boki jak w andku, a zostawiłbym start jaki jest, tylko wybór menu wyboru i to wszystko.
.rudaslaska.vectranet.pl | 03 Jul 2014, 09:07
Czlopak
PS.: To w jakim telefon salonie i w jakiej sieci był wzięty nie ma żadnego wpływu na aplikacje. Jeżeli używasz karty orange to znaczy, że ma ściągniętego simlocka.
.multi.internet.cyfrowypolsat.pl | 20 Jun 2014, 16:06
Czlopak
Ori.
Żeby zaktualizować tę lumię potrzebujesz sieci wifi, albo pakiet danych.
Żeby pobrać aktualizację musisz najpierw ściągnąć darmową aplikację ze sklepu o nazwie Preview for Developers i zalogować się w niej na konto microsoft, jak już to zrobisz, przechodzisz do ustawień i klikasz zakładkę aktualizacje, wtedy telefon pobierze aktualizację, zainstaluje ją, zresetuje się i tak przez 10 minut będą takie zębatki, później już możesz cieszyć się WP 8.1 ;)
.multi.internet.cyfrowypolsat.pl | 20 Jun 2014, 16:06
ori
Witam, mam pytanie do znających sie na telefonach. Mam lumie z brandem Plusa, w sumie nie przeszkadzałoby mi to, gdyby nie jedna rzecz: telefon nie chce sie zaktualizować do wersji 8.1. Uzywam karty Orange, a brand jest Plusowy, czy ma to jakiś wplyw? Na forach czytam, ze ma, inni mówią, ze nie...Istotna dla mnie aplikacja działa tylko pod 8.1. Czy serwis mógłby zdjąć ten branding? dziękuję za ew. porady.
.dynamic.chello.pl | 18 Jun 2014, 18:06
Posiadacz NL1320
Jestem szczęśliwym posiadaczem NL 1320 ;) i nie chcę żadnego innego smartfona. To dopiero wypas smartfon z konkretną baterią. W normalnym użytkowaniu pomieszanym z graniem i pisaniem dokumentów w wordzie spokojnie bateria wytrzymuje 3 dni a w zestawie jest jeszcze zapasowy batterypack ;)
Działanie systemu 8.1 jest rewelacyjne (8.0 też może być ale 8.1 dopiero daje kopa i już niedługo wyjdzie oficjalnie) - telefony z androidem i całym tym syfem krążącym na nim są nic nie warte przy tym smartfonie.
Tak jak i w niektórych innych życiowych kwestiach gdzie rozmiar ma znaczenie tak i tu jeśli chodzi o ekran jest bajecznie ;) i niech nikt nie pie... że za duży ekran, że nie wygodny itd... nie ma wygodniejszego telefonu w użytkowaniu za taką kasę jak Nokia Lumia 1320...
Zdecydowanie polecam wymagającym użytkownikom, którzy smartfona wykorzystują nie tylko do gadania czy pisania smsów ale także zarządzają swoją pocztą, potrzebują mieć przy sobie dokumenty w office i edytować je, poprawiać itd...
.unregistered.net.exatel.pl | 17 Jun 2014, 14:06

Wszystkich opinii: 102. Pokazuję od 71 do 80.