R E K L A M A

Apple iPhone 11
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 43. Pokazuję od 1 do 10.
58,1% 
 25,6% 
 16,3% 
Olazz...
Jestem mega rozczarowany tym telefonem. Przez pół roku zastanawiałem się jaki tel. kupić, by służył mi przez lata i po namowach znajomego w końcu padło na iPhone 11. Przesiadłem się z samsung s5, która w swoim czasie była flagowcem u samsunga i byłem z niego niesamowicie zadowolony. No ale cóż lata lecą i tel. się zestarzał, więc potrzebowałem czegoś nowego z górnej półki, żeby znowu moc przez kilka lat cieszyć się z telefonu. iPhone 11 ładny naprawdę, wykonany z dbałością o każdy detal! Robi robotę z wyglądu, ale tyle pieniędzy tylko za wygląd??? Już od samego początku wkurza mnie system! On jest intuicyjny? To jest jakiś dramat! Aparaty też wcale wow nie robią p30pro wali 11 na łeb i szyje (przez chwilę miałem okazje się bawić p30) do tego bateria tak słaba, że 5 lat temu samsung s5 lepiej w tej kwestii wypadał i do tej pory trzyma 1 dzień, a tu nowy ajfon i 1 dzień, max 1,5 i muszę ładować? I dodam że wcale jakoś nie maltretuje tego tel. grami, apkami czy innymi pierdołami. Tel iPhone 11 jest wodoodporny niby do 2 m przez 30 min., a wczoraj zanurzyłem go na 5 min. na głębokości 30 cm to zepsuł się głośnik na ekranie i charczy. Jestem rozczarowany tak że brak mi słów. Nie polecam ajfona 11.
.173.122.88 | 24 Jul 2020, 10:07
Earnil
Po prostu polecam ten sprzęt.
.22.117.218 | 19 Jul 2020, 12:07

leoon
Mocno się zastanawiałem nad napisaniem opinii pozytywnej. Pozytywny jest tylko aparat. Poprzednia 8 też robiła zdjęcia o szalonej jakości aparatu obskura tragedia i tyle. Ten już się poprawił ale też nie ma szału. Równocześnie użytkuję Samsunga S9. Mniejszy od 11-tki wygodniejszy, a i w łapie leży lepiej. 11-tkę dostałem jako tel. firmowy i po miesiącu szukam chętnego w firmie kto się zamieni ze mną z tego klocka na jakąś 8, którą musiałem zdać.
Do wad jeszcze należy zaliczyć bardzo słabą jakość ekranu ryski robią się od patrzenia. Zainwestowałem natychmiast w szkło poliwęglanowe. Dziwi mnie że tyle kasy, a taki s-hit ;)
.8.77.28 | 06 Jul 2020, 14:07
Tool
Witam,
Podzielę się moja opinia po miesiącu użytkowania telefonu. Opinie poprę moim doświadczeniem związanym z urządzeniami elektronicznymi - praca jako serwisant w autoryzowanym serwisie, oraz jako kontroler jakości sprzętu elektronicznego w dużej, zagranicznej firmie... Aktualnie pracuje dla firmy POLKOMTEL.

Po pierwsze - system iOS.
Nie ma prostszego w obsłudze, wydajniejszego i prostszego systemu.
System sam w sobie jest bardzo intuicyjny. Wszystkie rozwiązania dostępne są pod ręka. Panel opcji jest naprawdę przejrzysty, bez szukania w internecie można tam odnaleźć każda funkcje. Dodatkowo na głównym ekranie wszystko się ładnie prezentuje. Na zablokowanym ekranie można łatwo odnaleźć wszystkie potrzebne funkcje takie jak latarka, aparat (jeśli potrzebujemy ich szybko użyć), czy funkcje takie jak jasność, obrót ekranu i pare innych typu dostęp do WiFi, Bluetooth, trybu samolotowego czy odtwarzacza.

Dla porównania telefony których używałem w przeszłości na systemie Android to: S9+, S8, Mate 10 Pro, Note 9, Note 4 (przez długi czas), Note 1. Każdy z nich miał w sobie coś co sprawiło, ze go kupilem, ale po kilku aktualizacjach każdy z nich się wieszał. W pracy często potrzebowałem zrobić dobre zdjęcie na szybko czy zadzwonić. Jeśli telefon nie był mi w stanie tego zaproponować to momentalnie się irytowałem. Android sam w sobie niektóre funkcje ma poukrywane, kilka razy zdarzyło się, ze danej funkcji musiałem szukać w internecie bo nie mogłem jej znaleźć. Tu iOS wypada lepiej. W przypadku Samsungow często denerwowało mnie wysuwanie paska z górnego menu. Tu nie ma tego problemu.

Po drugie - procesor oraz pamięć RAM. Najmocniejszy procesor dostępny aktualnie w telefonach komórkowych. Telefon w ogóle się nie zacina. Ani jednej zawiechy.
Tu tez porównanie z iPhone X. Procesor A11 w ZUPEŁNOŚCI wystarczy do korzystania z kilku/kilkunastu aplikacji. Ten telefon ma już aktualnie prawie 3 lata i dalej działa jak nowy.
Zdarzało się, ze telefon miał w tle uruchomionych 15 aplikacji i dalej się nie zacinał. Obłęd.
Ilość pamięci RAM tez jest wystarczająca. W 11 jest to 4GB a w X jest 3GB. Jak widać pamięć RAM nie jest najważniejsza. Pozdrawiam użytkowników Samsunga z Exynosami, które niestety po roku czasu już łapią zwiechy przy kilku aplikacjach w tle, czy nawet przemieszczając się z jednej zakładki na drugą.

Po trzecie - aparaty / kamery wideo. Nikt nie powie mi, ze iPhone robi kiepskie zdjęcia. W ciągu dnia przy dobrym oświetleniu zdjęcia są wręcz kapitalne. Przy słabym oświetleniu włącza się tryb nocny. Naświetlanie trwa 1-3s. Telefon wykrywa automatycznie jak długo ma ono trwać a zdjęcia wyglądają bardzo szczegółowo. Nie ma szumów, nie są rozmazane. Tu iPhone po raz kolejny pozytywnie mnie zaskoczył.
Podczas testu iPhone 11 porównywałem go do X-a, którego miałem okazje sprawdzić pod względem działania.
Sam byłem zaskoczony, ze zdjęcia X-em wychodzą lepiej od Samsungowych. Co do zooma - 10 krotny cyfrowy zoom. Oczywiście nie jest to jakość tych z P30/P40 Pro, ale dla mnie lepsza wydajność telefonu jest ważniejsza, zdjęcia i tak robi świetne, zooma nigdy nie używałem w telefonie i nie mam potrzeby korzystania z niego.
Na plus dla telefonu oczywiście obiektyw szerokokątny, którego bardzo często używam do zdjęć jak i filmów w 4K.

Co do kamery - przednia jak i tylna nagrywają wideo w 4K, 60kl/s. Tylna posiada tryb slowmo, oraz możliwość nagrywania w trybie szerokokątnym - to robi mega wrażenie. Jeśli chodzi o jakość wideo nawet po przybliżeniu obrazu w telefonie stoi na bardzo wysokim poziomie. Stabilizacja obrazu jak najbardziej na plus. Czego chcieć więcej?

Po czwarte - Głośniki stereo - telefon posiada dwa głośniki. Jeden przy ekranie, drugi przy gnieździe ładowania. Zwykle nie robię za DJa bez słuchawek, ale... oglądając filmiki nagrane telefonem w 4K, 60kl/s wraz z dźwiękiem czułem się jak na plaży, relaksując się przy widoku morza, słuchając szumu fal. Kolejny plus dla iPhone 11.
Zdarzyło mi się tez kilka razy oglądać film na Netfliksie i YouTube i również byłem zaskoczony klimatem jaki to oddaje.
Będąc przy głośnikach przejdę do słuchania muzyki.
Korzystałem ze Spotify, YouTube, oraz standardowej aplikacji. Brzmi dobrze, nie mam żadnych zastrzeżeń. Muzyki słucham głównie na słuchawkach bezprzewodowych Redmi AirDots, czasem na Shure SE215 - których używam również na scenie, oraz w awaryjnych sytuacjach na słuchawkach dołączonych do telefonu. Nie ważne jakich słuchawek używam, jestem zadowolony z dźwięku. Brzmienie nie jest płaskie, jest dużo średnich częstotliwości. Niskie tony nie ?zamulają?, a górne nie jazgoczą. Bas jest tłusty jak ja po faworkach mojej Mamy w tłusty czwartek ;). Tu jedyne co może przeszkadzać to brak przejściówki lightning - jack, jeśli ktoś chciałby podłączyć swoje słuchawki.

Po piąte - wyświetlacz. Wiadomo.
Nie jest to Samsung ze swoim fantastycznym Super AMOLEDEM. Ma to swoje plusy i minusy - ekran się nie wypala - użytkownicy S8 i S9+ oraz Huaweiow zapewne zrozumieją. Kolory niestety nie są tak wyraźne jak w Samsungu, lecz gdy weźmiemy go do ręki i przyzwyczaimy się to jakość wyświetlacza nam nie przeszkadza, chyba, ze położymy obok S20, wtedy widać różnice na korzyść Samsunga. Jedno jest pewne. Nie kupiłem telefonu dla ekranu.
Jak dla mnie i tak jest wszystko jak najbardziej ok. Nie mam się do czego przyczepić.
W wyższych modelach są ekrany OLED - ale nie miałem z nimi do czynienia.

Po szóste - wymiary telefonu, bateria oraz FaceID.
Telefon ma 6.1 cala, tak jak iPhone XR. W moich rękach leży idealnie. Dla porównania iPhone X ma 5.8 cala. Niby drobna różnica, ale osoby z małymi dłońmi mogą mieć problem w obsługiwaniu jedną ręką jedenastki. Po wzięciu X-a do ręki okazywało się, ze jest dla mnie za mały.

Jeśli chodzi o baterie - na papierze jest krucho.
3110 mAh to nie jest dużo. Nie jest tez to bardzo mało, ale gdyby to był mój kolejny iPhone liczyłbym na więcej.
Co do samej pracy na baterii - nie ma tragedii. Zdarza się, ze telefon ładuje rano, a wieczorem wracam do domu i mam ok. 20%
Na początku oczywiście trzeba dezaktywować usługi lokalizacji w każdej używanej aplikacji, automatyczna aktualizacje tych aplikacji, gdyż to niestety powoduje, ze telefon momentalnie się rozładowuje. Warto również włączyć przygaszenie ekranu w celu oszczędzania energii. W każdym z poprzednich telefonów korzystałem z funkcji oszczędzania baterii, lub trybu ultrabaterii, tu jadę bez tego trybu, ale skonfigurowałem telefon pod siebie. Aplikacje i funkcje z których nie korzystam są wyłączone, nie ma sensu aby rozładowywały mi baterie. Niestety urządzenie posiada tylko standardowa ładowarkę 5W, która ładuje urządzenie dość długo, za długo jak na rok 2020 - i to właściwie jedyne do czego można się przyczepić. Na szczęście procesor jest oszczędniejszy niż w XR i X. Bateria definitywnie starcza na dłużej niż w przypadku poprzednich modeli i długość pracy na baterii z każdym modelem idzie w dobra stronę.

Po siódme - coś co mógłbym podciągnąć pod system czyli sklep AppStore. Jesteś aspirującym beatmakerem? Tworzysz muzykę? A może interesuje Cię rysowanie? Każdego dnia dostępne są nowe aplikacje, które pozwolą na rozwijanie się na wielu płaszczyznach. Większość aplikacji jest płatne, ALE często pojawiają się za darmo. W przypadku sklepu googla te aplikacje są zwykle bardzo okrojone, rzadko kiedy pojawiają się na promocjach te pełne wersje. W moim przypadku korzystam z aplikacji na iOS, dzięki którym mogę rozwijać grę na gitarze. W jednej z aplikacji dostępna jest symulacja wzmacniaczy, a za pomocą przejściówki gitarę można łatwo podłączyć do telefonu. Brzmienia są naprawdę świetne!

Po ósme - iCloud.
Działa to na zasadzie chmury, z ta różnica, ze nasze pliki automatycznie się tam zapisują. Jeśli zrobisz zdjęcie a zgubisz lub rozbijesz telefon to logując się do iCloud szybko odzyskasz te dane. Jeśli brakuje Ci miejsca możesz je dokupić tanim kosztem.

Podsumowując:
iPhone 11 to bardzo dobry telefon dla wymagających. Jeśli nie niszczysz telefonów; nie zmieniasz ich co pół roku, zależy Ci na długim wsparciu i aktualizacjach, dobrych zdjęciach i wideo (nawet bardzo dobrych) i super szybkim działaniu urządzenia to warto się w niego zaopatrzyć. Nie jest to telefon dla wszystkich. Dużo osób narzeka na tą markę. Ja przez długi czas tez nie wierzyłem w to jak telefony o tak archaicznym wyglądzie mogą być dobre, okazuje się, ze w wielu kwestiach nie maja sobie równych i dlatego właśnie wybór padł na ten telefon. Na tę chwilę wszystko jest jasne - Android nie ma mi już nic do zaoferowania i do telefonu z Androidem nie wrócę, chyba że w celu przeprowadzenia testów. Jeśli chcesz kupić iPhone 11 - warto zaopatrzyć się w wersję z pamięcią co najmniej 128 GB, dzięki temu zyskasz więcej miejsca na pliki. Moja wersja 128 GB kosztowała ok 3700 zl, przez co dużo nie dopłaciłem do tej pamięci (standardowo 64 GB kosztuje ok. 3599 zl).
.146.98.49 | 06 Jul 2020, 13:07

Kilmister
Kilka dni temu przesiadłem się z 7 na 11 i... wielkie rozczarowanie. Funkcjonalność dla mnie taka sama, nie ma tutaj nic nowego, wszystko czego potrzebuję było też w starszym modelu. FaceID działa, owszem, ale wygodniejsza jest identyfikacja odciskiem palca - mogłem uruchomić telefon nie biorąc go do ręki, tutaj muszę przynajmniej skierować ekran telefonu na twarz. Dla mnie nie jest to wygodne, tym bardziej, że często używam telefonu w samochodzie. Oczywiście można go zamocować w uchwycie do telefonu, ale - i tutaj największa wada - telefon jest wielki i ciężki jak cegła. Jest dramatycznie niewygodny w użytkowaniu, cięższy o 1/3 od 7-ki. To jest dramat, na grzyba komu takie wielkie telefony w kieszeniach? Aparat? No jest, ale czy poprzedni robił złe zdjęcia? Podsumowując: przerost formy nad treścią, wracam do 7-ki...
.251.226.220 | 29 Jun 2020, 20:06
Emirat
Przesiadłam się z 6 na 11 i wiecie co?
Totalne nic. Albo nawet pokuszę się o stwierdzenie, że 6 bardziej podobała mi się ze względu na jej rozmiary i poręczność.
Jest to przeskok o ile się nie mylę około 5 lat w technologii, s nie czuje żadnej różnicy.
Myślałam, ze w przeciągu tylu lat, jak zmienię telefon to bede zachwycona... tymczasem jest zupełnie na odwrót, jestem całkowicie rozczarowana..
.26.165.75 | 15 Jun 2020, 16:06
Wloytek
Witam,
iPhone 11 to strzał w 10. Jeżeli ktoś zmienia iPhone z niższych modeli to nie jest w stanie zauważyć żadnej różnicy w ekranie LCD A OLED, który jest w XS lub 11 PRO.
Zdjęcia robią wrażenie na wszystkich.
Natomiast bateria rzecz najistotniejsza w IPhonie, większość ludzi pisze, że IPhone wytrzymuje 2 dni. W moimi przypadku to nie prawda. W nocy bez użytkowania spada o 5%. Natomiast podczas codziennego używania to 1,5 dnia maksymalnie tj. Około 4 h ekran włączony. Zrobiłem test YouTube i słuchanie muzyki kilka odebranych telefonów, IPhone naładowany na 100%, wynik 8 godzin ciągłej pracy.
.221.149.255 | 15 May 2020, 21:05
pawlo
Telefon ogólnie jest świetny. ekran LCD retina to najwyższa półka LCD. na prawdę nie ma co się martwić przed zakupem jak dla mnie jest super. Jasność ekranu jest super , kolory wręcz soczyste. Delikatne ramki w okół wyświetlacza nie przeszkadzają.
Zdjęcia to jest po prostu bajka. Tryb szerokokątny to majstersztyk. Lepszy niż w XS zdecydowanie. Kupiłem 11 z nastawieniem robienia super foto i się nie zawiodłem.
Jedyną wadą to jest wciąż bateria.Tutaj nic się nie zmieniło. Nie wierzcie nikomu kto wam powie ,że trzyma 2 dni. Może i tak jest ale jak wyłączysz sieć transmisje danych i sporadycznie będziesz go używał... Ja używam go ze średnią częstotliwością i czas pracy to 1 pełny dzień (od rana do pójścia spać - pozostaje 10%). Polecam zaopatrzyć się w szybką ładowarkę. Generalnie polecam ten telefon. Jest po prostu świetny.
.146.233.64 | 11 May 2020, 12:05
klaudia1231
Używam iPhone 11 jakoś od miesiąca. Do tej pory miałam styczność jedynie z SE z 2016 (służbowo), a prywatnie korzystałam z telefonu z Androidem (Xiaomi Mi 8 lite 6/128 GB). Przesiadka to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza ze posiadam MacBooka. Aparat robi fenomenalne zdjęcia, nawet w trybie nocnym. Bateria trzyma dwa dni przy normalnym użytkowaniu, dzień przy intensywnym. Face ID działa świetnie, no nie mam do tej pory do czego się przyczepić.
Wygląd urządzenia to kwestia gustu, ja wybrałam czerwony kolor i moim zdaniem wyglada ekstra. Myślę, ze zostanę przy tej marce na długie lata.
.0.33.66 | 02 May 2020, 16:05
M'R
OK, zgodnie z zapowiedzią aktualizuję swoją opinię; po pięciu miesiącach użytkowania iPhone'a 11 już się ona nie zmieni, ja również nie zamierzam zmieniać telefonu przez następnych kilka lat.

Pierwsza rzecz, o której wcześniej nie wspomniałem: kolor obudowy. Ja wybrałem kolor biały, a dopiero po zakupie zorientowałem się, jak teraz Apple przyszalało w kolorystyce i jej nazewnictwie. iP11 jest jedynym ajfonem, w którym biały to tak naprawdę... kremowy. iPXr i ten nowy SE mają totalnie inny odcień, bardzo chłodny. Tu jest kremik pełną gębą, a ramka wpada nawet delikatnie w... złoto! Jeśli dla kogoś to ważne, warto zwrócić uwagę.

Dwa: Face ID. Nie byłem jakoś przesadnie zachwycony, ale to naprawdę uczy się twarzy z czasem! Zaczęło działać właściwie za każdym razem - nawet z dziwnych kątów. Ale nie jest tak, że jak telefon leży obok was na biurku, to wam tę twarz złapie - w moim przynajmniej przypadku to się właściwie nie zdarza, muszę się porządnie nachylić nad ekranem.

Podczas epidemii z powodu maseczki Face ID jest bezużyteczne, ale od razu pojawia się możliwość wpisania kodu, więc strata czasu jest minimalna w sklepie przy płaceniu czy odblokowaniu na ulicy. A aparat czy latarkę można włączyć szybkim skrótem z ekranu bez konieczności odblokowania ajfona i tę funkcję uwielbiam - nie wyobrażam sobie wrócić do ajfona, w którym ekranu nie da się wybudzić stuknięciem i skorzystać z tych skrótów.

No i na koniec najważniejsze: aparat. Do kamer w nowych ajfonach (od X w górę, nie wliczam tu nowego SE) trzeba się przyzwyczaić. One są naprawdę inne niż wszystkie wcześniejsze - coś jakby połączenie tego ajfonowego chłodu i sprania kolorów z samsungowym podkręcaniem barw, przeostrzaniem obrazu, ale i wygładzaniem go jednocześnie. Ogólnie już teraz nie podobają mi się fotki, które kiedyś robiłem moim SE - ale nie powiem, że iP11 zastąpi wam prawdziwy aparat; na pewno nie.

A, no i bateria - ja bardzo dużo korzystam z telefonu, ale raczej nie na tyle, by jakoś szybko padała. Tymczasem po tych pięciu miesiącach przy intensywnym dniu już ledwo mi trzyma do wieczora (być może to kwestia mojego egzemplarza, być może nie - widziałem już opisy podobnego problemu).

Ogólnie jednak, rozważając wszystkie za i przeciw, kupiłbym ten telefon ponownie i gorąco go wam polecam!
.64.66.199 | 27 Apr 2020, 01:04

Wszystkich opinii: 43. Pokazuję od 1 do 10.