R E K L A M A

Alcatel OT 997D
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 54. Pokazuję od 31 do 40.
57,4% 
 0,0% 
 42,6% 
sebusy
No dobra chciałbym poznać wyniki użytkowników 997D jeśli chodzi o trzymanie baterii:
1. ok 1,5h rozmowy GSM, BT włączony 6h - rozmowy raczej na słuchawce BT
2. transfer danych EDGE (3G wyłączone) włączony przez jakieś 6h (odświeżanie pogody co 60minut, maili co 30minut)
3. Wi-fi włączone w domu przez jakieś 20h (całą noc, profil Silent)
4. zabawa telefonem, przeglądanie danych itp itd - w sumie jakieś 2h
5. podświetlenie ustawione na najkrótszy czas
Co w sumie wytrzymuje mi średnio przez jakieś 45h do stanu kiedy podłączam ładowarkę, jest wtedy kilkanaście %.
Czasem rano gdy zaczynam się bawić załadowanym do 100% Alcatelkiem - do stanu 92% rozładowania baterii potrafi dojść w 10-15minut, potem spadek wyraźnie spowalnia.
Czekam na Wasze spostrzeżenia.
.plastcom.pl | 25 Jan 2013, 18:01
zbisz41
Popieram opinie kolegi Corey prawie w całości. Przy czym dla ścisłości jest to wyrób Chińskiego koncernu który zakupił nazwę Aclatel o czym doczytałem już po zakupie. Ale ten fakt po tygodniowym użytkowaniu nie ma najmniejszego znaczenia.
Jako niepoprawny optymista nie zaprzątam sobie główki gwarancją a bardziej interesuje mnie aktualizacja software. Tu doczytałem na najlepszym w świecie forum że support Alcatela przygotował aktualizacje do Android 4.1 Jelly Bean w tym kwartale. Mam nadzieję ze nie wytną języka polskiego, a jeśli tak no to żaden problem używam polskich nakładek i aplikacji i tak naprawdę menu jest potrzebne tylko przy odpaleniu telefonu:) Sam telefon jest więcej niż bardzo dobry w klasie Dual Sim. Ma bardzo dobrze rozwiązaną obsługę dwóch - lepiej niż Samsungi, a jest to już chyba mój szósty model dual sim. Na koniec dodam że do foto używam lustrzanki ;) i polecam markotnym.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 18 Jan 2013, 18:01

Corey
@jf faktycznie nie ma potrzeby dalszej niepotrzebnej wymiany poglądów niezwiązanych z tematem. Racje są dwie i każdy ma swoją.

Co do samego telefonu - kończy się drugi dzień, odkąd go posiadam i jestem zadowolony z wyboru. Przesiadłem się z prywatnej Nokii E7 oraz służbowego Sony Xperia, ponieważ noszenie dwóch 4" telefonów jest strasznie nieporęczne. Na chwilę obecną mam w telefonie załadowane karty Play oraz T-Mobile. Play ustawiony jest jako główna karta w tryb 3G oraz transmisję danych. T-Mobile tylko 2G i rozmowy głosowe. Dwukartowa praca jest bardzo dobrze zrealizowana. Nie ma potrzeby przełączania aktywnej karty przy wykonywaniu rozmowy, ponieważ można w telefonie ustawić, aby przy każdym wybraniu kontaktu pytał się, z której karty ma wykonać połączenie.

Jakość wykonania stoi na wysokim poziomie. Klapka z tworzywa bardzo ściśle przylega do reszty obudowy, jest sztywna, nic nie trzeszczy, ani się nie ugina. Wręcz trudno jest ją ponownie zdjąć po założeniu. Plusem plastikowej obudowy jest dobry zasięg - w firmie Play łapie na 2-3 kreski, gdzie wcześniej Nokia E7 w tym samym miejscu miała 1 kreskę, spadając do zera jeżeli wzięło się telefon do ręki. Ekran jest duży i jasny, choć jakością ustępuje ekranowi AMOLED z Nokii E7. Panel dotykowy jest czuły i precyzyjny - mimo dużych palców nie mam problemów z pisaniem SMS czy poruszaniem się po menu. Głośnik ogólny mógłby być odrobinę lepszej jakości, ponieważ po zwiększeniu głośności do maksimum słychać drobne zniekształcenia dźwięku (ale jest już bardzo głośno). Jedno oczko w regulacji głośności w dół i jest już dobrze. Nie mam zastrzeżeń co do głośnika rozmów - wszystkich słyszę wyraźnie i głośno, a jeszcze parę kresek do maksymalnego poziomu pozostało.
Średnio natomiast spisuje się wbudowany aparat/kamera. Jakość zdjęć mogłaby być lepsza, lecz nie jest najgorzej. Przy nagrywaniu filmu na początku da się czasami zaobserwować przycięcie. Natomiast bez zarzutu spisuje się autofocus oraz tryb macro. Wbudowany program do skanowania kodów kreskowych odczytuje je błyskawicznie, co dzisiaj przydało mi się do zeskanowania danych z wizytówki mojego kontrahenta (umieszczonych w formie kodu QR).

Co do aplikacji, to mamy dużo bloatware'u. Alcatel uraczył nas masą zbytecznych aplikacji (również w wersjach demo). Na szczęście można je w większości odinstalować. Telefon posiada wbudowany Google Play, Kalendarz, Mapy Google, Nawigację Google, aplikacje serwisów społecznościowych, OfficeSuite i inne.

Nie mam zastrzeżeń co do wydajności interfejsu oraz przeglądania WWW - chodzi to płynnie i bez zacięć. Precyzyjny ekran dotykowy pozwala uniknąć przypadkowego wciśnięcia przycisku obok.

Sieć WiFi w domu odbiera mi mniej więcej tak, jak laptop oraz trochę lepiej niż Nokia E7 w najbardziej problematycznym miejscu w domu (za dwoma ścianami, w tym jedna gruba zbrojona ściana nośna).

Nie powala program do synchronizacji telefonu z komputerem - brakuje mu dopracowania, jakie widziałem w Ovi Suite. Mimo wszystko jest funkcjonalny i pozwala na zarządzanie funkcjami telefonu oraz na wykonanie i przywrócenie kopii zapasowej. Producent nie ustrzegł się kilku literówek, szczególnie w angielskiej wersji służącej do aktualizacji oprogramowania.

Podsumowując - telefon na chwilę obecną, bo krótkim czasie obcowania z nim spełnia moje oczekiwania. Nie jest idealny, ale za tą cenę można mu drobne niedociągnięcia wybaczyć. Dla niektórych minusem może być to, że na chwilę obecną nie ma polskiego menu (używam angielskiego z polską klawiaturą). Nie ma też żadnej oficjalnej informacji o dołożeniu obsługi języka polskiego w kolejnych aktualizacjach oprogramowania. Pewnym ratunkiem są programy umożliwiające wybranie polskiej lokalizacji, jednak nie należy liczyć na pełne spolszczenie. Mój egzemplarz nie jest z polskiej dystrybucji (której wg "jf" Alcatel nie ma w planach), dlatego zakup może wiązać się z ewentualnymi problemami przypadku gwarancji, ponieważ jesteśmy zdani wyłącznie na sklep.

Osobiście rozglądałem się także za typowymi "chińczykami", które to masowo wykorzystują taki właśnie procesor oraz oferują praktycznie identyczną konfigurację, jednak ostatecznie zdecydowałem się na wyrób firmowany logiem europejskiego producenta, głównie właśnie ze względu bliskości serwisu.

Telefon mogę polecić osobom, którym nie przeszkadza angielskie menu oraz nie nastawiają się na wykonywanie bardzo wysokiej jakości zdjęć. Uważam, że obecna cena jest atrakcyjna, biorąc pod uwagę konfigurację oraz możliwości.
.slupsk.vectranet.pl | 17 Jan 2013, 20:01
Corey
@jf - autorze, moderatorze, testerze, serwisancie i dziennikarzu - że tak powiem kolokwialnie - wyluzuj trochę (skoro to drogi moderator zdecydował się przejść ze mną na per "ty") i nie przeprowadzaj nadinterpretacji moich słów, snując potem przydługie monologi mające wszystkich ustawić do pionu. Wyraziłem tylko nadzieję, aby ten model pojawił się w Polsce - moją osobistą, własną, wbrew opinii moderatora niczym niesponsorowaną nadzieję, niepopartą konsultacjami z producentem, dystrybutorami i operatorami. Z mojej wypowiedzi wręcz wynika, że bazując na posiadanych informacjach na chwilę obecną ten model sprowadzany jest od naszych zachodnich sąsiadów, jak i tam serwisowany, co potwierdza aktualny brak polskiej dystrybucji. W związku z tym zakup takiego urządzenia jest obarczony większym niż zwykle ryzykiem, które akurat ja postanowiłem podjąć. Wiem, że szaleństwo takie trudno wręcz sobie wyobrazić, no ale cóż, taki już jestem.
Co do ostatniego stwierdzenia - na matematyce w podstawówce nauczyli mnie, jak można porównać dwie liczby. W związku z tym porównując suche parametry udało mi się sformułować wniosek bazując na posiadanych przeze mnie danych. Czy słuszny - okaże się. Reszta wyjdzie w praniu, ponieważ chyba nikt prócz szanownego moderatora nie ma czasu/chęci/ochoty/możliwości porównać w działaniu kilka/kilkanaście modeli telefonów, aby móc ostatecznie, po wielu tygodniach podjąć decyzję.
Formularz, w którym to właśnie piszę jest nazwany "Twoja opinia o telefonie:" - umiem czytać ze zrozumieniem i moderatora proszę o to samo, ponieważ to jest ni mniej, ni więcej właśnie moja opinia, a nie aksjomat, wg którego należy zacząć niezwłocznie postępować.
Życzę trochę pogodniejszego podejścia do życia i nie traktowania ludzi jako osób, które najpierw muszą udowodnić swoją niewinność, zanim powiedzą cokolwiek innego.
Nigdy nie pozwoliłbym sobie w kontakcie osobistym przejść na "ty". To niegrzeczne i niezgodne z wyznawanymi przeze mnie zasadami. Od zarania internetu zwracanie się w drugiej osobie jest ogólnie przyjętą formą, która nie oznacza braku szacunku, tylko bardzo piękną ideę, o której w obecnym internecie ludzie zapomnieli albo nie przyswoili. Użycie formy "pan" było zawsze rozumiane jako drwina, próba obrażenia rozmówcy, a w najlżejszej formie: mocnego zdystansowania się od niego. Używam jej tylko wtedy, gdy ktoś zwraca się do mnie per "pan". Informację o braku dystrybucji w Polsce otrzymałem od polskiego przedstawicielstwa - informacja jest poniżej. Żeby przejść do formularza, trzeba go wywołać. Nazwa działu stanowi jasno: "Opinie użytkowników". W domyśle "telefonu", a nie "serwisu". Jeśli dobrze rozumiem: jesteś przyszłym, a nie obecnym użytkownikiem. Porównać specyfikacje może każdy, choćby poprzez porównywarkę dostępną na mGSM. Suche dane techniczne często niewiele znaczą w zderzeniu z rzeczywistością. Z pewnością jest to stwierdzenie prawdziwe dla urządzeń elektronicznych. Według mojej skromnej opinii rozsądny człowiek nie pisze o urządzeniu znanym jedynie ze specyfikacji, że jest to najlepsze urządzenie tego typu w tej cenie. To czysta propaganda, której często używają przedstawiciele producenta i sprzedawcy, a nie opinia oparta na racjonalnych przesłankach. Obawiam się, że wyczerpałem temat wystarczająco zaśmiecając wymianę uwag rzeczywistych użytkowników telefonu. Bardzo proszę, by kolejny wpis był wpisem użytkownika telefonu i o telefonie. Ewentualną odpowiedź - choć to naprawdę niekonieczne - proszę skierować na ogólnodostępny adres e-mail serwisu. (jf)
.slupsk.vectranet.pl | 16 Jan 2013, 23:01

sebusy
Witojcie,
Od tygodnia jestem posiadaczem 997D, moderator (jf) zna mnie z opinii o 993D (posiadałem go jakiś czas i oddałem najbliższemu o mniejszych wymaganiach jeśli chodzi o pamięć operacyjną) - także ewentualnie służę wiedzą porównawczą :)
Kupiłem 997 w sklepie internetowym - oto cytat z odpowiedzi sklepu przed zakupem:
"Dla konsumentów gwarancja udzielana jest przez producenta na 24 m-ce, dla firm na 12 m-cy. Gwarancja jest realizowana za naszym pośrednictwem, wysyłka na koszt klienta we wskazane miejsce"
Jeśli chodzi o "brak dobrych intencji" oceniającego to b.proszę szanownego (jf) o podanie alternatyw dla 997D w tym segmencie i w tej cenie smartphonów. Pozwolę sobie jeszcze zauważyć, że kolega @Corey wyraził swoje subiektywne odczucie tak jak każdy z nas więc nie rozumiem po co należało mu zwracać na to uwagę? W kilku miejscach w sieci również wyczytałem, że produkt Alcatela wyparł dotychczasowych liderów w tym segmencie - czyż kilka wpisów testerów/moderatorów nie może sprawiać wrażenia opinii już nieco bardziej obiektywnej i takiej, której można pomalutku zacząć ufać?
Regulamin to tylko regulamin. Dzięki użytkownikom serwisu znam praktyki reklamacyjne wielu dystrybutorów. Potencjalny użytkownik powinien ufać przede wszystkim sobie. Nie będę podawał alternatyw, to nie jest miejsce na reklamę, choć w tej chwili testujemy jedną z nich z dual-SIM, 5-calowym wyświetlaczem, identycznym procesorem, baterią 2000 mAh, kosztującą 650 zł. Przy czym nie mogę obu urządzeń zestawiać: po prostu nie testowałem 997D i się nie zapowiada. Użytkownik Corey reklamuje telefon, którego jeszcze nie miał w ręce, bazując tylko na specyfikacji. Ma prawo do własnego zdania; nie neguję tego. Zwracam tylko uwagę na to, że to własne zdanie bardziej przypomina reklamę, niż uzasadnioną opinię. Moja wina, że puściłem opinię kogoś, kto użytkownikiem nie jest. Postaram się robić mniej błędów. I jeszcze jedno: naprawdę nie mam nic przeciwko temu alcatelowi. To może być bardzo dobre urządzenie, nie neguję. (jf)
.plastcom.pl | 16 Jan 2013, 19:01
Corey
@AS66 - ja także zapytałem o gwarancję jedyny polski sklep obecnie oferujący ten telefon i powiedzieli wprost, że serwisuje go Alcatel w Niemczech, ale gwarancja jest realizowana za ich pośrednictwem. Ogólnie postanowiłem zaryzykować. Mam nadzieję, że ten model niedługo pojawi się oficjalnie w Polsce, ponieważ w tej cenie i kategorii dual-simów na chwilę obecną nie ma sobie równych.
Jeszce raz, bo najwyraźniej napisałem w jakimś obcym języku: według mojej wiedzy smartfon nie jest planowany w oficjalnym polskim kanale dystrybucyjnym. Innymi słowy: Alcatel nie sprzedaje i nie będzie go sprzedawał operatorom i klientom indywidualnym. Wszystko co prawda jest zmienne i producent może zdecydować inaczej, ale nie sądzę. Jesteś serwisantem, testerem, dziennikarzem? Bo wiesz, pisanie że nie ma sobie równych bez możliwości porównania z osiągami innych dostępnych w Polsce urządzeń to dosyć prosty i jednoznaczny przekaz reklamowy, który budzi podejrzenie o brak dobrych intencji oceniającego (bez względu na jakość tego modelu). (jf)
.slupsk.vectranet.pl | 15 Jan 2013, 20:01
as66
Także zastanawiałem się nad zakupem tego modelu w jedynym obecnie w Polsce sklepie, oferującym ten model z gwarancją (na dziś 860zł). Odpowiedź obsługi sklepu [...] - w kwestii gwarancji - była następująca:
1. "Nasz sklep realizuje gwarancję bezpłatnie, w serwisie Alcatel, w kraju pochodzenia urządzenia."
2. "Kraj pochodzenia to teren EU."
3. "Termin realizacji gwarancji dla tego urządzenia to przeważnie 3 tygodnie."
Cóż, każdemu użytkownikowi jakiegokolwiek telefonu życzę, żeby nie musiał sprawdzać warunków gwarancji praktycznie. (jf)
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 10 Jan 2013, 16:01
pacoraban
Uwazam ze telefon jak najbardziej wart swojej ceny. Brak menu w jezyku polskim to zadna trudnosc, 2 - 3 dni i ze wszystkim sie nabiera wprawy, da sie łatwo znaleźć. Jesli chodzi o gwarancje - na kazdy towar zakupiony tu w Polsce sprzedawca musi dac rekojmie, ktora trwa 12 miesiecy. Osobno oprocz tego jest gwarancja - wystarczy odesłac do sprzedawcy, a on odesle to punktu serwisowego, ktory w wypadku tego modelu jest w Niemczech - tak jest w moim przypadku. Jednakże, przed dokonaniem ostatecznego zakupu radze zadzwonic i dowiedziec sie szczegółów u sprzedawcy, jak to jest z tą gwarancją.
.nplay.net.pl | 05 Dec 2012, 11:12
zer0
Telefon zakupilem w sieci Real za 198E.
Wszytsko ladnie i piknie.
Ma kilka wad:
- bateria mimo ze 1800Mah to trzyma dosyc krotko
- brak j. polskiego, ale to da sie zalatwic oprogramowaniem
- szybka to chyba zwykly plastik, tak wiec trzeba stosowac folie ochronna
Plusy:
+ cena
+ dual sim
+ gps, wi-fi, niezly aparat, andek 4
+ zostawia daleko w tyle Samsung Duosa
.dip.t-dialin.net | 03 Dec 2012, 13:12
Marek2s
Czy telefon ma Google Play po wyjeciu z pudełka czy trzeba dogrywać? Jak z kompatybilnościa aplikacji, czy może ktoś sprawdzić czy jest dostępny Tomtom do zakupienia?
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 01 Dec 2012, 19:12

Wszystkich opinii: 54. Pokazuję od 31 do 40.