R E K L A M A

Alcatel OT 815D
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 26. Pokazuję od 11 do 20.
50,0% 
 7,7% 
 42,3% 
xcz
Wklejam jeszcze raz, bo Szanowna Redakcja nie dość, że nie opublikowała, to jeszcze usunęła mój poprzedni wpis (jeśli nie wierzycie, możemy się umówić na przesłanie telefonu na testy ;> ).któryśtam lipca 2014
Jako, że komentarze w katalogu i recenzjach nie są wspólne, to pozwolę sobie przekopiować poprzedni wpis i dodać parę "kwiatków".
=======
12 maj 2014, 11:05
Ocena ogólna raczej na minus. Brak konfigurowalnych profili - w słoneczny dzień trzeba rozjaśniać ekran wchodząc w menu. Brak możliwości zupełnego wyciszenia telefonu - zarówno w "cichym", jak i "na wibracji" piszczą ostrzeżenia (np. przy pisaniu smsów). Raporty sms są wyświetlane na ekranie, po czym znikają (w SE Cedar było to rozwiązane w sposób idealny - bez zaśmiecania skrzynki, ale też bez znikania - raport był częścią smsa). Mało tego - NIE DA SIĘ zmienić głośności dzwonka raportu. Po każdym wysłaniu smsa dostajemy po uszach maksymalnie głośnym dzwonkiem.
Nigdy dual sima nie miałem, więc nie wiem czy to norma, czy nie, ale podczas rozmowy nie dochodzą smsy na drugą kartę.
A jak już przy smsach jesteśmy - wisienka na torcie - pomimo zadeklarowanej pamięci 1000 sms, jeszcze nie udało mi się tyle nazbierać. Przy włączonym widoku "chmurek" telefon po którymś smsie (raz było łącznie ok. 460, innym razem ponad 700) po prostu ZACZYNA SIĘ RESETOWAĆ. Nie da się odczytać wiadomości, zmienić widoku na tradycyjną skrzynkę, usunąć... nic. Wejście w wiadomości resetuje telefon. Jedynym ratunkiem jest usunięcie części smsów ze skrzynki po podłączeniu do komputera. Póki ma się do niego dostęp - ok, ale na urlopie możemy nagle zostać bez możliwości choćby czytania smsów, które do nas przychodzą.
Identyczny reset telefonu można wywołać też wchodząc w Aplikacje, przesuwając w prawo na Categories i schodząc na sam dół strzałką.
=======
Co nowego po dwóch miesiącach? Utrata wartości, patrząc po aukcjach, bardzo duża. Nie dziwię się temu? sam najchętniej bym go komuś wcisnął, żeby odzyskać choć trochę pieniędzy, ale po prostu musiałbym nie mieć sumienia.
Żaden, absolutnie żaden sprzęt elektroniczny nie potrafił mnie nawet zirytować. Tego prawie już nienawidzę.
SMSy - jak wyżej. Bez zmian. Zrezygnowałem z widoku chmurek - nie znasz dnia, ani godziny, kiedy telefon odmówi współpracy.
Alarmy - ważne spotkanie? Autobus o 5 rano? Lepiej kup na targu radziecki budzik, bo z Alcatelem albo zaśpisz? albo co lepsze - nagle obudzi cię w środku nocy! Nie jestem jeszcze tego pewien, ale jak się nie wejdzie w edycję, tylko po prostu włączy ustawiony wcześniej alarm, to dzwoni jak chce - po 20 minutach od ustawiania, po 2 godzinach, gdy już smacznie śpisz itd.
A co jeśli podróż daleka i warto naładować akumulator do pełna? Póki podłączony do ładowarki, to nawet nie piśnie. Podobnie, gdy jest wyciczony/na wibracji.
Przy okazji - wibrację w kieszeni ledwie czuć.
A teraz najlepsze? mam go chyba nieco ponad 3 miesiące i o ile do niedawna pisanie smsów (pod warunkiem, że się akurat nie resetował) było czystą przyjemnością, to teraz jest to po prostu koszmar. Przestają "wchodzić" literki, mimo że przycisk wyraźnie klika. Czasem udaje się dopiero za 3 razem. Czasem za to wrzuci bonusowo drugą. Przez to mje smy zcznaja wygladc w ten spsób. MA-SA-KRA.

Moderatorzy nie usuwają wpisów, bo nie podoba im się krytyka urządzenia. Nie publikujemy wyłącznie komentarzy niezgodnych z regulaminem. Nie stosujemy praktyki usuwania wstecznego komentarzy, chyba że regulamin został naruszony rażąco, a rzeczony komentarz w jakiś sposób uniknął nożyczek moderatora. Nie publikujemy dubli. Jeżeli pojawiają się dwie identyczne (regulaminowe) opinie - jedna z nich jest usuwana (nigdy obie).
Zdarzają się z pewnością jakiegoś rodzaju pomyłki, niemniej raczej bardzo sporadycznie i nie w taki sposób. Kulturalnie wyrażone opinie na temat urządzenia (bez względu na jego ocenę) po prostu są publikowane. Być może opinia została umieszczona omyłkowo pod innym urządzeniem. - Ale jeżeli wina leży po naszej stronie, bardzo przepraszam. (jf)
.jeleniagora.vectranet.pl | 26 Jul 2014, 22:07
Ciepas
Zalety:
-Bateria trzyma dość długo
-Muzykę odtwarza w miarę głośno i głośnik nie szumi
-Świetny do pisania sms-ów
-Super się korzysta na nim z dwóch kart sim
-Dobrze trzyma się w ręku
-Wytrzymały na upadki ;d
-Bardzo dobrze jest słychać rozmówce
Wady:
-Wifi przeciętne, mnie nie zadowala
-Nie jest to telefon typowo do zabawy
-Obsługa tego telefonu nie jest za łatwa
-Przy trybie milczy, nie wyciszał się całkowicie
-Nie nadaję się do otwierania piwa
-Aparat przeciętny
Według mnie jeśli ktoś chcę kupić ten telefon typowo do rozmów i sms-ów to jak najbardziej polecam, jednak do innych rzeczy to polecam inny :P
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 16 May 2014, 21:05

zakius
Ogólnie jestem zadowolony z telefonu, ma pewne problemy z wbudowaną wersją opery mini (jak zgubi połączenie w trakcie wczytywania strony konieczne jest ponowne połączenie z Wi-Fi) oraz nie obsługuje zestawu słuchawkowego nokii (przez przycisk?) mimo identycznego złącza, dla mnie jest to dość istotne, gdyż to najlepsze słuchawki, jakie posiadam, no i mają mikrofon.
Jednak prawdopodobnie w większości wypadków jest to wybór lepszy, niż Asha 210, nad którą się zastanawiałem, czy też jej wersja dualsim (już w okolicy 100zł drożej niż 815d)
.host.witnet.pl | 08 Mar 2014, 16:03
Raphaelloo
mam pytanie dotyczące aktualizacji tego telefonu, mianowicie który to przycisk handset's download key? czy jest gdzieś napisane krok po kroku?
.ngm.net.pl | 03 Sep 2013, 16:09

m76
Oczywiscie ze ten telefon jak i kazdy inny wyswetlajacy 18bitowa palete kolorow ma ponad 262tys kolorow (2^18) a nie 256k kolorow. To nie bajty zeby dzielic przez 1024. Jak mam milion zlotych to mam milion a nie 976k pln. Zapisujac 1mln pln, albo na sile 1000tys czyli tysiac tysiecy...
.dynamic.chello.pl | 19 Jun 2013, 17:06
dariae
Telefon ten posiadam od tygodnia. Ogólnie mam pozytywnie wrażenia po jego użytkowaniu po tym krótkim czasie.

ZALETY:
+ niska cena w stosunku do jakości (219zł)
+ dobre działające radio
+ dualSIM dowolność ustawień
+ zainstalowane bezproblemowo aplikacje Java dobrze działająu
+ WIFI nie gubi zasięgu
+ obudowa nie trzeszczy

WADY:
- bateria mogła by dłużej trzymać (przeciętnie 3-4 dni)
- małe przyciski w klawiaturze (mogą się nie sprawdzić w przypadku panów)
- regulacja głośności mogłaby mieć większy zakres
- po włączeniu profilu cichy, nie wyciszał się do końca (wydawał dźwięki w przypadku komunikatów ostrzegawczych)
- aparat fotograficzny robi zdjęcia przęciętnej jakości

NEUTRALNE:
* wygląd lekko toporny
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 01 Jun 2013, 14:06
Paweł
Minęło trochę czasu od mojej poprzedniej oceny i chcę dodać kilka nowych uwag: Po 3 pełnych ładowaniach przy dość długich rozmowach bateria trzyma 5 dni więc jest postęp. Telefon nie gubi zasięgu więc to kolejny plus. Fotki dość przeciętne, w słoneczny dzień całkiem niezłe. Nierównomierne podświetlenie klawiatury - szczególnie lewa strona. Telefon jest dobrze spasowany i nie trzeszczy jak samsung CH@t 335 po kilku dniach. WIFi działa rewelacyjnie szybko łapie i trzyma sygnał. SMS-y zorganizowane jak w telefonach z ANDROIDEM - mi to nie odpowiada, a szczególnie informacja - SMS - przyszedł np. 2 godziny temu. Trzeba wejść w szczegół aby zobaczyć dokładną godzinę. Po za tym muszę powiedzieć, że jest lepiej niż się spodziewałem i jestem właściwie pozytywnie zadowolony.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 24 May 2013, 08:05
Paweł
Używam Alcatela od 3 dni. Jak na razie jestem dość zadowolony. Jak zauważyłem Menu po wejściu głębiej w ustawienia nie jest całkowicie spolszczone - cóż to nie Samsung czy Nokia. Bateria faktycznie mogłaby być pojemniejsza tak z 1200 mAh jak pisze inna osoba.. Jak na razie jeszcze trzyma choć wskaźnik pokazuje tak ok 1/4 baterii - myślę, że 3 doby to będzie max.,a rozmawiam sporo. Wykonanie bardzo dobre, zobaczymy czy nie wytrze się przedwcześnie klawiatura.
Wykonanie lepsze niż się spodziewałem, wyświetlacz całkiem dobry choć brakuje np. opcji powiększania czcionki w sms-ach.Lepszy niż w CHAT 222 wyświetlacz , choć cena podobna. WiFi rewelacja o niebo lepsze niż w Samsungu CHAT 335 .
Odtwarzacz muzyki gorszy niż w CHAT-ach. Liczba znaków do wpisania w polu kontakt - mniejsza niż w Samsungach - spory minus. Zauważyłem mały problem- po otrzymaniu sms-a telefon podaje inny czas niż na wyświetlaczu - Mam ustawiony czas dla Warszawy i jest źle, po zmianie na Berlin jest OK . Nie mogę tego wyczaić dlaczego tak jest - może ktoś mi wytłumaczy? Bateria ma 4 piny jakoś nie mogę zrozumieć dlaczego - zamierzam kupić większą, ale do Alcateli jakoś nie widzę zamienników bub oryginałów.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 14 May 2013, 17:05
toma78
Witam! Od 2 tygodni jestem użytkownikiem Alcatela OT 815D. Chciałbym wymienić zauważone w tym czasie zalety i wady telefonu.
Zalety:
- wygodna obsługa dual sim(główny powód dla kupna tego telefonu). Co prawda nie możemy z góry zdefiniować, która karta sim do czego ma być używana, ale przed każdym wykonaniem połączenia lub wysłaniem sms telefon pyta nas której karty chcemy użyć.
- dobre wykonanie telefonu, jak na tani model(220 PLN).Plastikowa obudowa dobrze spasowana, telefon lekki, matowa tylna klapka, dzięki której alcatel nie wyślizguje się z dłoni.
- dobrze działający moduł wi-fi, szybko łączy się z punktami dostępu. Zasięg słabszy niż w używanej przeze mnie nokii C7, ale blisko routera nie ma problemu. Porównując np. ze zbliżoną pod względem budowy Nokią Asha 200 to OT 815D jest tańszy od swojego odpowiednika z firmy Nokia i posiada wi-fi, którego w nokii brak.
- fajne preinstalowane aplikacje. Szybko działający klient facebooka(lepiej niż na C7), dobry program do prognozy pogody accuweather, opera mini też działa sprawnie.Podobnie jak radio. Do tego mamy funkcje blokady połączeń, tetheringu wi-fi itp, często nieobecne w modelach innych firm z tej półki cenowej.
- niezły aparat 2 Mpx. W dobrym oświetleniu robi akceptowalne zdjęcia, ładnie odzwierciedlające kolory. W przeciwieństwie do mojej nokii C7(8MPx bez autofocusa), alcatelem można zrobić zdjęcie tekstu, co bywa przydatne. Oczywiście z racji małej matrycy aparatu i braku lampy błyskowej zdjęcia nocne, lub w słabo oświetlonych pomieszczeniach nie mają sensu, widać duże szumy, brak kolorów.
- wygodna klawiatura qwerty, dobrze wyczuwana opuszkami palców, fajnie pisze sie smsy.
Neutralne:
- jakość rozmów słabsza niż w użytkowanych przeze mnie do tej pory samych nokiach E65, 6303i, 5800 XM i C 7. Należy zdać sobie jednak sprawę, że to telefon budżetowy, nie biznesowy. OT 815D wydaje się mieć jeden głośnik do rozmów i muzyki, w związku z tym, jak zwiększymy głośność w słuchawce, to osoby wokół moga słyszeć naszą rozmowę. Dżwięk przy odtwarzaniu muzyki, nie jest rewelacyjny, wiadomo, głośniczek słaby, ale do słuchania radia w słuchawkach ujdzie.
Wady:
- słaba bateria. Po telefonie nie będącym dotykowym smartfonem można by oczekiwać dłuższego czasu pracy na jednym ładowaniu. Przy około 30-40 minutach rozmowy, 40 smsach, od czasu do czasu włączeniu wi-fi, żeby zajrzeć na facebooka lub sprawdzić pogodę telefon wytrzymuje około 2 - 2,5 dnia. Winę za to ponoszą nie tylko 2 aktywne karty sim, ale również bateria o pojemności tylko 850 mAh. Powinno być 1200 mAh i wtedy telefon spokojnie wytrzymywałby 3,5 dnia średniego użytku.
Podsumowując: Polecam Alcatela OT 815D świadomym jego wad i zalet użytkownikom, chcącym przede wszystkim telefonu na 2 karty do rozmów i bardzo wygodnego pisania smsów plus okazjonalnego przejrzenia wiadomości w internecie oraz użycia facebooka lub twittera. Telefon lekki i wygodny w użyciu. W swojej kategorii cenowej z pewnością bardzo dobra oferta.
Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat alcatela OT 815D. Póki co praktycznie nie ma w sieci opinii użytkowników tego aparatu. Dziękuję mGSM ze recenzję, która zachęciła mnie do zakupu tego telefonu.
.rudaslaska.vectranet.pl | 07 Apr 2013, 11:04
Internauta55
Czy ktoś wie (zwracam się również do redakcji mGSM) jak działa w tym telefonie słownik "OTHER". Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Proszę, jak można, mi wyjaśnić. Z góry dziękuję.
815D ma rodzaj słownika, którego opisu nie mamy. W takim wypadku jest wyświetlana błędnie informacja "OTHER", czyli "inny" (np. inny niż domyślny T9) słownik. Powinna być wyświetlana informacja "Inny". Prawdopodobnie błąd pojawił się podczas powstawania obcojęzycznych wersji serwisu. Producent zaimplementował w tym modelu słownik CooTek, którego nie mamy na predefiniowanej liście słowników. Jeszcze dziś poprawimy. Dziękuję za zwrócenie uwagi. (jf)
.play-internet.pl | 24 Mar 2013, 10:03

Wszystkich opinii: 26. Pokazuję od 11 do 20.