R E K L A M A

Xiaomi Mi 8
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 37. Pokazuję od 31 do 37.
75,7% 
 10,8% 
 13,5% 
pasek
Ja w mi mix 2 mam ten sam problem, krótko używam a kabelek ładujący już jakoś pod kątem się wciska i wyciąga bo blaszka w usb wpada lekko do środka.
.19.191.146 | 14 Sep 2018, 14:09
zdegustowany
2 tygodnie użytkowania i przebyta droga od fascynacji do rozczarowania. Długo na ten model czekałem, emocje (cena w oficjalnej dystrybucji za snapa 845, te zdjęcia w testach i ta marka co nie podniesie powyżej 700 $ - miłość), oczekiwania były wielkie, używam aż całe 14 dni i po tym czasie po 14 ładowaniach wypada port usb ..., tyle w temacie. Kilka opinii czytałem że xiaomi nietrwałe, ale uwierzyłem w te miliony sprzedanych egzemplarzy, jednak sam dołączam do grona niezadowolonych - xiaomi nietrwałe, 14 dni, 14 ładowań. Szczęście dla mnie że nie sprzedałem dotychczasowego xzp, bo mam dalej co używać, tu natomiast po roku mocnego wykorzystania zero jakichkolwiek uwag.
.47.231.193 | 13 Sep 2018, 22:09

Specjalista
Ponieważ poużywałem już trochę dłużej telefon i poznałem jego bolączki podziele się mini recenzją na jego temat.

Ekran

Xiaomi używa ekranu Samsunga. Nigdy nie byłem fanem cyferek i coraz wyższych rozdzielczości, od czasów Galaxy Note N7000 uważam, że we wszystkich flagowcach są bardzo dobre. Jedyne co może mnie zaskoczyć pozytywnie lub negatywnie i nie jest na ogół ujmowane w recencjach to widoczność w słońcu. Ta w przypadku Xiaomi jest naprawdę wyśmienita - na poziomie mojego byłego S9+ i lepsza np. od LG V30, który używam obecnie obok Mi8.

GPS

Większość recenzji pisze, że DUAL GPS nic nie daje. Owszem daje - na otwartej przestrzeni trzymając LG V30 i Mi8 mamy dokładność taką samą - 3(LG V30) vs 4 metry(MI8) w GPS Test, ale wchodząc do pomieszczenia i piwnicy sytuacja zmienia się do 15 metrów vs 29 metrów(LG V30). Tak więc GPS będzie radził sobie idealnie w każdych warunkach, nawet między wieżowcami w wielkim mieście. Dla mnie jedna z najlepszych cech Mi8.

Jakość dźwięku

Nie ma tutaj za wiele co pisać. Jest znakomity - basy wyraźne, soczyste. Głośnik gra głośno i czysto, pozytywnie zaskakuje również dźwięk z Bluetooth. Do tej pory niedoścignionym ideałem był Galxy S9+, ale Mi8 zbliżył się naprawdę blisko i trudno mi dostrzec różnice. Gra świetnie na słuchawkach i bluetooth. Minus Mi 8 to brak słuchawek w zestawie. Jest tylko przejściówka na minijack. CO do nagrywania dźwięku w filmach - tego się obawiałem, bo podobno poprzednie modele nie zachwycały - na szczęście jest bardzo OK :)

Bateria

Powiem tak - MIUI 10 zdecydowanie poprawiło czas pracy. Porównując do innych konstrukcji - jest o wiele lepiej od Samsunga Galaxy S9+ na Exynosie, ale wciąż nie tak znakomicie jak w LG V30. Jest gdzieś po środku, ale nie musimy się posiłkować power bankiem jak w S9+. Tak więc oceniam baterie jako bardzo przyzwoitą.

Aparat

Aparat to dla mnie najważniejsza cecha. Powiem tak - Xiaomi MI8 ustawił poprzeczkę bardzo blisko mojego niedoścignionego ideału - Lumii 950 XL. Aplikacja aparatu jest jednak dziwnie niedopracowana - aprart w automacie robi najgorsze zdjęcia, szczegóły po powiększeniu to jakaś rozmazana papka. Jest bardzo średnio. O dziwo po włączeniu HDR na stałe jakość szczegółów poprawia się i to znacznie, ale na koniec jeszcze inna ciekawostka. Po ustawieniu trybu ręcznego(pomimo ustawień auto na każdym suwaku) zdjęcia są zdecydowanie najładniejsze i zawierają najwięcej szczegółów. Są też bardzo naturalne i po prostu bardzo dobre - szczególnie przy dużej ilości światła.

Aparat traci natomiast dużo w warunkach półmroku - przy małej ilości światła i w pomieszczeniach pojawia się sporo szumów i taki S9+ wypada o niebo lepiej. Ratunkiem jest używanie aplikacji Google Camera, która ma znacznie lepsze algorytmy odszumiające i poprawia jakość takich zdjęć o jakieś 70%. MIUI10 8.8.30 posiada odblokowane Camera 2 API, nie trzeba nic robić, żeby używać GCAMA.

Trzecia sprawa to zdjęcia nocne i tutaj sytuacja jest ciekawa - jak do tej pory jest to najlepiej robiący zdjęcia nocne telefon jaki miałem poza Lumią 950 XL. Galaxy S9+ o dziwo radził sobie najlepiej w pomieszczeniach, barach - przy małej ilości światła zdjęcia wychodziły idealnie i nawet lepiej od L950 XL, ale wystarczyło wyjść na miasto i nagle było kiepsko, a nawet bardzo kiepsko. Lumia 950 XL dosłownie nie zostawiała suchej nitki na Samsungu. W przypadku Mi8 jest inaczej - aprat może nieco gorzej radzi sobie w pomieszczeniach, ale wcale nie tak najgorzej. Można za to uzyskać znakomite efekty w google camera. Jeśli natomiast wyjdziemy poza pomieszczenia - np. miasto nocą - jest tu tylko minimalnie gorzej od L9550 XL i o niebo lepiej od LG V30 oraz Galaxy S9+. Warto pobawić się kompensacją ekspozycji. Poza tym Mi8 robi zdjęcia z długim czasem naświetlania, czego nie potrafi Samsung S9+!

Zbierając wszystko do kupy - zdjęcia nocne, przy słabym świetle w pomieszczeniach oraz w dzień. Dla mnie wygrywa Mi8 i jest to pierwszy telefon, który zbliżył się do Lumii.

Jakieś minusy? Na pewno brak słuchawek w zestawie, oficjalny brak wodoodporności, chociaż typ na youtube męczy go w wodzie i wygląda na to, że producent tylko poskąpił certyfikatu, bo IP67 to powinien mieć na bank. Denerwuje mnie także MIUI10, którego launcher nie ma tradycyjnej szufladki z aplikacjami. Trzeba instalować inny launcher. Notch jest nieco za szeroki, przez co zrezygnowano z wyświetlania powiadomień na górnym pasku - nie ma ikonek jak w innych telefonach!


Ogólnie Xiaomi pokazało kawał dobrego telefonu i wycenionego tak jak to powinno być. Jak dla mnie 2x droższy S9+ nie oferuje absolutnie nic więcej, a nawet w pewnych kwestiach(jak bateria) jest w tyle za tanim Xiaomi. BRAWO!

Zastanawiasz się czy kupić podróbke iphona? TAK, i to zdecydowanie.
.10.36.98 | 08 Sep 2018, 12:09
Specjalista
No cóż, zostałem posądzony o pisanie recenzji sponsorowanej i brak zdjęć. Tymczasem dodałem ich sporo, w tym nocne - niestety dodane zostały dwa i to raczej z tych gorszych. Czyżby portal bardziej od obiektywnej opinii użytkowników wolał strumień forsy od Samsunga za sponsorowane recenzje? :) Czyżby zdjęcia broniły się aż za dobrze, żeby można było je dodać, w końcu to jedyny wyróżnik współczesnych telefonów. Oczywiście jest to pytanie retoryczne i prawdopodobnie moja opinia nie zostanie opublikowana.
Jesteśmy jednym z tych serwisów, które nie biorą pieniędzy za testy smartfonów, a reklamy wyraźnie zaznaczają zgodnie z przepisami, ale pisze to wyłącznie informacyjnie, a nie po to żeby kogokolwiek przekonywać. Wszystkie zdjęcia są dodawane, o ile nie zawierają treści obscenicznych, zabronionych, nie naruszają niczyjej prywatności wypełniając wymagania RODO oraz mają dane EXIF. To naprawdę wystarcza. (jf)
.10.20.82 | 04 Sep 2018, 12:09

Specjalista
Zdjęcia dodane. Myśle, że to wystarczy. Dodam jeszcze, że nocne zdjęcia wychodzą jeszcze lepiej jeśli używa się aplikacji ProCapture, ale nie wstawiałem ich, bo chyba chodzi tutaj o zdjęcia robione przez standardowy aparat. Oczywiście są to zdjęcia po aktualizacji i podtrzymuje - w nocy lepszych żaden telefon z Androidem nie zrobi - tylko Pixel 3, ale czekam na odblokowanie bootloadera i będe testował port GCAM - jestem optymistycznie nastawiony po tym co widzę na standardowym aparacie. Natomiast co do Pana "inteligentnego", który nie wie jak podłączyłem słuchawki z S9+ - w zestawie jest przejściówka na minijacka :) Po kolejnym tygodniu użytkowania i jako były posiadacz HTC U11, LG V30, LG G6, Galaxy S8, S9+, Oneplus 5T powiem tylko jeden - ten telefon to flaghsip killer. Ma najlepsze zdjęcia nocne, znakomite dzienne, rewelacyjne filmy i przy tej cenie zamiata inne pseudo flagowce pod dywan.
.29.46.129 | 31 Aug 2018, 23:08
weryfikuje "specialistow" ZC
"Cała reszta jest tylko lepsza lub taka sama jak w Samsungu - GPS jeszcze dokładniejszy, fenomenalny dźwięk pełen basów i z dobrą separacją(sprawdzone na słuchawkach AKG z Samsunga)"
Ktoś mi wytłumaczy jak on te słuchawki podlaczyl? :D
Z mojej strony może niech już nic nie wstawia, bo można się spodziewac zdjeć z lustrzanki lub ściągnietych poprostu z neta... Skoro MI8 nie ma wbudowanego gniazda "Jack", to raczej trudno przetestować na słuchawkach z Samsunga.
- Sam zastanawiam się nad zakupieniem nowego telefonu, wiec szukam obiektywnych opinii na temat flagowców które wyszły w tym roku. Niestety jak widac najlepiej na własna rękę wybrać się do salonu, poświęcic troche czasu i samemu organoleptycznie przebadać..
.241.232.54 | 25 Aug 2018, 21:08
Specjalista
Przesiadka z Galaxy S9+ na teoretycznie gorsze i zdecydowanie mniej prestiżowe urządzenie. Pierwsze rozczarowanie to zdjęcia - po zakupie okazało się, że nie są tak świetne jak przedstawiane w recenzjach. Na szczęście 2 dni temu pojawiła się aktualizacja i w końcu jest - aparat robi genialne fotki, lepsze od tych z Galaxy S9+! Niestety styl dodanych zdjęć tutaj na portalu i recenzji, która prawdopodobbnie powstaje sugeruje na jeszcze stare oprogramowanie.
Cała reszta jest tylko lepsza lub taka sama jak w Samsungu - GPS jeszcze dokładniejszy, fenomenalny dźwięk pełen basów i z dobrą separacją(sprawdzone na słuchawkach AKG z Samsunga), doskonały wyświetlacz czytelny w słońcu i jeszcze lepsza jakość filmów niż w Samsungu! Szczerze? To jest najlepszy flagowiec na rynku i to nie pod względem cena/jakość, ale po prostu jakość.
Wiem, że fanboje Samsunga nie uwierzą, ale można mieć coś lepszego od S9+/Note 9 za niemal połowe ceny. Brawo! Takich urządzeń trzeba, a nie nadmuchanych marketingiem wydmuszek. Acha, zapomniałbym - bateria bije na łeb tą w S9+ :)
Słabe strony? Zablokowane Camera2 Api - trzeba robić roota żeby odblokować i używać GCAM Mod, ale mimo to nie jest to konieczne, bo zdjęcia są bez tego świetne. Brak słuchawek w zestawie, brak minijacka i wodoodporności.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wrzucić tu do nas nowe genialne fotki po aktualizacji. Zapraszam. Jeżeli mają tak dobrą jakość, z pewnością zareklamują smartfona znacznie bardziej, niż opinia, która wygląda na mocno przesadzoną wrzutkę agencji reklamowej (piszę z doświadczenia, o nic nie oskarżam, szczególnie że mam do czynienia ze Specjalistą). Pozdrawiam. (jf)
.10.14.169 | 24 Aug 2018, 08:08
Wszystkich opinii: 37. Pokazuję od 31 do 37.