R E K L A M A

Sony Xperia Z1 C6903
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 202. Pokazuję od 51 do 60.
64,9% 
 17,8% 
 17,3% 
MFor
Soniaka (z lollipop 5.1.1.) używam krótko (3 tyg.), ale napiszę już kilka zdań (to tylko moja indywidualna ocena)

Plusy:
+ solidna (zwarta) obudowa, z aluminiowymi bokami i szkłem "ochronnym" Dragontrail (choć opinie o wytrzymałości są różne, to jednak dobrze, że jest coś niby lepszego),
+ dobra ogólna wydajność ? płynność działania,
+ bardzo dobra reakcja na dotyk,
+ wodoszczelność,
+ sprawne - szybkie "łapanie" gps,
+ bardzo dobra jakość wyświetlanego obrazu,
+ dostateczna (choć nieidealna) czytelność obrazu w słońcu (na maks. ustawieniu),
+ ładne (lubię "kanciaki") wzornictwo (pomijając wykończenie),
+ dobra jakość połączeń,
+ niezła jakość odtwarzanej muzyki w słuchawkach (choć mogłoby być nieco głośniej),
+ szybko się ładuje,
+ możliwość ładowania poprzez "łącze" magnetyczne,
+ otg, nfc, lte, mhl i inne bajery?

Minusy:
- MOCNO połyskująca obudowa (dosyć łatwo uciekająca z dłoni) i ekran - BARDZO podatne na "palcowanie" i wszelkie zarysowania (nawet przy delikatnym używaniu) - telefon to NIE lusterko!,
- wymiary (grubość jest ok) i waga (są mniejsze - lżejsze, a z większym ekranem),
- bardzo szybko nagrzewająca się tylna - górna część telefonu (nie tylko podczas grania),
- nie wszystkie aplikacje (nawet te ściągnięte z google) można przenieść (bez roota) na kartę SD,
- małe kąty widzenia w pełni "wartościowego" obrazu (wystarczy lekko zejść wzrokiem z centrum, aby zmieniły się kolory, kontrast itd.), poważnie - w tej cenie nie można było wrzucić oled?
- cichy dźwięk głośnika i (w pewnym sensie) nielogiczne jego umieszczenie (podczas grania, połowa jest jeszcze "przyciszana" ręką),
- dosyć delikatna (łatwa do zarysowania) fabryczna folia na ekranie, w dodatku z napisem Sony (podobno po jej zdjęciu traci się gwarancję!),
- małe (i zbyt blisko siebie umieszczone) przyciski (głośność, wł.) oraz słabo wyczuwalne "kliki" (także spustu aparatu),
- nielogiczne umieszczenie głównego aparatu (podczas ?operowania? bardzo łatwo przysłonić go palcami), lepiej żeby był "standardowo" na środku,
- obiektyw aparatu niemalże na równi z powierzchnią tylnej klapki, totalnie niczym nie chroniony, tym samym bardzo podatny na wszelkie uszkodzenia mechaniczne (przydałaby się ?fizyczna? klapka - osłona),
- średnia, a nawet słaba jakość zdjęć wykonywanych głównym aparatem (także w trybie manualnym), wolny AF i bardzo ograniczone ustawienia. O pełnej kontroli można zapomnieć. :( Przydałaby się chociaż możliwość ustawienia popularnego formatu do druku 15x10 - zachowując 20,7 MP (a nie tylko 16:9 ? przy zmniejszonej rozdzielczości! czy 4:3), manualne - wg wzorca (biała kartka) ustawienie WB i jakaś kontrola nad redukcją szumu, bo fabryczna masakruje ? i tak małe - szczegóły obrazków),
- brak stabilizacji optycznej (degradującą - cyfrową, Sony niech sobie ...),
- marny przedni aparat,
- szybko rozładowujący się akumulator (mimo sporej pojemności, średnim ustawieniu jasności obrazu i ograniczeniu działań różnych aplikacji),
- słaba dioda led doświetlająca (przydałyby się 2 szt. po obu stronach aparatu, nie wspominając o ksenonie),
- "wirtualne" przyciski funkcyjne, dzięki czemu obraz jest często pomniejszany o część powierzchni (czarny pasek) do ich obsługi (powinny być "na stałe" pod ekranem, gdzie jest dużo, marnującego się miejsca),
- zwężenie kąta widzenia podczas filmowania,
- brak możliwości (łatwej - bez "rozklejania" telefonu) wymiany akumulatorka,
- bardzo delikatne gumki trzymające "na ryzy" klapki osłaniające wejścia,
- marne uszczelki klapek,
- pewne problemy z zasięgiem gsm (nie, nie, to nie wina operatora, miejsca, czy ustawień, bo inne, mocno budżetowe telefony lepiej "łapały"),

Ekstra marudzenie:
- brak dual sim (dla producenta to "pikuś", dla użytkownika fajna opcja),
- brak wejścia hdmi (jak fajnie by było mieć dodatkowy podgląd obrazu na 5? LCD, bezpośrednio z mojego aparatu Sony SLT, który nie ma wi-fi),
- brak DVB-H, a co tam... ;)

Dlaczego zatem kupiłem Z1-kę? Pękł (mimo łaskawego traktowania) lcd w moim poprzednim "polskim" telefonie (bez otg) i musiałem coś w miarę szybko zdobyć, więc (choć miałem na oku również LG G2, Alcatel Idol 3, Asus Zenfone 2) ostatecznie zachciało mi się wypróbować Sony, o którym nasłuchałem się kiedyś różnych "ochów, achów", a na którego nie było mnie stać (zwyczajnie nie chciałem tyle wydać na telefon) tuż po premierze (teraz jestem pewien, że cena była odjechana - po prostu chora w stosunku do tego, co by się otrzymało). Liczyłem między innymi na porządne wykonanie, wodoszczelność, dobry aparat, wydajność i świetny dostęp do przeróżnych akcesoriów i "modów". Mimo wszystko, jestem w miarę zadowolony. Powiedzmy? ;)
.teleinfo.grajewo.net | 30 Nov 2015, 13:11
AJWonder
Telefon na plus,
+telefon działa dość płynnie jak na androida
+aparat bardzo dobry ale nawet dwie mini ryski na szkle chroniący obiektyw i zdjęcia są nieostre a AF nie trafia na nieskończoność
+wygląd (mam biały, czarnego nie oceniam)
+wideo kręci naprawdę świetne (tylko dźwięk taki średni)
+spadł mi kilka razy na chodnik i szkła całe, tylko ramka ma defekty (ale o tym w minutach)
+jakość rozmów telefonicznych bez głośnomówiącego
+wodoodporność

-Ramka się wygina w kieszeni przez co może wariiwać dotyk, łatwo również wyskakują różne obicia od kluczy
-WAŻNE mój telefon w trybie głośnomówiącym jest bezużyteczny, rozmówca słyszy jakieś naprawdę dziwne dźwięki jak z filmów o ufo z lat 80
-Głośnik jest dość cichy i trzeszczy
-Nwm czm ale mi BT przestał wyszukiwać inne urządzenia
-Tył rysuje się niesamowicie
.internetia.net.pl | 22 Nov 2015, 08:11

Blondyyyyna
Czytam opinie na temat Baterii i oczom nie wierzę. Bateria to jedyne na co mogę narzekać, tel musze ładować min. 2 razy dziennie. Niektórzy twierdzą tutaj, że przy intensywny korzystaniu wytrzymuje tyle czy tyle nigdy w życiu. Posiadam tą xperie ponad rok. Zdjęcia robi dobrej jakości ludzie to nie cyfrówka tylko telefon nie wymagajcie nie wiadomo czego. Parametry bardzo dobre! Trzeba uważać tylna obudowa się bardzo łatwo rysuje bez obudowy się nie obejdzie. Spadł mi kilka razy i "żyje " nic mu nie jest ;) Czy jest wodoodporny szczerze nie próbowałam bo jednak sie troche bałam by nie uszkodzić ale skoro inni twierdzą, że jest to tak musi być. Jedynie mogłby przedni aparat posiadac wiecej mPx ale i tak jest dobry. Kupilam ten tel ponad rok temu za 1800zl dzis widzialam cene niecałe 1000zl. Mam zamiar jeszcze chwile go użytkować i kupić nowa Z1 -tel dla mnie świetny stąd kupno identycznego! Polecam!
.net-bis.eu | 18 Nov 2015, 09:11
Laurusiek
Nie mogę powiedzieć, że telefon jest zły, ale też nie powiem że jest znakomity. Zakupiłam go we wrześniu 2015r.
Plus:
+ wygląd (miałam kolor biały) jest cuuudny
+ odporność na upadki - bardzo duża, nie umiem zliczyć ile razy mi upadł na beton, dywan, panele, schody.. I nic kompletnie nic sie z nim nie stało,
+wodoodporność - to oczywiście też jest plusem. zdarzyło mi się, że wpadł mi do jeziora, był w nim ok 10-15 min na głębokości ok 1m. Myślałam, że już po nim, ale na szczęście nic mu się nie stało, to oczywiście nie był jedyny przypadek kiedy pływał w wodzie,
+ bardzo dobrze kręci filmy pod wodą,
+ bardzo dobra bateria - potrafiła wytrzymać do 5 dni

Minusy:
- słaby aparat - jak na 20,7 Mpix no to robi dość słabe zdjęcia, nie rejestruje większej ilości szczegółów, widoczne szumy na zdjęciach.
- podczas kontaktu z deszczem zaczyna ekran wariować, wystarczy, że na ekranie pojawi się kilka kropel,
- na początku użytkowania oczywiście wszystko było ok, nie zacinał się, ale to co się zaczęło dziać po ok pół roku doprowadzało mnie do szału, wieczne zacinanie, niektóre aplikacje uruchamiały się dobre kilka sekund, nawet po przywróceniu ustawień fabrycznych, nadal miało to miejsce,
- nie działające radio FM - od kiedy go kupiłam radio już nie działało, oddałam oczywiście do serwisu, wykonali naprawę mechaniczną, jednak radio nadal nie działa,
- po roku użytkowania zaczął gubić mi zasięg,
- po aktualizacji do Androida 5.1 - pomimo że miałam zasięg telefon nie chciał mi wysłać wiadomości sms wyskakiwał błąd wysyłania, bądź "w kolejności do wysłania"

Generalnie, żadnego telefonu z firmy Sony już nie kupię, poprzednio miałam Samsunga Galaxy S2, i nie miałam do niego zastrzeżeń żadnych. Jeśli kupuje telefon za 1300zł to wymagam od niego płynności...
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 17 Nov 2015, 21:11

ziolpex
Telefon generalnie ok. ale z jednym zastrzeżeniem, jeżeli będziecie nosić go w kieszeni spodni i czasem pracować fizycznie to może się wygiąć! Ja go miałem pół roku i niestety tak się stało. Co ciekawe nie pękł ekran, a wygięcie było mało widoczne, ale jak polożyło się na prostym stole to delikatnie było widać. Do reszty nie miałem zastrzeżeń, bateria 2 doby intensywnego użytkowania, dosyć sprawnie chodził. Generalnie bym polecił gdyby nie to jedne zastrzeżenie. Poprzednie plasticzaki nie było tego problemu, niby metal a tu takie rozczarowanie, ale tak bywa w życiu.
.215.38.84.otvk.pl | 16 Nov 2015, 22:11
Justyna
Czytam te wszystkie opinie na temat samoistnego pękania tylnej szybki i oczom nie wierzę. Miałam ten telefon niemal dwa lata, nie był w żadnym etui czy pokrowcu, bo zwyczajnie nie lubię- i co? Nic nie pękło, rys też stosunkowo mało. Raz wypadł mi z torebki na chodnik i nawet wtedy nic nie uległo zniszczeniu. Telefon się grzeje gdy mamy uruchomionych kilka aplikacji ale to norma. A co do studzenia procesora to wystarczy zainstalować któryś z programów czyszczących i po problemie. Zdjęcia pod wodą super, głównie z tego względu zdecydowałam się na Sony, bateria ogromny plus. Po pewnym czasie przy pisaniu sms telefon wariował i wpisywał nie to, co klikałam. Wystarczy przywrócić ustawienia fabryczne i wszystko wróciło do normy. Przesiadłam się z Z1 na Z5 compact i szczerze teraz po miesiącu z Z5 drugi raz bym tego nie zrobiła bo Z1 naprawdę daje radę!
.adsl.inetia.pl | 13 Nov 2015, 13:11
13 miesięcy z z1
Telefon mam rok. Najlepszy wybór w swojej klasie. Bateria super, wyświetlacz w słońcu świetny. Płynność, pamięć czy też nagrzewanie. Jakie nagrzewanie? Telefon nie grzeje się wcale. Zdjęcia kiepskie ma ten, co ich robić nie umie. Jaki telefon wytrzyma obecnie tyle co ten? Chyba nie ma takiego. Jestem zachwycona a bardzo dużo korzystam z wielu funkcji. Jedyny minus to waga. Żadnych rys, uszkodzeń. Redukcja szumów i dźwięk super. Rozmawiając w totalnym hałasie twój rozmówca myśli, że jesteś spokojnie w domu w łóżku. Zero tła. Polecam serdecznie a osoby krytykuje chyba nie będą nigdy w życiu z niczego zadowolone, chyba że same stworzą swój telefon
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 05 Oct 2015, 22:10
Kurczi
Tekefonik posiadam od 2 mieś. Z zalet to na pewno wygląd, wygoda, płynność (czasem w snapchacie się zacina ale no to jak najebiemy w niewiadomo ile otw apek to normalne) , sporo szybsza od S4 w pewnych sytuacjach . No i wielki pluss dla SONY za ciągłe wsparcie dla tak co prawda już starego (bo ponad 2 letniego ) modelu , podobno ma dostać nawet aktualizacje do androida 6.0!Samsung nie jako w tym aspekcie ma swoich klientów daleko w nosie i 6.0 dostaną tylko S6 ,nowe note i Alpha gdzie Sony chce dać nawet E1 update . Minus za ekran sklejony z dotykiem , jest to słabe bo gdy zbije nam się szybka chociażby mały pajączek nie przeszkadzający nam w niczmym , od razu pół albo cały ekran nie działa - wymiana ekranu na oryginale to koszt ok. 400zł , a w serwisie chcąc zachować woodporność to koszt ok. 800zł (gdzie za tyle kupimy nowa z1).
.play-internet.pl | 01 Oct 2015, 23:10
DieGo
Robi on słabe zdjęcia jak na ponad 20MPX i po wejściu w ustawienia manualne aparatu najwyższa ich rozdzielczość to 8mpx ...
.adsl.inetia.pl | 04 Sep 2015, 21:09
Skoczi
W listopadzie będzie 2 lata jak posiadam ten telefon, więc chyba mogę już coś o nim powiedzieć ;) pierwsze wrażenie po przesiadce z Samsunga Avili było oczywiście piorunujące, piękny wyświetlacz, dobry aparat, możliwość odpalenia każdej gdy ze sklepu Google Play, szybki czas reakcji. Chciałbym jednak doradzić wszystkim przyszłym posiadaczom jak obchodzić się z nim bez wydawania kasy lub wysyłania go do ryzykownego serwisu Sony

Wady:
-szkło z jednej i drugiej strony łatwo się rysuje (lepiej od razu coś nakleić lub nie ściągać folii)
-uszczelka w zasłonie micro USB z czasem odpada przy codziennym podłączaniu telefonu do ładowarki (lepiej kupić kabel magnetyczny i ładować tylko w ten sposób jeśli chcemy dalej mieć funkcję wodoodporności)
-uwaga na wejście słuchawkowe, kiedyś działała tylko jedna słuchawka, okazało się, że w środku upchnięte były jakieś paprochy
-głośnik u góry ekranu kiedyś zaczął charczeć i konieczna była wysyłka do serwisu, powodem usterki były chyba moje próby zrobienia zdjęć pod wodą w jeziorze (wiem to było głupie, ale kto by przewidział, zdjęcia tylko w basenie)
-nie przesadzać z ilością aplikacji, bateria szybciej pada, telefon wolniej działa i szybciej się nagrzewa (pomaga trochę schłodzenie pod kranem, ale to rozwiązanie na krótką chwilę)

To tyle, cała reszta i ogólnie całokształt telefon na plus, nad wymianą pomyślę może przy premierze Z10 patrząc na szybkość, z jaką dodają nowe modele ;)
.93.242.10 | 03 Sep 2015, 10:09

Wszystkich opinii: 202. Pokazuję od 51 do 60.