R E K L A M A

Sony Xperia J
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 890. Pokazuję od 181 do 190.
47,8% 
 28,5% 
 23,7% 
rsjsrjt
Jak czytam niektóre komentarze to poprawia mi się chumor, bo sądząc po tym co tu piszecie, to chyba mam jedyny "dorobiony" model... aparat rewelacja, rozdzielczość i kolory zadowalają, WALKMAN jest cudowny, technologia X-Loud naprawdę działa...
Do Rasiak: nie dziw się, że telefon działa awaryjnie, skoro pobrałeś program do czyszczenia RAMu. Android został fabrycznie zaprogramowany do inteligentnego zarządzania RAMem, a to że na siłę zamkniesz aplikację, spowoduje tylko jej ponowne włączenie za kilka sekund. I oświecę Cię: większa ilość wolnej pamięci RAM w Androidzie nie równa się płynniejszej i szybszej pracy. I w tym "śmieciu" i w Twoim SGS3, na którym, mogę się założyć, zawiedziesz się prędzej czy póżniej. Po prostu Android nie jest dla Ciebie...
.dynamic.gprs.plus.pl | 05 May 2014, 17:05
hubertk25
Jak dla mnie ten telefon to porażka miałem wcześniej Xperię Noe V. Była dużo lepsza, a szczególnie aparat fotograficzny był o wiele lepszy. Jeszcze raz Xperia j to porażka.
.dynamic.chello.pl | 05 May 2014, 11:05

Roksio
Więc walnę szczerze. Od zawsze ufałem marce Sony / Sony Ericsson. Tylko ten producent należał do moich zaufanych. Zacząłem od Sony CMD J-70, przez Sony Ericsson W300i, K750i, txt CK13i, po kilka modeli Xperii. Przed Xperią J miałem jeszcze Xperię Tipo, Xperię E, U i teraz J. Przejdę do rzeczy. Sony Xperia J jest bardzo ładnym urządzeniem. Dobre wykonanie, nic nie lata, nie trzeszczy, wygodnie się trzyma, ale... Nic po za tym. MUŁ NA MUŁAMI! Wracałem raz w nocy rowerem, ale bez lampki. Myślę sobie "no problem! Mam telefon". Włączyłem lampkę i przez chwilkę było ok, ALE CAŁY CZAS SIĘ WYŁĄCZAŁA. Słuchałem jednocześnie muzyki na głośniku Bluetooth. CAŁY CZAS SIĘ ROZŁĄCZAŁO POŁĄCZENIE. 512 MB RAM na Androida do zdecydowanie za mało. Włączam muzykę na słuchawkach i dopiero pod koniec piosenki budzi się korektor graficzny. Ale co z tego? Telefon ma tak beznadziejną jakość odtwarzania muzyki, że Xperia E niszczy J-tkę na starcie. Aparat? Jak uda wam się zrobić sensowne zdjęcie, to to będzie coś niesamowitego. Zoom się pieprzy cały czas, a o ostrości nawet nie wspomnę, bo CAŁY czas wszystko rozmazane. Jak się ostrość ustawi, to jest już święto. Jest napisane, że można pamięć rozbudować maksymalnie do 32GB. Proszę... Jak ten telefon ledwo co 16GB ogarnia. Jeżeli muszę szybko coś sprawdzić w internecie, to szybciej opłaci mi się włączyć komputer, niż na tym szmelcu coś sprawdzać. Dodam, że telefon nie jest zaśmiecony. Trochę muzyki, zdjęć i tyle. Wszystko na karcie. Żadnych gier nie mam, aplikacji, ani nic. Cały czas usuwam wiadomości i historię połączeń, żeby nie zamulał. Mam pobrany program CleanMaster, do czyszczenia pamięci RAM. Niewiele pomaga. Ten telefon jest OKROPNY! Nie mam żadnych aplikacji pobranych, poza GG i notatnikiem i już mi się Chrome nie zaktualizuje, bo pamięci nie ma. Czekam jeszcze 4 dni i tego śmiecia zastąpi SGS3. Bardzo się zawiodłem na firmie Sony. Xperia U mi się podobała, bo robiła piękne zdjęcia. Xperia E bardzo fajnie odtwarzała muzykę. Xperia Tipo... Tipo kupiłem tylko do "obczajenia" systemu Android.

Więc podsumowując.

Wady:
- Powolny interfejs
- Samoistne wyłączanie aplikacji w tle
- Licha jakość odtwarzania muzyki
- Zdjęcia przeciętne
- Procesor chyba do kalkulatora
- Za mało pamięci RAM
- Cena (wobec tego, co dostajemy, to zdecydowanie za dużo)
- Często się rozłącza Bluetooth
- Lampka przy zdjęciach jest TRAGICZNA
- Za duże pole mają przyciski dotykowe na dole, że czasami podczas pisania, przy naciśnięciu spacji wracamy na pulpit.
- Ciągle się zacina

Zalety:
- Wygląd


Neutralna jest bateria, bo z nią różnie bywa.

To tyle ode mnie na temat Xperii J.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 03 May 2014, 13:05
psw
Kiedyś się już tu wypowiadałem, jeszcze było "w miarę".
Teraz wylądował 4-ty raz w naprawie. Zastanawiam się, jaki wróci i co znowu padnie.
Pierwszy i ostatni raz zaufałem SONY.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 02 May 2014, 21:05

Tolo
Tolo
Przykro ale bardzo się nim rozczarowałem i zgadzam się w 95% z negatywnymi opiniami. Pomijając szczegóły: aparat fotograficzny totalna porażka- nigdy nie wiem czy zrobi fotografie czy nie. Najczęściej nie. Wysłanie SMS koszmar a jeszcze gorzej bardzo lubi skracać i przerywać rozmowy co mnie wkurza. Resztę opisali internauci wyżej. NIE POLECAM ZAKUPU mimo sympatycznego przylegania do dłoni i relatywnej ceny[650,00zł].
Tolo
.CNet.Gawex.PL | 29 Apr 2014, 22:04
GoGi
Telefon posiadam rok czasu i muszę przyznać że nie należy on do najlepszych.Dosyć często pojawiają się niewielkie lagi co w częstym użytkowaniu telefonu jest trochę uciążliwe. Jak na aparat 5 Mpx fotki nie wyglądają dosyć najlepiej.Moim zdaniem telefon został strasznie okaleczony jednordzeniowym procesorem o taktowaniu 1Ghz.
.centertel.pl | 27 Apr 2014, 14:04
niezadowolony
Xperia J... na pierwszy rzut oka normalny telefon, z niskiej półki cenowej, który powinien nadać się do jakichś prostych zastosowań. Jednak nie potrafi zapewnić nawet tego. Dlaczego?
Polecam porównać ten sprzęt ze starszym Arc S.

1. Przestarzały, jednordzeniowy układ. OK, niska cena, trzeba przełknąć. Nie. Arc S ma bardziej wydajny układ, pomimo tego, że starszy.
2. System i wydajność. Tutaj można napisać elaborat o tym, jaki jest niedopracowany, dlatego opiszę go w skrócie: tnie, myśli przez długi czas i zawiesza się. No dobra, dopóki nie będą na nim żadne aplikacje poza tymi dostarczanymi fabrycznie, to chodzi płynnie. Ale wtedy to zwykłe marnotrawstwo pieniędzy. Gdyby ktoś był tak zdesperowany i kupił to ustrojstwo, to polecam swoje pierwsze kroki skierować do osoby znającej się na tzw. custom ROMach (chyba, że tą osobą jest właściciel telefonu :P ), czyli instalacji modyfikowanego, a przede wszystkim zoptymalizowanego oprogramowania. Wtedy używanie go ma sens. Upraszczając: Android + 512 MB RAM = ogromny spadek wydajności po kilku miesiącach.
3. Kamera. Kto to widział filmy w 480p nagrywać? Starszy Arc S potrafi nagrywać filmy w HD, a tutaj biedne 640x480...
4. Pamięć RAM. Po części też wpływa na ogólne działanie telefonu (odsyłam do punktu 2), bo większość producentów stosowała już gigabajt pamięci operacyjnej, tutaj mamy połowę tego. Jeśli ktoś myśli o przyszłościowym zakupie, ten model odpada na starcie.
5. Połączenia i SMSy. Smartfon, phablet czy inne ustrojstwo, cały czas służy do dzwonienia i swoje podstawowe zadania powinien spełniać wzorowo. Niestety, często miewałem problemy z kończeniem rozmowy (nie potrafił się rozłączyć). Dawał się również we znaki dotyk, bo miewałem również problemy z odebraniem, bo przycisk w połowie drogi wracał (trzeba przesunąć wybraną ikonkę na drugą stroną ekranu). I tak kilka razy. Jakość głośnika do rozmów również pozostawia wiele do życzenia. SMSy również potrafiły doprowadzić do szewskiej pasji, bo... nie dochodziły. Tak po prostu, nie może wysłać i koniec. Nie mogłem więc po wciśnięciu przycisku "Wyślij" schować telefonu do kieszeni, bo musiałem jeszcze wpatrywać się, czy wiadomość dotarła. Zazwyczaj pomagał restart... ale kilkanaście razy dziennie, bo głupi SMS nie mógł dotrzeć?
6. Głośność. O ile głośnik multimedialny jest dość dobry, o tyle na słuchawkach jest tak cicho, że gdy telefon wyświetla mi powiadomienie o zagrożeniach dla słuchu... dopiero wtedy zacząłem coś wyraźnie słyszeć.

Wymieniam tutaj same wady, ale czy są elementy, do których nie można się zbytnio przyczepić? Owszem.
1. Jakość wykonania. Telefon jest wykonany solidnie, kilka razy upadł na ziemię i wyszedł bez szwanku. Ekran pokryty jest szkłem Gorilla Glass, które ma PODWYŻSZONĄ odporność na zarysowania (nie oznacza to, że jest całkowicie odporny - to mit!). Pomimo plastiku telefon nie rysuje się. Jedynie tylna klapka zbiera odciski palców.
2. Aparat. Nie mylić z kamerą. Mógłby być lepiej dopracowany, ale te 5 Mpx + dioda jako lampa błyskowa w dzień dają radę. Niestety tylko przy dobrym oświetleniu. Zdjęcia są ostre, ale brakuje szczegółów. Choć w Arc S umieszczono matrycę 8 Mpx...
3. Jakość dźwięku. Pomimo tego, że narzekałem na głośność układów dźwiękowych, to linia Xperia cechuje się dobrą jakością dźwięku. Tak też jest i tutaj. Odtwarzacz Walkman z wbudowanym equalizerem, pobieranie okładek albumów, dostosowanie koloru odtwarzacza do okładki. Oczywiście nie jest to powalające, ale nadal bardzo dobre,
4. Bateria. Przy odpowiednim użytkowaniu potrafi wytrzymać nawet 2 dni. To bardzo dobry wynik, który osiąga niewiele smartfonów z taką baterią. Do tego jest wymienialna, więc nie ma obaw o nagłe awarie czy konieczność wymiany.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 26 Apr 2014, 17:04
arik
nie zgadzam się z negatywnymi ocenami na temat xperia j ! mam ten telefon już bardzo dlugo i nie narzekam. jak niektórzy piszą że się zawiesza czy tam muli , że gry się wyłączają i np że dotyk beznadziejny to kompletna bzdura. aha mialem jeszcze dodać najważniejsze . nawet zdarzył mi się taki przypadek że mój telefon
wpadł mi do wiaderka pełnego wody i był tam około 15 sekund i nic mu się nie stalo. chodzi do dzisiaj bez żadnych szwankow . także moim zdaniem telefon niezawodny .
.internetdsl.tpnet.pl | 26 Apr 2014, 00:04
opsialo
Jestem właścicielką "Jotki" od ponad roku. I tak szczerze? Nie polecam!
1. Telefon wysyła połowy wiadomości.
2. Mimo, że jestem w zasięgu sieci 3G przez godzinę potrafi wysyłać wiadomość.
3. Ostatnio nie mogło się obejść bez przywrócenia ustawień systemowych. Wysiadł głośnik. Nie dało słuchać się muzyki, rozmawiać. Działały jedynie dźwięki systemowe typu budzik.
4. Jeśli chodzi o gry, to jest jedna, wielka porażka. Czemu? Muli się, blokuje. Wyłącza sam gry. Bywa też tak, że sam dotyka ekranu w dwóch miejscach.
5. Pisanie sms dla mnie jest katastrofą. Dotyk jest, hmm, beznadziejny. Chce usunąć treść wiadomości: telefon sam za każdym razem wpisuje sobie "z" i "x"
6. Przeglądanie zdjęć - obejrzysz 5 zdjęć i koniec. Potrafi zaciąć się w momencie gdy przesuwasz ekran do kolejnego zdjęcia.
7. Powiadomienia - potrafi nie powiadamiać mnie o wiadomości, co jest denerwujące.
8. Czasami sam odbiera sobie wiadomości.
9. Jak utworzę listę odtwarzania, po podłączeniu telefonu pod laptop, lista zostaje usunięta.
10. Słaby procesor.
11. Słaba bateria
.
.
.
Nie polecam. Jeśli macie mocne nerwy, kupujecie tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność.
I nie, nie trafił mi się bubel bo jest wiele osób, które mają podobne problemy.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 24 Apr 2014, 18:04
qwerty
Bardzo sie rozczarowalam na poczatku bylo dobrze tylko sie zacinal czasem, ale po roku uzytkowania same wady
-mimo ze o niego dbalam to rogi wygladaja okropnie - pozdzierane
-bardzo czesto sie zacina, a nawet wywala z jakiejs gry, czesto nie zapisujac moich wynikow
-ekran rozstrzaskal sie w drobny mak (glebokie rysy po malym upadku)wymienilam go i znowu sie rozstrzaskal ale to nie wada jezeli nigdy wam nie spadnie, w co wątpie
-nie mozesz go uzytkowac po podlaczeniu do ladowarki bo musi wtedy byc bez ruchu bo sie nie laduje
-aparat zepsul sie przed pierwszym upadkiem, a po tygodniu sie naprawil, ale to i tak nedopuszczalne
-szybko sie nagrzewa
-słaby głośnik zarowno do muzyki
plusy
+dobry glosnik do rozmów
+ladnie wyglada na poczatku uzytkowania
+jest to telefon od sony, bardzo lubie ich nakladki
+tyl wyglada ladnie i przylega dobrze (zatrzaski tez ok)
+ekran
+jak dla mnie wystarczajaca bateria
Podsumuwujac nie kupujcie! nie trafilam na feralny model lub podrobe bo kupilam w plusie
.alfa.pl | 22 Apr 2014, 17:04

Wszystkich opinii: 890. Pokazuję od 181 do 190.