R E K L A M A

Sony Xperia 1 II
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 18. Pokazuję od 1 do 10.
33,3% 
 22,2% 
 44,4% 
Sony dno
Za te pieniądze to badziewie i tyle w temacie, nawet nie ma się czym tu podniecać, aparaty przeciętne, przedni aparat wielkością matrycy 1/4 rozkłada na łopatki... tylko co????? Nawet chińczyki oferują droższe sensory. Szkoda sobie strzępić język.
.64.8.192 | 10 Jan 2021, 00:01
Nienawidzeponiedziałku
Na plus:
- Wyświetlacz. Jego jakość, dostępna rozdzielczość. Uwaga: 4K dostępne jest tylko w pewnych aplikacjach jak YT itd, w menu jest to wide FHD. Jasność maksymalna daje radę.
- Wygląd. Smartfon jest zwarty, solidny, wodoodporny. Nie ma tu szałowych kolorów obudowy tylko klasyczne odcienie. Brak wycięć w wyświetlaczu, nie zachodzi też na boki.
- Aparaty. Mimo wszystko w pewnym stopniu można tym smartfonem zastąpić lustrzankę. Jest fizyczny, dwustopniowy spust migawki. Niezły fokus, choć czasami powolny. Początkowo nieco mnie zawodził ale znikło jakby z aktualizacją. Bardzo naturalne kolory. Ze statywem użyteczny nawet w nocy, oczywiście zależy od sytuacji.
-Szybkość działania.
- Brak przycisku dedykowanego dla asystentów. We flagowcu to zadziwiająca rzadkość i cieszy mnie, że tutaj mnie to nie denerwuje.
- Dość dobre głośniki stereo , grają do przodu. Nie ma mięsistych basów bo i po co?

Minusiki:
- Nie podoba mi się, że teleobiektyw to tylko crop z 20stomegapixelowej matrycy Samsunga. To nie to samo co peryskop.
- Brak możliwości ustawiania kolejności przycisków domowych. Niby prozaiczne ale po przesiadce potrafi męczyć tygodniami.
- Brak możliwości włączenia solidnego HDRu. Rzadko używam ale jednak wolałbym mieć wybór.
- Nie współpracuje z moim TV (LG). Chodzi o MiraCast.
- Słabe anteny WIFI ale jeszcze słabsze te od sieci komórkowych.
- Słabo z aktualizacjami. Wiadomo, że to nie Pixel ale jednak mam wrażenie opieszałości producenta, szczególnie, że jest co poprawiać.
- Tylko poprawna jakość muzyki po kablu. Kiedyś symbolem jakości muzyki Sony, dziś LG.
- Zaporowa cena. 5199 złotych. Ten smartfon mógł być za 4 tysiące. Nie trzeba było płacić recenzentom przedpremierowym za przekłamane recenzje. Wystarczyło wycenić smartfon realnie a sprzęt sam by się wybronił.

Teraz słowo o reszcie. Bateria nie zachwyca ale też słaba nie jest. Telefon podłączam raz na dzień. Nie dzwonię jak katarynka, piszę okazyjnie, wyświetlacz zawsze w jasności maksymalnej w dzień, stale WIFI lub LTE.

Czy kupiłbym go ponownie gdybym wiedział to co dziś? Gdyby nie nowa zabawka Asusa to pewnie tak.
Ale wtedy tego modelu jeszcze nie było.
.24.27.10 | 21 Nov 2020, 23:11

michalek23
Widzę, że wszyscy narzekają tutaj, że Sony wprowadziło kogoś w błąd, że miał być DualSim a był Single Sim. Nie Sony wprowadziło w błąd, a sklepy, które podawały taką informację. Na stronie Sony jak i jednego sklepu, który sprzedawał telefon w przedsprzedaży była informacja od razu, że telefon to wersja na jedną kartę SIM. Ale nie o tym tutaj.
Co do telefonu to jest to najlepszy Sony od sporego czasu jak i jeden z najlepszych telefonów 2020.
Telefon bardzo dobrze trzyma na jednym ładowaniu zależnie od użytkowania 1-2 dni pracy na jednym ładowaniu. SOT wynosi około 6-7h raz udało mi się dobić do ponad 8h ale wtedy był to cały dzień na WiFi i VoWiFi, więc zasięg nie wpływał na długość pracy na baterii. Miałem wcześniej konkurencyjny model od innego producenta, który miał problemy z prędkościami po LTE i zasięgiem tutaj oczywiście nic takiego nie występuje, a nawet udało mi się ustalić jeden z rekordów prędkości na LTE ponad 400 Mb/s. Więc jeśli chodzi o podstawowe funkcje jak zasięg i połączenia ten telefon wypada bardzo dobrze czego nie można powiedzieć o konkurencji, ktora do tej pory ma w każdym nawet kolejnym modelu problemy. Aparat robi bardzo dobre zdjęcia zresztą co widać w galerii tego telefonu. Jedną z wad jest na pewno wyłączenie przez Sony świetnej aplikacji do przeglądania zdjęć jaką był album. Dość ważna informacja dla osób, które kupują ten model, a chcą mieć VoWiFi, VoLTE i 5G działa w każdej sieci oprócz Plusa.
Ja na pewno polecam ten smartfon każdemu niż innej marki na S, która z generacji na generację co raz bardziej "knoci" swoje flagowce co widać niestety na forach gdzie nawet najwięksi fanatycy zwracają nowe modele i zostają przy starych.
Sony odrobiło lekcje i poprawiło wady poprzednika. Również kompatkowy model 5 II zapowiada się świetnie co nawet o dziwo pisze większość portali branżowych.
.64.0.221 | 19 Sep 2020, 11:09
Marek
Naprawdę dobry telefon -Sony zrobiło dobrą robotę. Zdecydowanie najbardziej dopracowany na obecną chwilę
.66.162.144 | 28 Aug 2020, 21:08

Anka
Jeden z najbardziej udanych telefonów Sonego. Działa szybko i nie przegrzewa się jak Z5. Aparat też jest całkiem dobry i w końcu bateria ma normalną pojemność. Widać, że Sony nareszcie się obudziło.
.60.41.45 | 30 Jul 2020, 15:07
Ares39
Jest to naprawdę fajny telefon. Jeśli szukasz czegoś co nie zamula lub nie ma jakiś błędów w systemie to 1 II jest idealna. Po prostu ma dobrze zoptymalizowany system. Tegoroczne telefony naprawdę udały się Sony.
.60.42.184 | 28 Jul 2020, 15:07
Katsuya
Cieszę się, że wróciło wejście na słuchawki. Sam telefon działa bardzo dobrze.
.60.29.197 | 26 Jul 2020, 09:07
Artza
Musiałem zamówić wersję na Hongkong żeby mieć dual sima, co za czasy. Że jest to hybrydowy dual sim jest jednoznaczne. Samsunga też trzeba zamawiać w Azji żeby mieć snapdragona...
.10.221.121 | 24 Jul 2020, 17:07
Nosgoth
Chyba wszyscy zapominają, że dual SIM w tym telefonie działa na zasadzie: dwie SIM i nie masz karty sd lub masz SIM i kartę sd. Tak samo to działa w xperii 5.
.47.115.44 | 20 Jul 2020, 15:07
użytkownik
Zamówiłem w przedsprzedaży i wg załączonej do telefonu dokumentacji wersja XQAT51 (europejska) jest single sim, a wersja XQAT52 dual sim. Telefon będę zwracał gdyż dla kogoś kto podróżuje poza EU telefon bez dual sim nie ma racji bytu.
.66.116.10 | 25 Jun 2020, 06:06

Wszystkich opinii: 18. Pokazuję od 1 do 10.