R E K L A M A

Samsung Galaxy A40
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 51. Pokazuję od 1 do 10.
43,1% 
 31,4% 
 25,5% 
P.
Zalety:
-ładny wygląd,
-dobrze leży w dłoni,
-bateria przyzwoita,

Wady:
- wiesza się na prostych aplikacjach (np. zmiana klawiatury z polskiej na angielską),
- mało precyzyjny ekran dotykowy, trzeba powtarzać gesty,
- aparat długo i z trudnością łapie autofokus,
- śliska obudowa.
Ogólnie fajnie wygląda, ale nie kupiłbym go drugi raz.
.64.34.246 | 02 Dec 2019, 19:12
Mateusz_98
Telefon posiadam 4 miesiące, więc myślę że mogę trochę o nim powiedzieć. Kupiony w sklepie, bez brandu operatora. Przesiadłem się z Galaxy A3 2016.
A40 wybrałem ze względu na jego rozmiar. W chwili zakupu ciężko było znaleźć tak "kompaktowy" jak na obecne trendy model. I tak obawiałem się, że będzie trochę za duży, jednak po czasie przyzwyczaiłem się i nie chciałbym już mniejszego urządzenia, ale większego też nie. Jak na rozmiar telefonu to jest bardzo lekki, nie czuć jego wagi. Urządzenie warto kupić dla ekranu Amoledowego, który robi robotę, piękne żywe kolory i głęboka czerń. Rozdzielczość ekranu również bardzo dobra, nie widać pikseli. Jakość zdjęć i wideo z aparatu bez zastrzeżeń, nie wypowiem się co do zdjęć nocnych, bo praktycznie nie robię ;) Natomiast szerokiego kąta czy to w zdjęciach, czy w wideo nie radziłbym używać, bo mocno pogarsza jakość.
Szkoda, że nie ma optycznej stabilizacji wideo, ale ta elektroniczna też daje całkiem dobry efekt. Bateria jak dla mnie jest OK, starcza na około 5-6 godz. oglądania filmów na YT przez Wi-Fi przy ustawionym na około 30% podświetleniu wyświetlacza. Przy włączonych danych LTE naturalnym jest, że już szybciej ubywa. Jeżeli ktoś normalnie korzysta z telefonu, trochę zadzwoni, trochę popisze SMS, z 1-2 godz. dziennie przeglądania internetu to bateria starczy na 1,5-2 dni korzystania. Radziłbym nie korzystać lub rzadko korzystać z funkcji szybkiego ładowania, bo bateria mocno się nagrzewa przy takim ładowaniu i na pewno nie jest to bez znaczenia dla jej żywotności. Niektórzy piszą, że głośnik multimedialny gra płasko, ja zmieniłem charakterystykę dźwięku w ustawieniach i jest lepiej, dźwięk jest przyjemniejszy. Głośnik od połączeń bez zastrzeżeń. Obudowa telefonu jest plastikowa. Niektórzy narzekają, że lepsze by było szkło. Dla mnie natomiast zaletą plastiku jest na pewno lekkość, i brak ryzyka, że stłucze się po upadku. Czytnik linii papilarnych oceniam na 4+, w większości przypadków szybko odczytuje, jednak palec nie może być mokry ani nawet delikatnie brudny. Przyciski głośności i włączania mają trochę mały skok i ciężko się z nich korzysta, ale etui (pewnie nie każde, piszę o moim) poprawia ich działanie i jest tak, jak powinno być. Sam interfejs urządzenia jest jest prosty, przyjemny i czytelny, jak to w Samsungach. System chodzi bardzo płynnie, przy włączonych nawet kilku aplikacjach, nie zdarzyło mi się, żeby się coś przycinało. GPS działa bardzo dobrze. Często można przeczytać opinie o słabym zasięgu połączeń telefonicznych. Ja takiego problemu nie zauważyłem. Jednak A40 ma dużo słabszą antenę Wi-Fi niż ta w A3 2016, poprzednik z drugiego pokoju sygnał łapał aż miło, A40 często gubi połączenie. Na pewno niektórym, tak jak i mi, może przeszkadzać notch, lecz dobrze, że można go wyłączyć w ustawieniach, co uczyniłem i ja, a czerń Amoledowa dopełnia efektu. Na duży plus Dual SIM, ale nie hybrydowy, a pełny, czyli w tym samym czasie można mieć 2 karty SIM i kartę pamięci. Ja natomiast korzystam tylko z jednej karty SIM, więc nie wypowiem się o działaniu DUAL. Fajną sprawą jest też USB C.
A teraz wady, które zauważyłem:
1. Przez pierwsze 2 miesiące po zakupie, w czasie użytkowania telefonu na słońcu migała taka mała czarna kropka, czytałem że to od czujnika światła, który jest umieszczony w ekranie. Ale problem znikł, po którejś aktualizacji systemu.
2. Telefon podczas włączania/wyłączania Wi-Fi lub trybu samolotowego zawiesił się tak, że nie dało się nic zrobić, po kilku minutach się wyłączył i widniał tylko biały napis na ekranie "Samsung Galaxy A40" i też nie dało się go ani włączyć ani wyłączyć, dopiero po podłączeniu do ładowarki się uruchomił. Zdarzyło mi się to 2-3 razy i też naprawiła to któraś aktualizacja, bo problem od 2 miesięcy nie wystąpił.
3. Gniazdo mini-jack na dolnej krawędzi, zamiast u góry. Ta wada jest może subiektywna, ale myślę że wielu osobom to przeszkadza.

Trochę się rozpisałem, ale myślę że ta opinia przyda się wielu osobom.
.99.69.141 | 21 Nov 2019, 15:11

Lucifer
Telefon to istna porażka.

1.Procesor jest tak słaby, że praktycznie non-stop pracuje na pełnym obciążeniu.

2. Zacinające się animacje interfejsu.

3. Potrafi tracić zasięg podczas połączenia.

4. Jest po prostu wolny.

5. Bixby to jakieś nieporozumienie.

6. Słaby czytnik linii papilarnych.

7. Ten bezsensowny mocz u góry ekranu.

8. Tandetna jakość wykonania

9. Dziwnie działająca autokorekta. Zastępuje wpisane słowo, zupełnie innym.

10.Autofocus, bez tego "auto". Łapie ostrość tylko wtedy, kiedy mu się pokaże na co, inaczej obraz jest po prostu rozmazany.

11. Obraz na filmach, dziwnie "pływa"

Ogólnie z czystym sumieniem - NIE POLECAM!
.10.112.26 | 09 Nov 2019, 00:11
TenCoNieLubiFirmySamsung
Telefon jak najbardziej bym polecił gdyby nie fakt, że jest to SAMSUNG. Ta firma na siłę stara sie być Apple, a nigdy nim nie będzie i nawet im do pięt nie dorastają. Najgorszą rzeczą jaka jest w telefonach firmy samsung jest "samsung account". To jest tak wielka porażka, że ja nawet pytań nie mam. "samsung cloud" przecież to jest śmiech na sali... No ale widać, że to jest tylko firma, która stara sie być tą najlepszą, no ale cóż... nie uda im sie tego zrobić. Nie polecam, bo przez tą durną aplikację "Samsung cloud" nie mogłem zresetować telefonu oraz go potem sprzedać... Nigdy więcej nie kupie tej firmy telefonów i nie polecam innym
.66.131.229 | 05 Nov 2019, 23:11

Jarzabek
Wszystko w jak najlepszym porządku.Mam go od dwóch miesięcy i żadnego"harczenia"głośnika,rozmowy są wyraźne i głośne.Nie zawiesza się,jak dotąd sam mi się nigdy nie wyłączył,będę chciał robić suprr ekstra zdjęcia,kupię sobie lustrzankę.Jak narazie wszystkp dIała płynie.Nie.mam problemów z nawigacją,a zbędne aplikacje usunąłem albo wyłączyłem.
.147.105.167 | 02 Nov 2019, 19:11
Das
Plusy
+ ekran amoled
+ nfc
+ kompaktowy
+ bluetooth 5.0
+ lekki 140 g
+ w miarę szybki skaner odcisków palców i skaner twarzy.
+ wifi 5GHz
+ usb typu C (2.0 co prawda ale nie ma co wymagać 3.0 w tej cenie)
+ szybkie ładowanie
+ fajna tacka na 2 karty sim i karte pamięci jednocześnie.
+ przyzwoite zdjęcia w nocy i w dzień jak na tą półkę cenową.
+ ONE UI jest fajnie dopracowany pod wieloma względami.

Minusy
- Mocno ograniczone opcje ustawień, wszędzie na sile wciśnięte funkcje samsungowe. Zadużo aplikacji domyślnych typu linked in itp).
-Tragiczny głośnik (charczy i z racji ze ta obudowa jest plastikowa, cale plecki wpadają w wibracje), słabo słychać rozmówce.
- nagrzewa się dość szybko ale na szczęście w górnej cześć telefonu więc nie powoduje to dużego dyskomfortu.
- tylny plastik na obudowie się wygina przy odblokowywaniu telefonu odciskiem palców co sprawia wrażenie bardzo taniej konstrukcji
- przycisk regulacji głośności działa topornie.
- stosunkowo niska jakość rozmów zarówno od strony mikrofonu jak i głośnika.
- brak możliwości zmiany na klawiaturę google(wymuszona obsługa tej samsungowej która jest niewygodna przynajmniej dla mnie, chociaż podejrzewam kwestia przyzwyczajenia). Jeśli jest możliwość to jest mocno ukryta.
- słuchawki w zestawie to dorzucone na siłe, jakość jak pierwsze lepsze za 30 zł z dowolnej sieciówki)

Telefon zwracam ze względu głównie na słabą jakość rozmów.
.239.154.48 | 27 Oct 2019, 23:10
Klaudia
Całkiem fajny telefon jak za tą cenę :) polecam, pięknie się prezentuje ;) mega zgrabny
.254.203.54 | 20 Oct 2019, 23:10
123456
Moim wcześniejszym modelem była A5 2016 - byłam z niego zadowolona, dlatego zdecydowałam się na kolejny model z tej serii. Niestety żałuję mojej decyzji. Ponieważ jest to telefon ze średniej półki cenowej, to byłam gotowa na pewne "niedociągnięcia" Telefon jednak zdecydowanie nie jest wart swojej ceny (kupiłam go za 1200zł!) Bateria trzyma bardzo słabo. Gdy jest 15% telefon potrafi się wyłączyć (chociaż jest nowy). Aparat to jakiś żart! Okropna jakość zdjęć a w nocy nawet nie ma sensu wyciągać telefonu.
.77.89.208 | 20 Oct 2019, 20:10
Jezyce
Ja jestem z niego zadowolony. Smiga ladnie. Gdy malo go uzywalem, to baterie ladowalem na 3 dzien. A tak normalnie co dwa dni. Czyli norma. 4 ramy to super jak na ten telefon. Bardzo zgrabny,i ladnie wyglada! Ja tam go polecam...
.173.232.162 | 20 Oct 2019, 08:10
Adam
Śmiać mi się chce czytając poniższe komentarze o słabej wydajności , charczącym głośniku czy słabej jakości dźwięku słuchawki. Telefon bardzo dobry - brak jakichkolwiek problemów wymienionych wyżej. Bateria mogła by być lepsza - wystarczy na jeden pełny dzień intensywnego użytkowania. Bardzo przyjemny kompaktowy telefon z bardzo dobrym wyświetlaczem i jakością wykonania.
.189.89.61 | 19 Oct 2019, 21:10

Wszystkich opinii: 51. Pokazuję od 1 do 10.