R E K L A M A

Sony Xperia L
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 346. Pokazuję od 161 do 170.
54,3% 
 19,1% 
 26,6% 
kolega
Telefon posiadam prawie od roku. Nie nadaje się on do otwierania zbyt dużej ilości aplikacji na raz bo go to nieco przycina, z tym że w swojej klasie cenowej i tak wypada dobrze w tej kwestii, wystarczy program do regularnego zamykania nieużywanych czy włączających się samemu aplikacji. Ekran dotykowy nie zawsze zadziałał tak jak autor miał na myśli - trudno, tu też można mu trochę pobłażyć. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie dobry patent na obudowę - nie nosze telefonu w żadnym etui, nie obchodzę się z nim jak z jajkiem a po 10 miesiącach wygląda jak nowy - to zasługa gumowego tyłu który jednocześnie nachodzi na rogi na które zawsze telefon upada. Dzięki temu dostaje się tylko gumowej części. Nie da się nie zauważyć, że panel przedni również zaskakująco dobrze opiera sie powstawaniu rys. Aparat ani najlepszy ani najgorszy ale jakość zdjęć w miarę dobra do przeglądania na większym ekranie. Dodam, że kiepska jest bateria bo nie ma dnia żebbym nie musiał jej ładować a nie było tak w wypadku każdego smartfona. Podsumowaująć, XPERIA L mq dobrą cenę, biorąc pod uwagę, że jest relatywnie (jako smartfon) wytrzymały na uszkodzenia (dla mnie bardzo ważna cecha!), niezły w kwestii wydajności i po prostu wystarczająco funkcjonalny. Wady które zauważyłem nie dyskwalifikują go w moich oczach i kupując następny telefon rozważę ponownie markę Sony.
.stansat.pl | 19 Jun 2014, 10:06
RSZCZAW
Telefon posiadam od dwóch tygodni.
Dla człowieka, który nie katuje telefonu tylko raz na jakiś czas zagra w Angry Birds/Fruit Ninja, włączy Wi-fi czy poczyta jakąś książkę w pdfie telefon jest znakomity. Nie zacina się, wszystko chodzi ładnie i pięknie. Odtwarzacz muzyczny jest świetny. Diody nie da się wyłączyć, ale nie sprawia ona żadnego problemu. Jak dla mnie telefon świetny, polecam każdemu :)
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 17 Jun 2014, 18:06

Adam
Witajcie. W miarę pokrótce opisze moją historię z XPERIA L którą dostałem wraz z przedłużeniem umowy w sieci we wrześniu 2013.
Otóż, pierwsza sztuka: przy próbie nagrywania filmu wyskakiwał błąd "nieznany błąd". Wszelkie kombinacje nie rozwiązały problemu, gdy wykonywałem połączenie i siedziałem w aucie dochodziło to czegoś podobnego do sprzężenia, pisków w słuchawce. Na głośnomówiącym i po za autem nie miałem ogółem takiego problemu. Zareklamowałem, wymieniono mi na nową sztukę.
Druga sztuka. Notorycznie się wieszała i również był problem z piszczeniem w słuchawce, ale do tego doszedł okropny pisk wydobywający się z głośnika razem z dźwiękiem dzwonka. Znów reklamacja... dostaję trzecią sztukę.
Trzecia sztuka ogóle była ok, ale kolejna sztuka ma problem z piszczeniem w słuchawce w aucie jak i w małych pomieszczeniach. Kolejna reklamacja... tu serwis nic nie stwierdził i odesłał mi telefon. Poradzono mi dołączenie własnego opisu objawów i kontaktu telefonicznego w razie wątpliwości. Ale dzień przed ponowną reklamacją trzeciej sztuki przypadkiem doszło do ciekawego zjawiska. Otóż, wykonywałem połączenie i w trakcie rozmowy zabrzęczałem monetami które miałem w ręku. W słuchawce usłyszałem okrutny pisk, szum, trzask i osoba po drugiej stronie słyszała okrutny hałas. Powtórzyłem test na Xperia M i na innych telefonach i na żadnym nie było podobnego problemu. Opisałem to i 2dni temu przyszła czwarta, nowa sztuka z serwisu. Po 20 minutach byłem z powrotem w salonie, ponieważ nowa sztuka ma ten sam problem. Tym razem zdecydowałem się na odstąpienie od Xperii L i czekam na odpowiedź serwisu w sprawie możliwości wybrania innej marki lub chociaż Modelu Xperii.

Teraz moja opinia. Ogółem telefon oczywiście ten najbardziej sprawny jest ogólnie w porządku, dość głośny, wyświetlacz całkiem wyraźny i sprawny.Teraz o jego wadach wedle mojej perspektywy. Bateria, jeśli poużywam 3G i wi-fi (na przemian), komunikatora, paru innych aplikacji (bez gier), popisze trochę smsów i wykonam kilka połączeń to telefon odłączony rano, trafia wieczorem pod ładowarkę. Bez uzywania neta i samym użytkowaniu jako zwykły telefon wytrzymuje w porywach do 2 dni. Oczywiście z użyciem funkcji STAMINA, bez niej nie używałem telefonu. Kolejna wada to po każdym ładowaniu telefonu trzeba ponownie uruchamiać funkcję automatycznej jasności ekranu jeśli telefon zejdzie nam w tryb oszczędności baterii. Aparat ma czasem problemy z wyłapaniem ostrości w momencie robienia zdjęcia na bliższych mniejszy obiektach mimo, że w trybie podglądu świetnie sobie z tym radzi. Dioda w playerze i w galerii moim zdaniem to strata cennego prądu. Oczywiście wadą i to fabryczną jest wyżej wymieniony problem ze sprzężeniem słuchawki z mikrofonem. Może nie każdy na to zwracał uwagę lub nie miał takiej sytuacji. Moim zdaniem producent chciał wykręcić z telefonu lepszą jakość dźwięku podczas rozmowy, ale niestety śrubka mu się przekręciła i wszystko co głośniejsze dociera do mikrofonu słyszalne jest w słuchawce i niekoniecznie w tak czystej formie jak powinno.
Tu prośba do użytkowników o wykonanie tego prostego testu.
Proszę wziąć w garść parę monet i zacząć nimi brzęczeć w pobliżu telefonu podczas wykonywanego połączenia (rozmowy) i czy będziecie słyszeli zakłócenia w słuchawce. Z góry dziękuję za relacje z wykonanego testu.
Pozdrawiam.
.galatea.pl | 07 Jun 2014, 01:06
komórkomaniak
Wypowiem się dopiero teraz bo w końcu pozbyłem tego paździerza po miesiącu. Zmieniam fony hobbistycznie co co ok 2 mce, miałem wiele samsungów, LG, Nokia itd, ale takiego badziewia jeszcze nigdy... Wykonanie ok, dioda super sprawa ale to koniec zalet.
Ekran to jakaś kpina i masakra, pomijam że nawet najtańsze chińskie smarty mają ze 2 razy lepsze ekrany, ten w sony czasem w ogóle źle reaguje, bardzo opornie, wystarczy lekko bródny palec i ekran głupieje, nigdy mi się to niezdarzało. Telefon oczywiście aktualny, w pełni sprawny.
Nakładka Sony po przesiadce z każdej innej to chyba jakaś kpina. No ale... co kto lubi. Aparat foto, najwyżej przeciętnie, przednia kamera... to też chyba żart... obraz jak z kamery siemensa C65... nosz to żenada. Telefon wart 800zł.... dla mnie nie jest wart nawet 300.
Magia sony już nie działa.
Polecam telefon KAŻDEJ innej marki nawet nie firmowy. Sony bardzo odradzam.
.dynamic.chello.pl | 03 Jun 2014, 23:06

kris
Moje dotychczasowe spostrzeżenia (używam od 2 miesięcy, brany w MediaExpert, zaktualizowany do 4.2.2). Po aparacie spodziewałem się nieco więcej,w końcu reklamują ten telefon jako super opcja do zdjęć. Owszem zdjęcia robi całkiem dobre, jednak jak mówiłem jest mały niedosyt daję 4/5. Filmy nakręcone aparatem wyglądają super, ale jest właśnie jedno "ale". Aparat lubi sobie w trakcie kręcenia zgubić ostrość... Specyficzny jest też dźwięk w nagrywanych filmach. Telefon czasem lubi sobie chwilę "pomyśleć", ale nie za często. Bateria jest bardzo irytująca. Czasem bywa że przez noc zejdzie 1% baterii a czasem zejdzie i nawet 15... a wyłączam wszystkie aplikacje jak zawsze przed nocą. Nie wiem od czego to zależy, chodzą różne opinie, żadna do mnie jeszcze nie przemówiła. Na minus też oceniam tylną klapkę (czasem lekko trzeszczy, ciężko ją początkowo zdjąć, bo trzeba się nieco nad nią znęcać a kto lubi się nad nowym sprzętem znęcać :)) i kretyńskie umiejscowienie tylnego głośnika (telefon jest wygięty i opiera się o podłoże w 2 miejscach na górze i na dole obudowy i właśnie w głośnik mamy dokładnie na styku podłoża i obudowy, to zdecydowanie tłumi głos). Ogólnie telefon na plus, sprawia wizualnie bardzo fajne wrażenie, jest raczej szybki, gra się wygodnie - choć osobiście gram mało, Internet przegląda się wygodnie, na dotyk reaguje też fajnie, aparat jak mówiłem też robi ładne zdjęcia... choć też mam małe wahania czy brałbym go ponownie jakbym miał możliwość.
.adsl.inetia.pl | 31 May 2014, 00:05
waiper
Telefon mam od paru dni i jak narazie sprawuje się na 5+
Uwagi pozytywne:
-aparat tylni robi naprawde dobre zdjęcia
-bateria na opcji stamina przy optymalnym korzystaniu działa do 2 dni
-kolorystyka bd dobra
-jest szybki
-gry śmigają aż miło
-tylną obudowę szybko się zdejmuje
-design
-dobry odtwarzacz muzyki

Uwagi neutralne:
-umiejscowienie slotu na karte sd
-przedni aparat jest słaby, dlatego neutralne bo go nieużywam
-ładowanie baterii jest szybkie co jest pozytywne jednak ostatni procent jest felerny ponieważ nawet do 45 minut trzeba czekać aby wskoczyło na 100%

Uwagi negatywne:
-wielokolorowa dioda powiadomień troche denerwuje

Tak więc polecam jak najbardziej. Jestem zadowolony z zakupu i mam nadzieje że mnie nie zawiedzie w przyszłości.
.bialapodlaska.vectranet.pl | 26 May 2014, 21:05
kuba8000
Smartfon Sony Xperia L to jak dla mnie bardzo dobry telefon
Plusy:
-Gry i aplikacje działają bez zarzutu.
-Z czystą przyjemnością słucha się muzyki.
-Oglądanie filmów jest miłe.
-Wygląd telefonu zachwyca.
-bateria wytrzymuja około 2 dni.

Minusy:
-Android 4.2
.net.media.pl | 24 May 2014, 18:05
Kieł
Mam ten telefon od miesiąca troszke ponad na początku musze przyznać SUPER! Przeniosłem się z mini s2 wiec duży skok na 4,3 calowy ekran i takie wymagania które właśnie mnie pokusiły:)
Pozytywne cechy: lubie oglądać filmy i tu przyznaje super się ogląda czysty obraz bez zarzutu a także robie zdjęcia i tu przyznaje że L robi świetne foty bardzo wyraźne i ładne (pomijając fakt że 8mpx w 4:3...) co do nagrywania filmów to są spoko nie mam zastrzeżeń. Wygląd telefonu mi sie podoba ale to rzecz gustu:) Ale teraz przejdę do minusów telefon po jakimś czasie zaczął się wieszać i to coraz bardziej z czasem myślałem se że to system i może zamulać ale nie aż tak.. Gry na telefonie bynajmniej mi ścinają a nie gram w żadne wymagające.. a wiadomka robienie restartów w fonie nie jest jakieś super wygodne i zwiechy to jest ogromny minus tego telefonu. Osobiście nie polecam tego telefonu właśnie przez zwiechy, cena jest za wysoka jak za niego i mam nauczke na przyszłość ;/
.dynamic.chello.pl | 21 May 2014, 18:05
Juzek
Telefon poza wyglądem i dobrym aparatem to jakiś żart jest.
Nie dość że kosztuje więcej niż nie jeden chińczyk to działa gorzej od niego.
Telefon często się wiesza, ale jego największą wadą są awarie.
Najczęściej pada płyta główna lub gniazdo sim co przy ten klasie telefonu to jakieś nieporozumienie jest.
Szczerze to w tej cenie można kupić u konkurencji lepszy i mniej awaryjny sprzęt niż Sony, widać firma też zaczęła produkować w chinach jak większość firm, ale mają kiepskiego producenta.
.100.195.85 | 18 May 2014, 18:05
NON
Hej. Mam telefon od kilku dni. Wszystko raczej w porządku. 2 minusy: bateria przy częstym wysyłaniu sms/mms, kilku rozmowach po 10 min i odsłuchaniu kilku piosenek w walkmanie lub na YT trzyma 24h. Drugi minus - w zestawie nie ma słuchawek... co też może być plusem - zawsze można sobie kupić swoje, takie jakie się lubi, zamiast dostać takie, których się później nie będzie chciało używać :) Poza tym - telefon żyleta, gdyby miał jeszcze LTE to byłaby bajka i nawet ta bateria by mi nie przeszkadzała :)
.tktelekom.pl | 13 May 2014, 08:05

Wszystkich opinii: 346. Pokazuję od 161 do 170.