R E K L A M A

Alcatel OT 993D
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 182. Pokazuję od 11 do 20.
32,4% 
 6,6% 
 61,0% 
kaczka
Telefon spoko,trochę mi brakuje oznakowania kolorami kart sim.Net chodzi szybko,jest prosty w obsłudze,niestety zdjęcia wychodzą mgliste tak jak by ostrość była za mała,miałem Alcatela 5020 i tego problemu nie było,a może coś nie tak mam z kamerą?Oględnie telefon wart zakupu.
.dynamic.chello.pl | 19 Jul 2013, 21:07
Soul
Mam ten telefonik już jakiś czas i co chwila są z nim problemy. Już dwa razy był w serwisie, za 1 razem problem był z ekranem (popsuł się dotyk) oraz żyroskop zwariował, teraz ostatnio musiała zostać wymieniona płyta główna. Jeśli chodzi o pomoc techniczną to szkoda słów! Panowie sobie w "kulki lecą" wsparcia technicznego nie potrafią zapewnić... Nie polecam 3/10
.toya.net.pl | 06 Jul 2013, 22:07

Yan
w odpowiedzi dla (jf) - no faktycznie, to chyba te dodatkowe funkcje pożerają zasoby baterii w takim tempie. Bateria używana tylko z jedną kartą sim, tylko do SMSowania i krótkich rozmów wytrzymała 6 dni.

Jednak po miesiącu użytkowania mam o samym telefonie coraz gorsze zdanie - wyraźnie niedopracowany system dual-sim, który często zawiesza telefon.. Czasem tak jest że przez że przez dzień spokojnie sobie leży z zawieszonymi kartami bez świadomości użytkownika, bo na wyświetlaczu pokazuje że zasięg jest, a nikt nie może się dodzwonić. Prawie każda operacja związana z dual-sim zawiesza łączność gsm/3g i wymagany jest restart telefonu. I jeszcze jedna irytująca sprawa - niemożliwość zamiany systemowego programu do sms-owania na inny. Gdy wgram np. GO SMS PRO to taki program pozostaje w konflikcie z tym systemowym. Jednym słowem - nie polecam tego telefonu przede wszystkim ze względu problematyczne używanie w systemie dual-sim.
Mam go odkąd pojawił się w Polsce. Raz rzeczywiście musiałem restartować system z wyjęciem baterii, ponieważ smartfon zaczął się zachowywać tak, jakby nie miał żadnej karty SIM. Po restarcie wstał bez problemu. Poza tym nie miałem z nim żadnych problemów dotyczących zasięgu, czy działania dual-SIM. być może mam wyjątkowe szczęście. (jf)
.30.85.42 | 22 Apr 2013, 13:04
Patryk0511
Witam, kolejny miesiąc zabawy z 993 D i dalej jestem zadowolony mimo, że dalej jest problem z powiadomieniami kalendarza. Czy komuś z was udało się zrobić root w tym telefonie?
.105.189.34 | 17 Apr 2013, 14:04

sebusy
@jf - "aparat w telefonie" to nie to samo co "aparat w smartphonie", bo moim zdaniem zdecydowanie lepsze fotki z 5MPx uzyskujemy z SE K850i :) http://www.mgsm.pl/pl/katalog/sonyericsson/k850i/zdjecia/Sony-Ericsson-K850i.html
Nie ujmując niczego K850i: dziś ktoś szukający alternatywy dla 993D nie wybierze raczej jednosimowego nie-smartfona, nawet z niezwykle dobrym aparatem. K850 to Cyber-Shot, był projektowany pod kątem robienia dobrych (jak na komórkę) zdjęć i takie w obrębie swoich możliwości robił. Samodzielne porównanie polecam użytkownikom, według mnie jego wynik nie jest oczywisty. Dotąd mam C905 i robię nim zdjęcia, lubię stare SE. Sęk w tym, że nie zastąpią one dziś smartfona, choćby ze względu na ogromną różnicę w wielkości wyświetlaczy. (jf)
.plastcom.pl | 03 Apr 2013, 19:04
Marcel
@(jf)Co prawda telefon posiadam od niedawna jednak mam porównanie do poprzednika SE Xperia MINI PRO i jeśli chodzi o zdjęcia również 5 MP to stwierdzam, iż SE robił lepsze zdjęcia, przede wszystkim bardziej ostre z lepszym odwzorowaniem kolorów, mniejszym ziarnem czy może lepiej to ująć z mniejszymi szumami. Alcatel robi przyzwoite zdjęcia z niewielkiej odległości i przy bdb oświetleniu. Nie wiem dlaczego nie można zmienić rozdzielczości w opcji aparatu jest pokazana taka funkcja ale jak klikam to nie działa. Jeśli chodzi o diodę led, której czasem używam jako latarki to muszę powiedzieć że SE miażdży ALCATELA siłą światła. Natomiast co do kamery nie mam zastrzeżeń jeśli chodzi o obraz ale dźwięk to już inna sprawa. Tak kiepskiego (cichego) dźwięku nagrań nie słyszałem w żadnym telefonie. Głośnik jest ok. bo na karcie SD mam kilka nagrań z poprzedniego tel. SE i jak puszcze film na tym 993d to jest bardzo głośny. Podejrzewam mikrofon lub winę ponosi soft (mam na razie oryginalny 4.0.4, opcję dźwięku w multimediach mam na full), więc pytam czy ktoś też spotkał się z tak cichym dźwiękiem nagrań video?
Dziwne kolega ma starszego 991d i tam głos nagrań jak i dźwięk dzwonków jest wyraźnie mocniejszy.
Dziwne ale rozmówca z którym się łączę telefonicznie słyszy mnie bardzo dobrze, ogólnie jakość rozmów tel. jest bdb. Ogólnie cały tel. oceniam bardzo pozytywnie, jest starannie wykonany, czytelny wyświetlacz, bateria u mnie trzyma 3-4 dni więc jak na smartfona z ekranem 4 cale i dual sim nie jest źle, poza bardzo cichym dźwiękiem nagrań i średnim aparatem jest ok.
I to jest fajna opinia! Dzięki niej potencjalny kupujący wie, że należy porównać zdjęcia z 993D z tymi robionymi Xperią Mini Pro. Można to zrobić również u nas - sprawdziłem, użytkownicy dopisali i zdjęć z Mini Pro jest sporo. W kwestii zmiany rozdzielczości: w menu przy zmianie są maciupeńkie strzałki - trzeba w taką trafić. Jeśli chodzi o dźwięk przy rejestracji wideo - niestety nie nagrywam zbyt często, trudno mi się wypowiadać. Dziękuję za rzeczowość na temat aparatu. (jf)
.ssp.dialog.net.pl | 03 Apr 2013, 16:04
Michał
@vplayer, czujnik zbliżeniowy jest w tym modelu. Tak samo jak czujnik oświetlenia. To dzięki niemu ekran gaśnie gdy przykładasz telefon do ucha podczas rozmowy ;).
Co do aparatu już to kiedyś pisałem, że też nie jestem pod wrażeniem jakości zdjęć z tego telefonu (potrzebne jest dobre oświetlenie, np. wieczorem przy sztucznym świetle widać sporo ziarna). Niemniej dla mnie aparat w telefonie to tylko dodatek, skaner kodów QR działa jak należy i to jest najważniejsze ;).
Pozdrawiam.
To ja może poproszę ładnie, bo uparta ze mnie bestia: wskażcie Panowie inny aparat w telefonie z matrycą 5 megapikseli, który robi w sposób widoczny lepsze zdjęcia, wrzućcie takie zdjęcia, jeśli mieliście lepszy telefon z aparatem 5 Mpx - wyedukujecie mnie, a innym użytkownikom pomożecie w wyborze. - Same plusy. Ja również nie jestem pod wrażeniem jakości zdjęć z jakiegokolwiek aparatu telefonicznego z matrycą 5 megapikseli; używam zazwyczaj prostego kompaktu z nieco większym obiektywem. Niemniej taka opinia jest krzywdząca dla jakiegokolwiek urządzenia ograniczonego specyfikacją i występującego pośród innych urządzeń podobną specyfikacją ograniczonych. Innymi słowy: gdy weźmie się pod uwagę cenę, pozostałe elementy specyfikacji i to, że użytkownik jest ograniczony podczas zakupu do urządzeń z jednej półki cenowej, to chyba taka opinia o aparacie, jaka prezentujecie, nic mu nie powie. Pomoże natomiast wskazanie urządzenia, które w podobnej cenie, lub niewiele droższe zrobi znacznie lepsze zdjęcia. Wskazanie teraz, a nie za rok, czy za dwa lata. - To do przyszłych komentatorów. Dla równowagi: uważam, że kolory w dalszych i szerszych planach są rzeczywiście zbyt wyblakłe. (jf)
.toya.net.pl | 03 Apr 2013, 09:04
vplayer
Użytkuję dwa miesiące. Wszystko jest bardzo przyzwoite jak na swoją cenę oprócz aparatu, który robi po prostu fatalne zdjęcia. Działa dosyć płynnie, ale potrafi się zacinać jak na 1GHz. Dokucza także brak diody sygnalizującej nieodebrane połączenie/sms, oraz brak czujnika zbliżeniowego.
Zechciej użytkowniku zajrzeć do zakładki "Zdjęcia". Czy one naprawdę są fatalne? Nie to, żebym wierzył bezkrytycznie we własne umiejętności (większość fotek jest moja), ale zdaje mi się, że robiłem gorsze zdjęcia podobnymi aparatami w telefonach. Kiepskie wychodzą w pomieszczeniach, przy złych warunkach oświetleniowych, ale jak na 5 Mpx, zdjęcia na zewnątrz nie są złe, naprawdę. (jf)
.90.161.162 | 28 Mar 2013, 13:03
Patryk0511
Używam prywatnie i służbowo + transmisja danych to przeważnie 2 doby, a jak włączę nawigacje to nawet w 2 godziny go rozładuje bez ładowarki w samochodzie. Zależy jak użytkujesz ewentualnie zepsuta bateria albo coś w tle pożera zasoby baterii.
.175.87.25 | 20 Mar 2013, 20:03
Yan
Tydzień użytkowania i odczucia dość pozytywne. Całkiem dobry wyświetlacz, dobra współpraca z AERO2 i systemu dualsim, to pozytywy, z minusów to niezbyt dobry zasięg Wi-FI, no i to najgorsze - koszmarnie słaba bateria. Tak słabej baterii nie spotkałem w żadnym innym telefonie, przy nawet niezbyt wysilonej pracy nie wytrzymuje doby.
Noszę w tej chwili ten model. Karty Plus/Play. Włączane kiedy trzeba (a nie włączone na stałe): wymiana danych, WiFi, GPS, automatyczne aktualizacje. Ustawiona ciemna, nieanimowana tapeta, włączony wygaszacz. Smartfon wytrzymuje bez ładowania 3-6 dni w zależności od intensywności korzystania z multimediów, internetu i wymiany danych. Przy włączonej wymianie danych/WiFi wytrzymuje ok. 1,5 dnia do dwóch. Czas pracy na jednym naładowaniu to wypadkowa wielu czynników; kwestia potrzeb, świadomości użytkowania i priorytetów podczas korzystania ze smartfona. Możliwością niewspomnianą jest oczywiście uszkodzenie telefonu/baterii. (jf)
.free.aero2.net.pl | 18 Mar 2013, 17:03

Wszystkich opinii: 182. Pokazuję od 11 do 20.