Hasło, czytnik linii papilarnych, czy nawet skan twarzy - jest wiele sposobów, by zabezpieczyć nasze dane przed ciekawskimi. Ale co, kiedy smartfona z zawartością musimy udostępnić w celu naprawy? Samsung ma na to sposób.
Nadchodząca funkcja "trybu naprawy" pozwoli użytkownikowi zablokować dostęp do konkretnych elementów telefonu, takich jak zdjęcia czy wiadomości. Opcję będzie można znaleźć w menu Ustawienia > Konserwacja baterii i urządzenia, a po jej wybraniu smartfon zostanie uruchomiony ponownie, bez dostępu do osobistych plików, kont itd. Działać będą jedynie domyślne apki. Tryb naprawy zostanie wyłączony dopiero, gdy zrestartuje się telefon ponownie i zweryfikuje swoją tożsamość przy uruchomieniu. W ten sposób pracownicy serwisu naprawczego będą mieli dostęp do smartfona ze wszystkimi istotnymi ustawieniami systemowymi, ale nie zobaczą naszych prywatnych informacji.
Zgodnie z postem w oficjalnym newsroomie Samsunga nowa funkcja trafi najpierw do serii Samsung Galaxy S21, a później także do innych modeli. Jak widać jest to na razie nowinka skierowana do koreańskich użytkowników, ale niedługo później powinna pojawić się na całym świecie.
Opinia neutralna