R E K L A M A

Sony Xperia XA1
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 151. Pokazuję od 1 do 10.
31,1% 
 57,6% 
 11,3% 
Kaja1441
Nigdy więcej SONY! Już kolejny telefon tej firmy który non stop się psuje. Nikomu nie polecam, po roku użytkowania mam ochotę rzucić nim o ścianę. Brzegi ekranu po jednej aktualizacji przestały działać a po następnej wszystkie moje dane z telefonu łącznie a kontaktami zostały usunięte. Wszystko się zacina, sam się wyłącza. Nigdy nie byłam tak niezadowolona z telefonu jak w tym przypadku. Nie polecam tego telefonu nikomu chyba że ktoś ma nerwy ze stali.
.172.235.61 | 15 Apr 2019, 14:04
Deadlyo
Telefon użytkowany przez rok, zacina się na przeglądarce, w menu, słuchaniu muzyki. Nie raz wymagany był reset telefonu bo się zwyczajnie zawiesił, przy odpisywaniu na SMS słuchając muzyki z odtwarzacza.

Ekran nie reaguje przy krawędziach, pisanie czegoś co wymaga litery P albo innych w jej kolumnie to udręka, gdyby nie to że android posiada opcję poprawiania zdań, moje wiadomości byłyby gorsze niż kod Enigmy.

Szybko się ładuje co jest na plus, USBC jest fajne i lepiej działa niż wersja B. Ekran mimo wady fabrycznej jest przyzwoity, telefon nie raz przypadkowo lądował do kieszeni z kluczami a jednak brak na nim rys. Plecki także całe.

Mimo wszystko system to porażka, stare telefony mniej się tną niż XA1. Czytając artykuł, trzeba czekać chwilę po załadowaniu się strony, inaczej nie da się przewinąć, po chwili telefon sam przewija stronę bo załapał, że wcześniej było coś robione, to musi nadgonić.
.171.38.129 | 10 Apr 2019, 12:04

OstatniSony
Niestety, ale sony zaczęło schodzić na psy, kuszą ceną, osiągami, ale to w zasadzie tyle. Mam ten telefon ok 1,5 roku. Przez pierwszy rok faktycznie działał bez zrzutów, no pomijając zasięg - z tym zawsze były problemy, niby 3 kreski, niby LTE, czasem LTE+, ale po za napisem to tyle, sms nie przychodzą ani nie wychodzą, internet nie ładuje, telefonu wykonać nie można, osoby dzwoniące słyszą tylko, że abonent nieosiągalny lub czasowo niedostępny. Generalnie często było tak, że wszyscy w koło rozmawiają przez telefono, używają internetu, a Sony albo pokazuje, ze zasięg jest ale nie jest w stanie wykonać żadnego połączenia, lub po prostu pokazuje brak sygnału, porażka... Przy czym nie jest to wina sieci, osoby te (znajomi, rodzice)również ta sama sieć co ja, więc zasięg był, niestety nie dla XA1... Często będąc 500m od nadajnika, z pełnym zasięgiem i tak ktoś nie mógł się dodzwonić, mimo, że np będąc w tym samym miejscu, nawet nie przesuwając się na ławce przegadałem internet - tylko przychodził sms o nieodebranych połączeniach.
Wybaczyć można błąd dotyku lub oprogramowania - czasem wyświetlenie górnego, rozsuwanego menu na ekranie blokady, zęby mp włączyć wifi lub latarkę wymagało nastu prób, po prostu rozwijał się pasek i chował..
Czarę goryczy przelało jednak gniazdo ładowania, jakieś 2 tygodnie temu zaczęło z dnia na dzień coraz gorzej łapać, coraz gorzej reagować na wadzony kabel, ładowanie musiało się odbywać w coraz to dziwniejszych pozycjach kabla względem telefon, wtyczkę trzeba było giąć naciągać, przytrzymywać w coraz skrajniejszych pozycjach - początkowo myślałem, że kabel, jednak przetestowałem ich z 5, wszystkie działające w innych urządzeniach, tu nic.. Czas w końcu wysłać ten złom na gwarancję. Jedno jest pewnie - to ostatni sony jaki zagościł w mojej kieszeni...
Dałem ostatnią szansę - w poprzednim L, który sprawował się na prawdę dobrze, dwa tygodnie po wygaśnięciu gwarancji zaczęły się restarty, z dnia na dzień coraz częstsze, aż po kolejnym tygodniu padła płyta główna i telefon nigdy już nie wstał...
.28.243.9 | 23 Mar 2019, 10:03
Kasielita
Wracam tu po niespełna 2 latach. Obecnie telefon 3 raz w naprawie. W za każdym razem to samo. Wyświetlacz się odkleja i nie reaguje na krawędziach. Same działanie telefonu jest bez zarzutu, nic nie stracił na szybkości działania. Sony ma najwyraźniej problem z montażem swoich smartfonów. Jak tego nie ogarnął to nikt tego nie będzie chciał kupić. Telefony sypią się w rękach z tego co słyszałem od znajomych i zaznalem na własnej skórze. Na dzień dzisiejszy wracam do jakiegoś starszego flagowca od HTC bo są w lepszej cenie od Sony i lepiej wykonane.
.146.167.198 | 18 Mar 2019, 18:03

Helenka
Żałuję zakupu. Wzięłam przez sentyment, ale to porażka. Trudno się pisze, po tygodniu plecki koszmarnie porysowane. No cóż-widziały gały co brały????
.235.183.39 | 11 Mar 2019, 16:03
Czary
Mam go ponad rok, on się nie starzeje jest cały czas bardzo elegancki, nic się nie zacina i nie wiesza i nie ma żadnej ryski ma. USBc, co jest mega fajne, dźwięk rewelacja, za takie pieniądze najlepszy telefon.
.248.166.254 | 08 Mar 2019, 08:03
Kuba
Niestety, telefon jest beznadziejny. Jako użytkownik iPhone'a oraz starszych androidów jestem zawiedziony wszystkim, może poza aparatem.
Jak na tego producenta jest strasznie. Klawiatura działa albo nie. Wyświetlacz wybiorczo - to ponoć standard. Krawędzie nie dają rady. System (9.0) potrafi się zawiesić. Sytuacje lekko ratuje system przewidywania pisowni... Ale wprowadzanie cyfr czy przełączanie miedzy symbolami/literami BOLI.
Mam za darmo, i przestrzegam każdego, kto uwzględnia zakup. Odradzam
.33.205.96 | 03 Mar 2019, 14:03
lukasz
Tak jak pisali inni - problem z ekranem dotykowym, podczas pisania ciężko nacisnąć klawisz P lub Q (ogólnie jak coś jest na brzegu ekranu, np. jakiś przycisk w aplikacji, to nie da się tego kliknąć). Raczej lepiej kupić inny telefon :)
.125.224.3 | 19 Feb 2019, 22:02
klaudia
Ten telefon jest najgorszy z jakich miałam. Był juz drugi raz w ciągu roku na gwarancji z tym samym problemem. telefon w etiu , z szklem hartowanym . a wylewa się ekran .. telefon jest tydzien po gwarancji ,. NIE SPADŁ ani razu i ekran znow wylany. szajs .
.145.156.151 | 10 Feb 2019, 00:02
Użytkownik
Telefon dobry i zły. Na początku świetny, działał znakomicie. Po dłuższym użytkowaniu "plecki" całe zarysowane od etui, przycisk cofania na ekranie całkowicie nie działa tak jak większość obszaru ekranu przy krawędzi, jest trochę niepotrzebnego oprogramowania. Mimo to wystarczająca pamięć, świetny aparat i dobra wydajność.
.235.181.180 | 23 Jan 2019, 19:01

Wszystkich opinii: 151. Pokazuję od 1 do 10.