R E K L A M A

Samsung Galaxy A5 2016
Opinie użytkowników

Wszystkich opinii: 180. Pokazuję od 1 do 10.
70,6% 
 13,3% 
 16,1% 
kira__
Telefon mam od 3 lat. Korzystam z niego bardzo dużo, dlatego postanowiłam wypowiedzieć się na jego temat. Od początku byłam z niego bardzo zadowolona. Bateria trzymała dość dobrze, czytnik koni papilarnych też był okej. I w koncu coś za co bardzo cenię ten telefon to trwałość. Spadł mi milion razy. Przetrwał remonty i pobyty na garażu, a mimo to ekran ma jedynie kilka malutkich rysek. Minusem był napewno aparat. Zdjęcia zwykłym aparatem wychodziły dość średniej jakości( o dziwo kiedy robiło się zdjęcia przez aplikacje typu snapchat, instagrama jakość była dużo lepsza). Podsumowujac telefon dopiero po trzech latach zaczyna szwankować. Jeżeli komuś nie zależy na aparacie to zdecydowanie polecam.
.173.83.209 | 11 Jul 2019, 11:07
Lilly
Miałam ten telefon prawie 3 lata i poleciłabym go z czystym sumieniem. Bardzo ładnie wykonany, minusem szklanych plecków było jedynie to, że są śliskie i telefon może łatwo wypaść z ręki ale to można zaradzić jakimś etui. Bateria starcza na ok jeden dzień przy ciągłym użytkowaniu (dużo korzystałam z internetu, transmisja danych ciągle włączona, korzystanie z innych aplikacji) przy graniu trzeba go doładować w ciągu dnia ale opcja szybkiego ładowania pozwala na sprawne uzupełnienie braków. Jeśli się nie zapcha go aplikacjami do oporu to chodzi bardzo płynnie, jeśli zaczyna mulić wystarczy nieco przeczyścić pamięć i wraca do starej formy. Pamięci mógłby mieć więcej ale jak się zainstaluje zewnętrzną kartę pamięci i np zdjęcia zapisuje tam to sporo można oszczędzić pamięci telefonu. Jakość zdjęć nie powala ale jak na telefon sprzed 3 lat to daje radę.
Ogólnie moja opinia jest dobra i polecam ten model a jedyne minusy wynikają z zużycia telefonu. No i szkoda, że nie jest wodoszczelny bo mój właśnie zakończył swoje życie w tragicznym wypadku jakim było utonięcie ;)
.20.144.101 | 01 Jun 2019, 20:06

Rosalie
Hej! Jako osoba, która trochę interesuje się rynkiem smartfonów oraz posiada dany telefon (Samsung Galaxy A5 2016) uważam, że mogę się dobrze i z sensem na jego temat wypowiedzieć.
Używam tego telefonu od 2 lat. I przez te 2 lata nie stracił na wydajności. Nie zacina się, nie zawiesza, co przy moim wcześniejszym Samsungu Galaxy s4 po 1,5 roku użytkowania stało się codziennością i nie dziwiło mnie to, że się zawiesił na dłuższy czas oraz zamulał. W Galaxy A5 2016 mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że takiego problemu po prostu nie ma.
Druga kwestia, która powinna być ważna przy wyborze smartfonu to wyświetlacz. Mamy tutaj do czynienia z wyświetlaczem superAMOLED o rozdzielczości 1080×1920 px co jest jak dla mnie minimum, które smartfon powinien posiadać (niższe rozdzielczości ekranu nie są dla mnie). Co do samego wyświetlacza to co tu dużo mówić. Samsung robi najlepsze wyświetlacze i z tym nie należy się kłócić. Kąty widzenia bardzo dobre, zagęszczenie pikseli idealne, kolory ładnie odwzorowane, wszystko czytelne i ostre. Wszystko na plus. Jest to na pewno ekran bardzo konkurencyjny. Z smartfonów z tej półki cenowej mogę stwierdzić nawet, że jest to jeden z najlepszych.
Teraz bateria- po 2 latach muszę doładowywać gdzieś w polowie dnia intensywnego uzytkowania (jak jest wylaczone wszystko: wifi, dane komorkowe itp to telefon na luzie wytrzyma 1 dzień), wczesniej był to jeden dzień z hakiem. Ale wiadomo, bateria po czasie też traci na swoich możliwościach. Przy bardziej wymagajacych grach telefon się mocno nagrzewa, co nie jest pożądane. Tak też jak w innych opiniach, majac np 5% i od razu podłączajac do ładowarki telefon potrafi się nagle wyłączyć i pokazywac ze ma 0%. Galaxy A5 2016 posiada szybkie ładowanie, z szybką ładowarką w zestawie co umozliwia nam naladowanie telefonu z 0% do 100% w godzine, a nawet mniej (przy włączonym trybie samolotowym i wyłączonych aplikacjach w tle). Normalnie to gdzieś do 2h (jesli uzytkujemy smartfon w trakcie ładowania).
Aparat. Aparat tylni, niby 13 mpx, ale nie jest on najlepszy. Do zdjęć z bliska, spoko, dużo szczegółów, nie mam zarzutow. Do zdjęć takich "normalnych" np jakiegos krajobrazu juz tak nie jest. Mam wrazenie, ze kolory są stłumione. Nie łapie ostrości. Po przybliżeniu zdjęcia są strasznie nie ostre i występują takie jakby czarne puste piksele. Nie jest to na pewno aparat dla kogoś kto bardzo ceni jakość zdjęć. Ale do codziennego, niewymagajacego uzytkowania wystarczy. Przednia kamera: osobiście jej nie lubie. Selfie są strasznie nie ostre, kolory stłumione, nie robi na mnie dobrego wrażenia i ładnych selfie na miarę np selfie z iphonow czy flagowcow innych marek tym aparatem nie uzyskacie. Nie oszukujmy sie, przednia kamera to największa wada tego telefonu.
Pamięć: 16GB to jest mało. Mozna niby rozbudowac pamięć o karte pamieci, jednak w przypadku mojego modelu telefonu, aplikacje po przeslaniu na karte pamieci i tak wracają na pamięć wbudowaną. Nie wiem czy to wina karty czy samego telefonu, ale od roku walczę z totalnym brakiem pamięci. Co do RAMu, 2GB na prawdę daje radę, nie mam zarzutów. Jedyne co to przy bardziej wymagających grach może trochę przycinać.
Czytnik linii papilarnych działa dobrze, jeśli odpowiednio się ułoży palec. Nie jest też najszybszy i czasem trzeba zrobić kilka prób przyłożenia palca aby załapał i odblokowal.
Telefon pracuje na androidzie 7.0 z nakładką od samsunga i przynajmniej u mnie na dalszą aktualizację androida na darmo czekać.
Telefon jest szklany z tyłu i z przodu, z aluminiową ramką. Wyglądem oraz sposobem wykonania przypomina na prawdę telefon z najwyzszej półki. Mimo szklanych pleckow brak niestety ladowania indukcyjnego.
Co do audio. Nie jest najlepsze ale do codziennego użytkowania daje rade. Telefon posiada wejscie mini jack.
Chyba wszystko.
Podsumowując:
Plusy: wydajność po dlugim czasie użytkowania, android 7.0 z nakładką od samsunga, ktora jest po prostu piękna i estetyczna, dobre przełożenie ceny do jakości, wykonanie, wyświetlacz
Minusy: aparat, pamięć
Neutralne: bateria, czytnik linii papilarnych
Jest to smartfon dla osób które chcą maksymalnie wydac 1000 zl na telefon, a przy tym mieć estetycznie wyglądające i na prawdę sprawne urządzenie. Wg mnie jest to jeden z lepszych telefonów w tym zakresie cenowym. Mimo jego wad, ktore posiada kazdy smartfon, polecam bardzo serdecznie. Gdyby nie aparat (a robię dość dużo zdjęć) to nie zmieniłabym tego telefonu do póki by nie przestał działać haha. Wart uwagi i wart swojej ceny. Z czystym sumieniem polecam.
Mam nadzieję, ze pomoglam, pozdrawiam.
.228.242.175 | 09 Apr 2019, 16:04
Dariusz
Mam telefon od ponad 2 lat.Aparat w dzień bardzo dobry w nocy wiadomo.Gdy syn gra w fife mobile strasznie się grzeje.Aplikacji za dużo nie mam,większość powyłączana mimo to potrafi trochę zamulić(nie jest to długi czas).Bateria w moim przypadku beznadziejna.7 rano 100% 14 30-40%.Bywa ,że na odpalonym wifi i włączonej jakieś aplikacji przy stanie naładowania 15% idąc do ładowarki oddalonej o 2 kroki bateria rozładowuje się do 0!,ale żeby nie było żona ma identyczny brany w tym samym czasie i u niej te problemy nie występują.Możliwe ,że trafił mi się wadliwy egzemplarz(samsung słynie ze swoich baterii hehe.)Wyświetlacz bardzo dobry,nie wiem jak z ryskami bo od początku silikon i szkło ,może dlatego ich brak.Dobrze leży w dłoni,czytnik linii papilarnych jak brudny czasem nie łapie.zasięgu nie gubi z własnej winy(najczęściej wina leży po stronie operatora).Przy braku transmisji przełączałem na 3G i problem znikał.Ogólnie telefon nie jest zły.Dla nie szukających cudów wystarczy.
.231.63.125 | 31 Mar 2019, 15:03

nieAntyPanLubiącyteLefonyhEh
Typowy telefon Samsunga. Nuda w wyglądzie, słaby aparat, bateria wyczerpuje się w pół dnia w intensywnym korzystaniu. Ale czego oczekiwać od takiego telefonu.
.68.45.150 | 10 Mar 2019, 20:03
Natalia
Mam telefon 2 lata i przez pierwsze 1,5 roku działał bez zarzutów a po tym czasie zaczęło brakować mu pamięci i zaczął się zacinać. Tempo działania telefonu jest teraz bardzo bardzo wolne. Bateria trzyma tyle co w przeciętnych smartfonach czyli około jednego dnia. Podsumowując polecam telefon jeśli nie planuje się posiadać wielu aplikacji, które zajmują dużo miejsca, bo wtedy telefon działa bardzo dobrze i jest jednym z lepszych jakie miałam.
.7.43.174 | 05 Mar 2019, 20:03
Leo
Witam Mam ten telefon od prawie roku telefon jest bardzo dobry
wyświetlacz super-Gorilla Glass 4.Nie używam szkła ochronnego a
ekran bez najmniejszej ryski.
Aparat foto super
Płynność super nigdy się nie zawiesił.
I co dla mnie bardzo ważne że głośno dzwoni.
Miałem wiele telefonów ale z tym zostanę na długo.
Podsumowując jest to moim zdaniem bardzo dobry aparat ja nie znalazłem żadnych wad.
Ps Przy normalnym używaniu bateria trzyma mi 4dni
czyli Rozmowy smsy wifi i godzina muzyki dziennie.
Ogólnie 5/5.
.24.0.254 | 23 Feb 2019, 15:02
adam
Bardzo polecam, tel działa szybko, nie rozumiem negatywnych opinii:) Jak na nie-flagowca ciężko znaleźć coś lepszego. Mógłby być tylko trochę tańszy.
.64.35.23 | 30 Jan 2019, 11:01
RobinsON
Użytkuje telefon od niedawna i muszę przyznać że spisuje się całkiem nieźle, ciekawy fajny wygląd,technicznie też się sprawdza,więc wszystko jest na plus. Polecam jak najbardziej.
.254.152.179 | 26 Dec 2018, 17:12
Joan
Kocham ten telefon. Mam go 2 lata, ma najlepszy aparat, cudo. Fakt pamięci 16gb jest mało, ale to chyba jedyna wada tego telefonu. Kupiłbym jeszcze raz, nawet teraz gdy są już nowsze telefony.
.190.253.254 | 16 Dec 2018, 20:12

Wszystkich opinii: 180. Pokazuję od 1 do 10.