Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 169 marek  |  8 224 telefony  |  139 597 opinii  |  720 testów  |  5 237 użytkowników on-line
Zakładki 
Aby móc korzystać z zakładek, musisz mieć założone konto i być zalogowanym
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Popularne marki
Zmień na alfabetycznie
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Sony

Sony Xperia Z



Thumb Up Thumb Down Pytanie
 53,0%   22,6%   24,4% 
 Wszystkich opinii: 270. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

R E K L A M A
kaktus3389  mail
Jestem zainteresowany tą Xperia Z z Orange, tylko mam pytanie-prośbę do jej użytkowników: jestem osobą z niepełnosprawnością ruchową (tetraplegia), telefon obsługuję trackball'em za pomocą programu MyPhoneExplorer. Będąc na wózku numery wybieram głosowo po naciśnięciu przycisku na mikrofonie np. zestawu słuchawkowego, który uruchamia program Voice Speed Dial. Tyle, że nie każdy telefon-smartfon obsługuje tę funkcję.
Proszę więc użytkowników o sprawdzenie czy po podłączeniu zestawu słuchawkowego do Xperia Z i naciśnięciu-przytrzymaniu przycisku "odbierz/zakończ rozmowę" wyświetli się okno wyboru np. Skype, Google Voice etc.? Te programy się wyświetlają gdy nie ma innego programu do głosowej obsługi jak Voice Speed Dial. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu czy będę mógł w ten sposób wybierać głosowo numery. Z góry dziękuję bardzo za pomoc.
Pytanie puszczam tu w ramach wyjątku. Bardzo proszę następnym razem jednak skorzystać z zakładki obok. (jf)
*.neoplus.adsl.tpnet.pl  |  18 kwi 2014, 11:04
Mike  mail
Witam, używam swojej Xperii Z od ok. roku czasu. Na początku kwietnia chciałem ją umyć pod wodą (toć telefon jest wodoodporny) i jakież było moje zaskoczenie gdy okazało się, że został zalany! Klapki były pozamykane natomiast okazało się, że tylny panel się odkleił. Wysłałem telefon do producenta wściekły muszę przyznać. Telefon za 2799 zł kupiony krótko po premierze, reklamowany jako wodoodporny się zalał. Na sam koniec muszę powiedzieć, że serwis W-support postanowił go naprawić..... Nie wiem jak ktoś na to reaguje ale dla mnie to kpina. Najdroższy telefon Sony w chwili zakupu, po roku czasu zalał się przez słabej jakości klej i został naprawiony. Myślałem, że poczują się do odpowiedzialności i wymienią bez gadania. Teraz jestem zostawiony z quasi odpornym na wodę telefonem, w którym znając prawo Murphiego po zakończeniu okresu gwarancyjnego znowu klej się odklei i będę miał tylko wspomnienie wydanych blisko 3k zł za telefon, który z ekskluzywnością oraz precyzją wykonania ma tyle wspólnego co Putin z demokracją. Troszkę wstyd dla sony muszę powiedzieć.
*.free.aero2.net.pl  |  14 kwi 2014, 10:04
czeryboj
Po dłuższym teście baterii postanowiłem dodać kolejny komentarz ze względu na ciekawe rezultaty.
Mianowicie bateria Xperii Z jest FENOMENALNA - w porównaniu do Xperii J, galaxy Core, Galaxy S3, LG L9 z jakimi miałem styczność (czyli telefony ze wszystkich półek cenowych). Żywotność baterii Xperii Z jest średnio o 30-50% większa, co potwierdza kilkudniowy test w moim wykonaniu.
Przy intensywnym uzytkowaniu, czyli granie/przeglądanie internetu/słuchanie muzyki w drodze do/z pracy, łącznie około 3h + przez 8h w pracy regularne odświeżanie Facebooka, czytanie aktualności na forach/serwisach informacyjnych + pisanie 50-80smsow dziennie i kilkadziesiąt minut rozmowy wynik czasu pracy baterii wynosi 13-16h (od 100% do 20-15%, czyli jeszcze zapas awaryjny). Natomiast ograniczając się tylko do wykorzystywania funkcji telefonicznych, wtedy kiedy zajdzie taka trzeba, bateria wytrzymała 2dni 6h i 34min.
Reasumując - wykorzystując wszystkie funkcje telefonu bateria spokojnie mi starcza od wyjścia rano z domu, gdy słońce dopiero wschodzi, aż do powrotu, gdy słońce zachodzi..
Uważam ten wynik za imponujący, zwłaszcza ze mój poprzedni l9 krzyczał o ładowarkę w połowie dnia, koło godziny 15, a xperie podladowywuje dopiero kolo 19-20, chyba że nie będę intensywnie korzystał, to nie ładuje do ciemnej nocy :)
*.centertel.pl  |  11 kwi 2014, 19:04
Stalker
Akurat rok temu zamieściłem komentarz, że SXZ jest moim marzeniem. Marzenie ziściło się w wakacje i teraz mogę podzielić się wrażeniami z eksploatacji fona. Generalnie jestem zadowolony, wszystko działało jak należy. Do czasu jak przyszła aktualizacja systemu. Naiwny uwierzyłem zapewnieniom że aktualizacja wszystko podniesie na wyższy poziom i takie tam marketingowe głupstwa. No i zaczęło się. Fon zawiesił się kilka razy po aktualizacji, szereg aplikacji do wyglądu których i funkcjonalności zdążyłem się przyzwyczaić zmieniło się nie do poznania, z reguły na gorsze. W niektórych oknach wygląd jest tak blady że nie widać na przykład okienek do odhaczania funkcji. Nowa kolorystyka też moim zdaniem jest nie do przyjęcia. Tak więc jak wspomniał jeden z przedmówców, należy bardzo ostrożnie podchodzić do propozycji aktualizacji. Gdyby to był komputer zrobiłbym niezwłocznie przywracanie systemu, ale tu jest to chyba niewykonalne. A szkoda. Tak że fon jest na dużym plusie, natomiast oprogramowanie (a ściśle rzecz ujmując aktualizacja) zawiodła mnie. Dlatego nie daję plusa.
*.dynamic.gprs.plus.pl  |  08 kwi 2014, 09:04
Kris1991
Używam xperii Z od stycznia więc trochę mogę o niej powiedzieć.
Przede wszystkim jest piękny w swojej prostocie i wykonany z wysokiej jakości materiałów. Chociaż wydaje się delikatny to tylko pozory. Ostatnio moja Z przeżyła bolesny upadek z wysoka i z rozpędu na płytki w supermarkecie i nie doznała nawet najmniejszej rysy! Byłem w szoku.Wodoodporny jest również wielokrotnie myłem go pod bieżącą wodą. Co nie znaczy że można z nim nurkować do tego służy Z1. Jak każdy telefon z androidem czasem się zawiesi ale to kwestia systemu nasyconego reklamami a nie telefonu.
Telefon świetnie sprawdza się jako konsola i pad do konsoli zero zaciec.Filmy maja genialną głębię kolorów i nasycenie.
Bateria mmogła by trzymać ciut dłuże. No i podczas dłuższego grania nagrzewa się ale myślę ze jest to spowodowane szkłem z którego jest wykonana Zetka. A poza tym jest najlepszym fonem jakiego miałem.
*.play-internet.pl  |  05 kwi 2014, 11:04
seal
Używam smartfonu od czasu kiedy to słowo jeszcze nie istniało. Miałem pierwszego HTC wówczas era mda 1. I powiem krótko i zwięźle Z jest pierwszym telefonem z którego jestem naprawdę zadowolony. Ci co pisali że im się zawiesza pewnie kupili na niepewnych aukcjach jako okazje... A są to często okazje, które producent przeznaczył do utylizacji. Mój się nie zawiesił ani razu. Wszystko ładnie pięknie gra. Nawet się zastanawiam czy brać ze sobą na wycieczki kamerę full HD skoro mam przy sobie zawsze ten telefon. Biorę go nawet na wyprawy w błoto quadem, używam na quadach do nawigacji w terenie, biorę do wanny, typem pod wodą i ciągle wygląda jak nowy a mam go parę miesięcy.
*.icpnet.pl  |  31 mar 2014, 01:03
CZERYBOJ
Witam,
Posiadam telefon od kilku tygodni i uważam, że nadszedł czas, abym mógł dodać recenzje po pełnym przetestowaniu urządzenia w praktyce.
Zaczynając od wyglądu i wykonania słuchawki - telefon nie jest w żaden sposób przereklamowany. Biorąc go w rękę od razu można rozpoznać, że są to materiały szlachetniejsze niż w mydelniczkowatych Samsungach. Generalnie telefon wygląda świetnie. Niestety wadą jest to, że hartowane szkło jest pokryte dodatkowym screen protectorem, który ma zmniejszyć ryzyko potrzaskania się telefonu, gdy upadnie na jakieś twarde podłoże. Sprawdza się to dobrze, bo po kliku upadkach na panele, kafelki nic mu się nie stało. Oczywiście powłoka ta bardzo szybko się rysuje, dlatego jeżeli zamierzamy korzystać z telefonu długo, to warto nakleić jeszcze po jednej dodatkowej folii ochronnej na przód i tył telefonu. Wiadomo, że te folie również się rysują, natomiast za 20zł można je wymienić i telefon wygląda jak nowy. "Rysliwość" telefonu uznaje jako wadę, bo przyklejenie dodatkowej folii wiąże się z ciągłym wycieraniem telefonu, gdyż, jak wiadomo, takie folie bardzo się brudzą od naszych palców, a to psuje estetykę smartwona.
Osobiście nie polecam zrywania fabrycznych folii, bo właśnie przez to zdarzały się sytuację w których telefon pękał przy niewielkim przeciążeniu w kieszeni A to dlatego, że ktoś jest na tyle "mądry" i stara się zmienić zamysł producenta ściągając ów protectory - a przecież po coś one są.
Druga kwestia to podzespoły i działanie telefonu.
Otóż mogę powiedzieć tak - po wyjściu aktualizacji do 4.3JB młodsza siostra Zetki, czyli Z1 wydaje się telefonem niepotrzebnym. Dlaczego? A no dlatego, że Xperia Z jest ładniejsza, smuklejsza i lżejsza niż Z1 przy tych samych wymiarach wyświetlacza. Ponadto wszystkie smaczki w software jakie zostały zastosowane w Z1, po aktualizacji do nowego androida zostały przeniesione również do zetki - więc mamy tańszy, ładniejszy z zewnątrz(z1 to wielki kloc) i taki sam w środku telefon. Naprawdę Snapdragon 800, a s4 pro to nie jest żadna przepaść technologiczna. Odkąd korzystam z zetki nie czyszczę procesów, wszystko jest włączone w tle, a telefon działa super szybko i płynnie. Cały czas.
W związku z tym uważam, że nie potrzebny większy zapas mocy, no chyba, że ktoś wymienia telefon raz na 5 lat.
Kwestia aparatu jest bardzo obszerna, natomiast postaram się ją skrócić
Fotki przy naturalnym oświetleniu są po prostu idealne, z bliskiej odległości, robiąc zdjęcie struktury drzewa widać każdy detal. Nawet udało mi się w pełnej ostrości zrobić babie lato :) W kwestii filmów jest podobnie, bo przy dziennym oświetleniu nie odnotowałem nawet na sekundę spadku ostrości, nawet dynamicznych scen.
Przy sztucznym, pokojowym świetle jest dobrze, natomiast tutaj już pojawia się trochę szumów, a ruchomym obiektom ciężej zrobić ostre ujęcie.
No ale każdy smartfon gorzej sobie poradzi w sztucznym, niż w naturalnym świetle. Mimo to, Xperia Z może spokojnie konkurować z aparatami kompaktowymi i na dzień dzisiejszy tylko nokia 1020, lub 808 ma wyraźnie lepszy aparat. Reszta marek posiada podobną jakość aparatu, lub gorszą.
Wodoodporność - testowałem, nie mam zastrzeżeń :)
Multimedia w telefonie są bardzo okej. Może wodoodporny głośniczek mono nie powala na kolana, ale naprawdę nie wiem dlaczego niektórzy piszą, że jest bardzo cichy, skoro tak nie jest. Miałem wcześniej LG L9 - xperia gra znacznie głośniej.
Zupełnie odwrotnie jest w przypadki zestawu słuchawkowego. Tutaj mogę powiedzieć, że słuchawki nie zabijają głośnością. Wydobywają z siebie czysty, fajny dźwięk, ale na tym koniec, bo grają cicho.
Nakładka systemowa sony - mistrzostwo świata, bardzo ładna, elegancka, super animowana i mega płynna (nie ma problemu drobnych lagów, które występowały we wcześniejszych xperiach i andku 4.1).
No i na koniec pozostaje ekran.
Powiem tyle - bajka - aktualizacja androida wniosła głębsze kolory i większy kontrast. W chwili obecnej porównując ekran Xperii Z i Samsunga Galaxy s3 mogę powiedzieć, że tylko kąty widzenia ma lepsze Samsung. Xperia bije na głowę naturalnością kolorów, czerń w podobie, jasność również bardzo dobra i odwzorowanie bieli bliskie ideału ~4000k.
Do tego rozdzielczość FHD - jak dla mnie ekran ideał.
Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą, że ten telefon ma słaby ekran. Według mnie, porównując fotografie z profesjonalenj lustrzanki na sony i samsungu s3, to sony był dużo bliższy perfekcyjnemu odwzorowaniu robionego zdjęcia do rzeczywistości, niż przesycony kolorami samsung.
Co do baterii - bez problemu wystarcza mi od rana, do wieczora przy dość intensywnym użytkowaniu. Kiedy nie mam czasu przeglądać internetu, czy grać w gry, bateria po całym dniu ma jeszcze ~30%. Jednym słowem, rewelacja.
Podsumowując:
+ ekran
+ jakość wykonania
+ bebechy i płynność
+ bateria
+ multimedia
+ wodoodporność
- konieczność stosowania folii
- rysująca się obudowa (chyba, że będziemy zmieniać folie)
Dzięki za czytanie, pozdrawiam:)
*.multi.internet.cyfrowypolsat.pl  |  30 mar 2014, 17:03
Roma
Ogólnie telefon bardzo dobrze się sprawdza. Chciałbym powiedzieć tylko to :jeśli przeszkadza ci pisanie dwoma rękami, to niech wejdzie (w klawiaturę) i wciśnie klawisz 12!? W dolnym lewym rogu i tam znajduje się kolejny klawisz ustawienia (prawy dolny róg) i tam jest ustawienie do obsługi jedną ręką. :-)
*.pp.com.pl  |  23 mar 2014, 10:03
miyagi
niby wszystko w porządku ale .....
wydajność ok ale laguje np. na aparacie i to tak że czasem w ogóle nie odpala trzeba restartować cały telefon
szkło niby odporne ale pokryte folią anty-stłuczeniową która sie masakrycznie rysuje a zdejmować nie zalecają jedyna opcja załozyć na ta folię drugą zwykłą więc w sumie mimo odpornych szkieł 4!!! folie na telefonie (przód i tył)
wodoszczelność jest ale, po zanurzeniu głośnik działa gorzej zanim wyschnie czyli dłuuugo
no i w aparacie pojawiły się plamki prawdopodobnie jakieś zanieczyszczenia na matrycy ale skąd??? przecież wodo i pyło szczelny , wiec wysłać do wrocławia bo tylko tam serwis ,wysyłam,jak wraci sprzedaje i koniec przygody z sony wracam do samsunga
*.neoplus.adsl.tpnet.pl  |  22 mar 2014, 09:03
Wincenta W
Telefon bardzo praktyczny. Wykonuję wyraziste zdjęcia, o nasyconych kolorach. Android również spełnia swoje funkcje- nie wiesza się. Mam ten telefon od roku i nigdy nie miałam z nim żadnego problemu. Jedynym minusem, jest pojawianie się plam na wyświetlaczu, podczas wciskania bocznych klawiszy. Nigdy jednak nie sprawdzałam co się mogło by stać, przy mocniejszych wciśnięciach. Dodam jeszcze kolejnego minusa- wyświetlacz bardzo szybko się rysuje, co jest problematyczne. Telefon bez etui- dość łatwo wyślizguje się z rąk. Jednak mimo to, jestem bardzo zadowolona z telefonu
*.airport.gdansk.pl  |  21 mar 2014, 11:03

Thumb Up Thumb Down Pytanie
 53,0%   22,6%   24,4% 
 Wszystkich opinii: 270. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu

mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.


 » O serwisie
 » Redakcja
 » Sklep mGSM: Telefony i akcesoria
 » Partnerzy
 » Wzmianka prawna

 © 2005 - 2014 PIK Sp. z o.o.

 
 

Serwis:

 » Strona główna
 » Katalog
 » Porównania
 » Rankingi
 » Aktualności
 » Co w sieciach piszczy?
 » Testy
 » Słowniczek
 » W jakiej sieci?
Najnowsze telefony:

» LG Lucid 3
» ZTE Blade Apex
» ZTE Blade Apex 2
» LG L65
» LG L65 Dual SIM
» Lenovo Golden Warrior S8
» Huawei Ascend G730 Dual SIM
» Kyocera Verve
» Lava Iris 406Q
Aktualności:

» W podróży z nieznajomą
» LG G3 z wąską ramką i imitacją metalu
» iOcean X8 dla fanów selfie
» Niebezpieczne ładowarki Lumii 2520
» ZTE Blade Apex2: niedrogo, z LTE
» LG: wąskie ramki i budżet
» OnePlus One w 16 krajach w niezłej cenie
» Nokia miała tablet... w 2001 roku
» Para nowości Overmax



Wszystkie prawa zastrzeżone dla PIK Sp. z o.o. Kopiowanie danych, układu graficznego czy jakichkolwiek innych informacji bez pisemnej zgody PIK Sp. z o.o. zabronione. Wszelkie loga, nazwy i znaki graficzne użyte w serwisie są prawną własnością ich właścicieli. W serwisie zostały użyte za zgodą właścicieli i/lub wyłącznie w celu identyfikacji. Dane pochodzą z informacji publicznie dostępnych, od użytkowników i z testów własnych. Dane publikowane są tak jak są bez żadnej gwarancji ich poprawności. PIK Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek ich wykorzystanie.
Twój IP: 54.204.217.249
Engine & layout by InterData
mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.