Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 192 marek  |  9 630 telefonów  |  148 421 opinii  |  720 testów  |  5 954 użytkowników on-line
Zakładki 
Aby móc korzystać z zakładek, musisz mieć założone konto i być zalogowanym
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Popularne marki
Zmień na alfabetycznie
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Sony

Sony Xperia SP



Thumb Up Thumb Down Pytanie
 50,5%   14,7%   34,8% 
 Wszystkich opinii: 184. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

  • Gość
    Ten telefon to szajs.. Wczoraj podłączyłam go na wieczór. Rano odłączam jest gorący (ok.37stopni) Pali mi się cały czas na zielono gdzie odłączyłam go 20min. temu, do tej pory się nie chce
    włączyć. Telefonu nie polecam!
    .multi.internet.cyfrowypolsat.pl | 19 paź 2014, 09:10
  • c0rtex
    Użytkowałem telefon przez rok. Jeżeli chodzi o same wrażenia to ogólnie zdecydowanie na (+):
    - bardzo ładny, porządnie wykonany i trwały (brak rys po roku nawet na plastikowej tylnej klapce)
    - wydajna bateria
    - możliwości (2 rdzenie krait + adreno 320 biją na głowę w normalnym użyciu większość 4-jajowców. Żadnych zacięć podczas grania)
    - zaskakująco dobry dźwięk choć mogło by być nieco głośniej
    - po podmienie sterowników karty wifi na wersję z innej xperii (jest wątek na XDA) problem rozłączającego się wifi nie występuje
    - aparat wbrew obiegowej opinii nie jest zły tylko wymaga wymuszenia konkretnego ustawienia (chyba 8MP na stałe) i jakość jest ok.

    na (-):
    bardzo kiepski wyświetlacz (po superamoledzie z miesiąc się przyzwyczajałem)
    - niemożliwy do odblokowanie botloader (nie wiem czy nie jest to wina orange, skąd mam telefon. Na czystej wersji powinno być ok) W efekcie praktycznie nie da się wgrać żadnego custom roma i to uważam za ogromny minus (praktycznie bo wykonując jakieś chińskie kombinacje, podmieniając kawałki kernela da się wżucić na urządzenie np cyanogenmoda ale jest to zagmatwane i ciężko to odkręcić potem) Bez bólu da się zrobić roota i wgrać custom recovery mode (wersja dla zablokowanego bootloadera)

    Z powyższymi niedogodnościami da się żyć. Nie każdy ma potrzebę modowania a do wyświetlacza da się przyzwyczaić.
    Natomiast ocena neutrala ponieważ tydzień temu, po nie całym roku użytkowania telefon p oprostu padł na amen (Sudden death). Nagle i bez powodu. Teraz podczas próby uruchomienia telefonu przyciskiem dioda powiadomień miga podwójnymi czerwonymi mignięciami i jest to jedyny impuls wydawany przez telefon. Przerycie wszystkich możliwych wątków supportowych nie daje jednoznacznej odpowiedzi co może być przyczyną, ale w najlepszym razie jest to sekcja zasilająca, a w najgorszym płyta główna. Ponieważ niedgy w historii żaden telefon nie zdechł mi w ten sposób, zraziłem się do sony i więcej nie kupię telefonu tej marki.
    Oczywiście jest to subiektywna opinia, bo nie każdemu musi się to wydarzyć, natomiast po przewaleniu forów wiem, że nie jestem odosobnionym przypadkiem...
    .14.4.43 | 14 paź 2014, 14:10
  • Radeon
    Świetny telefon za te pieniądze. Nie tnie się, aparat robi dobre zdjęcia. Posiadam wersję z LTE. Nikt tego nie pisze, ale Sony Xperia SP ma funkcję lupy (wystarczy przyłożyć ten przeźroczysty pasek do tekstu :) Żaden szajsung tego nie ma!
    .centertel.pl | 13 paź 2014, 10:10
  • Get Adobe Flash player
    R E K L A M A
  • gonzo
    Mam go od roku. Telefonik super! Nie zawiesza się, szybki, dobry GPS, bdb ekran i dotyk. Ponadto bardzo wygodny do sms i połączeń dzięki kończeniu rozmowy przyciskiem power który jest idealnie umieszczony przy kciuku jak trzyma się słuchawke;-) obsługuje lte, dobra jakoś rozmów. Teraz jak dla mnie duża zaleta- duży pasek led na dole! Każdy sms czy nie odebrane pol widać z daleka i nie trzeba co jakiś czas go odblokowywac. Minusem jest zbudowana bateria.
    .centertel.pl | 10 paź 2014, 10:10
  • mikesz25  mail
    Telefon mam od około miesiąca, na duży plus zasługuje moim zdaniem bateria, która w zależności od użytkowania wytrzymuje w moim przypadku od 2 do 4 dni (średnio co 3 dzień ładowanie). Po przeczytaniu większości komentarzy nie stwierdzam wad typu słaby zasięg wifi, mam mieszkanie 52m2 i nie miałem przypadku braku zasięgu u siebie w mieszkaniu. Nie stwierdzam również, żeby telefon mulił, jedynie w przypadku, gdy baardzo rzadko włącza się internet i podczas aktualizacji wielu aplikacji na raz zauważyłem, że rzeczywiście zamula ale tylko na czas aktualizacji. Aparat taki sobie bardzo przeciętny, kupując smartfona za kilkaset zł nie oczekujmy zdjęć pokroju dobrej lustrzanki, zdjęcia są po prostu dobre w dobrze oświetlonym kadrze i kiepskie w słabo oświetlonych miejscach ale to tylko telefon :) Wygląd i wykonanie rzecz gustu, dla mnie bomba i suuuper sprawa ten dolny panel led, wcześniej miałem ZTE grand x in i też miał coś podobnego z tym, że jedną diodę led która bardzo umila obsługę smartfonu :) Ktoś napisał, że słaby głośniczek, no chyba musi być już lekko głuchy, mam dobry słuch i moim zdaniem gra wystarczająco głośno, często słucham muzyki i jakość dźwięku z stockowej aplikacji walkman naprawdę dobra ale tylko w połączeniu z dobrymi słuchawkami, te które dodaje producent są bardzo kiepskie, dobrze służą jedynie za antenę do radia i to moim zdaniem duży minus. Ogólnie słuchawka bardzo fajna i z czystym sumieniem polecam
    .neoplus.adsl.tpnet.pl | 09 paź 2014, 20:10
  • wojcieszek
    @jolka włóż i wyjmij kabelek jack, mi pomogło :) Telefon nie polecam nikomu, omijać szerokim łukiem. Działa bardzo wolno, dużo wad fabrycznych, cały czas się zawiesza.
    .internetdsl.tpnet.pl | 05 paź 2014, 20:10
  • Luko
    @Jolka jesteś pewna czy padł?? Bo możliwe, że to chwilowy jakiś zastój w tej sytuacji należy włożyć słuchawki do jacka i włączyć muzykę na chwilę. Następnie wyciągnąć słuchawki i sprawdzić czy już jest ok. Miałem też tak parę razy, zrobiłem tak jak napisałem i było ok, słychać było rozmówcę przez głośnik i muzykę jak i filmy równieżwięc jeśli tutaj tkwi problem to oddawanie na serwis telefonu jest "daremne"
    .dynamic.chello.pl | 05 paź 2014, 13:10
  • jolkaaaaaa
    Telefon fajnie działał ale tylko przez pierwsze 5 miesięcy. Potem padł glośnik od rozmów jak i od muzyki. Spoko by było jakby tylko padł ale on czasami sam z siebie wydawał dziwne dżwięki np przy sprawdzaniu facebooka albo nawet przy graniu. Dodam ze nigdy mi nie upadł ani nie wpadł do wody. Dałam do naprawy lecz podziałał przez kilka godzin i potem dalej było to samo ( nie jestem pewna czy to dalej wina telefonu czy moze kolesia, ktory to naprawiał ). Ogolnie telefon fajny. Ma dużo bajerów i jest wg mnie idealny dla kobiet. Ale powinien przeżyć bez psucia się wiecej niz te pół roku zważając na cene, bo tani wtedy nie był.
    Gdyby nie te zepsute głosniki do telefonu nie miałabym praktycznie nic. Być moze moj model był wadliwy ale wątpie. Sony słynie z tego ze głosniki lubią się psuć.
    .centertel.pl | 19 wrz 2014, 19:09
  • exeus
    Tel używałem prawie rok, nie zacinał się, działał płynnie, niemal wszystko było ok, niemal. Największy minus tego tel, to problemy z wi-fi, które jeśli nie siedzimy obok routera po prostu non stop się wyłącza i łączy, bądź nie łączy ponownie. Nigdy nie narzekałem na sprzęt Sony, aczkolwiek ten smartfon zraził mnie do nich, skoro to smartfon, to chyba powinien internet łapać, to podstawa. Dodam, że na internecie od operatora nie było problemów. Zdjęcia z głównego aparatu całkiem spoko, lecz przedni bardzo słabo.
    .cm-5-8b.dynamic.ziggo.nl | 18 wrz 2014, 22:09
  • aaa
    Mam ten telefon od dwóch miesięcy, coś już więc mogę napisać. Używam stock ROM 12.1.A.1.207 (Generic AU). Telefon działa bardzo sprawnie, szybko, jednakże kiepsko zarządza pamięcią RAM (czasami wychodząc z jakiejś aplikacji interfejs launchera uruchamia się ponownie itp) - oficjalny, najnowszy soft jest zatem niedopracowany. Oficjalnej wersji 4.4 nie będzie według strony Sony (zauważyłem zmianę statusu dzisiaj). Shame on you, Sony. Ta firma potrafi wspierać tylko flagowce. Oprócz zarządzania RAMem nie zauważyłem innych problemów z softem (żadnych więcej bugów). Ponadto jakość zdjęć się w moim odczuciu znacząco poprawiła w stosunku do 12.1.A.1.205 i wcześniejszych. Ogólnie słaba jakość zdjęć w tym modelu (często wymieniana jako wada telefonu w różnych recenzjach, co bawi mnie bardzo) spowodowana jest oczywiście softem. Technicznie ten aparat jest naprawdę bardzo dobry, ale...co tam, "rozwalmy im aparat softem, niech kupią droższy model" - stwierdziło Sony. Wystarczy mieć root'a i wgrać moda aplikacji aparatu - wystarczy wpisać w Google "xperia m camera v2" (nie można dawać linków ani wymieniać nazw żadnych MAGICZNYCH forów, prawda? :)). Mod ten znacząco poprawia automatykę, zarządzanie balansem bieli, ISO, usprawnia działanie autofokusu, generalnie polepsza jakość zdjęć w słabych warunkach oświetleniowych (ilość szumu staje się akceptowalna, wręcz niska, a zdjęcia są naprawdę super za dnia jak i nocą). Piszę o tym dla takich jak ja - dla których ten telefon był idealny, ale bali się "słabego aparatu". Nie ma się czego bać, aparat technicznie jest świetny. Wystarczy zrobić root, nie trzeba odblokowywać bootloadera. Jakość dźwięku - Sony. Jakość wyświetlacza - moim zdaniem bardzo dobra. Słabe kąty, ale nie jestem "mobilnym ekshibicjonistą" - nie lubię jak ktoś obok mnie widzi co robię aktualnie, sam zaś nie zachowuję się jak yeti i trzymam telefon prosto przed sobą. Słabe kąty widzenia dla mnie są zaletą. A kontrast, jasność i kolory moim zdaniem są ok (nie wypalają oczu jak amoledy, nie są takie ciemne jak w IPSach). Bateria - "trzyma" bardzo dobrze. Zasięg sieci łapie bardzo dobrze, nawet LTE (a LTE w Play to jeszcze nic specjalnego). Czytałem kiedyś, że niby słabo łapie wifi - na 12.1.A.1.207 łapie bardzo dobrze i to zarówno w 2,4 GHz jak i 5GHz (to nie jest powszechne). Jakość wykonania - poziom "Lumia". No prawie. ;) Tylna klapka jest super spasowana przez pierwsze 2 tygodnie, później staje się luźna. Cóż...grubszy papierek pod klapkę i znów jest świetnie. ;) Poza tym na [...] taka klapka to 20-30 zł. Ogólnie telefon bardzo dobry, ale soft trochę niedopracowany.
    W kwestii linków, adresów, forów, sklepów: sądzisz, że człowiek, który nie potrafi skorzystać z wyszukiwarki będzie potrafił wymienić soft w telefonie? Nie będziemy obrażali naszych Użytkowników zamieszczając linki, które sami są w stanie znaleźć w sekund 5. (jf)
    .play-internet.pl | 10 wrz 2014, 13:09

Thumb Up Thumb Down Pytanie
 50,5%   14,7%   34,8% 
 Wszystkich opinii: 184. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu

mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.


 » O serwisie
 » Redakcja
 » Sklep mGSM: Telefony i akcesoria
 » Partnerzy
 » Wzmianka prawna
 » Regulamin

 © 2005 - 2014 PIK Sp. z o.o.

 
 

Serwis:

 » Strona główna
 » Katalog
 » Porównania
 » Rankingi
 » Aktualności
 » Co w sieciach piszczy?
 » Testy
 » Słowniczek
 » W jakiej sieci?
Najnowsze telefony:

» Archos 50 Diamond
» Samsung Galaxy Note 4 Duos
» Allview X2 Soul mini
» Samsung Galaxy S5 Plus
» Samsung Galaxy Core Max
» myPhone Q-Smart
» Philips i966 Aurora
» HTC Desire 820 mini
» Otium U5
Aktualności:

» myPhone H-Smart: czy wytrzyma nasze testy?
» Samsung Galaxy Note Edge w Polsce
» Ekonomią, a nie zakazem w chamstwo
» LG Nuclun zapowiedziany oficjalnie - w G3 Screen
» ZTE prezentuje V5 Max i V5S
» LG L20: maleństwo na trzy karty
» Allview X2 Soul Mini, czyli Elife S5.1
» Project Ara będzie mieć sklep z modułami do telefonów
» Galaxy Note 4 już jutro w sprzedaży



Wszystkie prawa zastrzeżone dla PIK Sp. z o.o. Kopiowanie danych, układu graficznego czy jakichkolwiek innych informacji bez pisemnej zgody PIK Sp. z o.o. zabronione. Wszelkie loga, nazwy i znaki graficzne użyte w serwisie są prawną własnością ich właścicieli. W serwisie zostały użyte za zgodą właścicieli i/lub wyłącznie w celu identyfikacji. Dane pochodzą z informacji publicznie dostępnych, od użytkowników i z testów własnych. Dane publikowane są tak jak są bez żadnej gwarancji ich poprawności. PIK Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek ich wykorzystanie.
Twój IP: 54.161.181.49
Engine & layout by InterData
mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.