Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 198 marek  |  9 770 telefonów  |  149 723 opinie  |  650 testów  |  7 286 użytkowników on-line
Zakładki 
Aby móc korzystać z zakładek, musisz mieć założone konto i być zalogowanym
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Popularne marki
Zmień na alfabetycznie
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Sony

Sony Xperia L



Thumb Up Thumb Down Pytanie
 58,3%   10,4%   31,3% 
 Wszystkich opinii: 230. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

  • Jajecznik
    Po pół roku użytkowania musiałem zmienić telefon, bo już szlag mnie trafiał powoli.
    *Po pierwsze bateria, to jakaś żenada. Przy normalnym użytkowaniu telefonu wytrzymywała średnio 1,5 dnia, zostawiana na noc potrafiła "zeżreć" ponad 10% baterii. Niby to smartfon, ale wcześniej miałem Sony ericsson xperie neo v, która wytrzymała ze 3 razy dłużej. Teraz mam Samsunga Galaxy S4, który wytrzymuje też spokojnie ze 2 razy dłużej, jak nie lepiej.
    *Po drugie korzystając przez dłuższy czas z jakieś aplikacji wyłącza się. Rozumiem, że brakuje ramu w pewnym momencie, ale to też jest dziwne jak ten ram jest wykorzystywany, w sposób w ogóle nieefektywny. Sama komórka też miała "przestoje", np. podczas pisania smsa czy korzystania z ekranu. Wykonywana czynność dopiero po chwili była realizowana przez telefon, co oczywiście doprowadzało do straty czasu i kolejnych frustracji.
    *Po trzecie aparat i kamera. Zdjęcia zdatne tylko do obejrzenia na komórce, po przerzuceniu na komputer nie ma an co patrzeć. W końcowej fazie użytkowania musiałem robić zdjęcie "podwójnie", bo pierwszego w ogóle nie zapisywało.
    *Po czwarte pamięć wewnętrzna. Na pewno się da, ale mi już zabrakło cierpliwości. Np. jak zgrać zdjęcie z pamięci telefonu na komputer? Po podłączeniu czytało mi tylko pamięć zewnętrzną. Taka prosta sprawa, a tyle zachodu. Pierwszy raz po podłączeniu S4 od razu się wyświetlają 2 foldery: pamięć wewnętrzna i zewnętrzna, prosto i przejrzyście.
    *I na koniec ostatnia rzecz, która przelała czarę goryczy. Podczas zwykłej czynności, oglądania jakiegoś filmiku wysiadł głos... Nie było żadnego upadku czy innego uszkodzenia mechanicznego, leci film z głosem i w następnej chwili już leci dalej bez głosu. Oczywiście ktoś dzwoni to też nie ma głosu, budzik to samo. Pewnie naprawiliby to w serwisie, ale nie miałem zamiaru dalej używać tego pseudo-smartfona.

    To teraz może jakieś zalety.
    *Wiele osób pisze o diodzie, że super pomysł. Może i tak, ale musiałem ją wyłączyć. Podczas ładowania nocą świeciła jaśniej niż latarnia uliczna.
    *Konkretną zaletą jest kształt i wielkość. Nie za duża, nie za mała, akurat w sam raz i dobrze leży w dłoni, ale to jest raczej subiektywne odczucie.
    * Da się z niej dzwonić i smsować! W sumie o to w komórce chodzi, więc tą funkcję spełnia idealnie.

    Podsumowując, może miałem pecha trafiając na jakiś mocno wybrakowany model, ale w pełni odradzam zakup tego telefonu. Lepiej przeznaczyć trochę więcej pieniędzy i kupić prawdziwego smartfona.
    .euro-net.pl | 18 lis 2014, 17:11
  • Makjaveli
    Jako zwykły użytkownik i posiadacz już drugiej Xperii, dodam coś od siebie. Poprzednim moim smartfonem był Sony Ericsson Xperia Arc S, więc Xperia L będzie porównywana do swojego poprzednika.
    Telefon kupiłem jako nowy i pamiętam, że od razu po wypakowaniu telefonu z pudełka powiedziałem: "Ten telefon wygląda żałośnie", aż się zaśmiałem.
    Według mnie telefon jest brzydki i mało elegancki, w smartfonach oczywiście nienawidzę, gdy widać u nich jasny ekran, wygląda to tandetnie i w dodatku przypomina mi to Samsunga Omnie. I jak to w Xperiach od Sony, okrutnie nie podoba mi się ten pusty pasek pod ekranem, ohyda! Jedyna rzecz jaka podoba mi się w tym telefonie to elegancki przycisk włączania ekranu. Telefon jest bardzo odporny na zarysowania, nawet po roku użytkowaniu nie widać żadnej ryski, choć często noszę go w kieszeni razem z monetami i kluczami. Oczywiście można mu jeszcze zarzucić to, że bardzo szybko się brudzi i widać ślady palców.
    Aparat? Tragedia! Co do poprzednika, zdjęcia wrzucone na komputer są nieostre, rozmazane i wyblakłe. Wystarczy lekkie oświetlenie, a zdjęcie jest, albo prześwietlone, albo w miarę dobre. Jakość nagrań wideo też nie jest zbytnio wysokich lotów, ale nie przeszkadza mi to.
    Szybkość działania? I to pojawia się szkopuł, bo ten telefon działa według własnego widzimisia. Potrafi on działać w miarę płynnie, ale zdarzyło się kilka, że przez kilka dni niemiłosiernie się zamulał i dostawał zawiechy. W gry na telefonie nie gram i nie oglądam na nich filmów, więc się nie wypowiem na ten temat.
    Przeglądanie stron jest w miarę i powtarzam W MIARĘ płynne, ale tylko przy używaniu przeglądarki Google Chrome. Przed zakupem telefonu z Androidem obawiałem się, że nie będzie już Flasha, ale się cieszę, że go nie ma, w przeciwnym razie reklamy na stronach by go zjadły.
    Jakość dźwięku. Muzyki słucham tylko na słuchawkach. Nie bawię się w korektorze dźwięku i muszę przyznać, że w przeciwieństwie do Xperii Arc S, wypada nieco słabiej. Słucham głównie Rocka i Metalu i muszę przyznać, że jakość muzyki niezbyt powala, ale może to być wina słuchawek.
    Ekran. Tu też pojawiają się pewne niedogodności, ekran oczywiście dobrze reaguje na "komendy", ale też działa według własnych upodobań, choćby odbieranie połączeń jest kłopotliwe, bo czasami muszę 3 razy przeciągnąć palcem po ekranie, by odebrać rozmowę.
    Jakość rozmów i zasięg jest dobry, choć w dużej mierze zależy jakiego operatora komórkowego używamy. Co do tego nie mam zastrzeżeń. Zdarzyło mi się raz, że podczas kilkuminutowej rozmowy, telefon po prostu mi się wyłączył.
    Podsumowując... Telefon kupiłem kilka miesięcy temu jako nowy i zapłaciłem za niego 750zł, teraz oczywiście jest dużo tańszy i nawet z tego powodu, drugi raz bym go za nic nie kupił.
    Mogę polecić ten telefon osobom, które głównie dzwonią i piszą SMSy i sporadycznie używają go do przeglądania stron internetowych i innych mało wydajnych funkcji.
    .mysliborz.vectranet.pl | 12 lis 2014, 14:11
  • Nemenco
    Witam. Posiadam telefon od miesiąca. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wymagające gry chodzą na nim bez przycinek. Interfejs jest ładny i czytelny, a sam telefon elegancki. Dioda powiadomień świetnie spełnia swoje zadanie. Aparat również nie jest zły, mi wystarcza. Bateria trzyma przy intensywnym użytkowaniu (gry, internet) 1 dzień, co jest standardowym wynikiem. Telefon ma bardzo ciekawą funkcję odblokowania przez rozpoznawanie twarzy. Gorąco polecam!
    .neoplus.adsl.tpnet.pl | 07 lis 2014, 21:11
  • R E K L A M A
  • kkaar
    Telefon jak najbardziej ok, mam go ponad rok, nie tnie nie nic, w miarę trzyma bateria.Jedynie co to ekran nie jest odporny na zarysowania bo mam parę rys.
    .6.134.75 | 29 paź 2014, 20:10
  • xyz
    Korzystam z eLki od 3 miesięcy i telefon zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, mimo tego, ze juz z pozytywnym nastawieniem szłam do sklepu go kupić :) Design to sprawa gustu, wiadomo, w mój trafił w 100%. Często używam telefon na profilu z wyłączonymi dźwiękami, więc dioda powiadamiająca jest super opcją. Telefon mi się nie zacina, głośniki działają odpowiednio głośno. Telefon jest bardzo wytrzymały, gdyż już kilkakrotnie upadł czy to na panele, płytki, czy nawet beton i kostkę brukową i ani na obudowie, ani na ekranie nie ma rysek, śladów uszkodzenia. Jedynym minusem jest kamera. Nagrywanie filmów jest nie najwyższej jakości, z powodu słabego łapania ostrości. Reszta na wieelki plus.
    .icpnet.pl | 29 paź 2014, 09:10
  • fredik
    Posiadam ten smartfon od ok. 2 miesięcy, więc podzielę się moją opinią, która jest pozytywna.
    Plusy:
    - Aparat - robi bardzo ładne zdjęcia
    - System - działa bardzo dobrze, nie muli się i jest ok
    - Procesor - 2x 1ghz- jest dobry, dzięki niemu działają mi dobre gry typu: Gta sa (średnie detale), Max payne (wysokie), fifa 14 czy nawet dead trigger 2
    - RAM - 1 GB z pewnością wystarczy do tego telefonu
    - Ekran - Jak dla mnie jest wystarczający
    - Wygląd - Bardzo mi się podoba

    Minusy:
    - Bateria - Bateria w tym telefonie to kompletna masakra. Gdy odłączyłem go od ładowania wieczorem to było 100%. Rano wstaje a tu 97%. A popołudniu ( nie używałem go do tego czasu ) było 93%. Gdy zostaje mi 60% baterii to przez 10 minut potrafi zmniejszyć się do 45%.
    - Pamięć wbudowana: Myślałem że 8 GB to jest dużo, ale niestety dostępne jest tylko 5,6 Gb. Do użytku spodziewałem się więcej ze 7 GB
    To wszystko co mam do powiedzenia o tym telefonie. Jestem z niego bardzo zadowolony i gorąco go polecam !!!
    .neoplus.adsl.tpnet.pl | 24 paź 2014, 11:10
  • Skajlex
    Witam, jestem posiadaczem Sony Xperia L już ponad 10 miesięcy. Na początku był bardzo dobrym telefonem, ale po pewnym czasie system andriod zaczął się psuć (bardzo często). Nie wiem czy to jest wina przycisku, czy androida, ale jak chcę odblokować, to muszę klikać kilka razy a czasami i kilkanascie razy. Telefon był na gwarancji już 2 razy i większosć czasu miałem własnie takiego popsutego, ponieważ nie miałem czasu go zaniesć. Ogółem telefon jest bardzo dobry, ale jak kto szuka telefonu na 5-6 miesięcy. Pozdrawiam :)
    .134.73.221 | 22 paź 2014, 14:10
  • Forman
    Witam! Jestem posiadaczem xperii L, od 8 miesięcy. Telefon uważam za udany.
    plusy:
    telefon bardzo dobrze leży w dłoni, i jest wykonany z dobrych materiałów. Materiał z tyłu obudowy praktycznie nie zbiera rys. Szkło pokrywające wyświetlacz również jest odporny na zarysowanie, i co najważniejsze nie ma na stałe przyklejonej folii, jak w innych modelach sony. Wyświetlacz 4,3 cala to wg mnie optymalna wielkość, Obraz jest niezłej jakości, kontrast i ostrość również zadowalające, szczerze to niemal nie widać różnicy w ostrości pomiędzy Lką a np. LG L9. Szkoda tylko że łatwo sie brudzi... Czujnik światła niby jest ale przy ostrym świetle trzeba ustawiać manualnie. by cokolwiek odczytać. Dotyk działa bardzo dobrze ( wcześniej na androidzie 4.1 było trochę opornie, ale aktualizacja to poprawiła). System chodzi szybko i płynnie, czasem lekkie zacięcia mogą się pojawić.. ale tylko jeśli w tle działa.. masa nie zamkniętych programów. Aparat jest niezły, ale tylko przy dobrym świetle, gdyż w ciemniejszych sceneriach pojawiają się szumy, i obraz traci na szczegółowości( aparat znacznie poprawił sie po aktualizacji do 4.2, na 4,1 było bardzo słabo...). Walkman na plus, dźwięk jest czysty, i bdb jakości, szkoda ze trochę cichy na lepszych słuchawkach.. Gry chodzą bardzo płynnie, nawet te wymagające, tu Adreno 305 robi swoje :). Bateria na minus, przy włączonym fi-wi czy częstym graniu schodzi w niecały dzień. Plus za głośnośc, dzięki Xloud można by chyba budzić zmarłych:) Ogólnie telefon godny polecenia :)
    .244.129.69 | 18 paź 2014, 21:10
  • patrycja93
    Telefon mam od ok. miesiąca i jestem z niego bardzo zadowolona. Lecz ma swoje wady. Przy pierwszym włączeniu miałam problem ze ściągnięciem tylnej obudowy. Dość często podczas ściągania aplikacji ze sklepu czy korzystania z aplikacji są problemy z internetem.
    Aparat robi dobre i wyraźne zdjęcia, nie zacina się, funkcjonalny, dobrze wykonany. Ogólnie rzecz biorąc ocena bardzo dobra.
    .zapnet-isp.net | 16 paź 2014, 13:10
  • Piotrek24
    Mam xperie L od miesiąca. Super smartphone w super cenie. Procesor niby "tylko" 2x1GHz ale telefon chodzi płynnie i działają najnowsze gry, nawet gta:sa. Aparat robi niezłe zdjęcia ale bardzo powoli. Pamięć 8gb czyli 4gb pamięci telefonu i 4gb pamieć wewnętrzną (jak karta pamięci) przez co nie da się przenosić aplikacji na kartę SD.
    Ogólnie polecam. Lepszy o wiele niż SGS2 i wydajniejszy niż niskobudżetowe czterordzeniowce.
    .radom.vectranet.pl | 14 paź 2014, 16:10

Thumb Up Thumb Down Pytanie
 58,3%   10,4%   31,3% 
 Wszystkich opinii: 230. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu

mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.


 » O serwisie
 » Redakcja
 » Sklep mGSM: Telefony i akcesoria
 » Partnerzy
 » Wzmianka prawna
 » Regulamin

 © 2005 - 2014 PIK Sp. z o.o.

 
 

Serwis:

 » Strona główna
 » Katalog
 » Porównania
 » Rankingi
 » Aktualności
 » Co w sieciach piszczy?
 » Testy
 » Słowniczek
 » W jakiej sieci?
Najnowsze telefony:

» Alcatel One Touch Flash
» Meizu MX4 Pro
» Overmax Vertis 4510 Expi
» Asus ZenFone 5 A502CG
» Nokia N1
» Lenovo S856
» Samsung Galaxy A5 Duos
» Fly IQ4516 Tornado Slim
» LG AKA
Aktualności:

» Moto 360: smartwatch w klasycznym wydaniu
» ZTE Blade VEC 4G - zdolny, a niedrogi
» Alcatel One Touch Flash: fablet ze średniej półki
» Karbonn Titanium S12 Delite: smartfon za 72 dolary
» Huawei ma inteligentne okulary!
» Corning wprowadza czwartą generację Gorilla Glass
» ZTE Blade VEC debiutuje w Polsce
» Meizu MX4 Pro zaprezentowany oficjalnie
» Ruszyła produkcja nowej Lumii?



Wszystkie prawa zastrzeżone dla PIK Sp. z o.o. Kopiowanie danych, układu graficznego czy jakichkolwiek innych informacji bez pisemnej zgody PIK Sp. z o.o. zabronione. Wszelkie loga, nazwy i znaki graficzne użyte w serwisie są prawną własnością ich właścicieli. W serwisie zostały użyte za zgodą właścicieli i/lub wyłącznie w celu identyfikacji. Dane pochodzą z informacji publicznie dostępnych, od użytkowników i z testów własnych. Dane publikowane są tak jak są bez żadnej gwarancji ich poprawności. PIK Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek ich wykorzystanie.
Twój IP: 54.227.171.163
Engine & layout by InterData
mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.