Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 259 marek  |  12 390 telefonów  |  169 698 opinii  |  948 testów  |  5 338 użytkowników on-line
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Sony

Sony Xperia L

Thumb Up

54,7% 

Thumb Down

 17,0% 

Pytanie

 28,3% 

 Wszystkich opinii: 311. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

iza
Nie rozumiem ludzi, którzy kupią nieudany egzemplarz i pisza od razu z góry, że nie polecaja lub telefon jest niedobry. Mam ten telefon i jestem bardzo z niego zadowolona. Bateria już słabo trzyma, ale ona ma już 2 lata. Trzymała do tej pory max. 2 dni. Zaznaczam, że nie gram w gry, korzystam z internetu i średnio rozmawiam. Ma mnóstwo przydatnych funkcji, które wykorzystuje na codzień. Spadł mi parę razy ma małe pęknięcia, ale nie wpływają one na sprawność telefonu. Polecam, jak najbardziej.
.dynamic.gprs.plus.pl | 12 lut 2016, 17:02
Di wey
Właśnie grałem sobie na tym fonie w Dead Effect 2 podłączonym do TV LCD 32" i jestem bardzo z niego zadowolony. Jedyna jego wada to brak ostrości na lewej stronie zdjęcia. Pomimo różnych prób i ustawień nie udało mi się nigdy zrobić zdjęcia, które by nie miało lekko rozmytej lewej strony ale byc moze jest to wada fabryczna. Jeśli chodzi o baterię to jest ekstra, w zwykłym uzytkowaniu (rozmowy i internet) trzyma do dwóch dni. Godzina grania w w/w gre to zużycie do 40% baterii.
.centertel.pl | 09 lut 2016, 20:02
Ania
Nie polecam! Telefon mam od 15 miesięcy. Po 9 miesiącach był w naprawie. Dzisiaj zaniosłam go po raz kolejny. Strasznie się przegrzewa, po podłączeniu do ładowarki podwaja litery w trakcie pisania, wybiera sobie zupełnie inne aplikacje, niż te, które bym chciała. Potrafi wyłączyć mu się nagle dźwięk, mimo to, że pokazuje, że jest włączony. Poprzednim razem wymieniony został procesor, ciekawa jestem, co tym razem jest z nim nie tak. Jedyne co mi się w nim podoba, to fajne zdjęcia
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 09 lut 2016, 16:02
R E K L A M A
 
SimonT81
Telefon jak najbardziej przyzwoity, mój egzemplarz użytkowałem dwa lata, raz wydarzyło się coś dziwnego - rozszczelniła się przednia szybka przy wyświetlaczu (po 2 latach) i zaszła parą. Rzutem na taśmę bo 5 dni przed końcem gwarancji odesłałem do serwisu i pięknie wymieniono ekran na nowy. Poza tym wszystko śmigało i chodzi aż miło. Wiadomo że obecne aplikacje zajmujące po kilkadziesiąt mega w pamięci nie pomagają ale do podstawowych funkcji jak mail, whatsapp, google+ zdjęcia, endomondo jak najbardziej OK.
APARAT - średni ale w dobrym słońcu zdjęcia są bardzo dobre - nie ta półka cenowa by zdjęcia były jak żyleta :)
BATERIA - włączyć tryb stamina z wyłączeniem kilku programów i spokojnie przy tym ekranie i 2-rdzeniowym procku da rade i dwa dni. DŹWIĘK - umiejscowienie głośnika niestety blokuje sygnał ale przy zastosowaniu futerału lub położenie go szkłem do dołu (oczywiście z folią :)) pozwala na słyszalny dzwonek powiadomienia - moja rada aby ustawiać dzwonki dźwięczne, gwiżdżące bo przy dźwiękach muzycznych jak kawałek piosenki to zawsze jest problem.
PROCESOR; RAM/ROM - myślę że smartphone'y z jednym rdzeniem nie powinny się pojawić, po kilku egzemplarzach i męczarni przechodząc na 2-rdzeniowy doznałem olśnienia - telefon działał. 2 rdzenie i 1/8 GB do telefonu i czasem kilku aplikacji w tle daje radę ale trzeba używać z głową - chrome odpada - wyłączyć i zapomnieć - lepszy jest CM browser - bardzo mało zajmuje przez co da się pracować na urządzeniu. nie polecam Facebooka - wyłączyć i zapomnieć o aplikacji - chyba że ta wersja LITE albo przeglądarkowa, myślę że to już nie nastąpi aby popracowali nad tym ale "fejsbuk" dał ciała z optymalizacją swoich aplikacji, dla tego telefonu ta aplikacja to zabójstwo, podobnie jest ze zdjęciami od "gógla" - dają radę ale po kilku dniach zajmuje w telefonie tak dużo że nawet aktualizacje nie mają miejsca aby się rozpakować - wystarczająca jest aplikacja Album od soniaka. Część aplikacji jeśli się da to na kartę SD i da się żyć.
MUZYKA - przy dobrych słuchawkach myślę że nie ma co szukać lepszych urządzeń do odtwarzania muzyki Aplikacja dedykowana jest po prostu rewelacyjna.
Podsumowując - DOBRY telefon - wytrzymał ponad dwa lata i nadal działa. Pewnie już nikt raczej ze starszych użytkowników nie kupi nówki sztuki ale dla dziaciaków aby były pod ciągłą inwigilacją staruszków jak najbardziej przyzwoita słuchawka, nie duża a mimo to czytelny ekran i do oglądania filmów (jeśli ktoś lubi) i do posłuchania muzyki, przeglądać strony jak najbardziej da się i to nawet całkiem płynnie, zdjęcia robi przyzwoite (ale tylko na dworze lub w dobrym oświetleniu bo w pomieszczeniach to bardzo mizernie lecz dają radę), wyłączajcie telefon co 4-6 dni i nie powinien się wieszać (znam ludzi co telefon nie był restartowany kilka miesięcy i pytali się czemu tak wolno chodzi, ale CHODZI :))
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 02 lut 2016, 13:02
lew005
Witam! Mam telefon od 2 lat, więc moja opinia jest wiarygodna. Telefon wygląda dobrze, ekran ma dobrą jakość, posiada fajny bajer w postaci diody LED. W dobrym miejscu umiejscowione są przyciski. Niestety głośnik jest w nieciekawym miejscu, ponieważ gdy położy się go, dźwięk jest przytłumiony. Telefon często się zawiesza, ciężko się gra nawet w mniej wymagające gry. W moim telefonie znajduje się przycisk do zdjęć, ale nie działa, a sam aparat zanim zrobi zdjęcie, trzeba poczekać kilka sekund. Podczas nagrywania filmów dźwięk jest fatalny, ale jakość wideo nawet zadowalająca. Smartfon posiada naprawdę mało pamięci. Kupiłem go za 750zł i gdybym cofnął się w czasie, kupiłbym innego. Teraz telefon kosztuje 500 zł, ale w tym przedziale cenowym jest dużo lepszy telefonów, np. Huawei Y6. Sony Xperia L posiada słabą baterie, i felerne wejście micro USB (musiałem już dać go do naprawy). Przednia kamerka nie nadaje się do niczego. Plusem jest klawiatura i przydatna możliwość szybkiego pisania bez odrywania palca. Mimo, że regularnie używam programów do czyszczenia, to telefon bardzo często (jak już wcześniej pisałem), zawiesza się i naprawdę długo się włącza. To chyba wszystko co mogę o tym telefonie napisać.
.free.aero2.net.pl | 26 sty 2016, 14:01
Px
Witam, telefon ja i moja żona używamy od dwóch lat, po tym czasie telefon mojej żony wygląda praktycznie jak nowy(żadnych upadków etui itp.) działa w 100% dobrze szybko bez zawieszeń nie nagrzewa się nie zawiesza ogólnie zero problemów. Bateria jak korzysta z fb itp. to góra jeden dzień. Mój egzemplarz miał ciężej(dużo aplikacji zmian w sofcie itp.) to nieraz powodowało problemy typu wyłączanie się telefonu, zawieszenia, nagrzewanie, drenaż baterii itp. Ale było to spowodowane moimi działaniami, dodatkowo trafił do serwisu nie ładował baterii to też moja wina bo korzystałem z chińskiej ładowarki samochodowej, która jak się okazało po prostu puszczała 12V (firma Forever :-) z serwisu wrócił wymienili płytę główna i obudowę przy okazji, która zaliczyła kilka upadków w tym jeden na beton wyświetlaczem do dołu (dobrze że miałem folie to tylko ją podrapało i krawędzie obudowy wokół wyświetlacza). Więc na serwis nie powiem nic złego. Aparat tylni robi dobre zdjęcia teraz żona zmieniła telefon na Samsunga Grand Prime i ten robi gorsze zdjęcia i to zauważalnie niezależnie jak by opcji nie ustawiał. Z koleżanka porównywały nawet do Galaxy s4 i stwierdziły że Sony robi lepsze fotki w co akurat nie wierze i myślę że s4 musiał mieć coś źle poustawiane. Mogę go też porównać do LG G4s i dopiero tu wypada nieco gorzej Xperia, choć balans bieli dobiera chyba nawet nieco lepiej od automatycznych ustawień w LG mimo ze ten posiada czujnik widma. Przedni aparat w Xperi to tragedia! Jakość rozmów średnia (słychać dobrze ale nas słychać gorzej)
Więc podsumowując:
- Zdjęcia robi dobre jak na tej klasy telefon, wystarczy tylko umieć, wyczuć autofocus i parę opcji.
- Działa szybko jak się nie zaśmieci systemu (to dotyczy w sumie wszystkich telefonów)
- Bateria standardowo jak opcje są źle ustawione to aplikacja "Usługi Google" zżera więcej jak wyświetlacz (to jest pewnie powód słabej baterii u większości narzekających osób)
- Ilość pamięci nie za duża (ale po modyfikacjach z zamiana pamięci wewnętrznej z karta sd jest już dobrze -mam 32GB na aplikacje :-)
- Jakość wyświetlacza jak na TFT jest dobra, lepiej jak na chińskich IPS
- Wytrzymałość obudowy poza samą srebrną obwódką dobra (obwódka ma tendencje do pękania w pewnym miejscu)
Pisze to na podstawie używania dwóch egzemplarzy przez dwa lata, więc albo my mieliśmy farta do tych telefonów albo inni tak narzekający mieli pecha do swoich.
.multi.internet.cyfrowypolsat.pl | 24 sty 2016, 01:01
Michal
Nie rozumiem ludzi. Mam ten telefon od dwóch lat i działa bardzo dobrze. Czasami sie zawiesza ale to na chwile albo bardzo rzadko. Zdjecia nawet dobre jedyny problem telefonu to jego pamieć. Bateria trzymała na początku 1 tydzień ale po długim użytkowaniu około dwa dni. Spadł mi kilka razy i działa. Polecam ten telefon.
.239.197.70.kompex.pl | 02 sty 2016, 17:01
Tomek12375
Mam problem z telefonem Sony Xperia L pobrałem gre z chomikuj chciałem zainstalować to mnie przekierowało do ustawień apliacji żeby włączyć nieznane zródła no to włączyłem i zainstalowałem chciałem ją włączyć wtedy telefon mi się wyłączył i się włączył pokazał się napis Sony Xperia i były te fale przez cały czas i dalej się nie chciał włączyć CO MAM Z TYM ZROBIĆ.
.146.9.88.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl | 14 gru 2015, 16:12
Gość
Nie polecam! Telefon jest beznadziejny ma słabą baterie. Nie zdażyło mi się jeszcze aby bateria wytrzymała mi 2 dni. Aparat który robi fatalne zdjęcia z tylu ujdzie ale kamerka z przodu fatalna . Strasznie się nagrzewa w górnej części gdy nawet mam go niedługo w rękach jest gorący. Telefon miałam 4 razy w naprawie ostatnia naprawa skończyła się tym że gdy zniosłam do naprawy z informacja ze wejście do ładowarki jest zepsute wzięli go, odbierając telefon dowiedziałam się że był wymieniany cały procesor. Tak że Ci którzy się wahają nad tym modelem wybierzcie inny chyba że lubicie latać po serwisach i oglądajcie recenzje ja tego nie zrobiłam i żałuję bardzo ze go kupiłam.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 12 gru 2015, 17:12
Gość
Czytając Wasze opinie mam pewność że ten model to porażka... Mam go od roku... Tzn. Drugi już ale tego samego modelu, wiecznie siedzi w serwisie z tych samych problemów, zawieszał się, dzwonek telefonów niby ustawiony ktoś dzwoni nie słychac, to samo przy smsach. Chce robic zdjęcie to sie wyłącza. Jak byłam w serwisie drugi czy trzeci raz, stwierdzili że karta pamięci jaką miałam może być uszkodzona i przez to dzieją się te rzeczy. Wymieniłam karte na nową i dalej to samo. Nie czyta wszystkich plików z karty pamięci.. Dzisiaj po raz kolejny odebrałam z serwisu, wgrali nowe opogramowanie, ciekawe na ile wytrzyma i bedzie działac dobrze....
.net.tylda.net | 10 gru 2015, 20:12

Thumb Up

54,7% 

Thumb Down

 17,0% 

Pytanie

 28,3% 

 Wszystkich opinii: 311. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu