Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 192 marek  |  9 623 telefony  |  148 340 opinii  |  650 testów  |  3 869 użytkowników on-line
Zakładki 
Aby móc korzystać z zakładek, musisz mieć założone konto i być zalogowanym
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Popularne marki
Zmień na alfabetycznie
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Nokia

Nokia 808 Pure View



Thumb Up Thumb Down Pytanie
 60,7%   4,9%   34,4% 
 Wszystkich opinii: 163. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

  • tasior
    @zett1 - o jestem cytowany, i to pomimo, że mój post jest już na 4 stronie. Bardzo mi miło :). "pewna trudnośc w robieniu zdjęć przy zajętej drugiej ręce." - nie ogarniam, zdjęcia można robić i dotykowo, i guzikiem, a wielkość jest taka, że świetnie się trzyma w jednej ręce. Czego można chcieć więcej?

    @Wojtecki - "Rozstałem się z Nokią, ponieważ brakuje jej jednak wielu funkcji znanych z Androida." Nie pytam złośliwie tylko z ciekawości. O jakie funkcje chodzi? Właśnie dostałem nowy telefon z Androidem z sieci i się zastanawiam nad przesiadką, ale właśnie nie umiem się przekonać, co takiego mogę zyskać w Androidzie, czego nie mam w Symbianie. Internet działa trochę szybciej, ale aparat oczywiście daleko w tyle. Szukam argumentów za Androidem.
    .dynamic.chello.pl | 26 sie 2014, 13:08
  • zett1  mail
    ja przytoczę zalety i wady z wymienione przez użytkownika @tasior, z którymi się zgadzam lub nie:
    + świetna antena. tam, gdzie na np Nokii 500 był brak zasięgu lub ew jedna kreska-808 pokazuje co najmniej 3 kreski i rozmowy przebiegają bez problemów. Zatem idealny telefon dla osób będących w miejscach o słabym zasięgu sieci.
    + solidna twarda budowa
    + bardzo jasny wyraźny ekran
    + aparat - jeżeli nie jesteś osobą która używa lustrzanek, to ten telefon zastąpi aparat na wyjazdy.
    + głośnik (głośny wyraźny i czysty)
    + symbianowe profile
    + książka telefoniczna
    + transmiter FM
    + Nokia Mapy Offline - jednak dużo bardziej przydatne od rozwiązań Androidowych.
    + Całkiem nowoczesny interfejs - nie czuje się, że to stary system
    + Blokada ekranu za pomocą bocznego przełącznika - najwygodniejsze rozwiązanie jaki kiedykolwiek było
    + Ekran AMOLED, oznacza, że prąd pobierają tylko aktywne piksele, przez co można sobie pozwolić, żeby telefon cały czas wyświetlał godzinę.
    + Ekran 4 cale, jest to idealna wielkość, przy której rzeczy nie są małe, ale telefon wciąż daje się obsłużyć jedną ręką.

    Co do wad....bedę polemizował z niektórymi w nawiasach ;-):
    - system został przez nokię uśmiercony, więc wiele na niego nie powstanie (moje zdanie- i co z tego, skoro wszystko jest ok??)
    - poważny niedobór gier (znowu i co z tego, do skomlikowanych gier kupuje się inny sprzęt)
    - rzadko, ale potrafi się zaciąć
    - mała bateria -ogólnie symbian ciągnie mniej prądu od androida, więc telefon trzyma nieźle, ale jeżeli nie zwrócimy uwagi na działające aplikacje, możemy go szybko zabić
    - brak video rozmów przez Skype'a
    - hotspot wifi jest tylko poprzez dodatkowo płatną aplikację
    -Totalna nieintuicyjność pewnych funkcji Symbiana, np
    -pewna trudnośc w robieniu zdjęć przy zajętej drugiej ręce.
    związanych z kontaktami.
    Na koniec ciekawostka-kilka miesięcy temu moja ukochana 808 zaginęła. na szczęście miałem świeżo wykonaną pełną kopię zapasową, na pececie. Ponieważ do odtworzenia wszystkiego niezbędny był taki sam model telefonu- okazyjnie kupiłem z tablicy.pl Nokie 808, w idealnym stanie za 580 zł. Odtworzyłem na niej z kopii zapasowej dokładnie wszystko. A tu po paru dniach moja pierwsza nokia odnalazła się i... mam dwie. Ta starsza służy mi razem z kartą aero2 jako awaryjna przeglądarka internetowa lum modem do laptopa, oraz jako dodatkowy aparat foto.
    .zetokatowice.pl | 09 sie 2014, 01:08
  • Wojtecki
    Witam.
    Miałem ten telefon i polecam go każdemu, kto lubi robić zdjęcia, a nie chce nosić przy sobie dodatkowego aparatu kompaktowego. System wbrew opinii chodzi bardzo płynnie. Transmiter FM to chyba najfajniejsza funkcja z jaką spotkałem się w tym telefonie. W aucie zawsze słuchałem muzyki z Nokii :) Rozstałem się z Nokią, ponieważ brakuje jej jednak wielu funkcji znanych z Androida. Nie jest tak uniwersalna. Lecz jednak ktoś szuka telefonu do pisania SMSów, dzwonienia, robienia zdjęć to nie widzę lepszej opcji. Ekran 4" jest akurat. Internet na oryginalnej przeglądarce chodzi fatalnie, lecz wystarczy wgrać Operę i wszystko jest OK. WI-FI łapało w miejscach gdzie Galaxy Note, Xperia S i wiele innych telefonów z wyższej półki mogło tylko pomarzyć :) Dopiero S3 LTE łapie podobnie lub na tym samym poziomie.
    Podsumowując - telefon bardzo polecam osobom, które użytkują telefon jak telefon :)
    .neoplus.adsl.tpnet.pl | 01 sie 2014, 01:08
  • Get Adobe Flash player
    R E K L A M A
  • marcvbnm  mail
    Do moderatora: dane aparatu dodatkowego to 0,1 MPx dostępny w widżetach jako lusterko.
    Przykro mi, ale bez twardych danych producenta nie mogę uzupełnić specyfikacji. Takie zasady. (jf)
    .dynamic.chello.pl | 30 lip 2014, 17:07
  • Guts
    Zakupiłem ten telefon okolo miesiąca temu i mogę stwierdzic ze poszukiwania telefonu idealnego, praktycznego, sprawiającego duzo frajdy dobiegły konca. W swojej opinii pewnie podziele zdanie nie jednego komentującego. Wykonanie bardzo solidne, optymalny rozmiar ekranu 4 cale przez co telefon w ogole nie przeszkadza w kieszeni a rozdzielczosc na którą wiele osób narzeka wcale nie jest solą w oku. Aparat? Dla fotografa amatora jakim jestem w sam raz - zastąpi nie jeden kompakt i ma sie go caly czas pod reką. Wiadomo ze to telefon i nie przebije wszystkiego, ale posiadając 808kę kompaktu juz bym nie kupił. Odtwarzacz muzyki swietnie gra, a dodatkowo czesto korzystam z transmitera fm ktorego nie ma w androidach za ktorymi nie specjalnie przepadam. Tak samo praktyczne dla mnie jest usb on-the-go oraz wyjscie hdmi. Symbian na ktory tak narzeka wiele osób wcale nie jest wadą, to zaleta ze względu na chociazby oszczednosc energii (nie pamietam kiedy poprzednie telefony trzymaly 3 dni przy normalnym uzytkowaniu), mozna wgrac rozne profile ktorych tak mi brakowalo przy swego czasu uzytkowaniu sony xperia ion, mojego pierwszego i ostatniego androida. Aplikacje i gry jak trzeba mozna znalezc w internecie jak sie chce, nie brakuje nic. Dodatkowo podoba mi sie mozliwosc ustawiania innej tapety na kazdym pulpicie głownym ale to moje wlasne widzimisie. Moze to i lepiej ze Symbian juz nie jest rozwijany bo nie stal sie komercyjna papką z badziewnymi swiecącymi sie aplikacjami jak android a poza tym mam sentyment do tego starego stylu. Internet mogłby byc lepszy natomiast po zainstalowaniu Opera mini smiga jak na wszesniej wspomnialnej experii wiec i tu nie rozumiem opluwania symbiana pod tym wzgledem. Dla porownania tym telefonem 808ka ma stabilny system i zawieszenia zdarzaja sie sporadycznie w przeciwienstwie do telefonu od sony. Jesli nie wymienilem jakiejs zalety z pewnoscia mozna o nich przeczytac w poprzednich komentarach :)

    podsumowując jest to telefon dla ludzi nie patrzących na cyferkową specyfikacje. jest to praktyczne urządzenie sprawdzające sie w codzienym uzytku i dające duzo zabawy jesli potrafi sie poszukac czegos po sieci a nie tylko kawa na ławe jak w google play. dla mnie Nokia zakonczyla Symbiany w bardzo dobrym stylu a za model 808 PV ogromne brawa, nie zamienie go na zaden inny :)
    .dynamic.chello.pl | 12 lip 2014, 23:07
  • viatama
    Cześć, telefon kupiłem póltora miesiac temu. Oponie wystawiam oczywiście w pełno pozytywną. Aparata daje rady, autofocus spisuje sie przyzwoicie, choc dużo lepiej kiedy wybierzemy tryb zbliżenia manualnie.
    Wykoananie: bardzo soldinie i gustownie, udało mi sie, dostać razem z telefone ochraniacz Amazer (chyba najlpesze etui jakie jest do tego telefonu). System działa bez zarzutów, doprawiony dobrymi aplikacjami ze sklepu, szczególnie widżetami z serii QOO oraz Bell extra buttons stanowi naprawdę praktyczny dodatek do codziennego życia :)
    Oczywiście bateria, ktora mam pozostawiam nieco do życzenia; jednak jako że telefon kupilem z drugiej reki, nie jestem pewien jej pochodzienia, planuję kupic nową w salonie nokii. Wtedy sie okaże jak się będzie zachowywać.
    Telefon polecam, szczególnie że jego cena leci już w doł. Warto jednak pamiętac, że dobrze skonfugoriwany pod względem ekranu głownego i aplikacji będzie nas cieszyć jeszcze bardziej.
    Warto tez wspomnieć o akcesoriach, takich jak; uchwyt HH-23, statyw gorillpa pod, czy ładowarka przenośna DC-17. Warto dokupić do takiego telefonu.
    Pozdrawiam.
    .capgemini.de | 17 cze 2014, 12:06
  • jedrekp
    Telefon mam od pół roku nim go kupiłem przeczytałem mnóstwo opinii i recenzji mam taki telefon jaki chciałem dopasowany pod moje oczekiwania. Lubię robić zdjęcia a ten telefon robi takie jakie mnie satysfakcjonują.Telefon wyprodukowano w 2012 i jak na razie żaden inny wyprodukowany później nie robi tak dobrych fotek.Wszystkie inne funkcje ma bardzo dobrze skonfigurowane i szkoda że system symbian nie jest już rozwijany jestem pewien że mógłby to być jeden z lepszych systemów operacyjnych na smartfony w najbliższych latach,chociaż jak już wspomniałem telefon ma bardzo dobrze wszystko dopasowane dopracowane i poukładane co przekłada się na bardzo przyjemną prace na 808-mce.I zaręczam każdy kto go kupi będzie wyróżniał się z tłumu.Nie opisuje go w formie plusów i minusów bo twierdzę że każde urządzenie wyprodukowane kiedykolwiek ma swoje plusy i minusy użytkowania.
    .sta.asta-net.com.pl | 16 cze 2014, 23:06
  • kazik
    Wiem, że dobrze wybrałem. Kupiłem tą Nokię ponieważ po prostu lubię robić zdjęcia. Nie mam miliona aplikacji jak w androidzie - bo nie chciałem. Nie mam lansiarskiego iTelefonu - bo nie chciałem. Mam najlepszy na rynku aparat w telefonie - bo chciałem. Bateria trzyma 3 dni przy normalnym użytkowaniu. Aparat robi takie zdjęcia, że nawet przy lustrzance nie ma się czego wstydzić. Lampa błyskowa - życzyłbym takiej niektórym kompaktom. Filmy nagrywa także najlepsze spośród moich wszystkich telefonów dotychczasowych. Dźwięk w filmach powala na kolana. Po prostu stereo. Po 5 latach z N95 16gb to godny następca. Jak najbardziej na plus. Priorytetem był telefon z opcją robienia maksymalnie dobrych zdjęć i to się udało osiągnąć.
    .play-internet.pl | 13 cze 2014, 11:06
  • Jary
    Opina pana Dolorka to podejrzewam spontaniczna reakcja na działanie telefonu-jak zaznaczył pierwszego smartfona-bez dokładnego poznania systemu i zasad obsługi systemu symbian.Polecam instrukcję obsługi .Oczywiście nie jestem ekspertem,ale nieraz warto przeczytać,co czyniłem wielokrotnie w tym i innych modelach telefonów z tym systemem.Moje spostrzeżenia zawarłem w poprzednich komentarzach tego modelu i innych.Jest to ostatni model Noki na symbianie systemie ze wsparciem do końca 2016 roku-zobowiązanie firmy,a czytałem otym na stronie mGSM.Porównanie z Sony Ericssonem c905-niewłaściwe,tak jak w komentarzu pana Zibi,który popieram.Autofocus opisany w instrukcji z którą uważam należy zapoznać się przed zakupem,działa z odległości niemniejszej niż 15cm-wtedy wyostrza w mig i dokumenty można drukować na A4.Polecanie yelefonu z androidem do dzwonienia,czy do "bajerów "to trochę kryptoreklama.Co dla mnie jest bajerem?-zielona i czerwona słuchawka która czyni go telefonem do dzwonienia,darmowa nawigacja,super aparat,nadajnik fm-bezprzewodów jesteś DJ w radio domowym aucie,złącze usb które obsługuje pendraiv 64 GB w moim przypadku i pewnie obsłużyłby większy co umożliwia mi przesłanie danych wszędzie bez dodatkowych urządzeń.Symbian zaś to darmowe programy,które pozwalają zapisać na dysk i obejrzeć w dogodnym momencie filmy,audycje.Choćby takie jak Ipla,YouTube.Nie tylko online jak niektóre inne systemy.Każdy ma swoje bajery więc nie oceniajmy systemu,czy aparatu na podstawie swoich.Może będzie to trochę przemądrzałe ale radzę przed następym zakupem czytać instrukcję,opinie-i tu polecam to forum -mGSM.Ten wpis postanowiłem umieścić w obronie super telefonu jakim jest Nokia 808 Pure View,nie jako pouczenie,więc jeżeli jest w nim doza przemądrzałości to przepraszam.Pozdrawiam.
    .opera-mini.net | 22 maj 2014, 18:05
  • zibi
    Zibi do opinii Pana Dolorka. Mam Nokię 808 Pure View już 18 miesięcy. W tym czasie, nie zawiesiła mi się ani jeden raz. Po naładowaniu baterii, telefon,
    pracuje od 3 do 5 dni, zależnie od intensywności jego użytkowania. Zaręczam, że po naładowaniu włączenie urządzenia do pracy nie nastręcza żadnej trudności. Wyświetlacz reaguje na dotyk bardzo poprawnie i w tym względzie nie ustępuje innym smartfonom. Nie jest to mój pierwszy smartfon, kupiłem go dla jego nie porównywalnych walorów fotograficznych. Nie mogę się zgodzić z opinią Pana Dolorka, który pisze, że telefon się zawiesza i musiał stosować twardy, jego reset. Jeżeli tak jest to telefon Pana nadaje się do serwisu, gdzie na pewno usuną
    usterkę. Jak wynika z treści opinii Pana Dolorka, Nokia 808 jest to jego pierwszy kontakt ze smartfonem, porównywanie tego telefonu do SE 905 (używałem go kiedyś)jest niczym nie uprawnione, to nie są telefony z tej samej bajki. Nie można porównywać motocykla do samochodu. Nie wiem też na jakiej podstawie radzi Pan, że jeżeli ktoś chce mieć telefon z bajerami to najlepiej kupić coś z systemem android.
    .adsl.inetia.pl | 18 maj 2014, 23:05

Thumb Up Thumb Down Pytanie
 60,7%   4,9%   34,4% 
 Wszystkich opinii: 163. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu

mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.


 » O serwisie
 » Redakcja
 » Sklep mGSM: Telefony i akcesoria
 » Partnerzy
 » Wzmianka prawna
 » Regulamin

 © 2005 - 2014 PIK Sp. z o.o.

 
 

Serwis:

 » Strona główna
 » Katalog
 » Porównania
 » Rankingi
 » Aktualności
 » Co w sieciach piszczy?
 » Testy
 » Słowniczek
 » W jakiej sieci?
Najnowsze telefony:

» Samsung Galaxy S5 Plus
» Samsung Galaxy Core Max
» myPhone Q-Smart
» Philips i966 Aurora
» HTC Desire 820 mini
» Otium U5
» Philips Xenium V387
» Apple iPad mini 3
» Apple iPad Air 2
Aktualności:

» myTab 7 Q Premium: przepremierowy przegląd
» Samsung Galaxy Core Max debiutuje w Chinach
» myPhone S-Line i myPhone CUBE poddane liftingowi
» Meizu MX4 otrzymał YunOS
» Lenovo przejmie BlackBerry?
» HERE Maps dostępne na Androida!
» Microsoft Lumia zastępuje Nokię
» Samsung prezentuje elastyczną baterię
» Philips i966: pierwszy telefon z YunOS 3.0.



Wszystkie prawa zastrzeżone dla PIK Sp. z o.o. Kopiowanie danych, układu graficznego czy jakichkolwiek innych informacji bez pisemnej zgody PIK Sp. z o.o. zabronione. Wszelkie loga, nazwy i znaki graficzne użyte w serwisie są prawną własnością ich właścicieli. W serwisie zostały użyte za zgodą właścicieli i/lub wyłącznie w celu identyfikacji. Dane pochodzą z informacji publicznie dostępnych, od użytkowników i z testów własnych. Dane publikowane są tak jak są bez żadnej gwarancji ich poprawności. PIK Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek ich wykorzystanie.
Twój IP: 54.82.77.50
Engine & layout by InterData
mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.