Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 294 marek  |  14 740 telefonów  |  192 206 opinii  |  1 054 testy  |  4 681 użytkowników on-line
R E K L A M A
Nokia

Nokia 808 Pure View

  • Standard GSM
    850 900 1800 1900
  • Standard UMTS
    850 900 1900 2100
  • Standard LTE
     
  • Rodzaj
    Dotykowy (bez klawiatury)
  • Wymiary (wys. x szer. x grub.)
    123,90 x 60,20 x 17,95 mm
  • Waga
    169,00 g
  • Wyświetlacz
    Kolorowy / AMOLED
    16M kolorów
    360 x 640 px (4,00") 184 ppi
  • Ochrona wyświetlacza
    Corning Gorilla Glass
  • Max. czas rozmów
    2G: 660 min. (11,0 h)
    3G: 390 min. (6,5 h)
  • Max. czas czuwania
    2G: 465 h (19,4 dni)
    3G: 540 h (22,5 dni)
  • Standardowa bateria
    Li-Ion 1400 mAh Kup Power Bank
  • Szybkie ładowanie
     
  • Ładowanie indukcyjne
     
  • Pamięć książki telefonicznej
     
  • Pamięć wbudowana
    16 GB
  • Pamięć RAM
    512 MB
  • Karty pamięci
     
    microSD, microSDHC
    (do 32 GB)
  • System operacyjny
    Symbian Belle
  • Procesor
    ARM11
    Zegar procesora: 1,30 GHz
  • Ekran dotykowy
     
  • Współczynnik SAR (10g)
    1,23 W/kg
  • Dwie karty SIM (DualSIM)
     
  • Standard karty SIM
    microSIM
  • Wprowadzony na rynek
    II kwartał 2012
R E K L A M A
APARAT FOTOGRAFICZNY
  • Usytuowanie aparatu
    Tył
  • Matryca
    41 Mpx
  • Zoom optyczny
     
  • Lampa
    błyskowa
    LED, Xenon
  • Rozdzielczość video
    1920x1080
  • Model
    matrycy
     
  • Rozdzielczość
    7728x5368 px
  • Zoom cyfrowy
     
  • Dwukolorowy LED
     
  • Formaty video
    H.263, H.264, MPEG4 - 30 fps
  • Dodatkowe
    AF
DRUGI APARAT FOTOGRAFICZNY
  • Usytuowanie aparatu
    Przód
  • Zoom optyczny
     
  • Lampa
    błyskowa
     
  • Rozdzielczość video
     
  • Model
    matrycy
     
  • Zoom cyfrowy
     
  • Dwukolorowy LED
     
  • Dodatkowe
CZUJNIKI
  • Akcelerometr
     
  • Zbliżeniowy
     
  • Światła
     
  • Magnetometr
     
  • Żyroskop
     
  • Barometr
     
  • Wysokościomierz
     
  • Grawitacyjny
     
  • Efektu Halle-a
     
  • Skaner tęczówki
     
  • Czytnik linii papilarnych
     
  • Termometr
     
  • Higrometr
     
TRANSMISJA DANYCH
  • xHTML
     
  • WAP
      v2.0
  • HSCSD
     
  • HSDPA
     14,40 Mbit/s
  • HSUPA
     5,76 Mbit/s
  • HSPA
     
  • HSPA+
     
  • GPRS
      klasa 33
  • EDGE
      klasa 33
  • Bluetooth
      v3.0
  • Profil A2DP
     
  • HDMI
     
  • WiFi
      v802.11 b/g/n
  • Częstotliwości WiFi
    2,4 GHz
  • DLNA
     
  • Hotspot WiFi
     
  • IrDA
     
  • USB
      v2.0
  • Moduł GPS
     
  • Obsługa A-GPS
     
  • NFC
     
KOMUNIKACJA I WIADOMOŚCI
  • Poł. oczekujące
     
  • Poł. konferencyjne
     
  • Przekierowania
     
  • Push To Talk
     
  • Instant Messenger
     
  • SMS
     
  • Pamięć SMS
     
  • EMS
     
  • MMS
      v1.3
  • Słownik
     T9
  • Klient e-mail
     
  • Protokoły e-mail
    POP3, IMAP4, SMTP
  • Sprzętowa QWERTY
     
  • Czytnik RSS
     
R E K L A M A
MULTIMEDIA
  • Radio
      z RDS
  • Obsługa mp3
     
  • Głośniki stereo
     
  • Audio Jack
    3,5 mm
  • HD Voice
     
  • Formaty dźwięku
    AAC, AAC+, M4A, eAAC+, WMA
  • Polifonia
      64 głos.
  • Video dzwonki
     
  • Kompozytor
     
  • Gry
     
  • Java
      MIDP 2.1
  • Videotelefon
     
  • Telewizja DVB-H
     
  • Wyjście TV
     
FUNKCJE BIZNESOWE
  • Zegarek
     
  • Stoper
     
  • Alarm
     
  • Kalkulator
     
  • Przelicznik walut
     
  • Organizer
     
  • Kalendarz
     
  • Praca w samolocie
     
  • SyncML
      v1.2
  • Dane i faks
     
INNE FUNKCJE
  • Wygaszacz
     
  • Tematy
     
  • Wymienna obudowa
     
  • Wybieranie głosowe
     
  • Głośnomówiący
     
  • Dyktafon
     
  • Vibra
     

WASZA OCENA

Ocena sumaryczna:

9,39

Design:

9,34

Możliwości:

9,44
 
Wszystkich ocen:
2565
Wizyt:
351103
Popularność:
0,03%

INFORMACJE DODATKOWE

Pojemnościowy wyświetlacz z multi-touch. USB On-the-Go. Złącze a/v 3,5 mm z tv-out. Nadajnik FM (88,1 - 107,9 MHz). Flash Lite 4.0 (Flash Player 10.1). Przeglądarki dokumentów biurowych (.doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .pdf, .zip). Sensor 41 MP z technologią PureView Pro. Optyka aparatu: Carl Zeiss. Focal length: 8.02 mm (35 mm equivalent focal length -26 mm, 16:9 / 28 mm, 4:3). Autofocus i touch-to-focus. Wykrywanie twarzy. Geotagi. Edycja wideo. Obsługa OpenGL 2.0. Odtwarzanie wideo: 3GPP (H.263), ASF, AVI, Flash Video, H.264/AVC, Matroska, MPEG-4, RealVideo 10, Sorenson Spark, VC-1, VP6, WMV 9. 128 MB pamięci grafiki. Kwestia zoom-u optycznego jest opisana tutaj i jeszcze tu.

NA TWOJĄ STRONĘ

Sprzedajesz na Allegro? Masz swoją stronę? Jeśli chcesz gdzieś wstawić podstawowe dane o tym telefonie - kliknij tutaj!

Aktualności powiązane z Nokia 808 Pure View

Wszystkich aktualności: 14       Pokaż wszystkie
Nokia - Snapdragon 835 we flagowym smartfonie już w czerwcu?
Nokia pokazała w Barcelonie trzy smartfony: Nokia 3, Nokia 5 i Nokia 6 oraz telefonik Nokia 3310. Słyszało się jednak wiele rozczarowanych głosów: Nokia nie pokazała flagowca. Być może doczekamy się go za 3 miesiące. więcej
R E K L A M A
Wykres zmian popularności telefonu Nokia 808 Pure View
Wykres zmian popularności telefonu
Nokia 808 Pure View
Mimo iż staramy się, aby wszystkie informacje i dane techniczne dostępne w serwisie mGSM.pl były aktualne i prawdziwe, nie możemy jednak zagwarantować, że takie są w rzeczywistości. Dlatego też, jeśli zauważyłeś błąd w prezentowanych danych, prosimy
Ceneo.pl
Pobieram dane...
Wszystkich opinii: 188

Thumb Up

64,4% 

Thumb Down

 4,3% 

Pytanie

 31,4% 

John
Jestem pod wrażeniem piękna zdjęć, nie ma jak stary poczciwy CCD o dużych wymiarach, te obecne srajfony to fotograficzny szrot.
.play-internet.pl | 11 sie 2017, 01:08
Jarek
Jest błąd w opisie, bo telefon posiada HD Voice.
Jeżeli masz użytkowniku gdzieś dokumentację producenta smartfona w pierwotnej konfiguracji z wymienioną opcją HD Voice - prześlij, albo prześlij link. W dostępnych nam materiałach Nokia nie wspominała o HD Voice. (jf)
.dynamiz-zab-04.vectranet.pl | 01 cze 2017, 10:06
polecam
Polecam wszystkim - byle nie do internetu - a tak poza tym to telefon mega!
.serv-net.pl | 04 lut 2017, 12:02
zett1  mail
Mam od 4 lat. Mam nawet dublera;) Kiedyś zapodziałem N808 i nie miałem pojęcia, gdzie może być (swoją drogą żenujące jest podejście orange do właściciela telefonu - nie zdradzą właścicielowi karty sim, do jakiego bts telefon z kartą jest zalogowany. Miałem na szczęście kompletną kopię bezpieczeństwa na laptopie (polecam), kupiłem [...] 808. Bodajże 400 zł. Wgrałem do niego kopię i... cieszyłem się z powrotu zdjęć, nagrań, kontaktów, dokumentów... Za 2 dni starsza 808... znalazła się ;) Uratowała mi życie, gdy byłem na wycieczce za granicą - dzięki sporej karcie pamięci mogłem robić świetne (i dużo) zdjęć, bowiem... zapomniałem do lustrzanki wziąć kartę pamięci...
Ogólnie telefon jest super, nieprędko zmienię na inny. Tym bardziej, że mam nieużywaną obudowę w dublerze ;) Nie używam żadnych pokrowców, to bez sensu. Wystarczy minimum dbałości (nie kłaść na asfalcie).
Dwie sprawy na minus - po setkach "wetknięć" słuchawek do gniazda mini - gniazdo najwyraźniej nie kontaktuje, nie "widzi" słuchawki i nie można włączyć radia. A takie gniazdo mimo łatwiej wymiany - nie jest łatwe do kupienia. Druga sprawa - i tu prośba o pomoc - zablokowała mi się latarka. czyli mimo przytrzymania suwaka i sygnału od wibratora - dioda nie włącza się. Jakieś 2 lata temu gdzieś w Internecie znalazłem rozwiązanie, było to coś w stylu: naciśnij 4 razy klawisz. Niestety już tego nie pamiętam, a dioda znowu nie reaguje. Jak to się odblokowuje?
.zetokatowice.pl | 02 lut 2017, 13:02
nokiafan
Tak- zgadzam sie i potwierdzam - ja używam karty 128gb (testowałem max zapełnienie 70% i było okej- bez zawieszeń i problemów w odczycie/zapisie) - były też testy z 250gb i też chodziła :)- także nokia nieco nie doszacowywała swych telefonów pod tym względem....- i to dobrze:)- dla nas zadowolonych użytkowników!
.serv-net.pl | 06 sty 2017, 11:01
Darek
Wszelkie testy pokazują, że telefon obsługuje pamięć SDXC do 128GB (class 10), ja używam 64GB pamięć.
.11.126.66 | 04 sty 2017, 20:01
xxx
Cztery lata korzystania z Nokii 808 miną za kilka miesięcy. Co jakiś czas kupuję inne telefony, ale zawsze do niej wracam. Z żadnego nie miałem tyle frajdy co z tej Nokii. Najlepszy odtwarzać multimedialny, uwielbiam na nim słuchać muzykę, doskonały aparat, system który zawsze działa. Po prawie czterech latach telefon działa tak samo jak na początku. Aby móc korzystać z aplikacji, które nie są dostępne na symbianie, kupiłem mały tablet i takie połączenie zaspokaja moje wszystkie potrzeby. Oby moja nokia jeszcze podziałała następny rok.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 09 gru 2016, 20:12
barsik
@"Aparat nadal broni się dzielnie i choć wg testów i porównań są już lepsze aparaty w komórkach na rynku to 808PV chyba nadal jest w ścisłej czołówce tabeli. A minęły 4 lata."
- czy możesz wzkazać który telefon ze współczesnych ma lepszy aparat od noki 808 ? - lepszy w sensie ogólnej jakośći zdjęć , a nie np. szybszego autofokusa itp - bo takie faktycznie są - ale ogólnie lepszego nie znalazłem - samsung s6/s7/sony xz/x-compact/motorola moto z/ lg g4/g5 / htc one m9/m10 przegrywają
.serv-net.pl | 02 gru 2016, 17:12
Tomzik
To zastanawiające, że podczas premiery i niedługo po niej większość testów i recenzji nie pozostawiały suchej nitki na tym telefonie.

A to beznadziejna rozdzielczość wyświetlacza, a to jeden rdzeń, a to tylko 512MB RAMu... A najgorszy już był ten "przestarzały, siermiężny i beznadziejny" Symbian. A i apart wielu okrzyknęło "chwytem marketingowym" i nic więcej.

To zastanawiające, że dziś, po ponad 4 latach od premiery, kiedy już nikt nie pamięta o Symbianie i o Nokii, wchodzę na mgsm i czytam same och-y i ach-y na temat tego aparatu, ocena ogólna na poziomie ponad 9 (Galaxy S chyba może pozazdrościć), ceny na allegro resztek nowych słuchawek trzymają się bardzo dzielnie. Cud?

Nie - dopiero po latach ludzie zaczynają dostrzegać jak świetną słuchawką była i jest 808PV. A szkoda. Szkoda, bo może dziś mielibyśmy do wyboru nie tylko umierającego Windowsa, absurdalnie drogiego iOS-a i pełnego darmowych reklam Androida, który powiadomi Google'a nawet o tym, jak się pierdnie.

808PV służy mi już blisko 4 lata i ostatni telefon, o którym mogę powiedzieć, że był równie udany to.. Nokia N8.

Na dziś dzień jedyne co już zdecydowanie nie przystaje do dzisiejszych realiów to obsługa internetu. Słabo jest też z osławioną rozdzielczością ekranu i szybkość obsługi mogłaby być trochę lepsza. A może to od zapchania telefonu po tylu latach (nie, nie robiłem żadnych resetów do ustawień fabrycznych ani nic takiego, bo nie było potrzeby).

Aparat nadal broni się dzielnie i choć wg testów i porównań są już lepsze aparaty w komórkach na rynku to 808PV chyba nadal jest w ścisłej czołówce tabeli. A minęły 4 lata.

Ostatnio byłem z bratem na koncercie Jarre'a, brachol ma jakąś tam kosmiczną Xperię z nagrywaniem filmów pod wodą i w 4k - w trybach automatycznych filmiki z Sony wyglądają przy moich co najwyżej jak z Nokii N73 ;)

Obecnie przymierzam się pod zakup kolejnego "trupa", czyli Lumii 950 (808PV też kupiłem już w momencie gdy Symbian odchodził do lamusa). Ale ta słuchawka ma u mnie dożywocie ;)

Fantastyczny telefon, nie potrafię zrozumieć dlaczego ludzie rzucili się tak na tego Androida. Szkoda Symbiana i szkoda Nokii.
.expressnet.pl | 01 gru 2016, 21:12
olaf
Nie zgodzę sie z opinią poniżej ,że samsungi s6 i s7 robią lepsze zdjęcia (filmy może i tak ) ale zdjęcia - W ŻADNYM WYPADKU - a porównywałem z s4/s6/s7/xperia xz - mam tą nokie od ponad 4 lat i wiem ,że samsungi nawet te najlepsze i najdroższe przegrywają z nią gdyż:

-NIE mają szerokośći do 60mm
-NIE mają lampy xenon plus diody led włączanych NIEZALEŻNIE (można do zdjęć użyć led lub xenon- do wyboru)
-NIE mają takiego napięcia na wyjśćiu słuchawkowym - przez co o wiele gorzej radzą sobie z trudniejszymi słuchawkami (wielodrożnymi o opornośći 40-250ohm) - przez co na słuchawkach też ciszej grają
-NIE mają takiej dobrej widzialnośći ekranu w słońcu co nokia 808 - są w stanie sie do niej zbliżyć ale nie pokonać - co potwierdzają fachowe niezależne testy w internecie i moje obserwacje/doświadczenia.
-NIE trzymią tak długo na bateri co nokia 808
-NIE mają normalnej blokady suwakiem - tylko jakieś klawisze/czujniki odcisków palców itp. - najwygodniejsza blokada to właśnie sówak !!!!! - i ciekawe kiedy producenci komórek powrócą do tego???
-NIE mają sprzętowego klawisza aparatu
-NIE da się w nich użyć latarki sprzętowo - bez dotykania ekranu - trza tylko kombinować z jakimiś aplikacjami
-NIE mają klawiszy głośnośći po właściwej stronie - tylko po lewej - gdzie o wiele trudniej se obsługuje/lub nie da sie jedną ręką tam sięgnąć!? - i znowu - czemu????
-NIE mają wyjśćia hdmi
-NIE mają wyjmowalnej bateri
-NIE mają swojego wyglądu - są kopiami samych siebie !
-NIE kosztują tak mało co nokia 808
-NO I NIE mają symbiana !:P:)! - systemu prostego i niezawodnego

Pomijając to wszystko aparat w noki 808 nie ma prawa w zdjęciach przegrać z s6/s7/xz itp gdyż ma największą matryce - a to jej wielkość sie liczy - a nie światłoczółość obiektywów czy algorytmy wyostrzające zdjęcia - ale we współczesnych smartfonach nie ma miejsca na taki aparat z dobrą lampą, dużą matrycą i kondensatorami gromadzącymi energie dla lampy błyskowej jak ma to miejsce w noki 808 - to trza sie ratować małymi jasnymi obiektywami i algorytmami wyostrzającymi sztucznie zdjęcia (podbicie kontrastu/jasnośći/wyostrzenie kolorów) - co nie ma miejsce w noki 808 - która wierniej oddaje barwy - co prawda zrobienie zdjęcia trwa dłużej (wolniejszy procesor i dłuższe zapisywanie zdjęcia o wielkośći 25-39mb) ale warto!
.serv-net.pl | 27 lis 2016, 12:11
Wszystkich opinii: 188

Thumb Up

64,4% 

Thumb Down

 4,3% 

Pytanie

 31,4% 

Ostatnio oglądane