Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 239 marek  |  11 329 telefonów  |  161 337 opinii  |  650 testów  |  6 138 użytkowników on-line
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Nokia

Nokia 515

Thumb Up

29,2% 

Thumb Down

 31,9% 

Pytanie

 38,9% 

 Wszystkich opinii: 113. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Abonent
W ciągu 12 m-cy 3 naprawa.
.dynamic.chello.pl | 15 cze 2015, 08:06
Michał
Witam,

Jestem osobą młodą i od zawsze wybierałem produkty fińskiego producenta, z których byłem bardzo zadowolony - do czasu. Nie podobają mi się telefony dotykowe i zmieniajac telefon na nowy (wcześniej miałem Nokię E52 - gubiła telefony z pamięci, zacinała się, aparat przestał funkcjonować - po ponad 2 latach normalnego użytkowania) chciałem kupić klasyczny telefon, bez zbędnych "bajerów", z którego mógłbym wygodnie dzwonić i wysyłaś sms-y. Głównym kryterium była długość rozmów oraz czas czuwania po maksymalnym naładowaniu baterii. Na papierze i w opisach recenzowany telefon wyglądał świetnie - ładny desing, klasyczna budowa, wytrzymała barteria, ciekawe funkcje. Jednak w zderzeniu z rzeczywistością okazał się zupełnie odmienny. Po pierwsze bardzo łatwo się brudzi - jak telefony dotykowe (czego bradzo nie lubię). Powłoka, którą jest pokryty ekran i klawiatura szybko się rysuje (są to drobne rysy). Do tego po niecałym roku użytkowania zaczęła łuszczyć się czarna farba z aluminiowej obudowy - na krawędziach przy ekranie i klawiaturze. Ze zdziwieniem stwierdziłem, że dłuższe sms-y (pow. 160 znaków) można wysyłać jedynie bez polskich liter (jak: ą, ę, ł, ż, ź, itd.). Ponadto przy pisaniu dłuższych sms-ów telefon potrafi się zresetować (samoczynnie włączyć i wyłączyć) kasując całą wpisaną poprzednio treść sms-a. Do tego bardzo rozczarowuje bateria - przy dłuższych rozmowach telefon trzeba ładować codziennie, a przy normalnym użytkowaniu - nie mówię o graniu, przeglądaniu internetu, itp., telefon trzeba ładować co drugi, trzeci dzień (nawet mój drugi telefon - podstawowy smartfon ma bardziej wytrzymałą baterię!). W porównaniu do Nokii E51, czy E52, ten telefon to bardzo duży krok wstecz do telefonów z lat '90, przy o wiele mniej wytrzymałej baterii. Plusem jest to, że telefon wykonuje naprawdę ładne zdjęcia. Podsumowując opinię, wbrew twierdzeniom producenta, telefon jest bardzo przeciętny i z dawnej świetności telefonów Nokii pozostał w nim tylko wygląd. Bardzo szkoda, ponieważ na rynku brakuje dobrego telefonu z klasyczną klawiaturą, który byłby w opozycji do wszechobecnych smartfonów, a zapewniałby, tak jak dawne Nokie, pojemną i wytrzymałą baterię oraz bezawaryjną pracę. Pomimo tego, że jeszcze nie upłynął rok (brakuje 1 mieisąca) od zakupu tego telefonu (Nokii 515), to zaczynam zastanawiać się nad jego wymianą.
.starnettelecom.pl | 10 cze 2015, 12:06
marek64
Kolejny telefon, który jest w naszej rodzinie i ma go moja żona. Telefonik mały i wąski, dla osób mało wymagających. Jest to telefon bez bajerów, mający podstawowe usługi. Nie wiesza się wcale, zdjęcia robi ładne, gorszej jakości video (klatkowanie obrazu, cóż wymagać) Ekran malutki, ale to wystarczy.
W sumie dobry telefon za niską cenę, dobrze sprawujący się w codziennej eksploatacji, internet w nim działa szybko. Polecam.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 23 kwi 2015, 16:04
R E K L A M A
 
maruda
Telefon mam około 3 tygodnie. Niebrandowany, wersja oprogramowania 10.34. Bateria trzyma 6-7 dni (jedna karta sim, około 30 min rozmów dziennie + kilkanaście sms-ów/mms-ów, wyłączone wibracje, ekran 60% podświetlenia, dzwonki na max., włączony bluetooth, system sztywno GSM). Telefon nie gubi zasięgu (sieć T-mobile). Jakość wykonania wysoka (wyjątek: durny sposób wypinania tylnej klapki), menu intuicyjne, ale skromne możliwości personalizacji. Aparat fotograficzny dobry, ale bez autofokusu, więc poniżej 80 cm od obiektu brak ostrości. Wyświetlacz wyraźny, choć w ostrym słońcu 60% jasności to odrobinę mało, a aparat nie posiada czujnika oświetlenia. Jakość rozmów wysoka, ale w opcji dwuzakresowej przerywa dźwięk (sztywne 2G lub 3G rozwiązuje ten problem). Polecam.

Minusy:
- informacje producenta o wydajności baterii to mit do kwadratu
- w opcji 2G/3G problem z jakością dźwięku.
- tandetne słuchawki
- wygórowana cena
- poszukującym latarki, wi-fi, GPS odradzam ten model (funkcji brak)
.internetia.net.pl | 20 mar 2015, 14:03
opini@II
Używam tego telefonu już dwa tygodnie. Nie wszystko jeszcze mogę ocenić, ale podstawową opinię spokojnie mogę wyrazić.

Na początek plusy:
Elegancki, klasyczny wygląd, który od razu kojarzy się z NOKIĄ. Solidna obudowa (już dwa razy mi upadł i jest OK). Dobra jakość dźwięku podczas rozmów telefonicznych. Standardowa klawiatura i poręczna nawigacja po menu, co też jest ukłonem w stronę tradycjonalistów. Do tego wydaje się, że Nokia 515 ma dość solidny aparat fotograficzny z różnymi programami ulepszającymi jakość robionego zdjęcia.

Wyraźne minusy:
Bardzo słaba bateria. Jak na tego typu segment telefonów i szumne zapowiedzi o super mocy - bateria to jednak kpina. Przy zaledwie normalnym użytkowaniu (średnio 1h rozmów, plus 30-40smsów na tydzień) bateria wytrzymuje około 3 dni. Słabo, bo w starszej generacji Nokii telefon używany do tych samych celów wytrzymywał około tygodnia.

Dalej. Jeśli chodzi o samą klawiaturę - wydaje mi się, że klawisze chodzą nazbyt topornie i mimo ich wielkości palec niesfornie przeskakuje po guzikach.
Multimedialnie telefon jest ubogi. Odniosłem wrażenie, że głośnik owszem jest głośny, ale niestety ma słaby przetwornik dźwięku co objawia się buczeniem podczas odtwarzania. Czyli jakość nie powala. Tak samo jeśli chodzi o video. Tu należy pamiętać, że w większości przypadków własne pliki z kompa należy wpierw przekonwertować do czytelnego formatu nim się je przeżuci na telefon. No i jeszcze jeden minus - mało przejrzyste menu odtwarzacza i brak korektora, który w jakikolwiek sposób poprawiłby ustawienia dźwięku.
Jeśli chodzi o Nokia Suite - brak wsparcia dla starszej wersji. Trzeba aktualizować do 3.8 ale jeszcze nie wiem czy to będzie poprawnie działać.
Podsumowując te kilka uwag: Telefon typowy do rozmów i smsów, pstrykania okazjonalnych fotek (plus dający sobie radę w sieci), o średniej jakości softu, i niestety słabej baterii, co jest chyba jego największą wadą.
.dynamic-ra-1.vectranet.pl | 13 lut 2015, 13:02
Tomasz
Jakie niby to coś tutaj zawiera nowinki???
Chyba jedyną nowością jest sposób otwierania tylnej klapki by dostać się do SIM lub SD lub zmienić baterię - ja przynajmniej z czymś takim nigdy wcześniej się nie spotkałem.
Technologia rodem z filmów Barei.
Otóż by zdjąć klapkę należy podważyć ją specjalnym SZPIKULCEM (dołączony w zestawie)...wtykamy szpikulec w otwór na dolnej krawędzi, wciskamy mocno i podważamy...następnie wydłubujemy paznokciami klapkę. OT TAKIE "UDOGODNIENIE" które amerykanie wprowadzili w Nokii.
Jedyny plus tego telefonu to wygląd.
No i przyzwoita jakość dźwięku zarówno podczas normalnej rozmowy jak i słuchania muzyki przez słuchawki (dołączone w zestawie) choć wyglądają jak zakupione na wyprzedaży w Biedronce.
Z pisaniem jest nieco gorzej... klawisze choć sporych rozmiarów to bardzo lekko się wciskają co czasami powoduje przypadkowe wciśniecie podczas pisania sms-ów.
Zwłaszcza "selektor" pod ekranem jest problematyczny gdyż tu środkowy przycisk jest dosyć mały i umieszczony dosyć głęboko.
Jeśli chodzi o innowacje w które ten model rzekomo miał być wyposażony to żadnych nie zauważyłem - pomijając fakt dodania radia (które trudno uznać za nowinkę) i różnych Twiterowo-Facebookowych ikonek..., aha, no i innowacyjny sposób otwierania klapki :)
Co więcej, aby normalnie korzystać z odtwarzacza, trzeba wchodzić do katalogu z muzyką za pomocą ikonki z nutką, ale wtedy wyświetlają się wszystkie MP3 jakie tylko znajdują się na karcie i pliki muzyki są pomieszane np. z audiobookami.
Powyższy problem można obejść wyszukując katalog z muzyką, tylko że wtedy nie działa skipowanie utworów i aby przeskoczyć do następnego za każdym razem trzeba wracać do folderu z muzyką by wybrać inny plik mp3.
Kolejną wadą jest odtwarzanie mp-trójek z tagami zawierającymi obrazy...wyświetlanie okładki powoduje czasami że tytuły są nieczytelne (zależy od wzoru okładki).
Wspominając o tandetnie wyglądających słuchawkach (bez oznaczeń "lewa", "prawa". Aha, jeszcze mała walcowata równie tandetnie wyglądająca wtyczka nie ułatwia wyciągania jej z gniazda.
Ekran teoretycznie jest większy niż w klawiszowcach Nokii, ale rozdzielczość pozostała na poziomie 240x320... pozostawię to bez dalszego komentarza. na dodatek ekran jest wypukły co będzie sprzyjać powstawaniu rys.

Wiem że znajdą się tacy co będą twierdzili że telefon jest do telefonowania, do słuchania muzyki służą inne urządzenia.
Odpowiem tak: Do pisania też służą listy, pocztówki itp. Czy to oznacza że Microsoft w następnym modelu wycofa funkcję SMS??? :)
Jak ktoś sprzedaje produkt który wg producenta jest wyposażony w odtwarzacz MP3 to ja oczekuję że będzie to odtwarzacz a nie jego atrapa.

Wygląda na to że Microsoft kupił Nokię by ja dorżnąć.
Dobrze że chociaż ustawiania dzwonka nie "udoskonalili" i ustawia się go normalnie a nie tak jak w modelach z Windowsem.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 18 sty 2015, 18:01
Kazek
Renek59
Nie możesz tego zmienić. W Samsungu Galaxy jest podobnie. Jedyne co możesz zrobić to kupić Nokię E52 w tym telefonie jest wyświetlany czas wysłania.
.centertel.pl | 05 sty 2015, 19:01
Renek59
Dla mnie wadą tego telefonu jest to, że gdy wyłączę telefon (taka praca), a w tym czasie dostanę sms to po włączeniu telefonu dostaje informację o czasie dostarczenia sms - godzinę włączenia telefonu, a nie faktyczny czas otrzymania sms. Co jest dla mnie bardzo niewygodne. Czy można to zmienić?
.net.azartsat.pl | 04 sty 2015, 12:01
roberta40
Nokia 515 niezły aparat foto, wygląd 5+(nie porównuję ze smartfonami), nie wiesza się, klawisze bardzo czułe i szybka reakcja, telefon z wieloma bajerami, powrót do telefonów klawiszowych sprawdza się przy tej Nokii. Dobry telefon dla osób potrzebujących aparat do wykonywania połączeń, robienia zdjęć(dobra jakość i realne kolory). Polecam dla wszystkich lubiących modele klasyczne.
.90.57.114.sttb.pl | 29 lis 2014, 22:11
obe  mail
jakoś te złe opinie mnie nie przekonują. standardowe , podstawowe narzędzie do łączności. co trzeba więcej, a jeżeli są większe oczekiwania to rzeczywiście trzeba się zwrócić w kierunku bardziej wyrafinowanego sprzętu.
.icpnet.pl | 13 lis 2014, 20:11

Thumb Up

29,2% 

Thumb Down

 31,9% 

Pytanie

 38,9% 

 Wszystkich opinii: 113. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu