Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 291 marek  |  14 348 telefonów  |  189 028 opinii  |  1 041 testów  |  3 508 użytkowników on-line
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Nokia

Nokia 515

Thumb Up

30,5% 

Thumb Down

 31,4% 

Pytanie

 38,1% 

 Wszystkich opinii: 118. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Paweł
Posiadałem ten telefon ale nie jest to ta marka co kiedyś,oprócz wyglądu oczekuje funkcjonalności a tu tego nie ma
Minusy:
-mało intuicyjne menu
-wiadomości pokazywane w formie rozmowy a nie skrzynki odbiorczej(może ktoś tak lubi mnie
to nie przypadło do gustu na takim małym ekranie,nie da się tego zmienić)
-wysoka cena
-sposób zakładania tylnej obudowy
-zasięg(starsze telefony lepiej go trzymały)
-brak latarki
-muzyka bez korektora
-aparat bez autofocusa
Plusy:
-jakość wykonania
-dobre kąty widzenia
-klawisz głośności(w innych tańszych modelach brak)
-możliwość wgrania motywów i gier
.dynamic.chello.pl | 24 lut 2017, 13:02
daroo910923
Telefon używam od 2 lat. Bardzo słaba bateria, przy częstym użytkowaniu ładować muszę nawet codziennie. Słaby zasięg, każdy z moich poprzednich telefonów był lepszy pod tym względem. Zdarza się, że się zawiesi, jednak bardzo rzadko. Z zalet można wymienić dual sim, wagę i gabaryty telefonu (lekki i wygodny w użyciu),solidna konstrukcja, jak spadnie na ziemię to się nie rozleci, panel odporny na zarysowania (przy normalnym użytkowaniu), przyzwoity aparat. Ogólnie rzecz biorąc konstrukcja solidna, awarii żadnych nie miałem, jednak dla mnie dobra bateria i zasięg to podstawowe cechy dobrego telefonu, dlatego moja ocena negatywna - zmieniam telefon
.146.74.195.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl | 25 wrz 2016, 16:09
Papcio
Posiadam ten telefon od jakiegoś czasu i mogę coś o nim powiedzieć
Plusy:
jakość wykonania,wygodna klawiatura
dobra jakość dźwięku(w lepszych słuchawkach brzmi lepiej)
aparat robi dobre zdjęcia ale brak ostrości z bliska
bardzo dobre kąty widzenia jak na zwykły telefon
możliwość ustawienia ikon,skrótów pod swoje wymagania
bateria 5-7 dni(trzeba mieć włączone tylko GSM)
nie ma problemu z działaniem,zasięgiem,rozmowami telefonicznymi
możliwość wgrania motywów
szukanie kontaktów po 1 literce
klawisz głośności którego w innych tańszych modelach brak
Wady:
trzeba sporo się "na klikać" by coś zmienić
brak funkcji latarki
soft okrojony w porównaniu ze wcześniejszymi modelami
mniejsza niż standard karta sim
.adsl.inetia.pl | 12 maj 2016, 11:05
R E K L A M A
 
Tomek
Nokia 515 to jedna z moich najgorszych inwestycji w ostatnim czasie. Kiepska bateria, funkcjonalnosci i interfejs na poziomie budzetowych odpowiednikow, a do tego bardzo wrazliwa konstrukcja. Moj egzemplarz bardzo latwo lapie wilgoc, przez co mam problem z ladowanien i niektorymi klawiszami.
.play-internet.pl | 27 mar 2016, 13:03
Vitty
Witam
Po dwóch latach używania 515stki dual sim, uważam że to najlepszy telefon jaki kiedykolwiek miałem. Telefon ma mnóstwo wad. Bateria jak na urządzenie "nic-nie-mające" trzyma stosunkowo krótko, wadliwe są "kontakty" umożliwiające wyszukiwanie tylko po pełnych nazwach, a nie fragmentach, a do tego telefon kiepsko łapie zasięg. Co do awaryjności, to nie jest tak źle. Telefonów kupiłem ok 20 (zajmuję się tym w mej firmie). W ciągu 2 lat zepsuł się jeden (aczkolwiek mam podejrzenia że został zalany). Telefon wzbudza raczej średnie odczucia wśród pracowników. Natomiast genialnie jest przemyślane używanie 2 kart sim. Można łatwo zadeklarować co ma robić z której karty, (połączenia, sms, mms, dane) ew. czy pytać przed wykonaniem. Mieści się łatwo w kieszeni spodni i da się go wyjąć nawet w trakcie jazdy autem (dla mnie ważne). Nie ma żadnych dodatkowych funkcji, ale od biedy da się użyć przeglądarki celem znalezienia w necie jakiejś ważnej informacji - choć łatwe i wygodne to nie jest. Coś za coś. Super telefon dla tych którzy mają dwa numery i używają telefonu do.... telefonowania.
.noc.fibertech.net.pl | 06 lis 2015, 07:11
Abonent
W ciągu 12 m-cy 3 naprawa.
.dynamic.chello.pl | 15 cze 2015, 08:06
Michał
Witam,

Jestem osobą młodą i od zawsze wybierałem produkty fińskiego producenta, z których byłem bardzo zadowolony - do czasu. Nie podobają mi się telefony dotykowe i zmieniajac telefon na nowy (wcześniej miałem Nokię E52 - gubiła telefony z pamięci, zacinała się, aparat przestał funkcjonować - po ponad 2 latach normalnego użytkowania) chciałem kupić klasyczny telefon, bez zbędnych "bajerów", z którego mógłbym wygodnie dzwonić i wysyłaś sms-y. Głównym kryterium była długość rozmów oraz czas czuwania po maksymalnym naładowaniu baterii. Na papierze i w opisach recenzowany telefon wyglądał świetnie - ładny desing, klasyczna budowa, wytrzymała barteria, ciekawe funkcje. Jednak w zderzeniu z rzeczywistością okazał się zupełnie odmienny. Po pierwsze bardzo łatwo się brudzi - jak telefony dotykowe (czego bradzo nie lubię). Powłoka, którą jest pokryty ekran i klawiatura szybko się rysuje (są to drobne rysy). Do tego po niecałym roku użytkowania zaczęła łuszczyć się czarna farba z aluminiowej obudowy - na krawędziach przy ekranie i klawiaturze. Ze zdziwieniem stwierdziłem, że dłuższe sms-y (pow. 160 znaków) można wysyłać jedynie bez polskich liter (jak: ą, ę, ł, ż, ź, itd.). Ponadto przy pisaniu dłuższych sms-ów telefon potrafi się zresetować (samoczynnie włączyć i wyłączyć) kasując całą wpisaną poprzednio treść sms-a. Do tego bardzo rozczarowuje bateria - przy dłuższych rozmowach telefon trzeba ładować codziennie, a przy normalnym użytkowaniu - nie mówię o graniu, przeglądaniu internetu, itp., telefon trzeba ładować co drugi, trzeci dzień (nawet mój drugi telefon - podstawowy smartfon ma bardziej wytrzymałą baterię!). W porównaniu do Nokii E51, czy E52, ten telefon to bardzo duży krok wstecz do telefonów z lat '90, przy o wiele mniej wytrzymałej baterii. Plusem jest to, że telefon wykonuje naprawdę ładne zdjęcia. Podsumowując opinię, wbrew twierdzeniom producenta, telefon jest bardzo przeciętny i z dawnej świetności telefonów Nokii pozostał w nim tylko wygląd. Bardzo szkoda, ponieważ na rynku brakuje dobrego telefonu z klasyczną klawiaturą, który byłby w opozycji do wszechobecnych smartfonów, a zapewniałby, tak jak dawne Nokie, pojemną i wytrzymałą baterię oraz bezawaryjną pracę. Pomimo tego, że jeszcze nie upłynął rok (brakuje 1 mieisąca) od zakupu tego telefonu (Nokii 515), to zaczynam zastanawiać się nad jego wymianą.
.starnettelecom.pl | 10 cze 2015, 12:06
marek64
Kolejny telefon, który jest w naszej rodzinie i ma go moja żona. Telefonik mały i wąski, dla osób mało wymagających. Jest to telefon bez bajerów, mający podstawowe usługi. Nie wiesza się wcale, zdjęcia robi ładne, gorszej jakości video (klatkowanie obrazu, cóż wymagać) Ekran malutki, ale to wystarczy.
W sumie dobry telefon za niską cenę, dobrze sprawujący się w codziennej eksploatacji, internet w nim działa szybko. Polecam.
.neoplus.adsl.tpnet.pl | 23 kwi 2015, 16:04
maruda
Telefon mam około 3 tygodnie. Niebrandowany, wersja oprogramowania 10.34. Bateria trzyma 6-7 dni (jedna karta sim, około 30 min rozmów dziennie + kilkanaście sms-ów/mms-ów, wyłączone wibracje, ekran 60% podświetlenia, dzwonki na max., włączony bluetooth, system sztywno GSM). Telefon nie gubi zasięgu (sieć T-mobile). Jakość wykonania wysoka (wyjątek: durny sposób wypinania tylnej klapki), menu intuicyjne, ale skromne możliwości personalizacji. Aparat fotograficzny dobry, ale bez autofokusu, więc poniżej 80 cm od obiektu brak ostrości. Wyświetlacz wyraźny, choć w ostrym słońcu 60% jasności to odrobinę mało, a aparat nie posiada czujnika oświetlenia. Jakość rozmów wysoka, ale w opcji dwuzakresowej przerywa dźwięk (sztywne 2G lub 3G rozwiązuje ten problem). Polecam.

Minusy:
- informacje producenta o wydajności baterii to mit do kwadratu
- w opcji 2G/3G problem z jakością dźwięku.
- tandetne słuchawki
- wygórowana cena
- poszukującym latarki, wi-fi, GPS odradzam ten model (funkcji brak)
.internetia.net.pl | 20 mar 2015, 14:03
opini@II
Używam tego telefonu już dwa tygodnie. Nie wszystko jeszcze mogę ocenić, ale podstawową opinię spokojnie mogę wyrazić.

Na początek plusy:
Elegancki, klasyczny wygląd, który od razu kojarzy się z NOKIĄ. Solidna obudowa (już dwa razy mi upadł i jest OK). Dobra jakość dźwięku podczas rozmów telefonicznych. Standardowa klawiatura i poręczna nawigacja po menu, co też jest ukłonem w stronę tradycjonalistów. Do tego wydaje się, że Nokia 515 ma dość solidny aparat fotograficzny z różnymi programami ulepszającymi jakość robionego zdjęcia.

Wyraźne minusy:
Bardzo słaba bateria. Jak na tego typu segment telefonów i szumne zapowiedzi o super mocy - bateria to jednak kpina. Przy zaledwie normalnym użytkowaniu (średnio 1h rozmów, plus 30-40smsów na tydzień) bateria wytrzymuje około 3 dni. Słabo, bo w starszej generacji Nokii telefon używany do tych samych celów wytrzymywał około tygodnia.

Dalej. Jeśli chodzi o samą klawiaturę - wydaje mi się, że klawisze chodzą nazbyt topornie i mimo ich wielkości palec niesfornie przeskakuje po guzikach.
Multimedialnie telefon jest ubogi. Odniosłem wrażenie, że głośnik owszem jest głośny, ale niestety ma słaby przetwornik dźwięku co objawia się buczeniem podczas odtwarzania. Czyli jakość nie powala. Tak samo jeśli chodzi o video. Tu należy pamiętać, że w większości przypadków własne pliki z kompa należy wpierw przekonwertować do czytelnego formatu nim się je przeżuci na telefon. No i jeszcze jeden minus - mało przejrzyste menu odtwarzacza i brak korektora, który w jakikolwiek sposób poprawiłby ustawienia dźwięku.
Jeśli chodzi o Nokia Suite - brak wsparcia dla starszej wersji. Trzeba aktualizować do 3.8 ale jeszcze nie wiem czy to będzie poprawnie działać.
Podsumowując te kilka uwag: Telefon typowy do rozmów i smsów, pstrykania okazjonalnych fotek (plus dający sobie radę w sieci), o średniej jakości softu, i niestety słabej baterii, co jest chyba jego największą wadą.
.dynamic-ra-1.vectranet.pl | 13 lut 2015, 13:02

Thumb Up

30,5% 

Thumb Down

 31,4% 

Pytanie

 38,1% 

 Wszystkich opinii: 118. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu