Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 186 marek  |  9 436 telefonów  |  146 872 opinie  |  650 testów  |  1 156 użytkowników on-line
Zakładki 
Aby móc korzystać z zakładek, musisz mieć założone konto i być zalogowanym
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Popularne marki
Zmień na alfabetycznie
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
mBank izzyKonto
Nokia

Nokia 3720 classic



Thumb Up Thumb Down Pytanie
 51,2%   9,8%   39,0% 
 Wszystkich opinii: 41. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

           1  2  3  4  5       
  • ralf
    Mam ten telefon 5 lat, więc mogę co nieco o nim powiedzieć.
    + stylowy wygląd, który zapewnia b.dobra jakość materiałów (poza klawiaturą). Nie zestarzał się i nie trzeba się go wstydzić. Nie wygląda jak zabawka z tandetnego plastiku.
    + Podwyższona odporność/wodoszczelność (w granicach zdrowego rozsądku, bo to IP54, a nie łódź podwodna). Telefon wytrzyma przypadkowe zachlapanie, czy leżenie w strugach deszczu. Pomimo kilku upadków na kafelki nie ma żadnych ubytków, rys, pęknięć, wgnieceń. Spędzał też dużo czasu na mrozie ponad 25st.
    + Prosty, zawsze działał sprawnie i nie było z nim kłopotu. Zasięg bardzo dobry. Jakość rozmów b.dobra.

    - bateria krótko trzyma. To chyba wina wyświetlacza 16 mln., bo przy częstym użytkowaniu trzeba ładować co 2-3 dni.
    - klawiatura, która po pierwsze jest pokryta łatwo zdzieralną powłoką. Szybko można nabawić się prześwitów i nie mówię tu o rzucaniu telefonem, a o normalnym użytkowaniu. Po drugie klawisze lubią się odkleić, o czym można przeczytać też w innych opiniach.
    - telefon po ok. 3-4 latach zaczął łapać kurz pod szybkę. Na początku były to 1-2 drobinki. Na chwilę obecną można powiedzieć, że jest już zakurzony.
    - zatrzaski tylnej klapki potrafią puścić przy upadku telefonu na twardszą powierzchnię. Co z tego, że jest śruba u dołu.
    - ostatnio telefon spadł ze stolika na posadzkę (żeby nie było, to telefon w przeciągu tych 5 lat wypadł mi jedynie kilka razy) i się rozszczelnił. Puściły zatrzaski z lewego strony telefonu. W miejscu gumowej obwoluty. W ramach naprawy wystarczyło ścisnąć telefon, ale szczelność już podlega wątpliwości. :)

    Pozdrawiam
    .ssp.dialog.net.pl | 18 wrz 2014, 17:09
  • Inqui
    Mam ten telefon 3,5 roku. Wciąż działa bezawaryjnie i nie sprawia problemów mimo wielu przejść. Co do fizycznej wytrzymałości - twarda bestia, odporna na upadki. Do tego stopnia, że choć zawsze bardzo dbam o swoje sprzęty, to wiem że w przypadku tego modelu niczym nie ryzykuję i gdy ktoś znajomy zaczyna szpanować swoim smartfonem ja spuszczam moją 3720 na ziemię albo rzucam gdzieś daleko przed siebie mówiąc "ale nie zrobisz nim tak";). Oczywiście telefon wychodzi z takich akcji bez szwanku i zdaje się pytać "co tak słabo?", a miny znajomych bezcenne... Żeby go fizycznie uszkodzić trzeba chyba zrzucić go z wysokości kilku pięter na chodnik albo uderzyć wyświetlaczem o ostrą krawędź (ale tego to żaden telefon nie przetrwa).
    Co do wodoodporności to telefon też sporo przeszedł (deszcze, przypadkową kilkuminutową kąpiel w jeziorze), a zgodnie z instrukcją kiedy się zabrudził myłem go pod bieżącą wodą z kranu:) Niestety po 3 latach w wyniku częstego wsuwania i wysuwania telefonu z kieszeni dżinsów obluzowała się gumka izolująca wokół klawiatury i obecnie nie ryzykuję już pełnego kontaktu z wodą.
    Jeśli chodzi o kurzoodpornosć to żadna drobina nigdy nie dostała się między ekran a szybkę i jest to jedyny telefon jaki miałam, który poradził sobie z tym problemem. Natomiast od samego początku kurz dostaje się pod tylną klapkę osłaniającą baterię i pod klapkę z gniazdem słuchawkowym i gniazdem ładowania. Trudno powiedzieć z czego to wynika, tym bardziej że obie klapki świetnie zatrzymują wilgoć. W praktyce jednak minus jest jedynie taki, że mam od czasu do czasu trochę kurzu na baterii i w gniazdkach.
    Jeśli chodzi o pozostałe cechy to telefon jaki jest każdy widzi - dzwoni, smsuje, gra mp3, latarka jest, radio jest, facebook jest, bluetooth jest, mapy Nokii są. Aparat na dzisiejsze standardy beznadziejny, ale od robienia zdjęć mam co innego.
    Generalnie telefon bardzo dobry i jeśli go zmienię to chyba tylko jeśli Nokia wypuści jego następcę z GPS, bo to jedyna opcja której mi w nim brakuje.
    .poznan.uw.gov.pl | 25 sie 2014, 15:08
  • Mirek
    Nokie 3720 mam 3 lata. Wyświetlacz zbił mi się od normalnego upadku. Wymieniłem. A teraz wpadł mi na dwie sekundy do wody (poszły z niego bąbelki czyli jest nieszczelny). Telefon rozkręciłem i suszyłem. Niestety nie chce sie uruchomić. Zawiesza się przy logo początkowym "NOKIA". Jednym słowem nie jest tak odporny jak na filmikach.
    .tktelekom.pl | 04 lut 2014, 16:02
  • R E K L A M A
  • slask
    Telefon mam ponad 2 lat.Jak na telefon do rozmów i sms'ow rewelacja, bateria trzyma nadal około 5dni. Wytrzymały to ten on jest, czasami przy upadku na twardszą powierzchnie lekko otwiera sie tylna klapka.Wodoodporny to on nie jest 2 razy wylądował w wodzie :( ale szybka akcja suszenia na słońcu i wszystko działa. Z roamingiem nie ma problemu pewnie siec plus jest bez zarzutów. Zdjęcia nie są rewelacyjne, od zdjęć mam canona. Wielki plus za latarkę. POLECAM
    .dynamic.chello.pl | 08 sty 2014, 21:01
  • Rabarbar
    Posiadam go 2,5 roku i gwarantuje, że nie jest tak odporny i wytrzymały jak na filmach pokazują :( Nawet jak jest używana podczas deszczu, to trzeba suszyć, jak spadnie z 2 m na twardą powierzchnie to tylna klapka odpada, no i największa wada: nie współdziała dobrze z "Play", gubi zasięg, bo ma problemy z roamingiem(akcja średnio raz na 1,5 tygodnia), to samo za granicą: stara Nokia 3510i przy przekraczaniu granicy Niemcy / Polska przełącza się jak "pszczółka", a 3720c trzeba włączać wyłączać bo zaczynają się problemy w stylu: "Nieudana rejestracja karty SIM." tak samo objawia się to w Polsce; reasumując jest wiele tel które mozna kupic zamiast 3720c.
    .ssp.dialog.net.pl | 29 wrz 2013, 08:09
  • Marius
    Witam
    Nie będę się za dużo rozpisywał - polecam w 100%. Jestem od kilku lat bardzo zadowolony, śmiałem się z latarki ,,po co mi ona ..." a jednak teraz w moim m.innymi zawodzie służbisty jest ona potrzebna nagle i zawsze przydatna - wierzcie mi to przydatny gadżet. Jest telefonem bardzo odpornym na kurz i zabrudzenia, wodę podobno też, mój tylko parę razy był płukany i tyle bałem się go nurkować. Ma dyktafon, aparat, kartę pamięci, internet, radio, multimedia i wiele innych dodatnich i korzystnych parametrów.
    Telefon dzwoni i odbiera, tak jak jego przeznaczenie, jest to aparat dla wymagających osób pod względem wypadów w plener, sportów ekstremalnych, osób nie lubiących zabrudzeń pod szybką jak mają to do siebie inne telefony.
    pozdr,-
    .play-internet.pl | 16 wrz 2013, 17:09
  • Alexiyl
    Telefon mam ponad 2 lata, jestem z niego bardzo zadowolony. Telefonu w ogóle nie oszczędzam, przebywa większość wakacji w dużej wilgotności, zabieram go na jacht, nawet raz wylądował ze mną w wodzie, nie było żadnego problemu, wszystko działa. Telefon upada mi praktycznie co chwilę, raz spadł z dachu (3 piętro) na beton i również nic się z nim nie stało. Dlatego bardzo POLECAM dla ludzi aktywnych i chcących telefon bez większych gadżetów.
    .play-internet.pl | 07 sty 2013, 18:01
  • pawelllll
    Telefonik bardzo fajny mimo że mój przestał działać po wpadnięciu do kałuży . Miałem otwartą dolną klapkę. W wyniku czego przestał działać mikrofon. Rozbiła się też szybka. Woda dostała się do środka i po telefonie :(
    Jednak oceniając funkcjonalność i prostotę to można go szczerze polecić.
    .134.48.166 | 03 lis 2012, 10:11
  • jarek001
    Witam ! Ten telefon kupiłem dwa lata temu do pracy. Jeździłem wtedy dużo po Europie i telefon praktycznie "mieszkał" w ciężarówce. Rok temu zmieniłem pracę na lżejszą i kupiłem sobie inny telefon. NOKIA 3720c została telefonem na weekendy, morze, jeziora, góry w większości pod namiotem i na motocyklu. Przez te dwa lata nie miałem żadnych, nawet najdrobniejszych problemów. Nigdy się nie zawiesiła, nie wyłączyła i nie było żadnej usterki. Wiele razy upadła na podłogę czy piach, zamoczenie też się zdarzyło i nic złego się nie dzieje. Profil obudowy faktycznie nie jest najwygodniejszy i telefon lubi wypaść z ręki. Szybka wyświetlacza jest bardzo podatna na zarysowania natomiast obudowa i klawiatura wyglądają jak nowe. Raz w tygodniu biorę gąbkę, kilka kropel szamponu i myję go pod bieżącą wodą. Jakość rozmów, zasięg i bateria bardzo dobre. Kiedyś rozmawiałem przez ten telefon dużo więcej i bateria spokojnie trzymała 5 dni. W tej chwili, po dwóch latach używania rozmawiam około godziny miesięcznie i w tym czasie wysyłam 20 sms i kilka okazjonalnych mms. Robię też trochę fotek i bateria spokojnie trzyma tydzień. Aparat fotograficzny, mimo nikczemnych parametrów, robi całkiem przyzwoite fotki. Zamieściłem kilka dla porównania. Przy robieniu tych zdjęć jakość była ustawiona na "najwyższą" natomiast wielkość VGA. Spokojnie mogę polecić ten model każdemu kto potrzebuje telefonu na którym można polegać. Nawet wyświetlacz w ostrym słońcu jest czytelny a radio i latarka są miłym dodatkiem. Pozdrawiam.
    .finemedia.pl | 22 lis 2011, 06:11
  • ruki1976  mail
    mam go rok w trudnych warunkach pracuje nie oszczedzam go chodzi bez zarzutów
    .159.42.168.static.crowley.pl | 15 lis 2011, 17:11

Thumb Up Thumb Down Pytanie
 51,2%   9,8%   39,0% 
 Wszystkich opinii: 41. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

           1  2  3  4  5       
Ostatnio oglądane

mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.


 » O serwisie
 » Redakcja
 » Sklep mGSM: Telefony i akcesoria
 » Partnerzy
 » Wzmianka prawna
 » Regulamin

 © 2005 - 2014 PIK Sp. z o.o.

 
 

Serwis:

 » Strona główna
 » Katalog
 » Porównania
 » Rankingi
 » Aktualności
 » Co w sieciach piszczy?
 » Testy
 » Słowniczek
 » W jakiej sieci?
Najnowsze telefony:

» Huawei Honor 4 Play
» Philips Xenium V8526
» Philips W3509
» Philips W3550
» Philips S388
» Fly IQ4511 Tornado One
» Overmax Vertis 4010 You
» Kazam Thunder 345 LTE
» Vivo X5
Aktualności:

» KAZAM Tornado 348: mistrz smukłości
» Philips V387 z mocną baterią
» Samsung szykuje serwis płatnościowy?
» Oppo ma nowy system chłodzenia
» Vertis 4010 You: muzyczna nowość Overmax
» Thunder 345 LTE: pierwszy KAZAM w 4G
» Huawei Honor Play 4 z 64-bitowym procesorem i LTE
» LG Wine Smart, czyli smartfon z klapką
» Nasiusiaj na telefon



Wszystkie prawa zastrzeżone dla PIK Sp. z o.o. Kopiowanie danych, układu graficznego czy jakichkolwiek innych informacji bez pisemnej zgody PIK Sp. z o.o. zabronione. Wszelkie loga, nazwy i znaki graficzne użyte w serwisie są prawną własnością ich właścicieli. W serwisie zostały użyte za zgodą właścicieli i/lub wyłącznie w celu identyfikacji. Dane pochodzą z informacji publicznie dostępnych, od użytkowników i z testów własnych. Dane publikowane są tak jak są bez żadnej gwarancji ich poprawności. PIK Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek ich wykorzystanie.
Twój IP: 107.20.25.215
Engine & layout by InterData
mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.