Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 192 marek  |  9 630 telefonów  |  148 395 opinii  |  720 testów  |  5 383 użytkowników on-line
Zakładki 
Aby móc korzystać z zakładek, musisz mieć założone konto i być zalogowanym
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Popularne marki
Zmień na alfabetycznie
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Nokia

Nokia 301



Thumb Up Thumb Down Pytanie
 36,5%   28,3%   35,2% 
 Wszystkich opinii: 159. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

  • Sebastian9236
    Do moderatora jeszcze raz: tak, miałem na myśli 4GB ROM czyli pamięci wewnętrznej (pomyłka w autocorrect) i mialem na myśli dzisiejszy android który instaluje apki tylko na pamięci wewnętrznej... bo w Move był andek 2.2 co dawało instalowanie apek na karcie pamięci....no ale czasy się zamieniły i 8GB to minimum na androidzie w wersji 4.X, mając 4GB to w istocie netto ma się 2.5-2 GB co przy wielu aplikacjach zainstalowanych powoduje że zostaje nam niecały 1GB .... czyli gier po 1GB jak Real Racing 3 się nie zainstaluje... no ale jak kto chce dla mnie telefon z taką pamięcią nie wystarczy. Jeżeli uraziłem kogoś moją wypowiedzią ,miedzy innymi pana redaktora, to przepraszam, bo Alcatel tylko ostatnimi czasy poprawił jakość swych telefonów a Nokia od zawsze takie miała i dobrze mi się kojarzy. Fakt że nie zawsze była w porządku nie dając w zestawie kabla USB czy w ogóle brak wejścia microUSB jak w modelu 206, ale jeżeli Nokia upadnie to zwęży się jeszcze bardziej oferta zwykłych telefonów i będzie tylko parę producentów, bo przecież lepiej jest jak ma się większy wybór, ja zwykłej Nokii używam jako drugi telefon ,aktualnie Asha 210, i dobrze się sprawuje (napisałem już opinię na tym portalu) a zareagowałem tutaj przez opinię ludzi którzy nie potrafią obsługiwać tak banalny system to co mówić o androidzie ? Jeszcze raz przepraszam użytkowników Alcatela którzy są zadowoleni ze swych telefonów/smartfonów.
    Nie sadzę, byś kogoś uraził. Ani nie kocham żadnej konkretnej marki, ani nikt nie płaci mi za adwokacenie na rzecz jakiejkolwiek marki. Po prostu globalne porównania są z gruntu fałszywe. Bliższe prawdy są np. porównania dwóch konkretnych modeli. Globalizując jakiś pogląd publicznie (w tym wypadku bez względu na markę), wyraża się bardziej swój zal, niż jakąś prawdę ogólną. Tylko na to chciałem zwrócić uwagę, szczególnie że wielu czytelników przeczyta: marka X jest fajna, a marka Y do niczego. To jest szkodliwe, bo prowadzi do kolejnych uogólnień już na poważniejszym gruncie. Peace. (jf)
    .dynamic.chello.pl | 02 paź 2014, 17:10
  • Sebastian9236
    Do moderatora: tak, miałem a dokładniej model 2005D i T-mobile Move... jedyny dobry Alcatel to 815D, ten 2005D miał problem z zasięgiem, słabo słychac rozmówcę i sami byliśmy źle słyszani, długo ładowała się bateria i strasznie powolny był, jakby obładowany był własnością mojej babci... o T-Mobile Move to można by pisać poemat wad, na szczęście go sprzedałem ale to dość dawno było... są dobre Alcatele, ale jest ich niewiele, smartfony to wiele z nich ma 4GB RAM które dyskwalifikuje je od razu choćby nie wiem co miały... Huawei pod tym względem wypada lepiej niż Alcatel, ale mi chodziło o zwykłe telefony.
    Ok, nie będę się kłócił z faktami, choć porównanie z użyciem nazwy marki nadal uważam za nie najszczęśliwsze. Po prostu testowałem sporo telefonów tej marki pojawiających się na polskim rynku. Pozostawiły same dobre wrażenia. Jeżeli chodzi o pamięć, to raczej 4 GB flash ROM. Przy dobrze obsługiwanych 4 GB RAM-u byłyby rozchwytywane. Rzeczywiście, sporo starszych/tańszych modeli ma taką pamięć, ale jednocześnie aplikacje można w nich instalować na karcie pamięci, a system działa stabilnie. (jf)
    .dynamic.chello.pl | 01 paź 2014, 17:10
  • Sebastian9236
    @ Uzytkownik 301: nie wiem dlaczego masz problem z tak prostym telefonem, S40 nie zmienił się zbyt wiele od 2006 roku a ty mówisz że jest skomplikowany? ja go znam jak swoją kieszeń i wszystko jest na miejscu, ty chyba Symbiana nie widziałeś.... co do dwóch kart SIM to jest głównym menu SIM Menadżer. Tam można ustalić z której karty SIM chcesz wysyłać SMS a z której dzwonić, można też ustalić jaką kartą chcesz surfować po sieci a jak nie chcesz neta to można nawet zablokować dane w Ustawienia -> łączność -> Dane mobilne -> wyłącz... więc można wszystko zrobić i nie będzie ci nic wyskakiwać przed rozmową czy wysłaniem SMS , chyba że używasz obu kart do dzwonienia i raz dzwonisz z jednej a raz z drugiej...osobiście radzę ci zrobić na jednej karcie no limit SMS a na drugiej np. internt i rozmowy, moja mama tak ma i jest zadowolona....karta mini to zwykła karta SIM a nie jakieś nano jak w iFap...
    @ Tom_ek : kto robi zdjęcia na 10mb pamięci wewnętrznej? kupując telefon za 299zł oczekujesz 16GB internal memory? sorry kolego ale na tym telefonie można wpakować nawt kartę microSD 32GB więc nie chrzań tutaj, to rozwiązanie jest obecne od ponad 10 lat, na S40 nigdy nie było dużo pamięci wewnętrznej bo po co? a kto postawia w kieszeni klusze razem telefonem i to jeszcze bez pokrowca?BTW spodnie mają 2 kieszenie, ja mojego 4X HD nigdy nie postawiłem w jednej kieszeni z kluczami mimo że ten ma Gorilla Glass 2 a taki telefon jak 301 z plastikowym ekranem? nawet dziecko wie że się zarysuje, wiedziałeś o tym ale chciałeś przetestować? to twoja sprawa więc nie miej żalu, ja wiem że mój fon jak spadnie z 3 piętra to się roztrzaska więc tego nie robię... nie lepiej kupić za 10zł pokrowiec? trudno? Nie wiem czemu ludzie robicie problem z niczego... jak Nokia przestanie produkować zwykłe telefony będziemy skazani na taki syf jak Alcatel i inny chiński badziew co jest 10 razy gorszy niż ta Nokia to zobaczymy co będziecie mówić, wieszacie psy na Nokii a tak naprawdę nie ma innej firmy produkującej taki sprzęt, Sony Ericssona nie ma, Samsung też nie robi telefonów z dobrymi parametrami ostatnie to S5610 i Ch@t 335 któr już nowe nie są i jest ich mało w sklepach a reszta ich telefonów to jakaś kpina... Mój znajomy ma Nokię 301 i jedyne na co narzeka to bateria co trzyma 2 dni...
    Po co używasz Alcatela jako przykładu negatywnego? Kiedy ostatnio miałeś jakiegoś smartfona, czy prosty telefon tej marki? Robisz dokładnie to, co użytkownicy, których krytykujesz. (jf)
    .dynamic.chello.pl | 01 paź 2014, 13:10
  • Get Adobe Flash player
    R E K L A M A
  • Uzytkownik 301
    Nokia 301 to porażka na całej linii. Jedyną zaletą tego telefonu jest chyba to, że ma klawiaturę zamiast dotykowego ekranu. Listę porażek Nokii zaczyna menu, które może w starych modelach gdzie było 5 funkcji na krzyż zdawało egzamin, jednak twórcy 301 wprowadzili tyle aplikacji i funkcji, że znalezienie co jest gdzie może doprowadzić cię do białej gorączki. Dual sim rzeczywiście pozwala na włożenie 2 kart, ale żadnej z nich nie włożysz bez specjalnej szpilki otwierającej obudowę i muszą to być karty mini. Niestety za każdym razem gdy chcesz gdzieś zadzwonić lub wysłać sms musisz wybrać z której karty będziesz korzystał, więc szybkie wybieranie przez przyciśnięcie 1 klawisza po prostu nie zadziała, dopóki nie potwierdzisz wyboru karty. Bateria to kolejny dramat w telefonie, przy pojemności 1200 mAh i nie korzystaniu z sieci ledwie wytrzymuje 2 dni, a od leżenia lubi się po prostu z nienacka wyładować całkowicie. Wadliwe oprogramowanie powoduje zawieszanie się telefonu, który nie zdradzając nic po sobie po prostu nie sygnalizuje tego że ktoś do ciebie dzwoni i tak niby jesteś w sieci, ale jakby cię nie było. Totalna porażka potwierdzająca zmierzch fińskiego producenta
    .internetdsl.tpnet.pl | 22 sie 2014, 09:08
  • bartek
    Telefon fajny ale:

    1) Telefon ma strasznie słabą antenę. Dla porównania nokia 100, w tej samej sieci, leży obok niego. Nokia 100 pełny zasięg, nokia 301 zasięgu brak. (test poza obszarem miejskim)
    2) Bateria przy ustawieniach fabrycznych działa, po zmianie sieci na automatyczną (zamiast 2g)bateria pada w ciągu 24h.
    3) Zdarza jej się zawiesić
    4) Tworzenie kopii kontaktów to koszmar

    Soft bardzo nieintuicyjny, niedopracowany. Nie polecam jeśli nie mieszka się w mieście, i chce się telefon ładować raz na kilka dni.
    .adsl.inetia.pl | 12 sie 2014, 09:08
  • Tom_ek
    Dostałem ten model jako tel służbowy, mam go około 2 miesięcy. Korzystam z niego może 1-2 razy dziennie, rozmowa około 3-4 min. Przy takim użytkowaniu bateria trzyma w nim około 4 dni !!! (przy włączonym 3G). Od święta korzystam z internetu, przeglądanie sieci to koszmar, strony są wczytywane szybko ale przeglądarka nie radzi sobie z wyświetlaniem grafiki w powiększeniu. Poprawki wymaga też komunikat o stanie baterii, gdy wieczorem około 23 usłyszę go i nie podłącze telefonu pod ładowarkę to do rana (6-7) nie dociągnie.
    Obudowa z początku podobała się mi, miła w dotyku, matowa, telefon dobrze się trzyma i nie trzeszczy, jednak po 2 miesiącach telefon jest cały porysowany a matowość obudowy "zaczęła schodzić" z telefonu.
    W przypadku gdy do kieszeni trafią przez przypadek klucze to ekranik (zwykły plastik) będzie mocno porysowany.
    Jakość połączeń jest dobra, telefon nie gubi zasięgu.

    Zalety:
    - cena,
    - jakość połączeń,
    - trochę pamięci na KILKA zdjęć i nagrań z dyktafonu,

    Wady:
    - bateria,
    - aparat,
    - obudowa, szybka ekranu,
    - bugi w sofcie,
    - interfejs
    .196.1.12.gost.mdimedia.pl | 27 maj 2014, 09:05
  • ja
    Telefon bardzo fajny. Nie ma problemów z baterią i zasięgiem, jak można było czasem przeczytać, choć pierwsze co zrobiłem, to zaktualizowałem firmware. Jedyne co mi się w tym telefonie nie podoba, to kąty widzenia wyświetlacza, są bardzo wąskie.
    .opera-mini.net | 20 kwi 2014, 16:04
  • jest OK
    Bardzo przyjemny telefonik. Stworzony do smsowanie i dzwonienia. Znakomita bateria, aparat ok, nie wiem czemu znaffcy narzekają, pewno porównują do xperii z1 albo galaxy s4 .. Kupiłem za 300 zł i bardzo sobie chwale :)
    .play-internet.pl | 14 kwi 2014, 11:04
  • alex
    Trzymam telefon pierwszy raz w ręce i poglądowo bardzo mi się podoba. Nie należę do osób wymagających ale dużo rozmawiających. Mój spis telefonów to około 500 rozmówców z których co trzeci ma więcej niż 3 numery. W życiu nie przypuszczałem że ten aparat nie współpracuje z programem Nokia Suite a załamałem się nie mając w nim opcji synchronizacji z kontem Microsoft. Wklepywać ręcznie tyle numerów to totalna porażka. Wolę kupić inny aparat niż robić to ręcznie. A może jest inny sposób o którym nie wiem?
    .neoplus.adsl.tpnet.pl | 16 mar 2014, 21:03
  • bambo478
    wszyscy narzekacie na tą nokie a wystarczy zmienić
    oprogramowanie na v08.02 i wszystkie wasze problemy z tym telefonem znikną.Poprawia nie tylko czas działania baterii ale również stabilno0ść pracy,jakość rozmów
    .play-internet.pl | 02 mar 2014, 14:03

Thumb Up Thumb Down Pytanie
 36,5%   28,3%   35,2% 
 Wszystkich opinii: 159. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu

mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.


 » O serwisie
 » Redakcja
 » Sklep mGSM: Telefony i akcesoria
 » Partnerzy
 » Wzmianka prawna
 » Regulamin

 © 2005 - 2014 PIK Sp. z o.o.

 
 

Serwis:

 » Strona główna
 » Katalog
 » Porównania
 » Rankingi
 » Aktualności
 » Co w sieciach piszczy?
 » Testy
 » Słowniczek
 » W jakiej sieci?
Najnowsze telefony:

» Archos 50 Diamond
» Samsung Galaxy Note 4 Duos
» Allview X2 Soul mini
» Samsung Galaxy S5 Plus
» Samsung Galaxy Core Max
» myPhone Q-Smart
» Philips i966 Aurora
» HTC Desire 820 mini
» Otium U5
Aktualności:

» Samsung Galaxy Note Edge w Polsce
» Ekonomią, a nie zakazem w chamstwo
» LG Nuclun zapowiedziany oficjalnie - w G3 Screen
» ZTE prezentuje V5 Max i V5S
» LG L20: maleństwo na trzy karty
» Allview X2 Soul Mini, czyli Elife S5.1
» Project Ara będzie mieć sklep z modułami do telefonów
» Galaxy Note 4 już jutro w sprzedaży
» Archos 50 Diamond zaprezentowany w Paryżu



Wszystkie prawa zastrzeżone dla PIK Sp. z o.o. Kopiowanie danych, układu graficznego czy jakichkolwiek innych informacji bez pisemnej zgody PIK Sp. z o.o. zabronione. Wszelkie loga, nazwy i znaki graficzne użyte w serwisie są prawną własnością ich właścicieli. W serwisie zostały użyte za zgodą właścicieli i/lub wyłącznie w celu identyfikacji. Dane pochodzą z informacji publicznie dostępnych, od użytkowników i z testów własnych. Dane publikowane są tak jak są bez żadnej gwarancji ich poprawności. PIK Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek ich wykorzystanie.
Twój IP: 54.80.113.118
Engine & layout by InterData
mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.