Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 263 marek  |  12 684 telefony  |  172 886 opinii  |  963 testy  |  2 582 użytkowników on-line
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
BlackBerry

BlackBerry Z10

Thumb Up

61,9% 

Thumb Down

 10,8% 

Pytanie

 27,3% 

 Wszystkich opinii: 139. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

cx
Chciałbym zrozumieć jedną rzecz.
iPhone dla każdej wersji pojemnościowej pamięci ma osobną kartę na mGSM, mimo że prócz pamięci telefony te nie różnią się niczym.
BlackBerry Z10 występuje w czterech wersjach STL100 - od 1 do 4, przy czym ostatnie trzy różnią się jedynie obsługiwanymi zakresami. Dlaczego nie ma dwóch kart dla BB Z10? SLT100-1 od SLT100-2/3/4 różni się procesorem, procesorem graficznym, obsługą LTE, czasem działania na baterii, działaniem systemu itp. oraz fizyczną budową (widoczną nawet pod osłoną baterii).
Skoro różna pamięć w iPhone'ach jest wystarczającym powodem do tworzenia niezależnej karty, czemu nie tak fundamentalne podzespoły. Ważne jest to zwłaszcza w komentarzach - STL100-1 zbiera większość negatywnych ocen, na czym cierpią pozostałe wersje. A opinie o danym modelu iPhone (abstrahując od pamięci) są przez to nieracjonalnie rozproszone.
.dynamic-ra-1.vectranet.pl | 26 lut 2016, 18:02
Janek  mail
Mam do ponad pół roku. Poprzednio BB 9000, 8520 , 9780. Urządzneie zdecydowanie do pracy, nie do rozrywki. HUB bardzo dobrze wykonany , da się odszukać informacje i ogarnąć dużą ilość połączeń, kontaktów (mam ok 13000) , maili. Dobrze udostępnia się zdjęcia. Wszystko działa dość płynnie. Aplikacje z androida działają ze znacznymi problemami. To telefon dla ludzi pracujących , wymagających skuteczności i pewności. Zdecydowanie nie dla młodzieży która chce mieć snapchata itp. Aparat foto robi ładne zdjęcia. Największa bolączka to bateria. Z10 albo się pokocha albo znienawidzi. Żeby go świadomie kupić trzeba na nim choć chwilę popracować bo potem można żałować jeśli jest się przyzwyczajonym do miliardów bezpłatnych aplikacji z androida. Tel służy mi w serwisie AGD, często użuwam go brudnymi rękami, Ma gumowy cover. Po prostu doskonały (wg mnie) do pracy.
.multimo.pl | 26 lut 2016, 11:02
sear94
Posiadaczem z10 jeste już pół roku. Miałem styczność z ios czy android.Główne wady tego telefonu to bateria( w telefonie z androidem bateria starczała na krócej ale wielkiej różnicy nie ma) i aplikacje ale to już kwestia sporna, ponieważ częściowo aplikacje z androida działają tylko wystarczy dodać konto Google i dziala np allegro czy otomoto. Jak dla mnie telefon ok, sprawdza się i jest dość praktyczny.
.146.89.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl | 24 lut 2016, 13:02
R E K L A M A
 
ridriddick  mail
Telefon u mnie od tygodnia. Nic się nie tnie ani nie zacina. Trzeba się przyzwyczaić do innego systemu ale wszystko jest intuicyjne i łatwo się na telefonie pracuje. Ekran niezły, dźwięki też dobre. Aparat robi przyzwoite zdjęcia. Niestety niektórych aplikacji nie da się usunąć co jest niepotrzebnym marnowaniem miejsca. Poza tym jest ok.
.goldap.pl | 23 sty 2016, 17:01
tubylec
Telefonik dobry, bateria troszkę słaba ale wytrzymuje tak z 1 cały dzień. Słuchawka posiada 2 rdzenie procesora, a nie 4 :)
Bardzo proszę o przeczytanie całej specyfikacji przed zgłoszeniem poprawek. (jf)
.opera-mini.net | 21 sty 2016, 19:01
pgb1979  mail
Witam, telefon mam od tygodnia, więc po tak krótkim czasie moja opinia nie będzie do końca rzetelna.Wyszedłem z założenia że lepiej kupić telefon starszy, ale z wyższej półki, niż nowszy o tych samych parametrach, który na "dzień dobry" kosztuje około 700 zł. Ten tel kosztował 2 lata temu ponad 2 tyś. więc firma musiała dołożyć do niego wszelkich starań. I tak też jest. Telefon świetnie wykonany, wyświetlacz 4,2 nieprzesadzony tak jak w obecnych smartfonach. Po aktualizacji systemu wszystko działa idealnie. Porównując do samsungów za taką cenę nie zamieniłbym na tą chwilę na zadnego. System moim zdaniem bardzo przemyślany. Aż żal jak usłyszałem że BB chce przejść na Androida. Stanie się zwykłym telefonem dla mas. Widziałem na zagranicznych portalach jak porównywali ten smartfon do Iphona 5s i pod każdym względem wypadał lepiej, dlatego m.in. zdecydowałem się na niego. Ludzie piszą o wadach, m.in. o baterii - myślę że działa podobnie jak w innych smartfonach, czyli przy normalnym użytkowaniu dobę, o wejściu USB w bocznej części telefonu - ma to swoje zalety, w samochodzie mogę go podwiesić w pozycji poziomej, tak jak w normalnej nawigacji i przewód wówczas będzie od dołu. Wiele przydatnych funkcji i rozwiązań, które znajdziemy w systemie BB nie ma w smartfonach z androidem, dlatego na tą chwilę polecam Z10.
.toya.net.pl | 13 sty 2016, 15:01
pipo
Dostałem dwuletni, używany, do potestowania. Mam Xcover3 (dno i 5 metrów mułu) więc z nadzieją zabrałem się za sprawdzanie BB z nadzieją, że może pozbędę się szajsunga

Pierwsza konstatacja - kompletny brak jakichkolwiek sensownych aplikacji. Nie, żebym na Androidzie używał Bóg wie czego - większość aplikacji w Google Play to śmieci ale brak aplikacji bankowej, Firefoksa, Allegro czy Viking App to spory minus. Niby jest Snap ale nie działają aplikacje z Androida wymagające usługi Google a poza tym to tylko proteza.
Na szczęście Waze jest natywne (ale ma inną rozdzielczość i ikonki są za małe).

Sprawa druga - ergonomia nie z mojej bajki. Zawsze podnoszę telefon ze stołu dwoma palcami ale nie za boki tylko za górę i dół - akurat BB ma tam przycisk wyłączania. To detal ale w zestawieniu z innymi przyczynia się do słabej oceny telefonu.

Gorzej, że gniazdo miniUSB jest z boku - użytkuję telefon w samochodzie i po zapięciu w uchwyt podłączam ładowanie. Niestety dla BB musiałbym zmienić uchwyt a w zasadzie dwa, bo użytkuję 2 samochody. Odpada.

BlackBerry Protect - nie działa. Po zalogowaniu do BBP mam komunikat:
"Urządzenie nie jest powiązane z BlackBerry Protect. Aby dodać urządzenie do tego konta, w urządzeniu z systemem BlackBerry 10 przesuń palcem z górnej części ekranu głównego. Dotknij kolejno Ustawienia > Protect. Włącz program BlackBerry Protect". Niestety nie działa, nawet po sztuczkach z BB Forum. Kolejny drobiazg ale jednak na minus.

BB Hub - kompletny śmietnik. Podobno można to okiełznać ale mi się nie chciało.

Kolejny poważny błąd w BB to brak w systemie blokowania niechcianych numerów - przecież w PL to podstawowa sprawa, żeby blokować spamerów.

Ogólnie za dużo minusów, choć ten najważniejszy to kiepskie wg mnie umiejscowienie miniUSB.

Plusy?
- brak fizycznych przycisków,
- tylna klapka lepiej spasowana niż w Xcoverze (IP67 Xcovera to zwykła bujda. W życiu bym go do wody nie włożył. Solida B2710 kąpałem wielokrotnie ale on naprawdę miał IP67),
- dobry obsługa BT - bez problemu automatycznie łączy się z zestawem głośnomówiącym Nokia CK-100 w samochodzie. Xcovera trzeba za każdym razem łączyć ręcznie,
- super sprawa to możliwość ładowania telefonu z komputera bez montowania pamięci - podłączając telefon do kompa w firmie wybieramy opcję "tylko ładowanie" i żaden znudzony admin w sweterku nie dobierze się do naszych wakacyjnych zdjęć :)
- obsługa gestami bywa irytująca, zwłaszcza jak spocą się nam dłonie ale ogólnie dobre rozwiązanie, można obsługiwać telefon jedną ręką.

Testowałem BB Z10 ponad miesiąc i jednak nie zamienię Xcovera na BB. Android muli, Xcover gubi sygnał GPS, Google szpieguje ale mimo wszystko oferuje więcej, co pozwala zniwelować jego wady. BB oferuje zbyt mało, przynajmniej dla mnie.

Dyskwalifikujące są:
- źle umieszczone wejście miniUSB,
- brak blokowania niechcianych numerów w systemie.
.multi.internet.cyfrowypolsat.pl | 29 lis 2015, 19:11
z10user
Kupiłem ten telefon ponad 3 miesiące temu. Kupiłem 2-letni, używa na aukcji. Jestem z niego bardzo zadowolony, wszystko działa sprawnie i płynnie, zero zacięć czy zawieszeń. Ma wiele intuicyjnych funkcji i dobry aparat. Na pewno nie wrócę do Androida, Win10 czy iOS, które mi nie pasują. Jeśli ten model mi padnie to kupię sobie Z30.
.174.92.220 | 20 lis 2015, 20:11
barbara
Witam ja mam taki problem Z10 przy ładowaniu zgas i koniec 2 lata i tel nie dziala nikt nie może go uruchomic bateria w dobrym stanie wiec co może byc nie tak mówią naprawcy że Z10 ma zabezpieczenia jakie i kto i gdzie to naprawia
.205.28.26 | 06 lis 2015, 21:11
Bodzias
Znakomity telefon. Płynność działania całkowicie rekompensuje drobne niedociągnięcia. Polecam wszystkim użytkownikom kupno nowej baterii. Kosztuje ok 30zł, a wydłuża żywotność o jakieś 20-30% i da się już normalnie korzystać. Pozdrawiam i polecam
.dynamic.gprs.plus.pl | 31 sie 2015, 17:08

Thumb Up

61,9% 

Thumb Down

 10,8% 

Pytanie

 27,3% 

 Wszystkich opinii: 139. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu