Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 259 marek  |  12 390 telefonów  |  169 673 opinie  |  948 testów  |  2 920 użytkowników on-line
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
BlackBerry

BlackBerry Z10

Thumb Up

61,0% 

Thumb Down

 11,0% 

Pytanie

 27,9% 

 Wszystkich opinii: 136. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

ridriddick  mail
Telefon u mnie od tygodnia. Nic się nie tnie ani nie zacina. Trzeba się przyzwyczaić do innego systemu ale wszystko jest intuicyjne i łatwo się na telefonie pracuje. Ekran niezły, dźwięki też dobre. Aparat robi przyzwoite zdjęcia. Niestety niektórych aplikacji nie da się usunąć co jest niepotrzebnym marnowaniem miejsca. Poza tym jest ok.
.goldap.pl | 23 sty 2016, 17:01
tubylec
Telefonik dobry, bateria troszkę słaba ale wytrzymuje tak z 1 cały dzień. Słuchawka posiada 2 rdzenie procesora, a nie 4 :)
Bardzo proszę o przeczytanie całej specyfikacji przed zgłoszeniem poprawek. (jf)
.opera-mini.net | 21 sty 2016, 19:01
pgb1979  mail
Witam, telefon mam od tygodnia, więc po tak krótkim czasie moja opinia nie będzie do końca rzetelna.Wyszedłem z założenia że lepiej kupić telefon starszy, ale z wyższej półki, niż nowszy o tych samych parametrach, który na "dzień dobry" kosztuje około 700 zł. Ten tel kosztował 2 lata temu ponad 2 tyś. więc firma musiała dołożyć do niego wszelkich starań. I tak też jest. Telefon świetnie wykonany, wyświetlacz 4,2 nieprzesadzony tak jak w obecnych smartfonach. Po aktualizacji systemu wszystko działa idealnie. Porównując do samsungów za taką cenę nie zamieniłbym na tą chwilę na zadnego. System moim zdaniem bardzo przemyślany. Aż żal jak usłyszałem że BB chce przejść na Androida. Stanie się zwykłym telefonem dla mas. Widziałem na zagranicznych portalach jak porównywali ten smartfon do Iphona 5s i pod każdym względem wypadał lepiej, dlatego m.in. zdecydowałem się na niego. Ludzie piszą o wadach, m.in. o baterii - myślę że działa podobnie jak w innych smartfonach, czyli przy normalnym użytkowaniu dobę, o wejściu USB w bocznej części telefonu - ma to swoje zalety, w samochodzie mogę go podwiesić w pozycji poziomej, tak jak w normalnej nawigacji i przewód wówczas będzie od dołu. Wiele przydatnych funkcji i rozwiązań, które znajdziemy w systemie BB nie ma w smartfonach z androidem, dlatego na tą chwilę polecam Z10.
.toya.net.pl | 13 sty 2016, 15:01
R E K L A M A
 
pipo
Dostałem dwuletni, używany, do potestowania. Mam Xcover3 (dno i 5 metrów mułu) więc z nadzieją zabrałem się za sprawdzanie BB z nadzieją, że może pozbędę się szajsunga

Pierwsza konstatacja - kompletny brak jakichkolwiek sensownych aplikacji. Nie, żebym na Androidzie używał Bóg wie czego - większość aplikacji w Google Play to śmieci ale brak aplikacji bankowej, Firefoksa, Allegro czy Viking App to spory minus. Niby jest Snap ale nie działają aplikacje z Androida wymagające usługi Google a poza tym to tylko proteza.
Na szczęście Waze jest natywne (ale ma inną rozdzielczość i ikonki są za małe).

Sprawa druga - ergonomia nie z mojej bajki. Zawsze podnoszę telefon ze stołu dwoma palcami ale nie za boki tylko za górę i dół - akurat BB ma tam przycisk wyłączania. To detal ale w zestawieniu z innymi przyczynia się do słabej oceny telefonu.

Gorzej, że gniazdo miniUSB jest z boku - użytkuję telefon w samochodzie i po zapięciu w uchwyt podłączam ładowanie. Niestety dla BB musiałbym zmienić uchwyt a w zasadzie dwa, bo użytkuję 2 samochody. Odpada.

BlackBerry Protect - nie działa. Po zalogowaniu do BBP mam komunikat:
"Urządzenie nie jest powiązane z BlackBerry Protect. Aby dodać urządzenie do tego konta, w urządzeniu z systemem BlackBerry 10 przesuń palcem z górnej części ekranu głównego. Dotknij kolejno Ustawienia > Protect. Włącz program BlackBerry Protect". Niestety nie działa, nawet po sztuczkach z BB Forum. Kolejny drobiazg ale jednak na minus.

BB Hub - kompletny śmietnik. Podobno można to okiełznać ale mi się nie chciało.

Kolejny poważny błąd w BB to brak w systemie blokowania niechcianych numerów - przecież w PL to podstawowa sprawa, żeby blokować spamerów.

Ogólnie za dużo minusów, choć ten najważniejszy to kiepskie wg mnie umiejscowienie miniUSB.

Plusy?
- brak fizycznych przycisków,
- tylna klapka lepiej spasowana niż w Xcoverze (IP67 Xcovera to zwykła bujda. W życiu bym go do wody nie włożył. Solida B2710 kąpałem wielokrotnie ale on naprawdę miał IP67),
- dobry obsługa BT - bez problemu automatycznie łączy się z zestawem głośnomówiącym Nokia CK-100 w samochodzie. Xcovera trzeba za każdym razem łączyć ręcznie,
- super sprawa to możliwość ładowania telefonu z komputera bez montowania pamięci - podłączając telefon do kompa w firmie wybieramy opcję "tylko ładowanie" i żaden znudzony admin w sweterku nie dobierze się do naszych wakacyjnych zdjęć :)
- obsługa gestami bywa irytująca, zwłaszcza jak spocą się nam dłonie ale ogólnie dobre rozwiązanie, można obsługiwać telefon jedną ręką.

Testowałem BB Z10 ponad miesiąc i jednak nie zamienię Xcovera na BB. Android muli, Xcover gubi sygnał GPS, Google szpieguje ale mimo wszystko oferuje więcej, co pozwala zniwelować jego wady. BB oferuje zbyt mało, przynajmniej dla mnie.

Dyskwalifikujące są:
- źle umieszczone wejście miniUSB,
- brak blokowania niechcianych numerów w systemie.
.multi.internet.cyfrowypolsat.pl | 29 lis 2015, 19:11
z10user
Kupiłem ten telefon ponad 3 miesiące temu. Kupiłem 2-letni, używa na aukcji. Jestem z niego bardzo zadowolony, wszystko działa sprawnie i płynnie, zero zacięć czy zawieszeń. Ma wiele intuicyjnych funkcji i dobry aparat. Na pewno nie wrócę do Androida, Win10 czy iOS, które mi nie pasują. Jeśli ten model mi padnie to kupię sobie Z30.
.174.92.220 | 20 lis 2015, 20:11
barbara
Witam ja mam taki problem Z10 przy ładowaniu zgas i koniec 2 lata i tel nie dziala nikt nie może go uruchomic bateria w dobrym stanie wiec co może byc nie tak mówią naprawcy że Z10 ma zabezpieczenia jakie i kto i gdzie to naprawia
.205.28.26 | 06 lis 2015, 21:11
Bodzias
Znakomity telefon. Płynność działania całkowicie rekompensuje drobne niedociągnięcia. Polecam wszystkim użytkownikom kupno nowej baterii. Kosztuje ok 30zł, a wydłuża żywotność o jakieś 20-30% i da się już normalnie korzystać. Pozdrawiam i polecam
.dynamic.gprs.plus.pl | 31 sie 2015, 17:08
TomHal  mail
Witam,
Jestem fanem BB od kilku lat. Wcześniej używałem małą "CURVE", teraz po przesiadce z Szajsunga 4 mini wróciłem do "Jerzynki". Telefon jak każdy BB jest rewelacyjny pod względem jego głównego przeznaczenia - czyli telefonowania i jego pochodnych. Jeżeli ktoś szuka mini konsoli do gry to niestety to nie ten ten typ zabawki. Poważne urządzenie dla poważnych ludzi - tak go postrzegam. Super obsługa języka polskiego, bateria daje radę nawet dwa dni (dla tych co twierdzą inaczej proponuję poszperać w ustawieniach i powyłączać co nie co to i żywotność się pojawi) intensywnego użytkowania telefonu (parę godz.). Bardzo poręczny (możliwość obsługi jedną ręką), czysty dźwięk, super szybki internet LTE, oryginalne akcesoria super współpracują (mam oryginalną etui z wbudowaną możliwością odbioru połączeń jak i ich zakończania). System z nowym oprogramowaniem BB10 pracuje tak porównywalne modele na rynku z 4 rdzeniowym procesorem. Polecam na youtube filmik przedstawiający BB Z10 i iphone 5. Jakie wyniku się domyślacie??? Aparat 8 Mp robi porządne fotki a rozdzielczość wyświetlacza 355 ppi rozwala różne esy i zetki (ma mniejszy ekran w stosunku do rozdzielczości).
Krótko - bardzo dobra zależność - cena a jakość!!!
.dynamic.gprs.plus.pl | 23 sie 2015, 12:08
Prefix
Mam mieszane uczucia, dwa pierwsze egzemplarze przyszły uszkodzone. Polecam uważać na gniazdo karty SIM, bo łatwo je uszkodzić.

+ HUB !!
+ aparat
+ multitasking
+ dobrze leży w dłoni, wygodna obsługa
+ obsługa gestami (choć wymaga czasu, by się przyzwyczaić)

- bateria zadziwiająco słaba jak na producenta słynącego z produkcji telefonów biznesowych (intensywne używanie od 6:00 do 18:00 na jednym ładowaniu nie wchodzi w grę)
- polski serwis praktycznie nie istnieje - w ciągu kilku dni dostawałem nowy egzemplarz, bez zabawy w naprawy, jednak ciężko to uznać za zaletę przy częstotliwości awarii

System rewelacyjny, a urządzenie dotrzymuje mu kroku - o ile działa.
.dynamic.chello.pl | 05 maj 2015, 18:05
Lolczus
Chyba wystąpił błąd w specyfikacji napisaliście że BB z10 posiada 4 rdzenie a w informacjach dodatkowych pisze "dwurdzeniowy procesor" chyba że coś źle zrozumiałem to z góry przepraszam.
Każdy może być zdezorientowany, gdy smartfon ma kilka wersji z różnymi specyfikacjami. BB podaje kilka wersji z dwoma różnymi procesorami. W jednym jest TI, w drugim Qualcomm. Mam nadzieję, że w tej chwili w informacjach dodatkowych jest nieco większy porządek. Za zamieszanie przepraszam. (jf)
.multi.internet.cyfrowypolsat.pl | 03 kwi 2015, 16:04

Thumb Up

61,0% 

Thumb Down

 11,0% 

Pytanie

 27,9% 

 Wszystkich opinii: 136. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu